Francescoli nyomdokain a River új csillaga

Az argentin bajnok River Plate tehetséges középpályása július elsejétől a Benfica hívására igazol Európába. Ugyan várhatóan még a naptári esztendő végéig kölcsönben maradhat eddigi csapatánál, napjaink legtehetségesebb argentin labdarúgója, Enzo Fernández hamarosan az öreg kontinensen fog játszani, így érdemes kicsit közelebbről megismerkedni vele.

null


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!Enzo Fernández 2001. január 17-én a Mendozához közeli San Martín városában látta meg a napvilágot, majd a River Plate megfigyelői hamar meglátták a tehetségét, és már ötéves korában a csapat akadémiájára csábították őt. A család nem mondhatott nemet, és mivel mindannyian a klub szurkolói voltak, így együtt költöztek fel Buenos Airesbe. Aligha szolgáltatunk nagy meglepetést vele, hogy Fernández a keresztnevét Enzo Francescoliról kapta. A „milliomosok” egykori legendás, háromszoros Copa América-győztes uruguayi játékosa évek óta igazgatóként dolgozik szeretett egyesületénél, azelőtt pedig játékosként karrierje elején és végén egyaránt maradandót alkotott az egyesület színeiben.


Az „El Príncipe” (herceg) becenévre hallgató irányító középpályás önkéntelenül a fiatal játékos példaképe lett, s mivel utána kapta a nevét, gyakran hasonlítják őt hozzá.


Fernándezt ugyan kiemelt tehetségként kezelték a River korosztályos csapataiban, a játékoskeret telítettsége és mérsékeltebb edzésmunkája révén eleinte képtelen volt helyet követelni magának Marcelo Gallardo felnőttcsapatában. Hosszas rágódás után a középpályás 2020-ban elfogadta, hogy a Defensa y Justicia csapatához kerüljön kölcsönbe, és ez a lépés végül kulcsfontosságúnak bizonyult a további fejlődése szempontjából. Az akkori, Hernán Crespo által irányított csapatban ugyanis állandó játéklehetőséget kapott, kipróbálhatta magát a nemzetközi meccseken, és fejben is fel tudta építeni magát, tökéletesíteni tudta képességeit. Sokoldalú és kiszámíthatatlan húzásoktól sem mentes játékával fontos szereplője volt a Copa Sudamericanát megnyerő együttesnek.


Tavaly nyáron már úgy tért vissza a Riverhez, hogy senki számára nem lehetett kérdéses a kezdőcsapatban való helye, nemhogy a kerettagsága. A játék minden elemében hatalmas javuláson ment keresztül. Gallardo mindig nagyon értett a házon belüli tehetségek felfedezéséhez, és sosem ijedt meg tőle, hogy egy fiatal játékosnak adjon lehetőséget, ha érzi rajta, hogy megérett a feladatra. Fernández a bajnoki címmel záruló, Liga Profesional 2021-es kiírásában 20 mérkőzésen lépett pályára, ezalatt két találatot és három előkészítést szorgoskodott össze, miközben kirobbanthatatlan alapemberré vált, és a River mérkőzésein rendre európai sztárcsapatok megfigyelői szemlélték játékát.


auto_altKép leírásForrás: Getty ImagesAz idei első kiírásban 15 meccsből 12-szer kezdett, a másik három alkalommal csereként jutott szóhoz, közben pedig hét gólt és öt asszisztot regisztrált. A Libertadores-kupában ugyancsak mind a hat csoportmeccsen szerepet kapott és kétszer is eredményes volt. Az újonnan elindult hazai idényben szintén jegyzett már egy találatot.


