Frapolli harmóniát teremtett a Mayenne partján, és már a Ligue 1 felé tekintgethet

Fiatal korában későbbi világbajnokok csapattársa volt, majd az alacsonyabb szintű ligákban dolgozott eredményesen Olivier Frapolli, hogy aztán „belenőjön” a francia másodosztályú bajnokságba is. A Stade Laval együttesét remekül rakta össze, a gárda immár a feljutásért futballozik hétről-hétre.

null


Olivier Frapolli élete és munkássága tökéletesen illeszkedik ahhoz a futballban bevett mondáshoz, mely szerint, ha egy korábbi játékosból tréner lesz, akkor a pályán mutatott stílusa fog visszaköszönni a vezetőedzői időszakában is. Az egykori bekk a Cote d’Azur békés, nyugodt, napsütötte partjainál látta meg a napvilágot, és ő maga is egy kedves, aranyos, minden balhét elkerülő gyermek volt, aki élvezte az őt körülvevő természeti szépségekben gazdag környezetet.


Ezt akkor sem feledte, amikor a labdarúgó-karrierjét elkezdte az Aix-en-Provence akadémiáján, ahol többször találkozott ellenfélként egy Zinédine Zidane nevű kiemelkedő tehetséggel, akivel később együtt is szerepelhetett a Mediterrán-kupákon. Ezután került át a Toulouse FC utánpótlásába, ahol jó ideig egy bizonyos Fabien Barthez volt a szobatársa, illetve Vincent Candela is a csapattársa lett. Itt mutatkozott be a profi futballban is, majd az U21-es válogatottban még Christophe Dugarry és Lilian Thuram is ott volt mellette a pályán, hogy emelkedjen a későbbi világbajnokok névsora. 1993 szeptemberében az Onze Mondial magazin az aktuális számában bemutatta Olivier Frapolli tulajdonságait és játékstílusát a nagyközönség számára:


„Olivier Frapolli liberóként játszik, és jól elsajátította a szerepét. Az intelligenciájával, a helyezkedésével és az elővételezési érzékével kiváló teljesítményre képes. Jól rendeződik vissza, remek a fejjátékka, az egy az egy elleni szituációkban, a védekező feladatokban és az előre védekezésben egyaránt otthonosan érzi magát. Ezek együttese ellensúlyozza a sebesség hiányát.”


autoKép leírásAz U21-es francia válogatott csapatképe 1993-ból (Forrás: Olivier Frapolli Twitter)Csakhogy míg a többiek karrierje felfelé, addig Frapollié lefelé ívelt, s neki félszáz élvonalbeli bajnoki után a „violák” kiesését követően előbb a kölcsönjáték, majd a csapatváltás maradt és állandósította a helyét a másodosztályban. Eltöltött a Perpignan Canet FC, majd a Stade Poitevin FC színeiben is egy-egy szezont, amit az AS Beauvais Oise követett három idényen át. Ezután még két év az FC Martigues-nél, majd játékos pályafutása utolsó állomása az US Créteil-Lusitanos volt, ahol utolsó hónapjai során már az edzői életbe is belekóstolhatott.


A több mint 300 mérkőzést felölelő játékos-karrierje során a belső védőként és söprögetőként játszó Frapolli nagyjából minden tizedik meccsén kapott csak sárga lapot és egyszer sem állították ki. A korabeli feljegyzésekben egy visszafogott, mindig nyugodt labdarúgóként jellemezték, aki sosem izgulta túl a dolgokat, de olyan óriási érzelmi kitörései az öröm pillanataiban sem voltak. Épp olyan volt, mint amit elképzelhet az ember egy, a Cote d’Azur napsütéses vidékéről származó franciáról.


A 2003-as év nagy változásokat hozott az életében, mert előbb beleegyezett, hogy a fővárosi együttes tartalékjaival fog szerepelni, hogy segítse a fiatalok fejlődését, majd áprilisban a klub támogatásával az edzői képzés első lépéseit is elkezdhette. Ezután már kézenfekvő volt, hogy decemberben átvegye a csapat irányítását, s nem is váratott magára sokat az első siker, ugyanis a 2005-06-os idényben megnyerték a Championnat de France Amateur 2 B jelű csoportját. Ezt követően közelebb is került az akkor másodosztályú együtteshez, ahol 2007-ben egy rövid időre átmeneti megoldásként irányította is a gárdát, majd a 2008 tavaszán újfent beugrott, de ekkor maradt is. Professzionális szinten – nem csak megbízottként – a 2008-09-es szezon volt az első idénye, de a rengeteg döntetlen miatt nem végeztek túl előkelő helyen, így nem marasztalták.Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz az Unibetre, 100%-os befizetési bónuszt és 60 ingyenes pörgetést kapsz ajándékba!
Ezután 2009 nyarán elfogadta a negyedik vonalban szereplő US Sénart-Moissy kínálta lehetőséget, ahol annak ellenére nem érezte igazán az előrelépés lehetőségét, hogy megnyerte a Coupe de Paris trófeáját – a fővárosi amatőr csapatok kupája –, így egy év után el is köszönt. Az US Orléans-nál, Yann Lachuer stábjánál vállalt munkát, mint asszisztensedző. A tanulás és a tapasztalatgyűjtés nagyon jót tett Frapollinak, ugyanis mikor 2012 nyarán megnyílt az esély, akkor őt kérték fel a „darazsak” edzőjének. Első szezonjában azt tudta hozni, amit az elődje (7. hely, 57 pont), ám a másodikban már összejött az előrelépés, és kisebb meglepetésre bajnoki címet ünnepelhettek, ami mellé megkapta a legjobb edzőnek járó egyéni díjat is.
A Ligue 2 érezhetően nagy falat volt a szerény költségvetésű együttesnek, de így is hatalmas csatában voltak az utolsó fordulóig, hogy vonal fölé kerüljenek, ám ez végül nem jött össze. Azonban a kiesést követően rögtön vissza is jutottak, ezúttal ezüstérmesként az RC Strasbourg mögött. Frapolli újabb remeklése azonban csak még további elvárásokat szült, amik végül a vesztét is okozták a Loire partján. Függetlenül attól, hogy továbbra is a másodosztály egyik legalacsonyabb költségvetésével és az egyik leggyengébb kerettel vágtak neki a 2016-17-es szezonnak, nem fért bele, hogy a téli szünetben utolsó helyen álltak, így decemberben megköszönték a munkáját.


