Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

null
Darts
2022. 03. 12.

„A stabil PDC-vb-s szerepléshez négy-öt évnek is el kell telnie” – interjú a darts-szövetség elnökével

Author avatar
Meg kell-e szüntetni az alkoholtilalmat a nemzeti darts-bajnokságon? Mennyivel több klub lett itthon az elmúlt években? Hogyan kaphatna nagyobb teret a magyar sportcsatornákon a darts? Eljöhet-e a profi dartsosok kora valaha Magyarországon? Hányan indulnak a hétvégi WDF Budapest Openen? Balázs Gáborral, a Magyar Darts Szövetség elnökével beszélgettünk.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba! 


 

– A 2019-es elnökké választásodat követő interjúban a 9nyíl Blogon azt nyilatkoztad, hogy válságmenedzsmenttel telik majd el az év. Miért volt válság a dartsszövetségben?

– Egy nagyon kicsi szövetségről beszélünk, ahol anyagi problémák voltak, és a szervezeti működés sem volt teljesen felépítve.

 

– Az anyagi problémák abból fakadtak, hogy a korábbi vezetés nem megfelelően kezelte a pénzügyeket vagy egyszerűen nem volt támogatója a szövetségnek?

– Három éve történt mindez, megoldottuk, nem érzem, hogy ma jelentősége lenne ennek. Bizonyos elszámolásokat módosítanunk kellett, de senki ellen sem indult jogi eljárás, nem kell ilyesmire gondolni.

 

– Sok sportszövetségben társadalmi munkában dolgozik az apparátus, a darts-szövetségben is így dolgoztok, vagy ez főállás?

– Napi több mint nyolc órában foglalkozom az elnöki feladataimmal, a többi cégemben a kollégáim már arra panaszkodnak, hogy az üzleti ügyeimre nem jut elegendő időm. Jómagam és az elnökség társadalmi munkában dolgozik, az apparátus többi tagja pedig főállásban.

 

– Kérlek, áruld el: miért lesz egy rendezvényszervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó cégcsoport vezetője a darts-szövetség elnöke?

– Sportmenendzserként végeztem a Testnevelési Egyetemen, a dartsot pedig nézőként csodálom régóta, innen az elkötelezettség.

 

– A 2019-es interjúban az is szerepelt, hogy a céged támogatja a PDC Hungarian Fan Clubot, és szolgáltatóként ott van a legtöbb hazai darts-eseményen. Ez pontosan mit jelent?

– Azóta változott a helyzet. Korábban tulajdonos voltam a Dartsevent Kft.-ben, amely hazai PDC-rendezvényeket szervez, de megszüntettem a részesedésemet a cégben. Jelenleg kizárólag a szövetségre koncentrálok, míg a cégeim a szövetség rendezvényeit támogatják. 2019-ben például még mi szerveztük az érdi darts gálát, de tavaly már nem.

 

– Azért kérdezlek erről, mert bizonyos sportágakban a hatékony érdekérvényesítés miatt előny, ha a szövetség elnöke üzleti pozícióból vág neki a hazai események szervezésének, hisz pénzt, kapcsolatrendszert, támogatót hozhat, mások szemében viszont ez akár összeférhetetlennek is tűnhet. Te ezt hogyan látod?

– Szerénytelenül mondhatom, hogy a cégünk működésével biztosan nyer a szövetség, hisz a rendezvénytechnikát ingyen adjuk, ahogy a saját eszközeinket is. A partnerek, támogatók jó részét a saját üzleti kapcsolataim révén tudom közel hozni a dartshoz.

 

– A szövetség versenynaptárában most látok egy most hétvégi WDF Budapest Opent, szeptemberben egy budapesti PDC European Tour-versenyt, októberben egy WDF Hungarian Opent. A legnagyobb megbecsültséggel bíró nemzetközi darts szervezet, a PDC tavaly hozott először versenyt hazánkba. A kinevezésed óta eltelt időszakban olyan ütemben lépked előre a hazai darts, ahogyan azt tervezted?

– Talán még a tervekhez képest is jobban. A szövetségnek nagy szerepe volt abban, hogy a klubok száma 55-60-ról 80 fölé emelkedett, ezzel párhuzamosan a játékosok száma még nagyobb arányban nőtt. A magyar PDC-versenyek kapcsán nem a szövetség az illetékes, a PDC Hungarian Fan Club építette ezt a folyamatot.

 

Nagy sikernek tartom, hogy Ihász Veronika első magyarként ott lesz az áprilisi WDF-világbajnokságon, ez annak is köszönhető, hogy több pénz áramlott a sportágba, így mi is többet tudtunk költeni rá, hogy nemzetközi versenyekre küldjük a dartsosainkat.

 

– Ezek szerint sikerült olyan szponzorokat behozni, akik adtak támogatást, ezt pedig arra lehetett költeni, hogy a legjobb magyar dartsosok nemzetközi versenyeken indulhassanak. Hogy fest a sportág szponzorfala?

– 2019 óta nagyjából 20-30-szorosára nőtt a darts külső szponzorációja.

 

– Ezt mivel sikerült összehozni? A kapcsolatrendszeretekkel, profibb marketinggel?