Egyre több európai érdeklődő és a nagy lehetőség

Az alapvetően védekező középpályásnak tartott fiatal labdarúgó rendkívül sokoldalú játékra képes, az előre játékból olyannyira kiveszi a részét, hogy rendszerint mozgatórugója a River gyors, kombinatív, erőteljes támadójátékának. Fernández kiváló helyzetfelismerő-képességgel és rúgótechnikával rendelkezik, hatalmas munkabírása mellett nagyszerűen hozza helyzetbe társait és ő maga is veszélyes az átlövéseivel. Védekezésben kiváló ütemű szereléseivel, helyezkedésével és labdaszerzéseivel tud csapata hasznára lenni. Mindkét irányba elképesztő dinamikával teszi a dolgát, egész mérkőzéseket robotol végig. Fiatal kora ellenére rendkívül érett teljesítményre képes a játék valamennyi elemében. Az elődjének tartott Francescoli egy zseniális képességű irányító volt, akinek nagyságához nyilván még nem nőhetett fel, de sokoldalúsága és eltökéltsége révén minden esélye meg lehet arra, hogy évek, évtizedek múlva majd hasonló legendaként emlegessék őt a River Plate és a dél-amerikai labdarúgás történetében.


A nemzetközi sajtóhírek alapján az utóbbi hetekben a Benfica, az AC Milan és a Wolverhampton versenyzett az aláírásáért, melyek közül a portugál csapat lett a befutó. Fernández játékjogáért két részletben összesen 18 millió eurót fizet a lisszaboni egylet, jövőbeli eladási összegének 25 százaléka pedig nevelőcsapatát illeti majd meg.


„Különleges héten vagyok túl. Végig nagyon izgatott voltam, mert fontos döntést hoztam meg, de igyekeztem kiélvezni minden pillanatát. Jelen állás szerint úgy néz ki, hogy decemberig maradok a Rivernél, mert részt akarok venni a Libertadores-kupa egyenes kieséses szakaszában, addig pedig mindent bele akarok adni a csapatom sikereiért”

– jegyezte meg a múlt hétvégi, Lanús elleni győztes bajnokit követően.


Kitaposott ösvények mentén

Nagy elődje annak idején Európában az RC Paris (1986-1989), az Olympique Marseille (1989-1990), a Cagliari (1990-1993) és a Torino (1993-1994) csapataiban szerepelt. A légiós évek után még karrierje utolsó éveire visszatért a piros-fehérekhez, és 1996-ban elhódította a hőn áhított Libertadores-kupát.


Ugyanakkor nem Fernández az egyetlen aktív játékos, aki Francescoliról kapta a keresztnevét, hiszen a korábban az éppen a Benficát és a Valenciát is megjárt mindig tettre kész középpályás, Enzo Pérez szüleit szintúgy az egykori zseni ihlette meg gyermekük 1986-os születésekor. Továbbá Diego Milito sem véletlenül viseli a „herceg” becenevet, ráadásul a triplázó Inter hőséről még maga Francescoli is azt mondta viccelődve, hogy a saját gyermekeinél is jobban hasonlít rá.


auto_altKép leírásForrás: US Sports
A River évről évre tud Európába delegálni feltörekvő tehetségeket vagy általuk felfuttatott játékosokat. Az argentin válogatott Julián Álvarez játékjogát januárban tőlük vásárolta meg a Manchester City, eddig kölcsönben maradhatott, júliustól azonban Erling Haaland mellett csatlakozik az angol bajnokhoz. Az Eintracht Frankfurt El-győzelmének egyik főszereplője, a kolumbiai Rafael Santos Borré szintén a patinás argentin csapattól tette át székhelyét a német klubhoz tavaly nyáron.


Az argentin bajnokság legnagyobb tehetségei közé tartozó középpályás tehát – ha minden igaz – még marad hazájában, de a következő idény második felétől már a tavaly a BL-ben is vitézkedő Benfica soraiban bontogathatja tovább szárnyait és tehet szert még nagyobb nemzetközi ismertségre. Eddigi fejlődése és játékintelligenciája révén joggal jósolnak neki ígéretes európai karriert, és lehet majd a következő évek argentin válogatottjának is meghatározó szereplője.


A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője, további érdekességek, aktualitások az argentin és a dél-amerikai labdarúgás világából:

https://futballtango.blog.hu/


Melyik nemzet lesz 2022 világbajnoka?


5,50 – Brazília

7,00 – Franciaország

9,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország


Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság 2022/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a nemzetközi focira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Kiemelt kép: BeSoccer