Jake Young hat meccsen majdnem ott tart, ahol 75 meccs után tartott

Az angol negyedosztályban szereplő Swindon Town FC kölcsönjátékosa, a 22 esztendős Jake Young olyan „repülőrajtot” vett, ami még a rendszeresen őrült eredményeket produkáló ligában is egészen kirívó eset. Nem reális, hogy fenn tudja tartani ezt a teljesítményt, ám ez az időszak arra biztosan jó, hogy felhívja magára a figyelmet a támadó, és akár meg is alapozhatja számára a jövőbeli előrelépést.


Jake Alan Young Huddersfieldben született, de nem a város nagycsapatában, hanem a tíz kilométerrel arrébb található Shelley Community FC-ben kezdte meg útját a labdarúgás világában. A család költözése okán másfél évet eltöltött a Guiseley AFC-ben is, majd a nagy lehetőséget a Sheffield United jelentette számára, ahol az U21-es csapatban szerepelt. Azonban végül nem itt, hanem a Forest Green Rovers színeiben mutatkozott be a profik közt, majd 2022 nyarán a Bradford City játékosa lett. Itt a kevés lehetőség okán előbb a Barrow AFC-nek adták kölcsön, majd idén a Swindon Townhoz került. Kacifántos útja során 75 mérkőzésen lépett pályára a negyedosztályban (League Two), és csatár létére csak 11 gólig jutott, illetve kétszer tudta a társakat kiszolgálni.


Ebben az idényben Michael Flynn szárnyai alá került, ő megadta neki a bizalmat, a most 22 esztendős csatár pedig élt is a lehetőséggel, méghozzá nem akármilyen módon. A csapat élére a nyáron kinevezett 42 éves walesi szakember olyan felfogást igyekszik meghonosítani új csapatánál, amelyben a gólszerzés az elsődleges, azaz a lényeg, hogy többet lőjenek, mint amennyit kapnak. Az eddigi nyolc mérkőzésen 24–18 a csapat gólkülönbsége, és ez remekül jelzi az irányt. Ez az „elborult” támadójáték pedig nagyon fekszik Youngnak, aki kiteljesedhet benne.


„Profi játékosként szükséged van erre az önbizalomra, tudom, hogy nem a szerencsének köszönhetem, hogy itt vagyok. Tudom, hogy jó játékos vagyok. Mint mindenkinek a pályafutása során, nekem is voltak és lesznek is hullámvölgyeim. Az előző szezon számomra nem olyan lett, mint amilyet szerettem volna. Miután néhány jó évet eltöltöttem a Forest Greennél, és megnyertem a bajnokságot, úgy tekintettem a klubváltásra, hogy itt az esély, megmutathatom, mit tudok, de több okból kifolyólag ez nem sikerült. Nem volt könnyű belátni, hogy Bradfordban nem számolnak velem, és Barrowban sem találtam a helyem. Most azonban úgy érzem, hogy egy olyan csapatban vagyok, ahol megkapom a bizalmat, és most kezdem megmutatni, hogy mit is tudok valójában. Nem fogok elébe menni önmagamnak, és nem fogom azt hinni, hogy megállíthatatlan vagyok, de most végre sikerült felhívni magamra a figyelmet, mert kihoztam magamból a legjobbat.”


Azt nem lehet elvitatni, hogy kirobbanó formának örvend a Swindonnál a Bradford kölcsönjátékosaként szereplő támadó, hiszen hat bajnokin kilenc gólt lőtt és három asszisztot is kiosztott, ami majdnem ugyanolyan mutató, mint amit a korábbi karrierje során összehozott a negyedik vonalban. Mindössze 16 lövése volt az eddigi mérkőzései során, ami esetében azt jelenti, hogy fél óránként próbálkozott, viszont a 75%-os hatékonyság igencsak kiemelkedő, mert 12 esetben is eltalálta a kaput, s ezen belül is 75%-os a mérlege, hiszen kilencszer gólt is lőtt. Az nem épp megszokott hatékonyság, hogy egy játékos lövéseinek több mint a fele gól legyen, még ilyen kis mintán sem.Persze azt be kell látni, hogy ez nem fenntartható hosszabb távon, hiszen 3,14 xG-re kilenc gólt szerezni jókora felülteljesítés, még akkor is, ha ebből azt is leolvashatjuk, hogy igen kivételes a kiválasztása, mert 0,20 PSxG/Sh a lövéseinek az értéke, ez pedig a kiváló kategóriába tartozik. Az is fontos Young esetében, hogy a góljai szépen eloszlanak, mert volt két fejes gólja, két ballábas és öt jobblábas találata, amiből kiderül, hogy kiszámíthatatlan a védők számára, hogy pontosan mikor jön tőle egy-egy kapura lövés.Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz az Unibetre, 100%-os befizetési bónuszt és 60 ingyenes pörgetést kapsz ajándékba!Nem meglepő módon Young az augusztus hónap legjobbjának járó díjat is bezsebelte. Ezt követően a klub honlapjának adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy sokat tanult néhány hét alatt is Charlie Austintól, aki több mint száz alkalommal szerepelt a Premier League-ben, illetve volt több mint 200 fellépése a Championshipben is. A rutinos csatár az előző szezonban tért vissza ahhoz a csapathoz, ahol megkezdte profi pályafutását, és most is igyekszik mindenkinek segíteni. Jól példázza ezt, hogy a jelenlegi szezonban három gólpasszt is adott már, mindegyiket Youngnak. Hozzájuk csatlakozik még Dan Kemp, aki hat bajnoki meccsen öt góllal és négy assziszttal áll, ami szintén nagyszerű teljesítmény. Ő is kölcsönjátékosként szerepel a Swindonnál (a Milton Key Donstól érkezett), és kifejezetten fekszik neki is a Flynn-féle támadó szellemű játék, amely során ő is nagyon magas minőségű lövéseket ad le, és nem meglepő módon ezzel szépen felül is tud teljesíteni eddig.


A szezon még nagyon hosszú, és ha az nem is reális, hogy Young ilyen formában futballozzon végig, az biztos, hogy a swindoniak őrült eredményeket produkálhatnak majd a bajnokságban. A walesi szakember előszeretettel épít arra, hogy sok átmenet legyen a meccseiken, és ha ez így lesz, akkor pedig gólok is lesznek. Ha másért nem, ezért mindenképp érdemes lesz figyelemmel követni a sorsukat, mert a feljutás egyik esélyesévé léptek elő, legalábbis a remek szezonkezdet után ezt várják a szakértők és a fogadóirodák is.
Kiemelt fotó: Swindon Town FC