Hét hét kapott gól nélkül – amikor minden rózsaszín a bécsi lila-fehéreknél

Azok után, hogy pocsékul kezdte a bajnoki szezont az Austria Wien, már az is felmerült, hogy menesztik Michael Wimmer edzőt. A lila-fehérek ehhez képest olyan javulást mutattak be az elmúlt hetek során, hogy mindkét bajnokaspiráns lenullázása után hirtelen nagyobb reményeik lehetnek, mint azt korábban gondolták.


A 2023-as évet új edző kinevezésével kezdte az Austria Wien, amely ősszel nem jutott tovább a Konferencia-liga csoportköréből (mi több, mindössze két pontot szerzett) és a felsőházból való kicsúszás is valós veszélyt jelentett számára. Ekkor érkezett a kispadra a német Michael Wimmer, aki nem sokkal korábban beugróként hét mérkőzésen irányíthatta a VfB Stuttgartot is. Ez a rövid időszak elég meggyőző volt, főleg az osztrákok számára, akik tulajdonképpen ezért döntöttek a kinevezése mellett.


A bajor szakember nem mondhatni, hogy megváltotta volna a világot Bécsben, de nagyon izgalmas összecsapásokat játszott vele a csapat: az Austria 18 mérkőzésen 36 gólt szerzett és 26-ot kapott. Mindössze három találkozót tudott lehozni nullára, ami kapcsán fel is merültek kérdések a védekezést illetően, de végül a célt teljesítette az együttes, kvalifikálta magát a Konferencia-liga selejtezőjébe.


A nyáron a védelem széle kapott némi vérfrissítést, ami a kezdeti időszakban nem jelentett még komoly változást. Július végétől augusztus közepéig a nemzetközi kupamérkőzésekkel járó heti kétmeccses terhelés során nem volt idő komolyabban dolgozni a taktikai részleteken, erre nem adtak lehetőségek a háromnaponta játszott találkozók. Ez nem is volt egy túl sikeres időszaka a csapatnak, mert túl nagy prioritást kapott, hogy idén is bejussanak a csoportkörbe, de ez végül a sokáig emlékezetes Legia Warszawa elleni nyolc gólt hozott összecsapás miatt nem sikerült. Ezután is szörnyen alakult minden, mert hiába csökkent a terhelés, szeptember végéig nem akart megszületni az újabb bajnoki győzelem.Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz az Unibetre, 100%-os befizetési bónuszt és 60 ingyenes pörgetést kapsz ajándékba!Az országos kupában egy alacsonyabb osztályú csapat ellen ugyan továbblépett a csapat, de egyes hírportálok már arról írtak, hogy gyorsan befejeződhet Wimmer bécsi kalandja. Mindez nem volt alaptalan, mert a januári kinevezésétől kezdve 33 meccsből csak 11-et tudott megnyerni az Austria, ami nem épp az az arány, amiért szerződtették. Viszont úgy gondolkodhattak a vezetők, hogy két mérkőzés van a válogatott szünetig, s ha addig nem történik változás, akkor az megfelelő pillanat lesz a váltásra.


autoKép leírás(Forrás: laola1.at)Azonban történt változás, méghozzá a létező legváratlanabb formában. A Rapid Wien elleni hazai derbin a második félidő elején előbb a csapatkapitány, James Holland kapta meg a második sárgáját, majd alig 84 másodperccel később Matthias Braunöder is mehetett zuhanyozni. Csupán az 54. percben jártunk, amikor a kettős emberhátrány arra késztette Wimmert és csapatát, hogy két négyes falat húzva a kapu elé megpróbálja kibekkelni a találkozót. Ez végül annyira jól sikerült, hogy Christian Früchtl kapusnak mindössze egyetlen védeni valója volt a hosszabbítással együtt vett 40 perc alatt. Ezzel pedig minden megváltozott a lila-fehéreknél, mert megtalálták azt a fajta hitet, amely alapján nem is gondolnak arra, hogy ők bármely riválissal szemben veszíthetnek.


