„Úgy éreztem, megállíthatatlan vagyok” – interjú Sallói Dániellel

Aligha mindenkinek adatik meg az amerikai álom a tengerentúlon, Sallói Dániel azonban az álmait éli. Túl egy pazar klubszezonon, hamarost az újra felkészülve érezhetően boldog, és joggal merenghet azon, milyen messzire viszi még az útja.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

– Harminc alapszakaszbeli meccseden szereztél tizenhat gólt és adtál nyolc gólpasszt, bár utóbbit mindjárt az elején jó lenne tisztázni, más forrás szerint ugyanis csak hetet. Valójában mennyit is?

– Az MLS, ahogy a hokiban szokás, az utolsó előtti passzt is számon tartja, nekem van abból egy, ettől nyolc. Klasszikus értelemben, európai módra hét asszisztot jegyeztem.

 

– Az sem rossz… 

– Köszönöm.

 

– A lényeg, hogy messze a legjobb idényedet produkáltad, nemde?

– Kétségtelenül minden összejött. Nem csak a számok terén, mindazok alapján is, amik velem történtek: a gólörömeim mellett válogatott lehettem, bekerültem az MLS All Star csapatába, szóval tényleg fantasztikusan alakult az év, hatalmas élményekkel gazdagodtam.

 

– Ha ránézel az idei góllövőlistára, és azt látod, mások mellett Gonzalo Higuaín és Nani is mögötted szerénykedik, büszkeség önt el?

– Hogyne. Szép számot értem el, és ha a hozzájuk hasonló klasszisok, akik tényleg letettek már egy s mást a futball asztalára, elismerik a teljesítményedet, azt érdemes becsben tartani. 

 

– Személyesen is gratuláltak?

– Igen, az All Star meccsen meg is lepődtem, amikor azzal szembesültem, velük azonos szintű sztárként kezelnek, elismerő pillantásukkal jelezték, tudják jól, topszezonom volt. Nani gratulált is, nagy élmény volt beszélgetni vele, roppant szimpatikus ember benyomását keltette. Ha egy szintre kerülsz velük, még ha csak egy rövid időre is, az jóleső érzéssel tölt el.

 

Sallói Dániel a büntetőpárbajban értékesítette a saját tizenegyesét az All Star-mérkőzésen (Fotó: Getty Images)

 

 

– Mitől sikerült ennyire jól ez az évad?

Egy támadó életében nagyon sokat ér a jó kezdés, márpedig én mindjárt az első fordulóban betaláltam, aztán gólpasszt adtam, és ha azt követte is egy rövid gólcsend, utána újra gólokkal jelentkeztem, jöttek egymás után. És ha egy csatár így indítja a hosszú idényt, az benne is elindít valamit, egyre csak nő az önbizalma. Úgy éreztem, megállíthatatlan vagyok. Egész egyszerűen minden klappolt. 

 

– Változtattál valamin? Új étrend, még precízebben beállított bioritmus. 

– Nem, egyik sem. Shane Tusuppal ugyanakkor együtt dolgoztam, nagyon sokat segített abban, hogy jó állapotban térjek vissza az alapozás kezdetére. Minden mást ugyanúgy tettem, mint addig.

 

– Miben segített elsősorban?

– Az erősítésben. Olyan izmokat növelt, amivel segíthet a sérülékenységem legyőzésében. Ha megsérülök, az visszavet a munkában, ezt igyekeztünk megelőzni. Emellett erőnléti edzéseket is vezényelt, márpedig ha remek kondiban érzed magad, mentálisan is erős maradsz. Szóval minden szempontból nagy segítségnek bizonyult.

 

– Pszichésen is trenírozott?

– Abban segített leginkább, hogy merjem a határaimat feszegetni. Hogy képes legyek átlendülni egy határponton. Hogy megcsináljam azt is, amire nem gondoltam volna, hogy képes vagyok.

 

– Apukád mennyit segít? Ma már azért kevesebbet, mint régen?

– Dehogy, egyre többet. Büszke rám, hogy egyre inkább beindul a karrierem, ettől aztán még inkább igyekszik a javamat szolgálni. Nézi a meccseimet, elemzi a játékomat.

