Kane történelmi gólja fontos győzelmet jelentett a Tottenhamnek

A Tottenham Hotspur örülhetett a Premier League 21. fordulójának zárómérkőzésén, ahol 1-0-ra legyőzte a szezon meglepetéscsapatát, a Fulhamet. A három pont sorsát eldöntő gólt az a Harry Kane szerezte, aki ezzel a találattal beállította Jimmy Greaves klubrekordját, ugyanis ez a találat volt Kane 266. gólja, amit a londoni csapat színeiben szerzett.

null


A mérkőzés 15 perc késéssel kezdődött, ugyanis a Tottenham csapatbusza közlekedési dugóba került, a tervezettnél később érkezett a mérkőzés helyszínére, így az előzetesen 21 órára kiírt mérkőzésen 21:15-kor indult útjára a labda.


A szurkolók egy igazi londoni derbit láthattak a pályán, hiszen mind a két csapat nagyon agresszív, kemény, letámadó focit játszott. Ez egyik csapatnak sem ízlett, és ezáltal viszonylag kevés volt a látványos kombinatív akció, sokkal inkább egy harcos, küzdelmes meccset láthatott a Craven Cottage közönsége.


A taktikai felkészítésre mindkét edző rendkívül nagy hangsúlyt fektetett, végül Antonio Conte elképzelésének megvalósulása hozta el a Spursnek a győzelmet.Felállásban rejlő taktikai elemek

A Fulham egy 4-2-3-1-es rendszert alkalmazott támadásban, ami védekezésben gyakran 4-4-2-re alakult át, ilyenkor a támadó középpályás Andreas Pereira lépett fel második csatárnak Alekszandar Mitrovics mellé. Ezzel a kétcsatáros játékrendszerrel alkalmazott egészpályás letámadást a Fulham, ezzel teljesen megakadályozva a Tottenhamnek a labdakihozatalt. Az agresszív letámadás következtében a Spurs játékosai nem tudták kombinatívan kihozni a labdát, így Kane-t keresték a hosszan előre ívelt labdákkal.


A Tottenham maradt, a már jól megszokott 3-4-3-as hadrendnél, ami védekezésben egy 5-4-1-es formáció. A két szélső játékos, Emerson Royal és Ivan Perisic nagy teherbírású, így nem okoz gondot nekik, hogy a pálya egész hosszát be kell játszaniuk, védekezésben és támadásban egyaránt.


auto_altKép leírásForrás: fulhamfc.com


A győzelem egyik kulcsa a Tottenham védekezése volt

A Fulham főleg az első félidőben rendkívül sok szélről érkező beadással próbálkozott, ami nem is meglepő, ugyanis a bajnokságban már 11 fejesgólt szerzett, amiket rögzített szituáció vagy szélről érkező beadás előzött meg. Természetesen a rendkívül jól érkező, gólerős szerb csatárt, Mitrovicsot keresték rendre ezekkel a középre lőtt labdákkal. Erre készülve Conte az öt főből álló védelmi láncot nagyon szűkre húzta, a szélső védők is a saját tizenhatosuk sávjában védekeztek. Ezzel ugyan nagyobb teret hagyott a Fulham szélső védőinek a beadásokra, viszont a kapu előtt, a beadásból veszélyes támadókkal szemben létszámfölényt tudott kialakítani, így semlegesítve őket.


Nagyszerű húzás volt ez a Tottenham edzőjétől, mert így sikerült az elmúlt három mérkőzésen hat gólt kapott védelmét stabilizálni, nullára lehozni ezt a találkozót.


A támadójátékosok mozgásai

A három belső védővel felálló Tottenham védőgyűrűjében nem volt könnyű dolga Mitrovicsnak. A szerb csatár gyakran élt azzal a fegyverrel, hogy nem a pálya tengelyében próbálta meg elkérni a labdát, hanem kimozgott, hol a jobb oldali belső védő környékére, hol a bal oldali belső védő irányába. Ott próbálta megtartani a labdát, vagy létszámfölényt kialakítani a szélső támadókkal és a felfutó szélső védőkkel.


Az ellenfél leggólveszélyesebb játékosa, Kane sem maradt a két belső védő között. A Tottenham csatára sokszor a Fulham védelmi és középpályás vonala között kérte el a labdát, ezzel dilemma elé állítva a védőjét, hogy kövesse-e vagy pedig ne hagyja el a pozícióját. Ez azért volt rendkívül nehéz döntés a védőnek, mert ha nem követi Kane-t, akkor zavartalanul veszi fel a labdát a védelem és középpálya közti sávban, kapura fordulhat és egyből a védelmi vonalra vezetheti a labdát. Ha pedig kilép vele, akkor Kane két társa, Son Heung Min és Dejan Kulusevski egyből indul a mélységbe, arra a pozícióra, amit az angol csatár teremtett nekik azzal, hogy kihúzta magával a védőjét. Nagyon sokszor lépett vissza Kane az egész meccs alatt, többször volt, hogy a saját térfelén kérte el a labdát.


auto_altKép leírásFotó: Getty Images


A védelem megbontása

A Fulham a pálya szélén próbálta megbontani az egyébként nagyon kompakt és stabil Spurs védelmi vonalát, de a Tottenham is gyakran erőltette a szélsőjátékot. A fő különbség ebben a tekintetben a két csapat között az volt, hogy míg a Fulham szinte csak oldalról érkező beadásokból próbált veszélyeztetni, addig a Tottenham az ellenfél belső és szélső védői közötti területet támadta mélységi indulásokkal.


Nagyon tudatosan visszalépegetett Kane a hamis kilences pozíciójába, így a belső védők figyelmét lekötötte, ezzel területet nyitva Sonnak és Kulusevskinek.


Összegzés

Egy jó iramú, kemény városi rangadót nyert meg a Tottenham, még ha azt nem is lehet mondani, hogy jó játékkal. De az mindenképpen biztató lehet a Spurs számára, hogy egy jó formában lévő Fulham ellen kapott gól nélkül sikerült nyernie. A jól alkalmazott és a játékosok által nagyon fegyelmezetten betartott taktika létfontosságú volt egy ilyen sok beadással játszó csapat ellen. A Fulham egyszer sem tudott nagy helyzetet kialakítani az ellenfél kapuja előtt, habár a Tottenhamnek se volt sok lehetősége, viszont bármennyire nincs jó formában a Spurs, van egy klasszisa, Harry Kane, aki képes mérkőzéseket eldönteni.


A Tottenham győzelmével megtartotta az ötödik helyét a tabellán, és öt pont az előnye a hatodik helyen álló, de két mérkőzéssel kevesebbet játszott Brighton előtt.


auto_altKép leírásFotó: Getty Images

Írta: Berla Attila