Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

null
Labdarúgás
14 perc
2021. 10. 18.

„Néhány éve reális lett volna a bajnoki cím” – Interjú Haraszti Zsolttal

Author avatar
Bármennyire is megosztó személyiség Bognár György, épp felvirágoztatja a Paksot, amelyik tíz évvel históriája egyetlen nemzetközi kupaszereplése után ismét odavágyik. Az ős paksi ügyvezető Haraszti Zsolttal beszélgettünk a Bognár-féle játékfelfogásról, nevelésről, örömökről és gondokról, paksi ikonokról, de az is kiderül, lesz-e a klubnak valaha külföldi edzője.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

– Épp tíz éve szerepelt történetében először és mindeddig utoljára az európai kupaporondon a Paks. A hangsúly a mindeddigen van? Azaz idén odaérhet a dobogóra?

– Szeretnénk odaérni. Azután, hogy tíz éve eljutottunk a nemzetközi színpadra, néhány évre gazdaságilag megroppant a klub. Nem azért, mert kijutottunk, hanem mert elment a főszponzor, és jóval alacsonyabb lett a költségvetés. Nehéz időszak volt, egyebek mellett úgy sikerült életben tartanunk a lángot, hogy megfogadtuk, egyszer még újra fellépünk az európai porondon.

 

– Az elmúlt szezon végén sem maradtak el sokkal a bravúrtól. 

– Valóban megvolt az esélyünk. Idén is jó a keretünk, a szereplésünk is rendben van, joggal reménykedhetünk.

 

– A dobogó mintegy igazolása lenne annak, hogy lehet csupa magyar játékossal is eredményesnek lenni?

– Abszolút. Egy időben fájt, hogy sokan viszont épp úgy példálóztak a Pakssal, szép-szép, hogy csak magyar játékost foglalkoztat, de lám, nem lehet velük odaférni a dobogóra.

 

Pedig nem azért nem kerültünk azután oda, mert csak magyar futballista szerepelt a klubban, hanem mert ki kellett árusítani a keretet. Idő kellett ahhoz, hogy felépítsünk egy újabb minőségi állományt, a mai alkalmas is arra, hogy az élbolyban végezzen.

 

Nehezítő körülmény persze, hogy a 12 csapatos élvonalban hét-nyolc csapat rendre az életéért küzd, ami ugye a bentmaradás, mégis, azt próbáljuk bizonyítani, a kíméletlen harc ellenére is lehet építkezni.

 

– Hogy született meg egyébként anno az elhatározás, hogy Pakson nem lesz helye légiósnak? Kinek volt az ötlete?

– Amikor másfél évtizede felkerültünk az NB I-be, egyértelműen látszott, hogy a miénk lesz a legkisebb költségvetés. Akkor úgy döntöttünk, azok kapják meg az első osztályban az esélyt, akik kivívták a feljutást. Egy-két játékost igazoltunk csak, mégis bentmaradtunk. Kiderült, így is meg lehet kapaszkodni, ezért aztán az azt követő években is ragaszkodtunk az elképzeléseinkhez. Jöttek azután is új játékosok, de rendre magyarok, beleértve természetesen a határon túliakat is.

 

– No de akkor az ön döntése volt?

– Közös. Nem tudhattuk, mi vár ránk az NB I-ben, az első év lutri a feljutó csapatnak, kiderült azonban, életképes a modell.

 

– Előfordult, hogy kis híján elgyengültek?

– Nem. A Paks építkezése különlegesnek számít itthon, egy komoly brandet alkottunk meg azzal, hogy csak magyar, mindamellett pedig sok saját nevelésű futballista szerepel nálunk; majdnem 20 saját nevelésű játékosunk mutatkozott már be az élvonalban. Aki hozzánk igazol, általában megemlíti, szimpatikus neki, hogy csak magyar közé kerül, de az ellenfelek is tisztelik a koncepciónkat. Mindig van persze nehezebb időszak. Kisebb-nagyobb kilengés, amikor két-három vereség is visszavet. Az NB I-et a maratonhoz szoktam hasonlítani. Lehetnek jó résztávjaid, de minden a végén dől el.