 

– Ez ugye gyerekkorodban sem volt másként. Kamaszként hogy vetted, amikor elkezdte sorolni a meglátásait?

– Egy gyereknek nehéz a kritikát elviselnie, még ha az építő jellegű is. Nem feltétlenül tudatosul benne, hogy érte van. De megtaláltuk a közös hangot, hogy miképpen tudnánk optimálisan együtt dolgozni. Rengeteget segített, miatta tartok ott, ahol. Neki köszönhetem, hogy eljutottam erre a szintre.

 

– Azért sokszor előfordult, hogy a nyilván konstruktív kommentárjaira az „Apu, hagyjál már” felelettel reagáltál?

– Persze. Ez tényleg nehéz ügy, mert a gyerek alapvetően makacs, de ma már egyértelműen azt vallom, bárcsak többször cselekedtem volna úgy, ahogy ő tanácsolta, úgy még többre viszem.

 


(X) Fogadj minden nap 3500 Ft értékben a darts világbajnokságra, és minden nap 1500 Ft ingyenes fogadást kapsz ajándékba! Kattints ide és regisztrálj egy számlát!


 

– A tizenhat gólos amerikai szezonoddal elég magasra jutottál azért. Az elmúlt idényt tekintve az egyedüli keserűséget az jelenti, hogy a Konferencia-elődöntőben a Salt Lake ellen a 91. percben kapott góllal buktatok el?

– Igen, az azért fájt. Sajnos csapatként nem tudtuk azt a produkciót nyújtani, amit kellett volna. Nehéz ez a liga, az év végén kell nagy formában futballozni, ehhez képest a mi teljesítményünk épp akkor esett vissza, ebből tanulni kell. De dolgozni fogunk rajta, hogy legközelebb másképp legyen.

 

– A tizenhat gólból van egy legkedvesebb?

– Nincs. Ha mégis muszáj egyet kiemelni, a nyáron, hazai pályán a Los Angeles FC ellen szerzett győztes gólomat nevezem meg. Az utolsó percekben esett, az ilyen gól mindig lélekemelő.

 

– A tizenhat találat bőséges termés. Huszonöt éves vagy, a legjobb korban. Mit gondolsz, lesz érdeklődés irántad?

– Előfordulhat, persze. A szerződésem a Sportinghoz köt, úgyhogy nem tudok erről mit mondani, de nyitott vagyok. Egy ilyen szezon után azt hiszem, nem lesz nehéz jól dönteni. 

 

– Te mit szeretnél? Amerikában maradnál, vagy kipróbálnád az európai légióskodást?

– Nagyon szeretek Amerikában futballozni, nagyon jónak tartom a bajnokságot. Ugyanakkor Európa is vonzó, több szempontból is. Ha lesz olyan ajánlat, elgondolkodunk. Még egy évig él a kansasi szerződésem.

 

– Mi lenne Európában a leginkább vonzó?

– Az európai topfutball mindenkinek nagy álma, ha onnan érkezne ajánlat, nyilván erősen fontolóra vennénk. 

 

– A három évvel ezelőtti szezonod volt hasonlóan jó, az azt követők nem annyira. Miért nem?

– Nehéz erre válaszolni, biztos több oka is volt, az egyik feltétlenül az, hogy meg kellett tanulnom helyesen reagálni arra, amikor nem jönnek úgy a gólok, ahogy szeretném, és a játékperceim száma sem felel meg a kívánatosnak. 

 

– Említetted, hogy jónak ítéled az MLS erejét. Nem feltétlenül te vagy a legobjektívebb személy a témakörben, mégis, fejlődött szerinted annyit, mint azt remélték amerikai futballberkekben?

