Botrányos félév után, de bajnoki címmel készül a Juventus a BL-re

A Juventus sorozatban a kilencedik bajnoki címét is begyűjtötte a Serie A hétvégén lezárult 2019/20-as szezonja során, ugyanakkor a torinóiak dominanciája már egyáltalán nem volt olyan egyértelmű, mint azt a korábbi években megszoktuk. Maurizio Sarri első éve a Juventusnál sok szempontból emlékezetes marad, ugyanakkor van pár adat, amire senki sem lesz büszke a klub háza táján. A nápolyi edző ráadásul a szép, kreatív és gyors játékkal is adós maradt, holott épp azért esett rá a választás az Allegri-éra után, hogy fazont adjon a berozsdásodott csapatjátéknak. Szezonértékelő poszt, egy kis hangolódással a szokatlan nyári BL-playoffra.

Írta: Mucsi Péter


Mire jut a Lyon elleni visszavágón a Juventus? Kattints és fogadj a mérkőzésre!


Kezdjünk egy nagy általánossággal: a Juventus edzőjének lenni stresszes munka. Különösen az, ha olyan edző az illető, akit több okból sem fogadtak jó szívvel a Juventus szimpatizánsai, ráadásul azért nevezték ki a rekordbajnok csapat irányítására, hogy megnyerje a Bajnokok Ligáját. Ez óriási teher lenne a világ legsikeresebb edzőinek is, a múltja alapján pedig Sarri eddig nem sorolható közéjük. Az ex-nápolyi edző taktikájáról és stílusáról már olvashattatok is az oldalunkon.

Hasonló szembeszéllel kellett megküzdenie 2014-ben Massimiliano Allegrinek is, aki azonban sikerrel vette az akadályt és egyből az első évében elérte azt, amit Antonio Conténak nem sikerült, és a BL-döntőbe vezette a Juventust. Erre még Sarrinak is megvan az esélye, ugyanakkor sok az aggasztó jel a torinóiak háza táján. Különösen a védelmet kell rendbe tennie a mesternek, a Juventus ugyanis utoljára Luigi Del Nerivel kapott ilyen sok gólt egy szezonban. Mielőtt a Lyon elleni visszavágóra rátérnénk, nézzük végig a Juventus szezonját számokban.


83


Ennyi pontot gyűjtött szerzett a csapat a 38 forduló alatt. Ez a legkevesebb pont, ami elég volt a bajnoki címhez a Juventusnak az elmúlt kilenc évben, ráadásul mindössze egy ponttal sikerült megelőzni a 2. helyezett Internazionalét. A Juventus tulajdonképpen a szezon elején nyerte meg a bajnokságot, hiszen a 15. fordulóban a Lazionak sikerült először legyőznie a torinóiakat, akik előtte pontot is csak háromszor hullajtottak. Így pedig hiába nem végződött jól a szezon a Juventus számára az eredményeket illetően (az újraindulást követő képzeletbeli tabellán csak az 6. lenne a csapat), csak megszorongatni tudták őket a kihívók. A bajnoki cím közelébe került csapatok közül

  • az Inter ugyan kevesebbszer kapott ki, mint a Juventus, de tízszer játszott döntetlent
  • a Lazio az újraindulást követően még a Juventusnál is jobban beragadt (12 meccs alatt 16 pont)
  • míg az Atalanta a rendkívül eredményes támadójátéka ellenére sok gólt is kapott, ezáltal szintén túl sokszor hullajtott pontot.

Amiben a Juventus még ezek mellett kiemelkedő volt idén, az a fenti csapatok, azaz a közvetlen riválisok elleni mérlege. Az Inter ellen mind a 6 pontot sikerült begyűjteniük, míg az Atalanta ellen 4, a Lazio ellen pedig 3 pontot szereztek. Azaz egyik csapat sem került lépéselőnybe a Juventusszal szemben a rangadókon.


76


Ennyi gólt rúgott a Juventus a bajnokságban. Nem a legtöbb és nem is a legkevesebb az elmúlt 9 évben. A támadójáték kapcsán csak néhány mérkőzésen bukkantak fel a vezetőség és a szurkolók által várt „Sarriball” ismertetőjegyei, ugyanakkor az mindenképpen az új edző érdemei közé sorolandó, hogy képes volt arra, amire elődje nem:


Egyszerre talált helyet a két legnagyobb sztárjának, Ronaldonak és Dybalának, ők pedig ketten összesen 42 gólt szereztek.