 

Amikor kint voltam Dunaszerdahelyen Hahn Jánosról és Szendrei Ákosról tárgyalni, egy helyi magyar – miután megtudta, ki vagyok – lelkesen magyarázta, hogy a Paks meccseit mindig megnézi a televízióban, mert csak magyarok lépnek pályára, illetve kiváló focit játszik a csapat. Büszkék lehetünk erre.

 

– De akkor sem gondolkodtak koncepcióváltásban, amikor nem is olyan rég meglegyintette a klubot a kiesés szele?

– Nem, mert tudtuk, mi az oka. A gazdasági hátterünk mindig is az egyik legszerényebb volt az NB I-ben. Nálunk többségében vagy saját nevelésű játékosok futballoznak, vagy olyan labdarúgók, akik perifériára szorultak a jobb csapatokban. Amikor El-szereplők lettünk, kétségkívül kiváló kerettel dolgozhattunk, abból lett aztán egy újratervezés, de mi tudtuk, nem megy egyik napról a másikra az új együttes felépítése. Volt időszak, amikor sokakat el kellett engednünk, Böde Danit, Fiola Attilát, Heffler Tibit, a fiamat (ifj. Haraszti Zsolt – a szerk.), a válogatottba vagy annak közelébe jutó labdarúgókat.

 


(X) Szerezz ingyenes fogadásokat, bónuszokat és ingyen pörgetéseket rendszeresen azzal, hogy teljesíted az Unibet kaszinó, illetve sportfogadás kihívásait! 


 

– A „magyarosítással” kilóg a Paks az NB I-ből, a Bognár György-féle játékelvvel, a kezdeményező felfogás mindenekfelettiségével pláne. Mi fogalmazódott meg önökben, amikor rábízták a szakmai irányítást?

– Két dolog volt a fejünkben: az egyik, hogy ki az a tréner, aki ki tud bennünket vezetni a nehéz helyzetünkből. A váltás előtt négy bajnokin szereztünk ugyebár egy pontot. A másik pedig az, hogyan tudnánk kilépni ebből a szürke zónából. Mondhatni 19-re lapot húztunk. Azt persze tudtuk, hogy Gyuri az NB II-ben minden évben varázsol, azt is, van kisugárzása, ami új színt hozhat a Paks életébe. Többet kaptunk, mint gondoltuk.

 

– Hanem bár idehaza a csapatok többségénél a Bognár-féle elgondolásnak kellene uralkodnia, mekkora kockázatot éreztek a döntésben? Hogy működik-e az ő kard ki kard elve az NB I-ben.

– Volt benne rizikó. Mi is végigzongoráztuk, mi lesz abból, ha nekirontunk az ellenfeleknek, de megnyugvást jelentett, amikor leülve vele azt hallottam tőle, amit én is hiszek, hogy erős a keretünk. Hogy nem ügyetlen játékosokból kell magyar szinten topcsapatot gyúrnia. Elmondta, az első hatban látja a csapatot, ebben megegyeztünk. Amikor pedig azt mondom, többet kaptunk, mint amit vártunk, véletlenül sem Gyuri edzői kvalitásait vonom kétségbe, hanem egyszerűen csak azt gondoltam, a rossz rajt után nehéz dolga lesz lélekben megerősíteni az együttest, elhitetni velük, hogy ennél jobbak, de hamar jöttek az eredmények. Én magam ezt egy lassabb folyamatnak gondoltam.

 

– Vannak helyek, ahol ez a futball látványos nézőszámnövekedést eredményezne. Paks kisváros, adottak a keretek, a járvány is közbeszólt, de érezni-e bármennyire is a városban, hogy legalább egy kicsit nőtt a meccsre járási kedv? 

– Az egyértelműen látszik, hogy országos szinten is többeket érdekel a futballunk. A Covid-helyzet azonban, hogy oltási igazolvány kell a belépéshez, valamelyest megnehezíti a létszámnövekedést. Azért a Covid előtt is megmutatkozott a jele annak, tetszik a szurkolóinknak, amit látnak, elvégre Paksról csak egy szűk mag szokta elkísérni a mieinket, ehhez képest Budafokra, kevéssel azelőtt, hogy zárt kapussá nyilvánították a bajnokságot, elutazott 150-200 drukkerünk.

 

– Hallani olyan hangokat is, jó-jó ez a sokgólos futball, de nézzük meg, mennyit kap közben a Paks.

