Más utakon – Avagy mi áll Benfica nagybevásárlásának hátterében

Lisszabon több okból is került az utóbbi időkben a futballvilág középpontjába. Egyrészt maga a Bajnokok Ligája „nyolcas döntője” itt zajlott, másrészt, mert a Chelsea FC mellett a Benfica az egyetlen klub, ahol valódi bevásárlásról, és nem csak a pletykák tömkelegéről beszélhetünk.


Vajon visszatalál a siker útjára a Benfica?


Portugália futball szempontból egy második vonalas bajnokságot tud adni számunkra, ahol a klubok mesteri módon nevelik ki a fiatalokat, látják el a náluknál magasabb polcon lévő együtteseket. Évről évre azt láthatjuk, hogy akár csak egy, de akár több klubjuk is hatalmas haszonnal zárja a nyári vagy épp a téli átigazolási piacot. A klubmodell tehát nem bonyolult, és nagyon ritkán borul fel.

Jelen esetben viszont pont ez történik, mert az SL Benfica esetében szükség van arra az átalakításra, amit csak pénz elköltéssel, és a legjobbak megtartásával lehet elérni. Nem elég, hogy a ‘Sasok’ semmit nem nyertek a 2019/20-as kiírásban, de emellé még a legnagyobb rivális Porto minden fronton legyőzte őket (mindkét bajnokin és a kupa fináléban is).


 

Miért jutott ide a Benfica?

 

Kezdjük is ezzel, hogy egy átfogó képet kapjunk, miért is állt neki úgy igazolni a klub, mint ahogy nem tette talán még sosem.

A hátunk mögött hagyott szezon igen kétarcú volt, mert a bajnokságban szorosan ott voltak a Porto mellett a bajnoki versenyfutásban, közben a BL-ben pocsékul alakultak a dolgok. Az utolsó körben lett meg a harmadik hely, ami jól jelzi, hogy mennyire nem tudtak helyt állni a leggyengébb csoportban sem, ami azért is „vicces” kifejezés, mert két későbbi elődöntős is innen került ki, ami végül is talán magyarázat lehetne rá, hogy nem tudták megelőzni őket.

A koronavírus okozta megszakítás alatt változott meg minden a klub háza táján, a vezetőedző, Bruno Lage is lenyilatkozta a menesztése után, hogy ekkor állt be gyökeres változás, és itt veszítette el az öltözőt.

Hogy mi vezetett el idáig annak az okait egyrészt ott kell keresni, hogy mennyire szűk is volt az előző szezon kerete. Kettő ezer perc felett 14-en jutottak, ami már alapvetően sem egészséges arány mellé ezer fölé még pluszban 5 játékos került. Ami pedig nagyjából körbe is írta, hogy ez a 19 fő cserélődött, miközben még a rövidke tavasz folyamán is volt kettősterhelés, illetve a pandémia utáni időszak a bajnokságban is elég sűrű programot jelentett.

A szűk rotáció egyik legfőbb oka, hogy kiapadt az utánpótlás. A B csapat nem tud újabb tehetségeket kitermelni, vagyis a szezon során egyikük sem nyújtott meggyőző teljesítményt a másodosztályban, ami a szereplésükön is meglátszik, mert csak 14. helyen zártak.
A teljesítmény a tartalékoknál alapvetően is nagyon hullámzó, mert egy kiugró év után jön egy visszaesés, de ez az idei olyan szinten is rosszul nézett ki, hogy szinte egyetlen egy játékos sem mutatta meg azt, hogy benne lenne egy élvonalbeli, sőt egy bajnoki címre esélyes csapat hasznos alkotóelemének a tehetsége. 

Az egyik belső problémaforrás, hogy a játékosok egy része elkényelmesedett, annak köszönhetően, hogy kicsi a merítési lehetőség, és ők maguk is tudják, hogy ha gyengén játszanak, akkor is meg lesz a kezdő helyük, mert nincs náluk jobb a keretben.

Nem lehet ezt tovább ragozni, ez a játékosállomány kiáltott a bővítésért, a posztrivalizálásokért, ami alapja lehet egy sokkal sikeresebb érának.

Luis Felipe Vieira ingatlan mágnás 2003 óta a klub elnöke és már ő is megkapta a maga negatív kritikáit, hogy a csapat ennyire leszerepelt idén minden téren. Nem volt mit tenni, mint 2013 után ismét belevágni a költekezésbe, és arra gondolva, hogy csak ez az egy megoldás maradt, rutinos, már bevált játékosokért a szokásosnál nagyobb árat kifizetni, hogy visszataláljanak a sikerek útjára. Nemzetközi szinten a klub évek óta nem hajtott végre semmilyen érdemleges tettet, amiről beszélni lehetne, így pedig a kényszerhelyzet válságmegoldásokat szült.