– Így van. A szövetség főszponzorával, a Dreherrel más területen is együtt dolgozom például. Azért is nagy szó, hogy velük szerződést tudtunk kötni, mert nálunk a nemzeti versenyeken az indulók nem fogyaszthatnak alkoholt. Ahhoz, hogy a szponzorainkkal új szintre emeljük a támogatást, professzionális marketingtevékenységre volt szükség. Elindítottuk a Youtube-csatornánkat, és ugyanitt a darts magazinunkat. 1600-1700 feliratkozónál tartunk, és versenyenként 4-5 ezres nézettséggel büszkélkedhetünk. Facebookon is komoly kampányt folytattunk, hetente 100 ezer feletti látogatószámunk van. Két év után minden szponzorunk emelt díjjal hosszabbított szerződést velünk, ez azt mutatja, hogy elégedettek a szolgáltatásunkkal. A játékforgalmazó Piatnik például az ifjúsági darts versenyek mögé állt be, a Leier Kft. pedig a paradarts iránt elkötelezett.

 


(X) Vegyél részt az ingyenes Bajnokok Ligája Tippjátékban, és ha sikerrel válaszolsz hat kérdésre, 8 millió forintot nyerhetsz!


 

– Ha már az ifjúsági versenyeknél tartunk: a darts iskolai tömegesítése mennyire járható út Magyarországon?

– Nehéz kérdés, nagy harcaim adódnak belőle. Ha adunk egy iskolának vagy egy osztálynak egy darts táblát, meg nyilakat, attól nem fog fejlődni a sportág. Ehhez oktatók kellenek, és ebben, ahogy más sportág sem, nem állunk jól. A darts a kicsik számára veszélyes is lehet, az alsósok mellé felügyelet kell a játéknál, ráadásul ekkor még a matematikai tudás is gyengébb, pedig itt gyorsan kell tudni számolni. A pedagógiai programba sok iskolában bekerült a darts, őket az erőnkből telhető módon segítjük oktatóval vagy darts táblákkal.

 

– Hány fős lehet jelenleg a férfi és a női darts mezőny?

– 2020-ban több mint 3600 versenyengedélyt adtunk ki. Egy csapatbajnoki versenynapon, ahol 104 csapat jön össze, ezres nagyságrendben jönnek versenyzők. Az élmezőny a férfiaknál nagyjából 300 fő, a nőknél 30 fő. A Magyar Darts Ligában a szabadidős versenyengedéllyel rendelkezők is játszhatnak, ők növelik a létszámot.

 

– Februárban beszélgettem Ihász Veronikával, az első magyar női vb-résztvevővel, aki úgy látja, a férfi mezőny láthatóan gyarapodik évről évre, a női viszont stagnál. Említette, hogy ennek oka a gyermekvállalás mellett esetleg még az alacsonyabb pénzdíjazásban kereshető. Szerinted mi lehet az ok, és hogyan próbáltok ezen változtatni?

– A pénzdíjakat az utóbbi időszakban emeltük, és a női mezőny is gyarapodik azért. Az elnöki ciklusom elején 10-12 nő állt rajthoz a nemzeti bajnokságban, most 33. Sajnos ennél meredekebb emelkedésre nincs kilátás, azt viszont tudom, hogy 1999 óta nem volt ennyi férfi induló a magyar bajnokságban. Elkezdtük fejleszteni az ifjúsági dartsot, a paradartsot, sajnos mindenre nem jut ugyanannyi energia, de a női szakág is elindult felfelé. A hétvégi (március 12-13.) Budapest Openen 30+24 fő nevezett a két kategóriára.

 

– A 2021-es magyar pontversenyt, így a bajnoki címet Kovács Patrik nyerte, az itthon sokáig első számú dartsosnak számító Székely Pál viszont visszavonul. Hogy látod a férfi szakág közeljövőjét, lesz, aki Ihász Verához hasonlóan kijut valamelyik vb-re?

– Igen, akár a lakeside-i WDF-vb-re, akár a PDC-világbajnokságra is kijuthat férfi versenyzőnk. Most szigorúan magánvéleményt mondok: ahhoz, hogy egy magyar játékos komoly eredményt elérjen, sok minden szükséges, de leginkább pénz és nyugalom.

 

És persze sok tehetség is, ezért azt gondolom, hogy a stabil PDC-vb-s szerepléshez négy-öt évnek is el kell telnie.

 

Bezzeg Nándor már járt PDC-világbajnokságon, Kovács Patrik pedig többször is ott volt a kapujában. A WDF-vb-ről pedig egy meccsel csúszott csak le. Nem szeretek senkire sem súlyt pakolni, és azzal traktálni, hogy ha kijut, akkor ennyi és ennyi meccset kellene nyernie a szövetség elvárása szerint. Ugyanis ehhez a WDF-vb esetén a szövetségnek, a PDC-vb esetén a versenyző saját szponzorának kellene olyan komoly támogatást letenni az asztalra, amire nincs lehetőség. Ihász Veronikának is azt mondtam, ha hozod a saját formádat, nem az utolsó vébédre jutottál ki, hanem az elsőre. Picit az előző gondolatmenetemmel szembe megy, de azt is mondom a versenyzőknek, hogy ne az legyen az elsődleges cél, hogy kijussanak a vb-re, hanem az, hogy ha kijutnak, ott szerepeljenek is jól. Örömteli volt látni a mostani European Tour-selejtezők statisztikáit. Amíg az itthoni mezőnyben 80-as körátlagokat dobtak a versenyzők, a selejtezőkben 90, sőt 100 körüli körátlagokig jutottak, és kritikus helyzetekben nagyszerűen kiszállóztak.  