– Eljutnak hozzánk is ezek a kommentárok, hogyne, és én magam is kellő óvatossággal szemlélem a csapatunkat, mert az ellenfelek folyamatosan készülnek belőlünk, megpróbálják megbénítani a játékunkat, erre nekünk mindig meg kell találni a megfelelő receptet.

 

A hatékonyabb védekezést a játék megfelelő szervezésével meg lehet oldani, de ezt nálam Gyuri ezerszer jobban tudja, sosem szóltam bele szakmai kérdésekbe, soha nem is fogok.

 

Ezután is kapunk majd gólokat, ez egyértelmű, de meg tudjuk szerintem szervezni a védekezésünket, úgy pedig jóval kevesebbet fogunk.

 

– Akkor a rúgjunk többet, mint amennyit kapunk elvvel nincs különösebb baja?

– Ha mindig többet rúgunk, mint amennyit kapunk, azzal egyáltalán nincs. Úgy persze bajnokok lennénk… De a focit gólra játsszák, s amíg több a győzelem, mint a vereség, nagy baj nem érhet.

 

– S legalább úgy ül le minden meccsre, hogy szórakozni fog…  

– Mi klubvezetők azért keveset szórakozunk. Nekünk a meccsnap is munkával telik, az előkészületekben is tevékenyen részt veszünk. Amikor fent vagyunk már a nézőtéren, átvedlünk persze szurkolóvá, és nagy élmény, ha történetesen sziporkázunk. De sosem tudom megmondani a meccs előtt, lesz-e varázslatban részünk, meg tudjuk-e ismételni az előző héten tapasztalt remeklést, vagy valami mást kapunk.

 

– Márpedig van olyan. Azt hogy viseli az ügyvezető, hogy az egyik fordulóban 9-2-re nyer a csapat, majd 4-2-re, aztán viszont kikap 5-1-re? Ez azért pofon a javából, nem? 

– Megfogalmazódnak ilyenkor kérdések az emberben, de mindig egy-egy időszakot érdemes elemezni, és amióta Gyuri itt van, igen pozitív a mérleg. Amúgy is óvatos duhaj vagyok, egyelőre azonban azt mondhatom, abszolút rendben vagyunk.

 

A Paks 2021/2022-es bajnoki mérkőzésein átlagosan 4,38 gól születik (Fotó: Paksi FC)

 

– Eddig sem féltek a másodosztályból igazolni, de Bognár György másodosztályú tapasztalataival még inkább megjött a bátorság? 

– Budaörsön és Csákváron is sok utánpótlás-játékossal dolgozott, alapos rálátással bír a másodosztályra, de miután a gazdasági lehetőségeink végesek, korábban is érkeztek onnan tehetséges futballisták, elég ha csak Sajbán Máté vagy Szélpál Norbert nevét említem. Az átigazolási politika a mi felelősségünk, persze az edző is tehet javaslatot, sőt, el is várom tőle.

 

– Lehetnek még bőven kincsek a honi alacsonyabb osztályokban, de mennyire prioritás Pakson figyelni ezeket a fiatal játékosokat? Megvan hozzá az infrastruktúra, a személyi állomány?

– Nagyon bízunk a saját utánpótlásunkban, büszke vagyok arra, hogy az U19-es Eb-selejtezőn csoportgyőztes válogatottban három neveltünk is szerepelt. Az sem volt kellemetlen érzés, amikor a felnőtt válogatottban Böde Dániel, Fiola Attila és Szabó János is a pályán volt. Kijelenthetem, hogy a mi kis 20 ezres városunkban magas szintű az utánpótlás-nevelés, jól is csengenek az NB I-ben azok a nevek, amelyek egykor Pakshoz kötődtek.

 

– A fiatalok beépítése mégsem elég elterjedt itthon, ahogy a támadószellem sem, és sokszor azzal védekeznek az edzők, hogy a 12 csapatos bajnokságban nincs mód építkezni, mert ha nem vagy elég eredménycentrikus, könnyen kieshetsz. Kifogás lenne? Csak mert a Paks épp megcáfolja.

– Sallói Pista nyilatkozta a minap, Magyarországon átlagban 6-18 hónap jut az edzőknek egy-egy csapatnál, így azért nehéz megvalósítani az elképzeléseket.

