A triplához hiányzó láncszem – Javi Martinez portré

Nyolc év után minden bizonnyal távozik Münchenből a baszk futballista, Javi Martínez. Egykor a legdrágább labdarúgóként érkezett, és ő volt a hiányzó láncszem a bajor BL-győzelemhez. Első és vélhetően utolsó évében is triplázott a csapattal.

Javi Martinez honored to be the first Spaniard to captain Bayern Munich - Bavarian Football Works


A tripla és a rövid pihenő után vajon mire lesz képes a Bayern München? Kattints és fogadj a mérkőzéseikre!


Javi Martínez szeptember 2-án ünnepli 32-ik születésnapját, egyelőre még Münchenben, hiszen szerződése 2021-ig érvényes a bajorokkal. Azonban úgy hírlik, a folyamatos fiatalítás közepette jövőre már annyi helye sem lenne a csapatban, mint idén, így érdemeire való tekintettel már most nyáron elengedhetik. Idén ugyan sérülésekkel is bajlódott, de már csak összesen tíz mérkőzésen volt kezdőjátékos a három sorozatot egybe véve, és végül csak huszonnégy találkozón léphetett pályára összesen.


A hírek szerint egykori klubja, az Athletic Bilbao lehet a célállomás, de egyre többet írnak az „oroszlánok” legnagyobb baszk riválisáról, a Real Sociedadról is mint lehetséges útirány.


Javi Martínez, teljes nevén Javier Martínez Aginaga 1988 szeptember 2-án látta meg a napvilágot egy kis navarrai településen. Édesapja és bátyja is focizott, ám édesanyja nehezen engedte el őt is a labdarúgópályára, jobb szerette volna, ha inkább tanulással tölti az idejét. A kis Javi ezért állandóan trükközött, mindenféle kitalált iskolai feladatok ürügyén ért későn haza, ami alatt természetesen inkább a barátaival rúgta a bőrt az utcákon. Több kisebb klub után 10 évesen végül az Osasuna utánpótlásához került, ahol már nem csak azt a fiatal kissrácot látták benne, aki csak rohangálni tud a hosszú lábaival. A hírneves klub fiataljai között olyan játékosokkal játszott együtt, mint Cesar Azpilicueta, Nacho Monreal vagy éppen Mikel Merino. Hét évet pallérozódott a pamplonai együttesnél, amikor is 17 évesen váratlanul megkereste őt az Athletic Bilbao, amely azonnal az első csapatában számított volna rá. Martínez nehezen mondhatott nekik nemet, pláne, hogy az egész családja óriási Bilbao szurkoló volt. Kilenc évvel idősebb bátyja tinédzserként néhány évet le is húzott az együttesnél.

Hat nappal tizennyolcadik születésnapja előtt be is mutatkozhatott a baszk csapatban Félix Sarriugarte irányítása alatt. Beilleszkedését bátyja segítette, ő költözött vele Bilbaóba, hogy amíg a kisöcsi focizik, legalább legyen valaki a házban, aki össze tud dobni egy vacsorát.

„Azt se tudtam, egy tojásrántottát hogy dobjak össze. Álvaro, a bátyám segítsége nélkül egészen biztosan nem boldogultam volna egyedül, szinte még gyerekként.” – írta meg történetét 2017-ben a The Players Tribune hasábjain.

A pályán mindenesetre egyáltalán nem volt elveszett fiatal kora ellenére sem. Alapember lett a gárdában, szezon végére harmincöt spanyol elsőosztályú mérkőzés került a lábába, amelyből mindösszesen csak háromszor nem a kezdőcsapat tagjaként futballozhatott. Pechére, vagy talán épp a szerencséjére csapata akkortájt épp a kiesés ellen viaskodott, amelyet azonban szezon végére sikeresen elkerültek, egyetlen ponttal megelőzve a La Ligától már búcsúzó Celta Vigót.


Hat év alatt kirobbanthatatlan lett az „oroszlánok” kezdőcsapatából, amikor egészséges volt.


