Haaland földöntúli számai – hol lehet a norvég gólgyáros plafonja?

A Manchester City 60 millió euróért szerezte meg a Borussia Dortmund csatárát, aki valósággal berúgta a Premier League ajtaját! Döbbenetes ütemben termeli eddig a gólokat a még mindig csak 22 éves fenegyerek, és egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy az angol élvonal irama sem okoz neki gondot. A kérdés mindössze az, hogy vajon képes megdönteni Mohamed Salah 2017–2018-as idényben elért 32 gólos rekordját?

null


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!Csupán hét fordulót játszottak le eddig a Premier League 2022–2023-as szezonjából, de kis túlzással már most megvan a gólkirály. Haalandnak pusztán 571 percnyi játékidő elegendő volt ahhoz, hogy 11-szer mattolja az ellenfelek kapusait, amivel így öt góllal előzi meg az utána következő Harry Kane–Alekszandar Mitrovics duót. 90 perces átlagban ez nem kevesebb, mint 1,73 (!) találatot jelent, amit vélhetően aligha lehet fenntartani hosszú ideig, bár az ő mentalitását ismerve ez sem zárható ki teljesen!
Haaland nem csak a gólokat tekintve emelkedik ki a vetélytársaihoz képest, de a helyzetbe kerülési képessége is egészen káprázatos. A kapuralövések mennyiségét és minőségét figyelembe vevő xG-modell alapján 7,4-es várható gól érték szerepel a norvég neve mellett, amivel messze kilóg a mezőnyből, de a találkozónkénti 1,17-es xG-vel sem igazán tudják tartani a lépést a többiek (a második Alexander Isak 0,81-es mutatóval bír). A +3,6-os xG-felülteljesítés egyedülálló, bár Ivan Toney-nak (+2,3) és James Maddisonnak (+2,0) sem kell ebben a tekintetben szégyenkeznie. Labda nélkül eddig összesen 91-szer futott be az ellenfél tizenhatosán belülre, 23-mal (!) előzi meg a második helyen álló Roberto Firminót.
Az eszeveszett gólmennyiségből kiindulva akár azt is gondolhatnánk, hogy bizonyosan átlag feletti lövésszámmal operál a Manchester City új sztárja, és ez így is van. 27 kísérleténél csak a Fulham FC szerb csatára eresztett meg több lövést (egészen pontosan 29-et), és ha a 90 percre vetített rátáját (4,26) nézzük, akkor is csak Rodrigo a Leeds Unitedből (4,79), valamint Cristiano Ronaldo (5,09) áll előtte. A 16 kaput találó próbálkozása rekord, ahogyan a mérkőzésenkénti 2,52 kapura tartó kísérlet is.


Haaland amellett, hogy elképesztő hatékonysággal tüzel – lövései 59,3%-ban találtak kaput –, rendre szerfelett kecsegtető pozíciókból teszi ezt meg. Próbálkozásainak az átlagos kaputól való távolsága 9,6 méter, amit a legalább három góllal rendelkezők közül egyedül a szintén kiváló formában futballozó Gabriel Jesus (9,0 méter) tud überelni.


A 0,25-ös NPxG/lövés mutatója szintén azt jelzi, hogy kifejezetten ígéretes helyzetekből sáfárkodik, amiben persze a világklasszis társaknak (gondoljunk csak Kevin De Bruyne vagy éppen Joao Cancelo parádés passzaira) szintén megvan a maguk szerepe.


