Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

null
Labdarúgás
2020. 10. 02.

Szeptemberi Ligue 1-legek – 2020/2021

Author avatar
Az új szezonban igyekszünk egy új sorozat keretében felidézni a francia bajnokság legérdekesebb alakjait a…

Az új szezonban igyekszünk egy új sorozat keretében felidézni a francia bajnokság legérdekesebb alakjait a megelőző hónapból szubjektív válogatásunk alapján, mégpedig 10 különböző kategóriában, lehetőleg a legismertebb szalagcímeken némiképp továbblépve. Szeptemberben így a megkerülhetetlen csodatini mellett megemlékezünk többek között egy szomorú sorsú kapusról, a harmadosztályból az élvonalba berobbanó guadeloupe-i védőről, egy Midász-szerű csatárról, egy összeomlóban lévő projektről és még egy elátkozott ifjoncról is.


 

A HÓNAP LEGPIMASZABB CSILLAGA: EDUARDO CAMAVINGA

 

A kongói szülők gyermekeként a napvilágot egy angolai menekülttáborban meglátó Eduardo Camavinga szeptemberben már a francia válogatottban is bemutatkozott, így 17 évesen ő lett a legfiatalabb debütáns a kékek mezében 1914 óta. Teljesítményének magaszatalásakor azonban gyakorlatilag már elhagyhatjuk az ifjú életkorára utaló jelzőket, hiszen enélkül is alaposan megsüvegelendő, amit a három szeptemberi sikerével a tabella tetejére kúszó Rennes középpályáján művel. Bár a hónapban a bretonok két új szerzeménye, Guirassy és váratlan módon a középhátvéd Aguerd jeleskedett leginkább a kapu előtt, a csapatot továbbra is korát meghazudtoló magabiztossággal mozgatta a középpályán Camavinga, aki a belső középpályások közül feljebb tolva mozog az ellenfél védővonalai közé. Onnan aztán a három ehavi meccsén ki is osztott 4 kulcspasszt, de bámulatos módon hosszú átadásaianak is 92%-a bizonyult pontosnak (11/12), miközben labdabiztossága is egészen lenyűgöző, hiszen egyetlen egyszer tudták csak leszerelni az ellenfelek alig öt labdavesztése mellett. A mezőnymunkáját mindeközben 11 labdaszerzés is dícséri (különösen a korábbi éllovas, a Saint-Étienne ellen volt elemében), nem véletlen tehát a hírek szerint a Real Madrid élénk érdeklődése, de a Rennes aligha válik meg tőle most, a klubtörténet első BL-szereplésének kapujában.


A HÓNAP LEGMEGLEPŐBB EDZŐGURUJA: FRANCK HAISE

 

A kisvárosi meccsnapokra az egész környékről tóduló és élvonalbeli klubokat megszégyenítő szurkolótábor, az Eb-stadion projektje és a négy éve érkező új tulaj, Joseph Oughourlian ambíciói miatt régóta várható volt, hogy a Lens feltörjön a másodosztályból, de ez végül csak igen furcsán jött össze idén. Egy kellemetlen hazai vereség után ugyanis februárban elbocsátották Philippe Montannier vezetőedzőt, a helyére pedig a tartalékokkal eleddig a negyedosztályban dolgozó Franck Haise ült le a kispadra. Ő alig két meccsen irányította a „vér és arany” gárdát, amit meg is nyertek és fel is kúsztak a feljutást jelentő második helyre, majd a Covid-járvány miatt hirtelen lezárták a bajnokságot, a szövetség döntése értelmében pedig örülhettek a bányászcsapat szurkolói. A keret ugyan rengeteget változott az új szezonra, a becsült értéke továbbra is a második legszerényebb a mezőnyben, de ez cseppet sem hozta zavarba Haise-t. Szeptemberben 4 meccsen 10 pontot szorgoskodtak össze tanítványaival, legyőzve például a Covid újabb segítsége révén erősen tartalékossá váló PSG-t is. Bár a csapat kissé visszahúzódva, leginkább a gyors, direkt akciókra épít, mégsem gondolhatjuk, hogy csupán elsőre kifutott sikerekről van szó, hiszen a védelem a ligában a legkevesebb xG-nyi helyzetet engedélyezte az ellenfeleknek (2.17), miközben a támadások veszélyességében csak a párizsiak múlták eddig felül Haise-éket (11.14 xG). Ha a 22 évvel ezelőtti bajnokcsapatot nem is idézi még meg a jelenlegi Lens, egyelőre üde színfoltja a francia élvonalnak, hát még ha egyszer majd a Bollaert is megtelhet és 40 ezer néző énekelheti a hagyományoknak megfelelően a második félidő előtt a klub himnuszát, a Coront.


