Ha két ember érti egymást – 30 for 30: Bernie and Ernie

Eltérő kulturális hátterű, ám a pályán remekül együttműködő sportolók, akik az 1970-es években közösen tették fel a Tennessee Egyetem kosárlabdaprogramját a sportág térképére, majd később az NBA-ben is egy csapatban játszottak. Jason Hehir filmjében, a 30 for 30 44. epizódjában ráadásul két olyan legenda szólal meg, akik máig jó kapcsolatot ápolnak egymással.

null

Néhány csöpögő csappal kezdünk, kezdetben az sem egyértelmű, hogy hol járunk. Nem sokkal később azonban megjelenik a képernyőn Bernard King, aki érzelmesen és átélhetően beszél arról, hogy hogyan ismerkedett meg a kosárlabdával. Klasszikus kisvárosi történet ez, ahol a lakótelepi környezet sem állhat az igazi tehetség útjába, hiszen kosárlabdázni a legelhagyatottabb betonpályán is lehet, csak egy gyűrű kell hozzá.Ha rossz volt az idő, senki nem jött ki játszani, de én épp ilyenkor szerettem a legjobban kijárni, hiszen sokkal hatékonyabban lehetett gyakorolni a dobásokat”


– meséli King.


Hasonló volt a helyzet Ernie Grunfeld esetében is, ám nála tovább bonyolódott a helyzet, hiszen román bevándorlók gyermekeként az első években nem beszélte tökéletesen a nyelvet.Az emberek ilyenkor folyton veled viccelődnek, mert azt hiszik, nem értesz belőle semmit, pedig pontosan tudod, hogy rólad van szó” – fogalmaz Grunfeld, ami azért azt is mutatja, hogy a kortársakkal nem volt egyszerű számára kapcsolatot teremteni. Így a pálya lett az otthonom, ott senki nem bántott.”A két sztárpalánta aztán az egyetemi évek alatt került egy csapatba (1974 és 1977 között játszottak együtt a Tennessee Voluntersben), és rögtön egyértelmű volt, hogy remekül működnek együtt a pályán.Ez pont úgy működik a sportban is, mint a magánéletben. Van, hogy két ember érti egymást az élet minden területén”


– hangzik el velük kapcsolatban.


Ennek illusztrálásaként pedig jónéhány mérkőzésfelvélt is látunk. A két játékos akkoriban együtt több mint 40 pontot átlagolt mérkőzésenként. Kettejük sikere pedig közel sem csak a saját boldogulásukat segítette, ezáltal az egész egyetemi kosársport nagyobb népszerűségre tett szert, hiszen a szurkolók természetesen lelkesen fogadták a látványosabbnál látványosabb megoldásokat.

A játékosok élete azonban közel sem csak a sikerekről szólt, még ha ezek voltak is többségben. King például egészen biztosan nem felejti életének nehézségeit sem. Még az egyetemi évek alatt került összetűzésbe egy rendőrrel, aki végül fegyvert is fogott rá:Visszavonultathatják a mezedet, de ez az, amit soha nem felejtesz el, ezek az emlékek lesznek kitörölhetetlenek”


– fogalmaz King a film egy pontján egy legördülő könnycsepp kíséretében.


Kettejük közül egyébként egyértelműen neki volt nehezebb sorsa, hiszen szülei is bántalmazták, akkoriban pedig még közel sem volt egyszerű afroamerikaiként élni az Egyesült Államokban.


Később pedig úgy tűnt, egy súlyos sérülés kettétöri a karrierjét, ám végül olyan helyzetből is vissza tudott térni, amelyből a legtöbb társa képtelen volna. Nem sokkal ezután a New York Knicksben Bernie és Ernie újra összeálltak (1982–1986), és ismét csak szép sikereket tudtak elérni együtt.


Jason Hehir elsősorban a két ember kapcsolatára koncentrált, eközben azonban a nehézségekről sem feledkezett meg, így komplex képet kaphatunk az 1970-es évek kosárlabdájáról. Hátborzongató belegondolni, hogy ehhez két sors is elég volt.2. rész (The Band That Wouldn’t Die): „Nem tudom nézni, hogy egy férfi sír”

5. rész (Without Bias): „Az ártatlanságunkat vették el”

9. rész (Guru of Go): Az edző szent őrült

10. rész (No Crossover. The Trial of Allen Iverson): Mi történt azon az estén?

16. rész (The Two Escobars): „A nemzeti büszkeségünkért játszottunk”

17. rész (The Birth of Big Air): Mindig magasabbra vágyott

21. rész (Unmatched): Az ellenfelem a barátom

23. rész (Into the Wind): Széllel szemben

24. rész (Four Days in October): Aki látta, nem feledi

25. rész (Once Brothers): „Kosárlabdázók vagyunk, nem politikusok”

26. rész (Tim Richmond: To the Limit): Autóversenyző Hollywoodból

28. rész (The Best That Never Was): „Nem futball volt, gyógyulás”

31. rész (Broke): „Pénzt keresni könnyű, megtartani nehezebb”

33. rész (There’s No Place Like Home): „Hogyan árazod be a történelmet?”

36. epizód (You Don’t Know Me): Min múlik a siker?

39. epizód (Hawaiian: The Legend of Eddie Aikau): Természetes közegük a víz

42. epizód (Big Shot): „Két dolgot csináltak. Rekordokat döntöttek és nyertek”

43. epizód (This is What They Want): Én nem azért játszottam, hogy barátokat szerezzekKiemelt kép: ESPN