Ha egy szerb és egy horvát összefog... – Ivanisevicnek napi szintű kihívás Djokovics felkészítése

„Szerencsés, hogy olyan vetélytársakkal játszhatott együtt, mint Rafael Nadal vagy Roger Federer, akik előre vitték a pályafutását” – véli horvát trénere a szerb csillagról. És ha azt mondja neki, valamit nem tud megcsinálni, megmutatja, hogy igenis meg tudja. Nem ismer kifogást.  


Ha hihetünk az egyéniben hét Grand Slam-tornát megnyerő Mats Wilandernek, és miért ne hihetnénk, akkor idén az eddigi legjobb Novak Djokovicsot láthatjuk a pályán. Harminchat esztendős korában is csupán egyetlen mérkőzésre volt attól, hogy klasszikus Grand Slamet nyerjen, vagyis egy naptári évben mind a négy nagy torna az övé legyen.


Wilander az Eurosport szakértőjeként éppen azelőtt beszélt így Szerbia szuperhőséről, mielőtt ő a wimbledoni döntőt Carlos Alcaraz ellen elveszítette, de hogy a csúcsról valóan csak felfelé tekint – ahogyan azt nyári portrénkban bemutattuk –, azt a nyár végén és az ősz elején Cincinnatiban, majd a US Openen is bizonyította. Előbb Alcaraznak Wimbledonért, majd Danyiil Medvegyenek a 2021-es US Open fináléért vágott vissza, és hogy milyen erők dolgoznak benne, azt igazán talán csak egy délszláv ember érti. Olyasvalaki, aki önmagát messze felülmúlva, a fénykora után küzdötte fel magát az angol trónra, Goran Ivanisevic, és akinek egyedülálló játékos-pályafutását a nyár derekán szintén felidéztük.


„Szerencsés, hogy olyan vetélytársakkal játszhatott együtt, mint Rafael Nadal vagy Roger Federer, akik előre vitték a pályafutását


– nyilatkozta a Reuters összeállítása szerint a szerb teniszező horvát trénere New Yorkban, a vasárnapi diadal után. –


Győztes típus. Olyan ember, aki önmagát motiválja. Ha azt mondod neki, valamit nem tud megcsinálni, még keményebb lesz, és megmutatja neked, hogy igenis megcsinálja. Nincs kifogás. Mindig próbál utat találni ahhoz, hogy harcolni és győzni tudjon, akkor is, ha rosszul van, ha sérült. Élvezi a kihívásokat. Ha megnyeri majd a huszonötödik Grand Slam-tornáját is, azt kérdezi majd, miért ne legyen huszonhat? Mindig van több.”


Huszonnégy GS-tornagyőzelemmel kettővel előzi már meg Nadalt, néggyel Federert, beláthatatlan távolságba került a teniszvilág aktív tagjaitól.Az év első felében, az ausztrál nyílt bajnokságot és a Roland Garrost követően Ivanisevic sokat elárult az együttműködésükről, illetve a saját edzői tevékenységének kihívásairól, nehézségeiről. Már három és fél éve dolgoztak együtt sikert sikere halmozva, amikor januárban Melbourne-ben a szakember az Eurosport szerint kijelentette a játékosról: 


„Valószínűleg ez volt a legjobb két hete, amit valaha is láttam tőle. Soha nem láttam még tőle jobb tenyereseket. Azt hiszem, egyet kell értenem vele, hiszen ahogy mondta, egyértelműen ez a legnagyobb győzelme, nem csak azért, ami tavaly történt. (Oltás hiányában kitiltották az országból – A szerk.) Hanem azért is, mert az elmúlt három hét rendkívül kemény volt. Azt hittem, hogy 2021-ben mindent láttam már tőle, amikor hasizomszakadással nyert itt.”


Djokovics életkorát nézve egyre inkább előtérbe kerül a regeneráció, hiszen a sérülésveszély évről évre nagyobb. 2023-at úgy kezdte az ötödik kontinensen, hogy Adelaide-ben megsérült a bal lábán a combhajlító izma, a melbourne-i első hetet visszafogott mozgással élte túl. Ebből a második héten olyan szárnyalás lett, hogy végül az egész tornán csupán egyetlen játszmát lehetett elvenni tőle – még a 2. fordulóban bukott el egy rövidítést.Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz az Unibetre, 100%-os befizetési bónuszt és 60 ingyenes pörgetést kapsz ajándékba!Ivanisevic szerint a játékosok 97 százaléka visszalépett volna a tornától egy ilyen egészségügyi problémával, ugyanakkor úgy véli, a játékosa hihetetlenül magas szinten figyel oda a saját testére, így többek között az étkezésére. Mint kiderült, egy olyan világban próbál élni, amelyen minden apró részletnek tökéletesnek kell lennie – jelentős terhet jelentve ezzel a környezetének.


Melbourne után pedig már Párizs lebegett a szeme előtt: Nadal sikereinek fő helyszínén győzni, megelőzni a nagy tornagyőzelmek alapján a salak spanyol specialistáját.


„Egy olyan szoftver van a fejében, amelyet akkor tud futtatni, amikor elérkezünk egy-egy Grand Slam-viadalhoz – mondta a Roland Garros-diadal után Ivanisevic az ATP Tour oldala szerint. – A többi tornához képest ezek más sportágat jelentenek. Azon a napon, amelyen megérkeztünk Párizsba, motiváltabb, sikeréhesebb, jobb lett. És minden nap jobban játszott, az Alcaraz elleni másfél órában hihetetlenül okosan teniszezett.” 


Hispánia ifjú titánja az elődöntő során közben meg is sérült, így a harmadik és negyedik szettben már nem tudott ellenállást tanúsítani. A fináléban a norvég Casper Ruud két szoros játszmát összehozott Djokovics ellen, de a szerb végül ezt a döntőt is szettveszteség nélkül lehozta, ahogyan a Medvegyev ellenit is a US Openen.


De vele dolgozni sokszor legalább olyan nehéz, mint játszani ellene, a pályán mutatott egoista viselkedéséből ez azért látszik.


„Mondjuk úgy, hogy nem egyszerű eset – folytatta az edzője. – Különösen akkor, ha valami nem úgy megy, ahogyan szeretné. De azért vagyunk itt, hogy tartsuk a hátunkat. Azért van a csapat, hogy jobban érezze magát, és jobban is teljesítsen, bár ez néha nagyon bonyolult feladat. Minden nap új kihívást jelent, ő pedig fenntartja a motivációt. Napról napra motiváltabbá kell válnod mellette. Gyakran nem értek vele egyet, de hát ez a munka: nem lehet mindenben egyetérteni. Csapatként nagyon jól működünk.”


Ivanisevic véleménye alapján Djokovicsot edzeni olyan, mint a Real Madrid kispadján ülni, a hasonlat pedig a történelmi sikeresség alapján is helyt álló. 2019 júniusa óta tartó közös munkájuk eredménye eddig három ausztrál bajnoki cím (2020, 2021, 2023 – 2022-ben nem indulhatott), két Roland Garros-győzelem (2021, 2023), három wimbledoni győzelem (2019, 2021, 2022) – és immár egy US Open-diadal. 


Kiemelt fotó: Reuters