A HÓNAP LEGTRAGIKUSABB KAPUSA: ROMAIN SALIN

 

 Az utóbbi hetekben elég nagy médiavisszhangot keltett Édouard Mendy Chelsea-be szerződése, aki 24 millió eurós vételárával a Ligue 1 legdrágább kapusává avanzsált, utódjának pedig épp a szenegáli válogatott vetélytársát, Alfred Gomis-t szemelték ki a bretonok. Amíg azonban a két afrikai portás váltja egymást, a Rennes hálóját a szerény pályafutása után immár 36 esztendős Romain Salin őrizte, aki pedig már jóideje csak epizódszerepet kapott a csapataiban. Szeptemberben azonban belopta magát a rennes-i szurkolók szívébe, hiszen 15 kapujára tartó lövésből 12-t hárított (közülük 10 próbálkozás a tizenhatoson belülről), így bár az ún. post-shot xG statisztikák alapján 4.3 gólt kellett volna kapnia, de csak 3-szor kapitulált. Mindemellett a modern kapus-követelményeknek is megfelelt, ugyanis meccsenként 33.3 passzal vette ki a részét az ellenfelek letámadásának kijátszásából, ráadásul a liga minden kapusa közül övé volt a legtöbb védekező közbelépés is a tizenhatoson kívül (11). A tisztes helytállásnál bőven jobb teljesítmény persze így sem fog valószínűleg sokat nyomni a latba, az ifjabb kolléga érkezésekor Salin alighanem újra elfoglalja helyét majd a kispadon.


A HÓNAP LEGBRAVÚROSABB VÉDEKEZŐJE: YVANN MAÇON

 

A Saint-Étienne korábban vezette a tabellát, a védelemben pedig a játéka mellett elvágyódásával is nagy vihart kavaró Wesley Fofana mellett egy új balhátvéd is váratlanul stabil teljesítményt nyújtott. Maçont ugyanis a harmadosztályból igazolta még januárban a klub, akkor a tavaszi leállásig azonban már nem sok lehetőséget kapott a Ligue 1-ben. Az új szezonrajtnál aztán Claude Puelnél kirobbanthatatlan lett a kezdőből és alaposan meg is hálálta a bizalmat. A bajnokság legtöbb szerelését ő kezdeményezte eddig (29-et), mint ahogy a védőharmadban is ő helyezte a legtöbbször nyomás alá az ellenfeleket (66-szor), de szeptemberben már a Marseille elleni vezetőgólnál az asszisztot is ő jegyezte egy beadással, sőt, a Nantes ellen egy távoli bombával pályafutása első gólját is megszerezte. Pontosabban első felnőtt gólját, hiszen a guadeloupe-i utánpótlás-válogatottban volt már egy mesterhármasa is egy U20-as Karibi Kupa-meccsen 2016-ban a rettegett Turks és Caicos gárdája ellen. Talán semmi sem mutatja jobban, mekkorát fordult vele a világ ebben a szezonban.


