Beharangozó: mester és tanítvány küzdelme a Premier League-ben

Igazán pikáns mérkőzéssel tér vissza az angol bajnokság, ugyanis Mikel Arteta először néz szembe Pep Guardiolával mióta kinevezték az Arsenal edzőjévé. Arteta egészen decemberig Guardiola segítője volt a Manchester Citynél, azonban az Ágyúsok Emery menesztése után őt szerették volna, hogy átvegye a csapatot. Így Arteta vezetőedzői karrierjét egykori csapatánál – amellyel két FA kupát is megnyert – kezdte meg. Ez pedig érdekes összecsapást kerekíthet ki a két csapat között. Beharangozó.

Végre indul a Premier League! Kattints és fogadj akár már az Manchester City-Arsenal mérkőzésre is!

A Manchester City úgy térhet vissza a kényszerszünet után, hogy a bajnokságban igazán nagy teendője vagy célja nincsen, hiszen az éllovas Liverpool hatalmas előnnyel van előtte. Ugyan némi fenyegetés a Leicester City azért jelenthet rájuk, mivel mindössze négy pont választja el a két csapatot, a City azonban egy meccsel kevesebbet játszott. Ne felejtsük azonban, hogy a Bajnokok Ligája álmaik továbbra is életben vannak, éppen ezért fontos lehet, hogy megfelelő figyelemmel és intenzitással játsszák le a hátralevő néhány bajnokijukat.

A United ellen is látható – többé-kevésbé – a 4-3-3-as formáció, amikor is hátulról igyekeznek felvinni a labdát az ellenfél kapujáig. Guardiola játékára jellemző kép, hogy hátulról építkeznek.

A labdakihozataluknak része, hogy látszólag céltalanul passzolgatnak, de rendre azt szeretnék elérni, hogy az ellenfél vonalai között helyezkedő játékosoknak juttassák el a labdát, ehhez keresik a megfelelő alkalmat. Példának okáért, a Leicester ellen addig passzolgattak hátul, míg sikerült megtalálni az utat, hogy a visszalépő társnak passzolják fel a labdát az ellenfél vonalai közötti területbe, majd pedig Rodrival alakítsanak ki kényszerítőt.

Talán a legfontosabb kérdés a City oldaláról, hogy mennyire lesznek képesek kontrollálni a labdavesztések utáni szituációkat, illetve mennyire engedik az Arsenalnak, hogy gyors kontrát vezessenek, mint például ahogy azt Vardy tette a lenti szituációban, amelyből majdnem gólt is szerzett.

Ahogy említettem már, Guardiola gárdája a legvalószínűbb formációját, a 4-3-3-at választhatja, bár akár előkerülhet a három védős szisztéma is, amit idén építettek be a repertoárjukba. Ugyanakkor a hosszú szünet miatt esélyesebb a jobban begyakorolt 4-3-3-as felállásuk. Arra is könnyű tippelni, hogy Laporte-Fernandinho belső védő párossal állhatnak ki, míg a védelem szélén Kyle Walker és Benjamin Mendy kaphat lehetőséget. Esélyes, hogy a középpályás hármast pedig Gündogan, Rodri és persze Kevin de Bruyne alkothatja. Elöl Sterling, Agüero és Mahrez nehezítheti meg az ellenfél védelmének dolgát.

Stílusokból fakadóan a Manchester City fogja dominálni a mérkőzést, bár Arteta is szereti, ha náluk van a labda, mert eddig a bajnokságban 55,5% átlag labdabirtoklással rendelkeznek, ami magasnak mondható. Ellenben, ha belenézünk a komolyabb összecsapásaikba, példa lehet a Chelsea elleni 2-2-es mérkőzés, akkor az látszik, hogy ugyan összességében csak 41%-ban volt az Arsenalnál a labda. Ez magyarázható ugyan a kiállítással, viszont az első félidőt vizsgálva kiderül, hogy az Arsenal volt a kezdeményezőbb, hiszen akkor még 54,8%-ban a vendégek birtokolták a labdát. A Manchester Uniteddel szemben azonban már kevesebb, mint 50%-ban volt náluk a labda ha a 90 percet egyben nézzük, ellenben, ha csak az első játékrészt, akkor nagy Arsenal fölény látható (58,1%).

