Ismét görög gólkirálya lehet a holland élvonalnak

A 2020–2021-es, igencsak különleges idényt követően ismét görög támadók veszik célba a holland élvonal legeredményesebb játékosának járó díjat. Akkor a kieső helyen végzett VVV-Venlo csatára, Jorgosz Giakumakisz hódította el az aranycipőt, most pedig Anasztasziosz Duvikasz (FC Utrecht) és Vangelisz Pavlidisz (AZ Alkmaar) is harcban van a gólkirályi címért, s nyáron jó esély van mindkettőjük klubváltására is.

null


Hogy az Eredivisie gólkirályi címét elhódító játékosokat miként ítéli meg a futballvilág, az egyre nehezebben meghatározható, mert az előző évtized aranycipősei inkább eltűntek a nemzetközi közvélemény szeme elől, mintsem jól alakult volna pályafutásuk. Az uruguayi legenda, Luis Suárez 2010-es sikere volt az utolsó, mikor elmondható, hogy a legeredményesebb hollandiai futballista érdemi szempontból még feljebb lépett, meghatározó szerepet töltött be új csapatában.


2010–2011 Björn Vleminckx (NEC Nijmegen)

2011–2012 Bas Dost (SC Heerenveen)

2012–2013 Wilfried Bony (Vitesse Arnhem)

2013–2014 Alfred Finnbogason (SC Heerenveen)

2014–2015 Memphis Depay (PSV Eindhoven)

2015–2016 Vincent Janssen (AZ Alkmaar)

2016–2017 Nicolai Jörgensen (Feyenoord)

2017–2018 Alireza Jahanbakhsh (AZ Alkmaar)

2018–2019 Dusan Tadics (AFC Ajax) és Luuk de Jong (PSV Eindhoven)

2019–2020 Cyriel Dessers (Heracles Almelo) és Steven Berghuis (Feyenoord)

2020–2021 Jorgosz Giakumakisz (VVV-Venlo)

2021–2022 Sébastien Haller (AFC Ajax)


Az elefántcsontparti Bony a Swansea Cityben még egész jó volt, de aztán befuccsolt, Depaynak kellett egy manchesteri bukás, hogy aztán az Olympique Lyonban remekeljen, majd ismét inkább rosszul alakult a sorsa. Luuk de Jong légiósként nem tudott meghatározó alakja lenni egyik csapatának sem, Haller-ről pedig egyelőre csak reméljük, hogy vissza tud térni a magas szintre a hererák legyőzése után.


Hogy ezek után milyen jövőkép vár a következő gólkirályokra, azt nehéz lenne megjósolni, bár a francia légiós dortmundi időszaka nem futballszakmai szempontból alakult eddig rosszul, de a legeredményesebbeknek járó aranycipőért harcban lévő két görög játékos, Anasztasziosz Duvikasz és Vangelisz Pavlidisz kapcsán egyre többször merül fel a pletyka, hogy a nyáron csapatot válthatnak.


A rutinosabb és hatékonyabb

Vangelisz Pavlidisz novemberben töltötte be a 24. életévét, s jelenleg az AZ Alkmaar sikeréért küzd hétről hétre, már amikor bevethető, mert idén egy bokasérülés miatt több mérkőzést is ki kellett hagynia. Annak idején 17 évesen hagyta el otthonát a szaloniki Bebidesz 2000 Akadémián nevelkedett csatár, aki Németországba költözött. A VfL Bochumnál folytatta útját a profi futball felé, ám a felnőttek között már a Borussia Dortmund második csapatában mutatkozott be. Ezután került 2019 januárjában Hollandiába, ahol előbb a Willem II, majd most az alkmaariak színeiben remekel. A jelenlegi már a negyedik tíz gól feletti bajnoki szezonja, ráadásul a nemzetközi porondon is megvillanthatja magát.


Minden sorozatot figyelembe véve 26 mérkőzésen 18 gól és kilenc assziszt a mutatója ebben a szezonban.A fiatalabb, aki inkább csak villan egyet-egyet

Anasztasziosz Duvikasz a görög fővárosban született, de gyerekkorától kezdve az Aszterasz Tripolisz akadémiáján nevelkedett. Itt mutatkozott be a felnőttek közt is, de a több játékidő, valamint a fejlődési lehetőség miatt 21 évesen átigazolt a Volosz NPS együtteséhez. Egyetlen kiválóan sikerült szezon elegendő volt ahhoz, hogy felfigyeljen rá az FC Utrecht, amely aztán 2021 nyarán szerződést is kínált számára. Az előző idénye még inkább az akklimatizációval telt, de kilencszer akkor is eredményes volt. Mostanra viszont szintet lépett, bár az mindenképp ellene szól, hogy a 12 találatához két mesterhármas is hozzájárul, ami azt jelenti, hogy két mérkőzésen hozta össze a góljai több mint felét.


A jelenleg zajló idényben a kupában és a bajnokságban összesen 25 mérkőzésen 14 gól és három assziszt a mérlege.


Merre tovább?

Azt már 2022 nyarán is lehetett olvasni a holland és a görög sajtóban, hogy Pavlidisz szeretett volna távozni, mert volt több érdeklődés is iránta a német bajnokságból. Akkor Robert Eenhoorn, az AZ Alkmaar vezérigazgatója is úgy nyilatkozott, hogy nem engedhették el, mert nem volt meg a megfelelő helyettese. Hiába érkezett akkor Jens Odgaard, nem maradhatott egyedüli centerként a keretben. 2023 nyarán már annál inkább várható az eladása, s miután már korábban tízmilliós összeg nem volt elegendő érte, így egy esetleges gólkirályi cím után ez még tovább emelkedhet.


Duvikasz most kerülhet először olyan helyzetbe, hogy a távozása felmerül, s ehhez nagyon kell neki ez a jó szezon, ami megdobja az ázsióját. Az mindenképp pozitívum esetében, hogy a vetélytársak sérülésekor rákerülő nagyobb teher nem roppantotta meg, hanem a téli szünet alatt kinevezett Michael Silberbauer segítéségével előrelépett a mezőnyben mutatott munkát illetően. A klub anyagi helyzete rákényszerítheti a vezetőséget az elengedésére, így nem lenne meglepetés nála sem, ha a következő szezonban már egy másik csapat mezében futna ki a pályára.