Ráadásul több poszton is bevethették, hiszen védekező középpályásként és belső védőként is számítottak a szolgálataira. Utolsó idénye sikeres és egyben fájdalmas is lehetett számára: mind az Európa Ligában, mind a kupadöntőben szerepelhetett, pechére azonban mindkettőt elveszítette: nemzetközi színtéren az Atlético Madrid, hazai fronton a Barcelona bizonyult jobbnak náluk 3-3 góllal.

Javi Martinez joins Bayern for record fee | Sports| German football and major international sports news | DW | 29.08.2012

Jupp Heynckes csapata épp ugyanebben a cipőben járt több, mint 1600 kilométerre arrébb. Keresték a megoldást, hogyan léphettek volna előbbre, hiszen ők aztán tényleg minden sorozatban csak az ezüstéremig jutottak 2012 nyarára. Bajnokság, kupa, Bajnokok Ligája… Valami hiányzott ahhoz a Bayern Münchenhez, hogy a csúcsra juthasson.


Javí Martínez volt az!


A legendás német edzőnek megvoltak még spanyolországi kapcsolatai, két ízben Bilbaóban is dolgozott (1992-94 és 2001-2003), így hallott a csapatban már 250 mérkőzésen túllévő betonbiztos játékosról, akinek kivásárlási árát 40 millió euróban határozta meg a szerződése. Ez rekordkiadást jelentett a bajorok esetében, ráadásul nem egy sztár, hanem egy „vízhordó” típusú játékosra szeretett volna ennyit költeni Heynckes. Ha nem is egykönnyen, de végül sikerült meggyőznie a bajorok vezetőségét, hogy minden pénzt megér a baszk fiú. Heynckesnek pedig igaza lett!

Nem volt könnyű döntés Javi Martínez számára, hogy két ajánlata közül melyiket válassza. Egy meg nem nevezett angol csapat és a bajorok maradtak a licit végére. Javi a felirattal nézett amerikai filmeknek köszönhetően az angollal már jól elboldogult, mégis úgy döntött, talán egyszeri lehetőség lehet számára egy BL-győzelemért harcoló csapathoz igazolnia, így a német nyelvtől való félelme ellenére is belevágott a bajor kalandba. Olyannyira gyorsan történt az átigazolás a határidő lejárta előtt két nappal, hogy még a személyes cuccait sem tudta elhozni Lezamából, az Athletic Bilbao edzőközponjából. Később ebből problémája is akadt. A rosszindulatú spanyol sajtó szerint részegen, tolvajként surrant be később a válogatott szünet alatt, hogy visszaszerezze holmiját és még a biztonságiakkal is összetűzésbe keveredett. Saját elmondása szerint azonban ebből szinte egy szó sem igaz: ő mindent megpróbált, hogy ne az éj leple alatt kelljen visszaosonnia egykori klubjához, de végül a csapat kérésére kénytelen volt a zárás után érkezni, ráadásul a klubmenedzser sem vette fel a telefont este 11-kor, így a jól ismert biztonságiaktól kért segítséget a bejutáshoz.

Münchenben szerencséjére ennél jobban alakultak a dolgai, főleg mert jelentős spanyol ajkú kontingens volt már akkortájt is Münchenben. Elmondása szerint Claudio Pizarro, a perui legenda segített neki a legtöbbet a beilleszkedésben, de ott volt mellette Rafinha, Dante és Luis Gustavo is, hogy megkönnyítse a kezdeti lépéseket. Főleg, mikor kapott a csapattól egy teljesen német nyelvű levelet a legfontosabb instrukciókkal, amelytől a The Players Tribune-nek írt bejegyzése szerint alaposan meg is ijedt, hogy biztosan jó döntést hozott-e a Münchenbe szerződését.


Kilenc hónappal később már egészen biztosan egy másodpercre sem kérdőjelezte meg az átigazolás helyességét.


Ekkor emelhette először ő is a magasba a Bajnokok Ligája trófeáját, amelyre minden labdarúgó vágyik. Addigra nyert már ugyan egy világbajnoki címet, ám ahhoz csak 16 percnyi játékkal járulhatott hozzá. A 2011-ben szerzett már ugyan egy utánpótlás Európa-bajnoki címet Spanyolországgal (ráadásul csapatkapitányként), ráadásul időben a német bajnoki cím és a kupagyőzelem is megelőzte a BL-trófea megszerzését, de egészen biztosan az volt karrierjének addigi csúcspontja.