Az idény hátralévő részében pihenőt tartott, aztán amikor az US Boulogne csapatánál hivatalossá vált Alain Pochat távozása, akkor két nappal később már azt is tudni lehetett, hogy ő lesz az utódja az észak-nyugati kisvárosban. A harmadosztály középmezőnyébe tartozó együttessel nem szerepelt rosszul, de kiemelkedően sem. Két év alatt két hetedik hely nem túl extra eredménysor, de ennek ellenére 2019-ben a szebb napokat is látott Stade Lavallois Mayenne FC felkínálja neki a lehetőséget, hogy vegye át az irányítást, ami kapcsán az edző azt is megemlítette, hogy már korábban is volt szó róla, hogy ő legyen a csapat vezetőedzője.


„Ez egy ambiciózus projekt, a Stade Lavallois pedig egy nagy múltú klub. Kell egy dinamika az újjáépítéshez és én a szívem mélyén építész vagyok. Két évvel ezelőtt találkoztunk a Stade Lavallois vezetőivel, és jó hangulatú megbeszéléseket folytattunk, de akkor az utam Boulogne-ba vezetett. Most nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek, mindent megteszek, minden energiámat beleadom, hogy sikeressé tegyem a projektet, ami a feljutást jelentené. Az elképzelés az, hogy a Stade Lavallois a következő két szezon során visszajusson a Ligue 2-be.”


Az átalakulóban lévő együttessel eleinte nem tudott nagy lépésekben haladni, de az erőfeszítéseit és a szurkolók által is nagyra becsült hozzáállását elismerve a kétéves szerződése lejártával nem az opcióját léptette életbe a klub, hanem kapott egy új kontraktust. Ezt azzal hálálta meg, hogy bajnokcsapatot faragott a tanítványaiból a 2021-22-es szezonban. Öt szezont követően térhettek vissza a Ligue 2-be a Loire-menti térség narancsmezesei, mikor Frapolli megkapta a szezon menedzsere díjat.


autoKép leírásA trófea a magasba lendülhet (Forrás: Stade Lavallois Mayenne FC)Ekkortájt készült róla egy összetett vezetőedzői elemzés, mely azt taglalja, hogy vezetési stílusa négy egyenlő és örökérvényű értéken alapul: magas színvonal, őszinteség, élvezet, összetartás. A védekezést tartja egy csapat alapjának, de tisztában van azzal, hogy nem lehet vezető szerepet játszani egy osztályban úgy, ha reaktív futballt játszik egy csapat, ezért mindenekelőtt a labdás játék és a stabilitás közötti egyensúlyra törekszik. Hisz abban, hogy az emberi tényező kulcsszerepet játszik a labdarúgásban, ezért is végzett el egy mentálhigiénés képzést, és mindeközben tisztában van a labdarúgás néha irracionális természetével, ezért nyitott az adatok használatára, nem véletlen, hogy hosszú évek óta van adatelemző tagja is a stábjának.


Ez az önfejlesztés vezetett a személyes hatékonyságának növeléséhez, és ahhoz képest, hogy az US Orléans edzőjeként még kevésnek találtatott, a lavali kispadon már könnyedén érte el újoncként a bennmaradást. A 2023-24-es szezon pedig egy újabb szintlépés számukra, mert a narancsmezeseket az első helyen találjuk, ami jó visszaigazolás Frapolli számára is, hogy kiváló munkát végez.


Így aztán két évtizeddel azután, hogy megtette az első lépéseit edzőként, most esélye lehet eljutni a legmagasabb szintre egy olyan csapattal, amely a második vonalban sem számít igazán meghatározó együttesnek. Ezúttal is igaz az, hogy szerény költségvetésű klubnál dolgozik, ám a minőségi szakmai munkája képes ezt a hátrányt elhalványítani.


Kiemelt fotó: Ouest France