A HÓNAP LEGARANYABB TÁMADÓJA: IGNATIUS GANAGO

 

Úgy tűnik, Lucien Favre távozása óta nem becsülik meg annyira a fiataljaikat Nizzában, mint korábban, így Ganago is csak epizódszerepet kapott az Azúr-parton az utóbbi években. A Lens viszont nem átallt 6 millió eurót letenni az asztalra a közben a kameruni válogatottban is bemutatkozó csatárért – és Haise rögtön a kezdőben is számolt vele. Északon aztán szinte minden arannyá vált eddig, amihez Ganago hozzáért. Szeptemberben mind a négy meccsén a hálóba talált, a PSG ellen is ő jegyezte a győztes találatot, a Lorient ellen csereként beállva szerzett végül 3 pontot érő gólt, de még a Bordeaux korábban bevehetetlen kapuját is ő törte fel elsőnek, és végül a Nimes ellen is hozott egy pontot a konyhára a gólja. Ezeken a meccseken 11, összesen 3.1 xG-nyi veszélyességű lövéséből ért el: 4 találatot úgy, hogy a büntetőket nem is ő, hanem mentora a kongói veterán Gaël Kakuta lövi, aki nem mellékesen a legveszélyesebb helyzetteremtő pillanatnyilag a Ligue 1-ben (3.1 xA).


A HÓNAP LEGEKELLEMETLENEBB CSALÓDÁSA: STADE DE REIMS

 

Nem csak a Vidivel szembeni EL-kiesés vagy a bajnokságban eddig egyetlen, még augusztusban szerzett pont miatt kell hatalmas csalódásnak értékelnünk a Reims eddigi teljesítményét, de a csapat által produkált játék is olyannyira kilátástalan volt, hogy egy-egy felelőst nem is tudunk kiemelni. Az igaz persze, hogy Axel Disasi távozott a védelem tengelyéből, Alaixys Romao peidg a középpályáról, elméletileg azonban a belga utánpótlásválogatott Wout Faes és a német és olasz topligás rutinnal rendelkező Valon Berisha megfelelő pótlásnak tűntek, annyira legalábbis biztosan, hogy ne számítsunk ilyen összeomlásra. A korábbi sikeredző, David Guion ugyan sosem épített a domináns játékra (hiszen tavaly úgy lett 5. a gárda, hogy nagyjából 50%-ban birtokolta a labdát a meccsein, tavalyelőtt pedig 45%-kal hozta a 8. helyet), az idén mégis letaglózó, hogy ligautolsóként alig 41,6%-ban tudja megtartani a Reims a játékszert, amiből a legrosszabb lövéskülönbség is következik, és az is árulkodó, hogy még az egyetlen pontocskájukkal is felülmúlják az xG-mutatók által predesztinált eredményüket. Ezzel együtt azért a következő hónapokban joggal várhatjuk a csapattól még a feltámadást, hiszen a keret értéke inkább alapján inkább a középmezőnyben lenne a helyük.


A HÓNAP LEGPAPÍRFORMÁBB FELFEDEZETTJE: IBRAHIMA NIANE

 

Tavaly Habib Diallo vitte a prímet az újoncként helytálló Metz támadósorában, így nem kelt meglepetést, hogy a lotaringiai klub igyekszik meglovagolni a körülötte kialakult hype-ot és a Premier League-be értékesíteni legkeresettebb portékáját. A  szerény lehetőségeit leginkább a szenegáli Génération Foot akadémiával szorosra fűzött kapcsolatokkal ellensúlyozó gránátvörösök (melynek korábban is olyan támadókat köszönhettek, mint Sadio Mané, Papiss Demba Cissé vagy Diafra Sakho) azonban Diallo után előhúzták egy újabb dakari nevelést a kalapból Ibrahima Niane személyében. Az U20-as vb-negyeddöntős csatár ugyan már 18 évesen megszerezte első találatát a Ligue 1-ből kieső Metz-ben, majd a következő idényben még mindig tinédzserként a visszajutásból is 10 góllal vette ki a részét, tavaly az élvonalban már csak epizódszerep jutott neki. Idén viszont ő lett az első számú ék, szeptember második felében pedig a gólgyártást is megkezdte. A Reims-t is az ő duplájával győzték le (2-1), majd Marseille-ben is kis híján győztes találatot szerzett (1-1), ezzel pedig máris beállította tavalyi egész éves góltermését. Játéka még tele van ugyan hibával, fejjátéka azonban különösen veszélyes, a harmadik legtöbb légi párharcban vesz részt a teljes mezőnyből, és idei 5 kapura fejelési kísérletéből 2 is a hálóban kötött ki.