 

Nagyon határozott, stabil, megingathatatlan klubgondolkodás kell ahhoz, hogy valaki nyugodtan dolgozhasson. Csertői Aurél öt és fél évet dolgozott nálunk nagy elismerést kiváltva, Pakson nem jellemző a kapkodás.

 

De megvédve a többi klubot, tény, nagyon nehéz egy eredménytelen időszakban nyugodtan, higgadtan dönteni. És ha búcsúzni kényszerülsz az NB I-től, gazdaságilag és szakmailag is nehéz helyzetbe kerülsz, és nem olyan pofonegyszerű visszajutni a másodosztályból.

 

– Légiós nincs a keretben. De külföldi edzője sem lesz soha a Paksnak?

– Nem. Tomiszlav Szivics édesanyja ugyebár magyar, ő magyar állampolgár, szóval nem lógott ki ő sem a sorból.

 

– Pedig a nagyon modern, felkészült, lelkes külföldi tréner plusz magyar játékosok kombó nem biztos, hogy rosszul sülne el.

– Lehet, de a topkluboknál is egyre inkább azt vallják, a kémia, az összetartozás érzése az egyik legfontosabb összetevő, magyar edzővel könnyebb az ideális környezetet megteremteni. Mi a nehéz időszakokban mindig összezártunk, és mindig ez mentett meg bennünket a nagyobb bajtól.

 

– Mi a cél a következő két-három évben Pakson?

– Az NB I-es tagság megtartása, plusz tehetséges fiatalok kinevelése, beépítése a csapatba. Azt szeretnénk, ha továbbra is az NB I meghatározó együttese lenne a Paks. De hosszú távon is ugyanez a cél.

 

– Eljöhet a nap, amikor csupa saját nevelés játszik az első csapatban?

– A 12 csapatos NB I-ben nem lehet megvalósítani.

 

– Visszakanyarodva a tízéves évfordulóra. Klubvezetőként akkor volt a legboldogabb, amikor az Európa-liga második selejtezőkörében kiejtették a Tromsőt?

– Nem, jóval korábban. Amikor felkerültünk az NB I-be, úgy tűnt, nem indulhatunk, mert nem volt meg a támogatás városon belül, mégis sikerült elintézni, hogy első osztályú klubbá váljunk. Akkor voltam a legboldogabb. Annál nincs rosszabb érzés, mint amikor látod a játékosokat a bajnoki címet megünnepelni, kevéssel utána viszont el akarják venni tőlük életük lehetőségét.

 

– Az elmúlt másfél évtizedben volt amúgy kedvenc játékosa? Ma már talán elárulható.

– Nem lehet egyet megnevezni, nagyon sok volt, Lisztestől Bödén át Tököliig. A paksi ikon nyilvánvalóan Szabó János, aki egész életében csak ebben a klubban játszott. Azért az egyértelmű kedvenc mégiscsak Haraszti Zsolt.

 

– A nyár óta az MTK-ban szereplő gyerek is lassan 30 éves. Rohan az idő?

– De még mennyire.

 

– Ha már idő. A mai fizikai felkészítés mellett hányadik lenne a jelenlegi NB I-ben az Éger, Fiola, Böde, Bartha, Vayer-féle Paks? 

– Dobogós, nem is kérdés.

 

– De hát nélkülük is majdhogynem az.

– Jó, azt nem mondhatom, hogy első, mert a Ferencváros meglépett a mezőnytől, de néhány éve reális lett volna annak a csapatnak a bajnoki cím. Akkor azt gondoltam, meg is vagyunk évekre, az első öt hely valamelyike garantált, csak hát a támogató kiszállásával a legjobbakat el kellett adni, s a kilátástalanságból visszakapaszkodni. Mindegy, régen volt. Azt nem mondom, hogy igaz sem, mert nagyon is az volt.

 

Hány gól lesz a Kisvárda – Paks mérkőzésen?

2,55 – 3,5-nél több gól születik

1,45 – 3,5-nél kevesebb gól születik

4,60 – 4,5-nél több gól születik

1,18 – 3,5-nél kevesebb gól születik

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/NB I útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj magyar bajnokikra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Kapcsolódó cikkek: 

 

Kiemelt fotó: Paksi FC

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.