– Igen. Az MLS a lassan harminc évre visszatekintő múltjával eljutott oda, hogy egyre többen igazolnak innen európai nagycsapatokba, ami önmagában is remek. Az Egyesült Államok meglepetésre lemaradt a legutóbbi világbajnokságról, de a fejlesztések mit sem csökkentek, az előrelépés folyamatos, nagy élmény ennek a részesének lenni. Rengeteg új klub alakul, népszerűsödik a foci, az akadémiai rendszerben temérdek csapat szerepel, egyre több a tehetség, nagyon sok akadémista kerül fel az élvonalba, szóval feltétlenül jó úton járnak. 

 

– Amikor évekkel ezelőtt kimentél, az eredeti terv az volt, egyetemen tanulsz, mellette futballozol, és ha nagyon megy a foci, lehet belőle profi karrier is, csakhogy a Kansas hamar megkínált egy profi szerződéssel, és futball lett belőle tanulás helyett. Tervezel azért diplomát is szerezni? 

– Próbálom elvégezni az egyetemet, csak a futball mellett lassan haladok. Bele kell húznom, hogy a család is boldog legyen. Az MLS partneri kapcsolatban áll a Southern New Hampshire Universityvel, business in sports management szakon tanulok.

 

Sallói Dániel karrierje legeredményesebb szezonját futotta az MLS-ben (Fotó: Getty Images)

 

– Amikor dönteni kellett a futball vagy tanulás mellett, könnyű volt?

– Nem volt az. Sőt, kifejezetten nehéz, mert korántsem egyértelmű, mire viheted a futballban, ezért aztán vacillálsz. Ma már tudom, jól döntöttem, és nagyon örülök, hogy így alakult.

 

– November végén játszottad az utolsó meccsedet, egy ideje itthon vagy. Az azért érdekelne, hogy amikor azt mondod, itthon, mire gondolsz inkább?

– Magyarországot értem alatta, jóllehet inkább Kansas már az otthonom. Hét éve élek az Egyesült Államokban, szeretem, valójában az nekem az otthon.

 

– Volt egy olyan jól definiálható pont, vagy csak egy érzés, amikortól elkezdtél otthonodként tekinteni Amerikára, illetve Kansasre?

– Most változott meg igazából, azóta, hogy vettem magamnak egy házat. Január hatodikán utazom is vissza, a tizenötödikén elkezdődő felkészülés előtt néhány napot New Yorkban töltök.

 

– El tudod képzelni, hogy kint telepedsz le? Vagy a házvásárlás éppen ezt jelenti?

– Nagyon szívesen élnék Amerikában, szeretem az országot, a városait, New York az egyik kedvencem a pezsgésével. Van zöldkártyám, két éven belül megkapom az állampolgárságot. Nagyon jó itthon lenni Budapesten is, de tizennyolc éves korom óta kint élek, Amerikában váltam felnőtté, és ott is töltöttem a teljes felnőtt koromat. 

 

– Az elején meg kellett azért birkózni némi nehézséggel?

– Igen. De a sűrű program már csak azért is jó, mert nem jut időd a honvágyra. Az idő múlásával aztán mindenhez hozzászoksz. Könnyű volt beilleszkedni, mert mindenben próbáltak segíteni. Az Egyesült Államokban rengeteg a bevándorló, megpróbálják mindenki számára otthonossá tenni az országot, ez az egyik előnye. Itthon kéttannyelvű iskolába jártam, ami kellő alapot adott, három hónap alatt eljutottam arra a szintre, hogy társaságban se érezzem magam kellemetlenül.

 

– Célokat nyilván akkor is megfogalmaztál, de mik a legújabbak?

– Nem szeretek hosszú távú terveket szőni, inkább rövid távúakat. Az a célom, hogy sikeres legyen a következő szezonom is. Dolgozni akarok, és élvezni a munka gyümölcsét. Aztán ha majd egyszer vége lesz a karriernek, visszanézek, s összegzek, hogy jól vagy rosszul csináltam-e.

 

– Eddig?

– Eddig elfogadhatóan.

 

A Sporting Kansas City nyeri a 2022-es MLS-bajnokságot

12,00 – Igen

Ezt, és további fogadási lehetőségeket a Sportfogadás/Labdarúgás/USA/MLS/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj amerikai sportokra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Kiemelt fotó: Denny Medley-USA TODAY Sports

Írj hozzászólást