A HÓNAP LEGÖSSZEFORROTTABB DUÓJA: GAËTAN LABORDE ET ANDY DELORT

 

A Ligue 1 ún. kanadai táblázatának élén pillanatnyilag két Montpellier-támadó tanyázik, akik ebben a szezonban csak szeptember elején, a Nice ellen álltak először csatasorba egymás mellett Der Zakarian 3-4-1-2-es rendszerének két csatáraként. Ott aztán alig 18 perc kellett hozzá, hogy Delort egy okosan visszafejelt labdával kiossza az első gólpasszát Laborde-nak, azóta pedig utóbbi már 2 gólnál és 4 asszisztnál jár (közte 2 éktársának), az algériai válogatott pedig 3 gól mellé osztott ki 2 gólpasszt is, így nagyban hozzájárultak, hogy a csapat 10 pontot gyűjtsön az ehavi 4 bajnokiján és a liga legtöbb lőtt góljával a dobogóra kapaszkodjon. Laborde ballábas, Delort jobb, egyikük sem jön zavarba a magas labdáktól, de a kombinatívabb játékból is alaposan kiveszik a részüket. Kettejük összjátéka persze nem újkeletű csoda, hiszen még 2018 nyarán érkeztek mindketten Montpellier-be, vagyis már harmadik szezonjukat küzdik egymás mellett, és mint ahogy Delort magyarázta a Téléfoot című magazinban, gyakorlatilag már csukott szemmel is tudják, mit csinál éppen a másik.


A HÓNAP LEGPECHESEBB VESZTESE: RANDAL KOLO MUANI

 

A kongói ifjonc szeptemberben kétszer is úgy érezhette már, hogy megvan pályafutása első élvolnalbeli találata, hiszen a Monaco és a Saint-Étienne ellen egyaránt a hálóba talált, végül azonban mindkét találatot elvette tőle a VAR pár centis lesállás miatt. Különösen utóbbi lehetett Muaninak fájdalmas, hiszen akkor nem is ő volt érvénytelen pozícióban, hanem az akció korábbi, kevésbé lényeges fázisában egy csapattársa, így hiába emelkedett a felhők fölé és bólintott a hálóba, a Ligue 1 góllövőlistájára továbbra sem iratkozhatott még fel. Legközelebb hasonló helyzetben alighanem alaposan körbenéz, mielőtt gólörömre ragadtatná magát.


A HÓNAP LEGKUNGFUBB GÓLJA: IRVIN CARDONA

 

Szeptemberi kedvenc gólunkat az egykori Monaco-nevelés (2016-ban Gambardella-kupa győztes), azóta Belgiumot is megjárt Irvin Cardona szállította, aki az előző szezonban a Brest színeiben már szerzett 6 gólt a Ligue 1-ben (különösen a Nantes elleni ment élményszámba). Most viszont a Dijon elleni meccs hosszabbításában olyan kung-fu rúgással adta meg a kegyelemdöfést, ami joggal eleveníti fel mindenkiben a magyarul Üsd, vágd, focizzál! címen (is) futó filmszörny-remeket. Nem csak a gravitációra fittyet hányú mozdulat, de a lövés erőssége és pontossága is a játékkonzolokat idézi, csak remélni tudjuk, hogy a valóságban is rittyent majd még nekünk hasonlóakat a 23 esztendős jobbszélső.

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.