 

Bezzeg Nándor 2009-ben szerepelt a PDC-dartsvilágbajnokságon, akkor Vincent van der Voort búcsúztatta őt az első körben (Fotó: NSO)

 

– Azért is tettem fel a kérdést, mert Székely Pál a tavalyi országos bajnokság ezt mondta a haon.hu-nak: „a magyarországi dartsos közösség a versenyeken nem feltétlenül versenyezni szeretne, hanem jól érezni magát, amivel semmi gond nincsen, de ez kevés a nemzetközi szinthez”. Hogy látod van igazság ebben, s ha igen a szövetségnek van-e eszköz a kezében, amivel ezen lehet változtatni?

– Abszolút egyetértek ebben Palival. Több része van ennek a kérdésnek. Ott van az alkohol kérdése: minden egyes közgyűlés alkalmával téma, hogy meg kell-e változtatni a nemzeti bajnokságra vonatkozó alkoholtilalom kérdését, vagy sem, hisz vannak, akik bulizni jönnének a versenyre. Ez a szabályt az elődeim hozták, ha a közgyűlés másképp dönt, megváltoztatjuk. Addig viszont szondáztatjuk a játékosokat. Amire Pali gondolhatott, az a nemzeti bajnokságot körül lengő hangulat: sokan ilyenkor összejönnek beszélgetni, közben versenyeznek, aztán ebédelnek egyet, szóval ez sokaknak egy társasági esemény a meló mellett, nem egy vérre menő viadal. De minden esetben van 20-30 ember, aki a versenyeredmény miatt megy.

 

– Ihász Verától is kérdeztem, tőled is megkérdezem: van rá esély, hogy a közeljövőben egy magyar dartsos profivá váljon, vagyis a dartsból éljen?

– Vera mit mondott?

 

– Hogy a nőknél a nemzetközi mezőnyben is kevés példa van ilyesmire, itthon pedig ez egyelőre álom a férfiaknál is.

– Belefogtunk egy olyan munkába, ami afelé vezet, hogy előbb-utóbb legyen lehetőség a profivá válásra.

 

– Itt most egy darts programról beszélünk?

– Sokkal többet egyelőre nem mondhatok róla, ez egy hosszú folyamat lesz, de nekiláttunk. Jelenleg egyébként a profi státusz annak függvénye, hogy az ember talál-e magának szponzort vagy mecénást. Mecénásból jelenleg több van, mint szponzorból, hisz nincsenek még olyan „márkanevek” a magyar dartsban, akikben kizárólag üzleti alapon fantáziát lát egy cég.

 

– A versenyzők profivá válásával, reklámértékének növekedésével összekapcsolódik a sportág evolúciója, például az, hogy miképp az amerikai fociban, a hazai sportcsatornák is rendszeresen közvetítsenek nívós hazai eseményeket. Várható-e áttörés ezen a téren?

– E felé vezet az általunk finanszírozott darts magazin a Youtube-on, és az is, hogy a Hungarian Opent már közvetíti a tévé. Dolgozunk rajta, hogy még több darts legyen a tévében, de ehhez kell a show, vagyis hogy élesebbek legyenek a meccsek egy megfelelő környezetben. A szövetség a kamerarendszert, a színpadot, a világítást tudja ehhez biztosítani. És persze az is kell, hogy egyre többen értsék, mi folyik a tábla előtt.

 

– Az orosz-ukrán háború hazai dartséletetre gyakorolt következménye egyelőre kimerül abban, hogy a hétvégi Budapest Openre nem tudták elfogadni egy orosz versenyző regisztrációját?  

– Ám azt mindenkinek tudnia kell, hogy a nemzetközi darts szövetség jelezte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előírásai alapján, hogy az illető nem indulhat a versenyen. A paradartsos versenyző egyébként a legnagyobb valószínűség szerint nem is tudott volna Budapestre jönni a háború miatt. Mi inkább annak örülünk, hogy a hétvégén közel 500 dartsos indulhat a Budapest Openen a Budapest Honvéd új vívócsarnokában. Illetve annak, hogy amíg három éve egy, addig most több mint tíz paradartsosunk van, minden hónapban rendezünk paradarts-versenyt, és idén februárban a nemzetközi szövetségbe is felvettek minket.

 

Ki nyeri az idei Darts Premier League-t?

3,50 – Michael van Gerwen

4,50 – Peter Wright

5,00 – Jonny Clayton

5,00 – Gerwyn Price

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Darts/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj dartsra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Kiemelt fotó: Magyar Darts Szövetség/Facebook

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.