John Madden halálával az NFL legismertebb arcát, hangját és nevét vesztette el

Büntető.com

2021. dec. 31.

A december 28-án 85 éves korában váratlanul elhunyt John Madden nem csupán egy Super Bowl-győztes vezetőedző, hanem három évtizeden át a közvetítések szakkommentátora és az amerikai futball leghíresebb videójátékának a névadója volt, így nem túlzás azt állítani, hogy az NFL leghíresebb arca, hangja és személye távozott el. Milliók szerették meg a játékot általa.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba! 


 

Madden az 1976-os idényben vezette bajnoki címre az Oakland Raiderst, mégis ez a legkevésbé emlékezetes teljesítménye az NFL-ben. Ez a mondat annak fényében még inkább tiszteletet parancsoló, hogy olyan edzőről beszélünk, aki tíz idényéből nyolcszor rájátszásba vezette a csapatát, amely hét főcsoportdöntőt vívott, igaz abból csak egyet nyert meg. Közel 76 százalékos győzelmi mérlege pedig a mai napig rekord a legalább 100 meccsen dirigáló vezetőedzők között. És mégis… Szakkommentátorként talán még jobb volt, az EA Sports számítógépes játékának névadójaként pedig közvetve későbbi játékosok százaival szerettette meg és szurkolók millióval értette meg a játékot.

Madden játékos-pályafutása hamar kerékbe tört, mert 1958-ban újoncként a Philadelphia Eagles edzőtáborában súlyos térdsérülést szenvedett.

Viszont tulajdonképpen éppen ez indította el az edzői pályán. Saját bevallása szerint mivel nem tudott játszani, ezért a rehabilitáció alatt az Eagles Hírességek Csarnokába választott új irányítójával, Norm Van Brocklinnal filmeket nézett, aki elmagyarázta, mi történik egy-egy játékban. Ez inspirálta a tanári diploma megszerzésében, a futball iránti szeretete így fonódott össze a tanítással. Már 26 évesen vezetőedző volt egy kis egyetemen (Allan Hancock), majd három éven át védelmi koordinátora volt a San Diego State-nek, amely az egyik legjobban teljesítő „kis egyetemmé” vált a közreműködésével. Nem csoda, mert a vezetőedzői szakmát ott Don Coryelltől leshette el, akit később az egyetemi futball Hírességek Csarnokába választottak, de az NFL-ben is sikereket ért el.

 

A három szabály

Az NFL-be 1967-ben tért vissza, amikor a Raiders pozíciós (linebacker) edzője lett. Madden edzői pályafutása üstökösként ívelt fel, ugyanis John Rauch lemondása után 1969. február 4-én őt nevezték ki utódjának, azaz 32 évesen akkor a liga legfiatalabb vezetőedzője lett. Innentől kezdve egy évtizeden át Madden maga volt az Oakland Raiders.

Az intenzitása, a szenvedélye, a személyisége tükröződött vissza a csapatán. Ezt Bill Walsh mondta róla, aki három Super Bowl-diadalra vezette a San Francisco 49erst az 1980-as években. Madden játékospárti edző volt, engedte őket játszani és élvezni a játékot, ezért is akartak nyerni.

Pontosabban érte nyerni, érte küzdeni. Egyik tanítványa, a legendás Gene Upshaw mondta, hogy bizony ez a kulcsa az edzői szakmának az NFL-ben, hogy a szakember elérje, hogy érte játszanak a játékosai.

 


 

 

Saját bevallása szerint három szabálya volt: nem lehetett késni, amikor beszélt, akkor megkövetelte a figyelmet, mert tanítani szerinte csak így lehet és vasárnaponként fene jól kellett játszani. Ugyanakkor nem volt egy fegyelmező típusú tréner. Rossz helyezkedésért, elrontott szerelésért nem büntette a játékosait, mert az szerinte a játék része. Amit viszont nem tolerált, azok a játékindítás előtti szabálytalanságok, mert azok nem hibák, hanem fegyelmezetlenségek. Természetesen szakmailag is felkészült volt, akinek ráadásul rendkívül jó szeme volt a tehetségek kiszúrásában, észrevette a csiszolatlan gyémántokat. Erre talán a legjobb példa Lester Hayes esete. Az 1978-as draft ötödik körében választott védő az egyetemen linebackerből safety lett, így mindent akart, csak újabb posztot nem. De Madden cornerbacket faragott belőle, méghozzá az egyik legkiválóbbat, aki 1980-ban az év védője lett.

Madden egy igazán kemény, fizikális, még abban a korban is a brutalitás határát súroló csapatot alkotott. A Raiders azonnal dominánssá vált, már első évében 12-1-1-es alapszakasz után AFL-döntőt játszott. Madden és a Raiders nagy balszerencséje, hogy abban a korban volt két még dominánsabb csapat a főcsoportban: az 1972-ben a liga egyetlen tökéletes szezonját produkáló Miami Dolphins és a liga történetének talán legnagyobb dinasztiája, a Pittsburgh Steelers, amely az Acélfüggöny (Steel Curtain) védelmével hat év alatt négy bajnoki címet nyert. Hét idény alatt az AFL-finálé mellett négy konferenciadöntőt bukott el az Oakland, plusz egy megnyertnek hitt meccset Pittsburgh-ben az NFL történetének legnagyobb és leghíresebb játékával, az Immaculate receptionnel. Amikor viszont 1976-ban végre túljutott a Raiders a nemezisén, az acélváros csapatán, akkor rögtön fel is ült a trónra a Minnesota Vikings detronizálásával.