 

Kik is érkeztek

 

A sort muszáj azzal kezdeni, akitől a legtöbbet várhatják a szurkolók, ő pedig nem más, mint egy régi-új arc, Jorge Jesus.

A 66 éves vezetőedző 2009-2015 közt a klub sikeridőszakának letéteményese volt. A szurkolók imádták, a győzelmeket halomszámra hozta irányítása alatt az együttes. A hat szezonja alatt 3x is bajnok tudott lenni a Benfica, mellé nyertek 5 ligakupát, egy szuperkupát, és nem mellesleg Európa Liga döntőt játszottak, ami az utóbbi évek egyetlen nemzetközi elismerésre méltó szezonja volt a csapatnak.

Ami viszont negatív, főleg a szurkolók szemébe, hogy mikor távozott, akkor a városi rivális Sporting kispadjára ült le. Egy ilyen „árulást” nagyon nehezen bocsátanak meg a fanatikusok, még egy sikeredzőnek is.

Összességében viszont a rutinos edző lehet ismét a siker záloga. Nagyon jól ismeri a klubot, a bajnokságot és az ellenfeleket is. Ő egy elképesztően munkamániás edző, amit nagyon jól „ragaszt rá” a játékosokra is, ami hiány volt Lage mandátuma alatt.


 

Éverton (24, Gremio)

A brazil válogatott játékost az elmúlt évek során a fél világgal hírbe hozták már, de csak most teszi át a székhelyét az öreg kontinensre. Szélső létére egy igazi gólvágónak számít, és legnagyobb erénye, hogy ezt akkor is tudja bizonyítani, mikor a legnagyobb nyomás nehezedik rá.


Pedrinho (22, Corinthias)

Egy újabb brazil, és egy újabb szélső, bár ő támadóközéppályást is játszott már jó néhány alkalommal . A ’Cor’ bajnoki két évvel ezelőtti bajnoki címében még nem volt komoly szerepe, de azóta kirobbanthatatlan volt a kezdőből. A progresszív megindulásai, és passzai jellemzik leginkább a játékstílusát. Ha nála a labda, akkor az, nem hátra felé fog menni.


Luca Waldschmidt (24, Freiburg)

A német csatár a 2019-es U21-es Eb-n robbant be talán leginkább a köztudatba, amikor a vesztes döntő ellenére gólkirály lett. (A selejtezők kezdetén kell beleférni a korhatárba, így játszhatott 23 évesen is).
A Bundesligában évek óta igyekszik javítani a megítélésén, ami nem a legpozitívabb, mert bár már 3 csapatnál is megkapta a bizonyítási lehetőséget, csak az átlagos szintet volt képes kihozni magából. A freiburgi két szezonja sikerült a legjobban, amivel el is tudta adni magát, de a 9 (30 meccsen), ill. 7 gólja (23 mérkőzésen) nem egy impozáns mutató, főleg, hogy mindkét esetben 3 találatát is büntetőből szerezte.


Jan Vertonghen (33, Tottenham)

Az a bizonyos rutin, és vérfrissítés a védelembe, amire hatalmas szükség lett volna már az előző idényben is. Egy Bajnokok Ligája döntőt, Világbajnoki elődöntőt megjárt tapasztalt vén róka, aki még mindig hatalmas extra lehet a hátsósor számára. Talán a legnagyobb igazolásuk és mellé még ingyen is érkezett. Őt nem kell túlzottan bemutatni, mert épp eleget láthattuk, mint a Spurs egyik bástyája.


Melléjük érdemes még feljegyezni, hogy Jorge Jesus egyik első, és legfontosabb intézkedése volt, hogy a klublegendát, Luisaot egyfajta kapocs szerepbe helyezte, önmaga és a játékosok közé, mert a brazil egykori belső védő máig sokakkal van közeli viszonyba, így ő is jelenthet egyfajta plusz a csapat számára, ha nem is a pályán, de a vonal mellől mindenképpen.

 

Itt tartunk most, eddig ők érkeztek. Viszont a pletykák erősen élnek az irányába, hogy Edison Cavani is a Luz gyepén szeretne a következő idényben kifutni a Benfica hazai mérkőzéseire. Mellé megemlíthető a Manchester United középpályása Andreas Pereira, akinek láthatóan nagy volt a Vörös Ördögök kabátja, de egy szinttel lejjebb talán még hasznos tagja is lehetne egy csapatnak.

Hogy lesz-e további „nagynevű” erősítése a Sasoknak, az a közeljövőben kiderül, de annyi bizonyos, hogy ezt a csapatot sokkal inkább összerakták, mint az előző években, így a szurkolók joggal lehetnek bizakodóak, és álmodhatnak nagyokat.

Tetszett? Oszd meg:

Kapcsolódó tartalmak

Kapcsolat

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x