A portugál-argentin páros a koronavírus miatti leállást követően indult be igazán, mind a ketten eredményesek voltak az újraindulást követő első négy bajnoki meccs mindegyikén. Rajtuk kívül Higuain zárt 8 góllal, azonban árulkodó jel, hogy őt egy védő, Matthijs de Ligt követi 4 találattal a góllövő listán. Ezzel el is érkeztünk a támadójáték legfőbb problémájára: a középpályások és a szélsők sem tudják kivenni a részüket a góllövésből, így amennyiben a Ronaldo-Dybala duót sikeresen semlegesítik az ellenfelek, nincs aki átvegye a helyüket. A szélsők közül a szélvészgyors és technikás Douglas Costa, valamint Frederico Bernardeschi is csupán 1-1 góllal zárta a bajnokságot, ami egészen botrányos mutató, míg a védelem jobb szélén is gyakran bevetett Cuadrado kétszer talált be. A középpályások közül a fél lábbal már Barcelonában lévő Pjanicnak sikerült 3 gólig jutnia, és ugyanennyit ért el a helyét még nem igazán találó Aaron Ramsey is debütáló szezonjában. Ami viszont pozitívum, hogy a walesi közel ezt feleannyi játékperc alatt tette, mint a bosnyák, így amennyiben kitartanak mellette és a sérülések is elkerülik, ő még nagy erőssége lehet a támadójátéknak a jövőben. Rajta kívül nagy potenciál rejlik még a szélsővédőkben is, mind Alex Sandro, mind Danilo/Cuadrado képes lenne hatékonyan támogatni a támadásokat mind a két szélen, azonban egyelőre Sarri még nem igazán építette be őket a támadójátékba.


43


Ilyen sok kapott góllal még senki sem lett bajnok a 20 csapatos Serie A-ban. Az egészen borzasztó, a Juventustól egyáltalán nem megszokott egyéni hibák leginkább mentális gondokra utalnak, mintsem taktikai hiányosságokra. Nem is kell messzire menni példáért, emlékezzünk csak Alex Sandro Milan elleni gólpasszára az ellenfélnek (0-2-ről 4-2 a Milannak), vagy ahogy Fofana egy kötényt kiosztva mattolta de Ligtet, a Juventus 85 millió eurós védőjét a 35. fordulóban (2-1-es Udinese győzelem). Pedig a koronavírus okozta leállást követően a Juventus védelme magabiztosan kezdett, a két Coppa Italia meccsel együtt 4 mérkőzésen keresztül nem kapott gólt, ekkor még nem sok minden utalt arra, ami ez után közvetkezett: a Juventus az utolsó 8 meccsén 17 gólt kapott és mindössze 8 pontot szerzett! A Juventus a kilenc bajnoki címe során kétszer is csak 20 gólt engedett az ellenfeleknek 38 forduló alatt, ennek tükrében pedig még rémisztőbb ez a bekapott gólmennyiség. Sarri dolgát nem könnyítette meg a védelmet sújtó sérüléshullám sem. A csapatkapitány, Giorgio Chiellini mindössze 4 bajnokin játszott a szezonban, a csapatba bombaként robbant Merih Demiral januárban sérült meg súlyosan és csak utolsó fordulóban tért vissza pár percre, de Mattia De Sciglionak is csak 9 bajnoki jutott. Az emiatt csapágyasra hajtott Bonucci-de Ligt belsővédő páros közül egyébként a kezdeti ingadozások ellenére a hollandnak vannak jobb statisztikái: mind szerelésben, mind tisztázásban megelőzte a nála 13 évvel idősebb csapattársát.

A koronavírus okozta leállás rendesen megkavarta az erőviszonyokat a Serie A 2019/20-as szezonjában. A Milan 12 meccs alatt szerzett 30 pontjával EL-induló pozícióba ért be, míg az újraindításkor a Juventustól még csak egy ponttal lemaradó Lazio Ciro Immobile remeklése ellenére csak a 4. helyen zárt, míg az Atalanta-Inter duó folytatta a Juventus szorongatását. Maurizio Sarri csapata botrányos, a Juventustól rég nem látott rossz teljesítménnyel zárta a szezont, az utolsó kettő, már bajnokként lejátszott, és a BL-re tartalékoló mérkőzéstől függetlenül is. A kilencedik Scudetto megszerzése kötelezően elérendő cél volt (már amennyire kötelező lehet egy ilyen sorozat felállítása), ezt végül a legkevesebb szerzett ponttal és a legtöbb kapott góllal ugyan, de sikerült elérni.