Bundesliga | Javi Martinez and Jupp Heynckes: A match made in heaven, at least for Bayern Munich

Tökéletes párost alkotott a középpályán Bastian Schweinsteigerrel, remekül egészítették ki egymást a hatos illetve nyolcas pozíciójában. Pechére a nyáron sérülést szenvedett, így csak később csatlakozhatott Pep Guardiola kissé újraformálódó együtteséhez, ráadásul időközben jelentős versenytársa akadt a pozíciójában, Thiago személyében, akivel két évvel azelőtt még közösen nyerték meg az utánpótlás Európa-bajnoki címet. Mindösszesen 18 bajnoki mérkőzésen tudott csapata rendelkezésére állni, míg a Bajnokok Ligája elődöntőjében mindkétszer csak csereként léphetett pályára a jelentős kudarccal végződött Real Madrid elleni párharcban. Ennek ellenére újra (és azóta minden egyes esztendőben) Németország legjobb bajnokcsapatának tagjának mondhatja magát.

A következő idény még rosszabbul sikerült a számára: a Borussia Dortmund elleni (ráadásul 2-0-ra elvesztett) szuperkupa-döntőben rendkívül súlyos sérülést szenvedett már a találkozó 31. percében. Marcel Schmelzerrel ütközve a keresztszalagja és a külső szalagjai is elszakadtak a térdében. Szinte az egész szezont ki kellett hagynia, csak egy Leverkusen elleni Bundesliga-mérkőzésen, valamint 3 perc erejéig a már biztosan kieséssel záruló Barcelona elleni Bajnokok Ligája találkozón ölthette csak magára a bajorok mezét.

Időközben újabb spanyol vetélytárs érkezett a pozíciójába Xabi Alonso személyében, így a hosszú kihagyásnak, a jelentős konkurenciaharcnak és a gyakori sérüléseinek köszönhetően szép fokozatosan peremembere lett csak Pep Guardiola Bayern Münchenében. Annak viszont tökéletes:


Nem reklamált a sajtóban, nem dühöngött a kispadon, és szívét-lelkét kitette a pályára, amikor végre játszhatott.


Sőt, ez Carlo Ancelottinál egyre gyakrabban előfordulhatott, igaz korábbi müncheni sikerei ellenére mindinkább a szintén sérülésektől tizedelt belső védő pozíciójában számított rá a talján mester. Alig egy évre rá azonban edzőváltás történt a csapatnál, ráadásul Martínez korábbi mentora, Jupp Heynckes tért vissza a kispadra, így hősünk is visszatérhetett a középpályára. Azonban posztján akkora volt a konkurenciaharc, hogy már csak a mérkőzések felén szerepelt a kezdők között a spanyol játékos neve. Következő edzője, Niko Kovac is hasonlóan rotálta őt, ám egy rekordot így is sikerült megdöntenie:


Arjen Robbent és David Alabát megelőzve neki kellett a legkevesebb mérkőzés, hogy elérje a száz győzelmet a Bundesligában.


Hihetetlen munkabírása miatt Münchenben elnevezték Maschineznek is, ám csúcsformáját már sosem tudta megközelíteni, noha hasznos tagja volt a bajorok csapatának.

Idén már csak 16 bajnokin kapott lehetőséget, a Bajnokok Ligája lisszaboni végjátékát például végig a padról kellett néznie a rutinos spanyolnak, de egészen biztosan nem lehet könnyű bekerülni Hansi Flick remekül működő gépezetébe. Ezt minden bizonnyal tudja maga Javi Martínez is, és bár konkrétumok még nem történtek az esetleges klubváltását illetően, úgy néz ki, végül olyan fantasztikus szezonnal és egy triplával a háta mögött távozik Münchenből, mint amilyen az első idénye volt.

Tetszett? Oszd meg:

Kapcsolódó tartalmak

Kapcsolat