Madden utolsó két évében még egy főcsoportdöntőt vesztett, majd egy évtized után lemondott.

 


(X) Ha neked tetszik az Unibet, akkor bizonyára a barátaidnak is tetszeni fog! Hívd meg barátaidat és szerezz bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

Könnyeivel küzdve kiégésről beszélt, de valószínűleg a repüléstől való félelme is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy végül befejezte edzői karrierjét, amelynek megkoronázása sokáig váratott magára. A Hírességek Csarnokába ugyanis hosszú évtizedeken át nem választották be. Egyrészt a döntnökök valószínűleg túl rövidnek ítélték az aktív időszakát, másrészt a nagy meccsek nagy vereségei, a sorozatos kudarcok a rájátszásban nem tették őt azonos szintre a kor edzőpápáival, Don Shulával (Miami Dolphins), Chuck Noll-lal (Pittsburgh Steelers) és Tom Landryvel (Dallas Cowboys). Végül 2006-ban megdicsőült Cantonban, ami élete legboldogabb pillanatai közé tartozik a Super Bowl-győzelemmel együtt, amikor is játékosai vállán hagyta el a stadiont.

 

„Maddenezni”

Azt viszont talán nem is sejtette, hogy ezzel a döntésével még fényesebb karriert indított be, ugyanis a vezetőedzői székből azonnal a kommentátori állásba ült át. Színes egyéniségével azonnal magával ragadta a hallgatókat, ahogy például energikusan mondta a védjegyévé váló boom-ot.

Eközben a kommentátori székben is edző maradt. Tanáremberként magyarázataiban mesterien le tudta egyszerűsíteni a sportág komplexitását, a bonyolult helyzetek, játékokat és szituációkat úgy, hogy a laikusok számára is emészthető, érthető és élvezetes legyen egyszerre.

Pat Summerall-lal – aki maga is NFL-játékos volt – 1981-től legendás párost alkottak a CBS-nél, nyolc Super Bowlt kommentáltak együtt. Madden kétségtelenül a közvetítéseknek legnagyobb sztárjává vált, így amikor a CBS 1993-ban elvesztette – időlegesen – a közvetítési jogokat, szabályszerűen harcolt érte a másik három nagy tévétársaság több mint évi kétmillió dolláros fizetést ajánlva. Végül a páros a Foxot választotta.

Az NFL hangjává váló Madden ázsiójáról a legárulkodóbb, hogy az ABC 2002-ben évi ötmillió dollárért csábította át a hétfői esti rangadók (Monday Night Football) közvetítésére, ahol Al Michaelsszel alkotott kiváló párost. Madden aztán 2006-ban az NBC-hez igazolt a vasárnap esti rangadók (Sunday Night Football) közvetítésére, így ő lett az első szakember, aki mind a négy nagy televíziós társaságnál dolgozott. Sőt, 2009. február elsején stílszerűen az NFL történetének egyik legjobb döntőjével vonult vissza, amelyen a Pittsburgh Steelers verte az Arizona Cardinalst, így mind a négy csatornán közvetített döntőt. Madden hosszú televíziós pályafutását, melynek során sorozatban 476 héten át közvetített, 16 Emmy-díjjal honorálták.

 


 

De talán televíziós szerepléseinél is nagyobb népszerűségre tett szert, amikor 1988-ban névadója lett az EA Sport videójátékának. „Maddenezni” – mindenki tudja, ez mit takar.

Innentől kezdve közszájon forgott, ha úgy tetszik, egyszerűen ő lett a neve a játéknak, amit amerikai futballnak hívunk. Ez az oka annak, hogy ő az NFL történetének legnagyobb neve és olyan kulturális hatást ért el, mint mondjuk a Chicago Bears alapítójaként George Halas és Pete Rozelle, az NFL korábbi elsőszámú irányítója. De ilyen sportági legendáknál is nagyobb hatással volt a jövő generációira, mert a Madden, mint játék milliókat hódított meg az NFL számára. A több száz millió példányban elkelt és több mint négymilliárd dolláros bevételt hozó John Madden Football 1990 óta évente megjelenik és 1993-ban Madden NFL-re változott a neve, amikor a gyártó megszerezte az NFL-csapatok és NFL-játékosok nevének felhasználási jogát. Madden nem véletlenül állt be a játék mögé, ugyanis tanárként a programot eszköznek tekintette ahhoz, hogy használói elég kifinomult szinten megtanulják és értsék ezt a bonyolult stratégiai sportot.

Természetesen halála után egykori játékosai, kollégái, tévés szakemberek méltatták. A Super Bowl-győztes irányító, Kurt Warner számára ő volt az NFL hangja. Roger Goodell, az NFL jelenlegi vezetője szerint senki nem szerette jobban az amerikai futballt, mint Madden.

Mert John Madden maga volt az amerikai futball.

 

Ki lesz az NFL bajnoka?

5,00 – Kansas City Chiefs

5,25 – Green Bay Packers

7,50 – Tampa Bay Buccaneers

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Amerikai futball/NFL/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a NFL piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!