Sarri igazi záróvizsgája azonban most jön Sarrinak: a BL-ben is emlékezeteset kéne alkotni


Botrányos forma vs 0 meccsterhelés

A Massimiliano Allegri által vezetett Juventus bár nem mindig játszott szépen, a toszkán edző a csapat legrosszabb időszakaiban is szinte mindig fel tudta tüzelni a csapatát a BL-re, ahol ráadásul ő is rendre meglepte az ellenfeleit 1-1 taktikai húzással. Maurizio Sarri ilyen tekintetben most fog vizsgázni, ugyanakkor a koronavírus miatti számtalan szokatlan tényező miatt lehetetlen megmondani, hogy ki fog bejutni a Bajnokok Ligája portugáliai zárótornájára.

A Juventus 0-1-ről indulva támadáskényszerben lesz, így kulcsfontosságú lesz, hogy a torinói orvosok össze tudják-e drótozni a combsérüléssel bajlódó Paulo Dybalát. Az argentin támadó idén minden sorozatot figyelembe véve 17 gólt és 14 gólpasszt jegyzett, így nagy szerepe lehet a továbbjutás kiharcolásában. Pár nappal a mérkőzés előtt egyelőre biztató hírek érkeznek az állapotáról, de az kérdéses, hogy mennyi játékpercet bír majd, ha felépül péntekig. A formációt illetően nem valószínű, hogy Sarri változtatni fog az elmúlt mérkőzéseken látott 4-3-3-as felálláson, két nyitott kérdés van: egyrészt hogy Dybala vagy Higuain fog-e kezdeni a csatársorban, illetve Pjanic vagy Bentancur kezd-e a középpálya közepén. Az uruguayi kezdetése esetén Pjanic helyett valószínűleg Matuidi kaphat szerepet az első perctől. Hátul a Cuadrado, de Ligt, Bonucci, Alex Sandro négyes áll majd Szczesny előtt, az ő feladatuk lesz a támadások megfékezése. Nem fognak beleférni az olyan egyéni hibák, amiket az elmúlt időszakban láttunk tőlük (is), a Lyon ugyanis egy góllal nagy lépést tenne a továbbjutás felé, hiszen a Juventusnak hárommal kellene válaszolnia rá. Sarri sérülés miatt Chiellinire és Douglas Costára nem számíthat, míg a szintén sérült Sami Khedira helyét az utolsó bajnoki fordulóban visszatért Merih Demiral vette át a BL-re nevezettek listáján.

A francia bajnokság az egyike volt annak a kevés nemzeti ligának, amit a koronavírus miatt teljesen leállítottak, így a Lyon a Paris Saint-Germain elleni, július 31-is Ligakupa döntőt (0-0 után tizenegyesekkel a fővárosiak nyertek) és a július 24-i, szintén megnyert francia kupadöntőt (1-0, a St. Etiénne ellen) leszámítva március óta nem játszott tétmérkőzést. Nagy kérdés, hogy melyiknek lesz nagyobb hatása a franciák játékára: a kipihentség segíti, vagy a meccsterhelés hiánya húzza őket majd le. A fogadóirodák szerint az utóbbira nagyobb esély van, a mérkőzés egyértelmű esélyesének a Juventust teszik. A Serie A-s tapasztalattal is rendelkező Rudi Garcia edzőt sérülés nem fogja hátráltatni, így a két csapat első mérkőzésével szemben ezúttal Memphis Depay is a rendelkezésére áll majd. A francia edzőnek így elég sok variációs lehetősége lesz a csapat összeállításakor, ezzel pedig szokott is élni, gyakran igazítja az éppen aktuális ellenfélhez a taktikát. A lapok jelenleg a Juventus elleni első mérkőzésen is látott 3-5-2-t valószínűsítik, elöl a Depay-Dembele kettőssel.

Az első mérkőzéshez hasonlóan várhatóan most is a Juventusnál lesz többet a labda, Garcia 3-5-2-es felállása így leginkább 5-3-2-re fog módosulni a két wingback, Cornet és Dubois visszább húzódásával, így próbálva leszűkíteni a területet a Juventus szélsői előtt. Támadásokkor ez 4 védős felállásra fog átállni, Dubois lesz a klasszikus jobb bekk, míg Cornet segíti inkább a támadásokat. A Juventusnál az elmúlt időszakban látott forma alapján sok fog múlni az egyéni villanásokon, már csak ezért is fontos lenne Dybala szereplése, ő átlagosan 2 kulcspasszt oszt ki meccsenként, szemben Higuain 1-es átlagával.


Mire számítotok a Juventus és a Lyon BL-párharcának visszavágóján? Írjátok meg nekünk kommentben a facebook posztunk alatt!

 

Tetszett? Oszd meg:

Kapcsolódó tartalmak

Kapcsolat