Észrevehető tehát, hogy teljes mérkőzéseket még nem tudnak dominálni a top csapatok ellen, de az első félidőben általában náluk volt a labda. Persze nehezen elképzelhető, hogy a Guardiola-féle City ellen is felvállalják majd ezt a labdadomináns stílusukat.

Az Arsenal egyébiránt a szintén szokásosnak mondható 4-2-3-1-es felállással rukkolhat elő, ami védekezésben 4-4-2-es alakzattá módosul, amellyel általában szűken és zártan igyekeznek védekezni. Ahogy látható a lenti képen a Chelsea elleni meccsen, pontosan ez történik. Özil feljebb lép, hogy Lacazette-tel alkossák az első vonalat – továbbá védelmet adjanak a passzsávok zárásával, miközben Martinelli és Pepe visszazár a középpályás vonalba, Xhaka és Torreira mellé.

Viszont letámadásban megmarad a 4-2-3-1-es formáció, mint ahogy az látható a lenti szituációban. A cél itt az, hogy a csatár (Lacazette) a mozgásával zárja a passzsávot a két belső védő között és kifelé szorítsa az ellenfelet. Miközben egy sorral hátrébb Özil középen szorosan őrzi a labdához közeli középpályást, Martinelli pedig készen áll, hogy ha a Chelsea kipasszolná a labdát a szélső hátvédnek, akkor azonnal nyomás alá tudja helyezni.

Özil szerepeltetése mellett amúgy sem sok kérdőjel lehet, míg mellette Aubameyang és Pepe kezdhet. Mögöttük bevethető Matteo Guendouzi, Dani Ceballos és Xhaka is, ebből utóbbi kettő tűnhet a legvalószínűbb választásnak. A középpályásoknak fontos szerepük van, mert amellett, hogy segítik a védekezés és a támadást, még a labdakihozatalban is komoly szerephez jutnak. Az Arsenal Arteta alatt szeret hátulról építkezni, amiben a belső védők és a mélyen helyezkedő szélső hátvédek mellett a középpályás duó is részt vesz. Az ellenfél második vonala előtt helyezkedve passzopciót kínálnak, illetve helyezkedésükkel akár passzsávokat is nyithatnak a támadók felé.

A kezdő tizenegy megtippelésének talán egyik legkönnyebb része a csatárposzt, mert itt Lacazette-nek van bérelt helye. A védelem már picit nehezebb, de a Bellerin, Sokratis, David Luiz hármasa eléggé biztos. Ők Kolasinac-cal vagy a fiatal Bukayo Sakával egészülhetnek ki, utóbbi szélső létére egészen jól áll helyt egy sorral hátrébb is.

Ami a pályán kívüli helyzetüket illeti, az Arsenal kiesett ugyan az Európa Ligából, ezért nemzetközi kupaszereplésre nem kell már készülniük, azonban komoly feladatuk van a Premier League-ben. A jelenlegi 9. helyükről nyilvánvalóan el szeretnének mozdulni, hogy a nemzetközi kupákat jelentő 4-5. pozícióig kapaszkodhassanak fel. Ez nem lehetetlen ugyan, de azért a lemaradásuk nem enged meg túl sok hibázási lehetőséget a számukra.

Ha az egymás elleni összecsapásaikat nézzük, akkor totális Manchester City fölény tapasztalható, mert az utolsó hat találkozójukból mindet a manchesteriek nyerték meg, méghozzá drasztikus, 17-2-es gólkülönbséggel. A City 2,8-as gólátlagot produkált ellenük, ami bizony magasabb, mint az idei 2,4-es összesített gólátlaguk, azaz jó esélyekkel várhatják az Arsenal ellen mérkőzésüket a várható találatok tekintetében. Azonban mint minden visszatérő bajnokságban és csapatnál, itt is kérdéses lesz, hogy ki milyen formában és állapotban tér vissza.

Tetszett? Oszd meg:

Kapcsolódó tartalmak

Kapcsolat