Jerzy Dudek, mint autóversenyző: „Szeretem a Hungaroringet!”

A pályafutása legsikeresebb időszakát Liverpoolban töltő Jerzy Dudeket, a vörösökkel Bajnokok Ligáját is nyerő lengyel válogatott kapust a legjobbak között tartották számon a posztján. Mióta tíz éve szögre akasztotta a kesztyűt, a sebesség megszállottja lett.


Az egykori 60-szoros válogatott kapus autósport iránti rajongása tulajdonképpen már a gyermekkora óta tart.


„A futball előtt a gokart volt a szenvedélyem, de abbahagytam, amikor profi labdarúgó lettem”


– mesélte Dudek. Amikor viszont befejezte labdarúgó-pályafutását, visszatért a volán mögé. „Miután abbahagytam a focit, hiányzott az adrenalin”vallotta.


„Amikor a pályán vagy, egyedül ülsz az autódban, és az eredményért küzdesz, a 180 kilométeres tempónál rád ható erők csak tovább fokozzák az érzelmeidet, teljesen felpörgetnek”


fogalmazta meg egyszer, mit ad számára ez a sport. Azt is elmondta, hogy az autóversenyzés során a kapusként szerzett tapasztalatait is tudja valamelyest hasznosítani, hiszen a versenypályán is szükség van a megfelelő fegyelemre és összpontosításra.


Terep és aszfalt

A liverpooli szurkolók korábbi kedvence rendszeresen részt vesz terepversenyeken és 24 órás viadalokon is, de úgy gondolja, nem fog bekerülni a sportág legjobbjai közé – igaz, nem is ez a célja. „Számomra ez inkább hobbi. Tudom, hogy már késő van ahhoz, hogy profi autóversenyző legyek, tisztában vagyok vele, milyen szintet képviselek. Ugyanakkor amellett, hogy örömet okoz, az is fontos számomra, hogy a lehető legjobbat hozzam ki magamból a pályán” – fogalmazott.


autoKép leírásJerzy Dudek új utakon jár (Forrás: VW Golf Cup)Magyarországon is versenyzett már

Dudek annak is tudatában van, hogy veszélyes sportot űz, ami néha elgondolkodtatja a jövőt illetően, hiszen családos ember.


„Van, amikor felteszem magamnak a kérdést, miért csinálom ezt, hiszen a feleségem és három gyerekem várnak otthon. Jól tudom, hogy ha elvesztem az irányítást az autó felett, nagy bajba kerülhetek”


– nyilatkozta egyszer. Hozzátette, a kockázatok ellenére szüksége van a versenyzésre, hiszen az autók szerelmesének tartja magát, a vezetés pedig boldoggá teszi.


Az egykori kapus – akivel versenyzői tapasztalattal rendelkező oktató is foglalkozik – már a Hungaroringen is rótta a köröket, méghozzá a Volkswagen Castrol Kupa versenyein. Egy interjúban elmondta, nagy örömmel jött kilenc éve Mogyoródra, hiszen kedveli a „nehéz, de érdekes” magyarországi pályát.


Kiemelt fotó: GrandPrix247