Magasra tett léc

Haaland eddigi topligás időszakát vizsgálva megfigyelhető, hogy bár korábban sem voltak éppenséggel gyengének titulálható szezonjai, a mostaniban még ezeknél is magasabb fokozatba kapcsolt!
A kaput eltaláló lövéseinek az aránya a Bundesligában is páratlan volt (57,1%, 52,2%, 41,9%), de a már korábban is említett 59,3%-kal még erre is sikerült rátenni egy lapáttal. Összességében megállapítható, hogy lényegesen többször lő kapura a Premier League-ben, mint a német élvonalban (2,96; 3,37; 3,49), ráadásul szignifikánsan közelebbről is teszi mindezt (10,9; 11,5; 12,2 méter). Lövéseinek átlagos kvalitása sose volt rossz (0,23; 0,23; 0,18), de a 0,25-ös NPxG/próbálkozás még ezeket a számokat is elhomályosítja.


A 2019–2020-as és a 2021–2022-es évad között így fest a várható góljainak volumene 90 percre vetítve: 0,69; 0,89; 0,83. Az, hogy az xG-t felülteljesíti, nem olyan nagy meglepetés, hiszen rendre ezt tette Németországban is. Debütáló szezonjában 1,1; azt követően 1,01; majd utolsó dortmundi idényében 1,04 gólt átlagolt – ezek olyan őrületes számok, hogy tényleg csak a legkiválóbbak képesek erre.


Mit hozhat a jövő?

Az vitán felül áll, hogy a világ egyik legkíméletlenebb csatáráról beszélünk, és afelől sem lehet senkinek kétsége, hogy ha csak nem történik valami egészen rendkívüli, akkor az elkövetkező minimum tíz év egyik leggólerősebb támadója Haaland lesz. Mindazonáltal a teljes képhez hozzátartozik a sérülékenység kérdésköre is, ugyanis ez alapjaiban véve határozhatja meg játékos teljesítőképességének felső határát.


A Bundesligában az összes játékidő (7650 perc) megközelítőleg 70%-át (5381 perc) töltötte a pályán, amiből az következik, hogy hasonló arányt alapul véve egy 38 fordulós Premier League szezonban körülbelül 11-12 mérkőzés az, amiről esetlegesen akár hiányozhat majd. A formaingadozással a legnagyobb klasszisok esetében is kell számolni, illetve az is bőven benne van a pakliban, hogy a néhány hét múlva kezdődő katari világbajnokságon részt vevő csapattársak nem biztos, hogy ugyanolyan erőnléti állapotban térnek majd vissza a PL-be, mint a tornáról lemaradó norvég.


Nyilvánvalóan nem lehet reális elvárás, hogy az eddigihez hasonló ütemben szórja a gólokat, de a 2018–19-es salzburgi idénye óta kivétel nélkül mindig a mérkőzésenkénti egygólos átlag felett teljesített!


Ha a sérülések ezúton elkerülik és a City orvosi stábja is megfelelően osztja be a norvég játékperceit, akkor minden valószínűség szerint megvan az esélye arra, hogy elérje vagy akár meghaladja a 30 gólt. Ez a nem mindennapi tett legutóbb Mohamed Salahnak sikerült a PL-ben (32 gól, 2017–2018), előtte pedig Luis Suáreznek (31, 2013–2014) és Robin van Persie-nek (30, 2011–2012).Ideális esetben tehát még 31 forduló áll a rendelkezésére ahhoz, hogy végérvényesen beírja a nevét a Premier League rekorderei közé. Ezalatt „mindössze” 21 gól (0,68 találat/meccs) kell neki az egyiptomi klasszis rekordjának beállításához, ami korántsem elképzelhetetlen. Hogy végül sikerül-e neki történelmet írni, arra előreláthatólag majd csak hónapokkal később kapunk választ. Addig is élvezzük ki Haaland minden egyes meccsét, hiszen arra mérget vehetünk, hogy szépszerivel lesznek még szemkápráztató megmozdulásai és párját ritkító góljai!Melyik együttes nyeri meg a Bajnokok Ligája 2022/2023-as kiírását?


3,25 – Manchester City

6,50 – Paris SG

7,50 – Bayern München

9,00 – Liverpool


Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Bajnokok Ligája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Bajnokok Ligája piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Kiemelt fotó: SPORTbible