Ha összehasonlítjuk a szezon eleji és a Wiener derby utáni időszakot, akkor látványos a különbség több statisztikai mutatóban, amelyek válaszul szolgálhatnak arra, hogy mi is áll a fellendülés hátterében.


A labdabirtoklás terén érződik az egyik legnagyobb különbség, mert a korábbi „átmenet csapat” manapság már sokkal jobban megbecsüli a játékszert. Szignifikánsan megemelkedett a tíznél több passzos szekvenciák száma, és bár ezek javarésze a saját térfelükön történik, az ellenfelek kicsalogatása után sokkal könnyebb dolguk van a labda előre juttatásában. Könnyebben találják meg a szabad ember a félterületben vagy a vonalak közt, onnan pedig a korábbiakkal ellentétben nem a szélek felé, hanem a centrális zónákban próbálnak bontani vagy egy passzal a védelem mögé kerülni.


Az Austria játékosai jóval magasabban kezdik meg a letámadást, amiből adódóan sokkal veszélyesebb helyzetekben tudnak hibákat kierőszakolni.


Ez jótékony hatással van arra, hogy miközben a lövések száma szinte nem nőtt, azok minősége már javulást mutat, a helyzetkihasználás pedig most kezdett el kiegyenlítődni. Az első nyolc meccs hat gólja 11,27 xG mellett borzasztóan festett, ehhez képest a következő haton szerzett nyolc találat és 9,71 xG már elfogadhatóbb mutató, de még mindig van hova fejlődni ezen a téren. Jelenleg a lila-fehéreké a legnagyobb alulteljesítés támadásban, s ennek ellenére tudnak most egy hat mérkőzésből álló veretlenségi sorozatot felmutatni a bajnokságban.


A védekezésüket össze sem lehet hasonlítani a két periódusban, mert miközben az első nyolc bajnokin sorra közelről, jó minőségű lehetőségeket engedtek az ellenfeleknek, akik ki is használták ezt, addig az utóbbi öt bajnokin a kompakt, jól tömörülő védelem és a lecsökkentett hibaszám – ami részben a besegítési lehetőségnek köszönhető – nem enged olyan kiváló esélyeket a másik csapatnak. Négy méterrel nőtt a lövések helyének átlaga, ráadásul a korábbi 0,154 NPxG az utóbbi öt meccsen már csak 0,104 volt, ami már jóval a liga átlaga alatt van.


autoKép leírás(Forrás: vienna.at)Mindenképp ki kell emelni Andreas Gruber nevét, mert a jobbszélső góljai nélkül továbbra is rosszul állna a bécsiek szénája: a 28 éves játékos a 14 bajnoki gólból nyolcat szerzett. Ez a mostani szériában nyolcból négy találatot jelent, s összességében is ő jelenti a fényt az éjszakában a hatékonyságot illetően. Ugyanis 4,54 xG szerepel csak a neve mellett, ami esetében komoly felülteljesítést jelent, de ha a folytatásban a többiek összeszedik magukat ezen a téren, akkor bele kell férjen az, hogy neki nem fog minden bemenni.


Összességében elmondható, hogy az Austria Wien a nehéz kezdet után jó úton halad, Wimmer munkája szép reményekkel töltheti el a szurkolókat. Miközben sikerült jelentősen csökkenteni a hibákat és az ezzel járó védekezési bizonytalanság is eltűnt, az ellenfél kapuja előtt egyre jobb a befejezési hatékonyság, így pedig alighanem rövidesen ismét a felsőházban találkozhatunk a csapat nevével. Ha hasonlóan jól teljesít majd a bécsi együttes, akkor a sűrű mezőny és az osztrák Bundesliga két kör utáni pontfelezős folytatása révén a dobogó sem elképzelhetetlen, de a nemzetközi szereplésre jogosító helyezés abszolút reális cél lehet.


Kiemelt fotó: fk-austria.at