Kerkez Milos: a csiszolatlan gyémánt a bal oldalon

A balhátvéd pozíció a magyar válogatottban évtizedek óta hiányposztnak számít. Erre jelenthet megoldást a tizenkilenc éves Kerkez Milos, aki egészen kiválóan teljesít ebben a szezonban az AZ Alkmaarban a holland bajnokságban és a Konferencia-ligában. A következőkben statisztikai adatok segítségével elemezzük a teljesítményét.

nullKerkez Milos a vajdasági Verbászon született, de a bécsi Rapid akadémiáján nevelkedett. Ahogyan Soós Imre, a Győri ETO korábbi ügyvezetője nyilatkozta a kisalfold.hu-nak, a Rapidtól magatartásbeli problémák miatt elküldték, Győrben lelt új otthonra, ahol szintén nehezen kezelhetőnek tartották. Tizenhat évesen bemutatkozott az NB II-ben, majd egy utánpótlás-válogatott mérkőzésen figyelt fel rá az AC Milan sportigazgatója, Paolo Maldini. 2021 nyarától a Milan Primavera-csapatában futballozott, a felnőttek között egy felkészülési mérkőzésen kapott szerepet.


Nem engedték edzésen becsúszni

2022 januárjában 2 millió euróért szerződtette az AZ Alkmaar, ahol eleinte szintén gondjai akadtak, hiszen – Khalid Boulahrouz másodedző elmondása szerint – minden edzésen úgy megrúgott valakit, hogy az illetőnek orvoshoz kellett mennie. Pascal Jansen vezetőedző azonban a tehetséget is látta a fiatal magyar játékosban, és keretek közé szorította, azaz nem engedte edzésen becsúszni és tovább építette, csiszolta a játékát. Owen Wijndal helyettesének szánták, így fél évig mögötte volt a rangsorban, de a holland nyári távozásával Kerkez lett az első számú választás lett a balhátvéd poszton. A Konferencia-liga nyári selejtezői során alapemberré vált és bizonyította a rátermettségét, ugyanis három gólpasszt osztott ki a társainak, hozzájárulva ezzel a csoportkörbe jutáshoz.


Kiváló a rúgótechnikája

A holland bajnokságban 25 alkalommal lépett pályára a jelenlegi szezonban, ezalatt két gólt és egy asszisztot jegyzett, de egy balhátvéd teljesítményét ennél sokkal komplexebb és kifinomultabb statisztikai adatok alapján érdemes elemezni. Az AZ Alkmaar négyvédős felállásban lép pályára rendszeresen és ebben az alakzatban tölti be Kerkez Milos a balhátvéd pozíciót. Teljesítményét az öt topbajnokságot követő ligák csapatainak hátvédjeivel hasonlítottuk össze, ami a portugál, a holland, az amerikai, a brazil és a mexikói ligát jelenti az angol második vonallal, azaz a Championshippel kiegészülve.


Kerkez teljes mértékben támadó szellemű szélső védő, ezt jól mutatja a lövéseinek a száma, hiszen meccsenként közel egy lövést vállal (0,82), ezek 39%-ban kaput is találnak.


Ez remek mutató olyan játékostól, aki nem a kapu közelében jut lövéshez (átlagosan 18,3 méterről lő). A lövései 17%-ából gól lesz, ami egy hátvéd esetében parádés teljesítmény. Ezekből az adatokból levonhatjuk következtetésként, amit szabad szemmel is láthatunk, hogy kiváló rúgótechnikával rendelkezik.


autoKép leírásKerkez Milos gólöröme Hollandiában (Fotó: EPA/Ed van de Pol)Kerkez további remek képessége, hogy kényszerítő passzokkal kerül helyzetbe, vagy rázza le magáról az őrzőjét. Ilyen szituációt követően szerzett gólt két hete a Lazio ellen. A passzpontossága (78,5%) bőven a jobbak közé tartozik a korábban említett bajnokságok szintjén. A rövid passzok terén átlagos, viszont a hosszú labdái 55%-ával csapattársat talál, ami nagyszerű mutató.


Rengeteg beadással próbálkozik, amelyekből szép számmal születnek fejes gólok mind az Eredivisiében, mind az EKl-ben, összesen hét asszisztja van az idényben.


Nem véletlen az sem, hogy a kiszolgálással kapcsolatos alapozó számai is kiválóak (0,11 az xAG mutatója és 0,15 várhatóan gólhoz vezető passzt ad 90 percenként). Nemcsak beadni képes a tizenhatoson belülre, meccsenként 1,21-szer passzolja fel oda a labdát.


Fantasztikusan cselez

A vajdasági játékos nem az a futballista, aki hosszan vezeti a labdát, hiszen vagy a már említett kényszerítőt követően lódul meg, vagy pedig megpróbálja kicselezni ellenfelét. Cselezésben a szélső védők között szintén a liga egyik legjobbja – 50% körüli sikerességgel. A lövésekhez vezető akciók (SCA) is gyakran az ő sikeres cselével indulnak, vagy kapnak új lendületet, ezen a téren már most nemzetközi klasszisnak számít. A sporttudományokkal foglalkozó nemzetközi intézet, a CIES készített egy cselezésekre, egy az egy az elleni párharcokra fókuszáló indexet február elején és a 21 éves aluli szélső védők között a Chelsea által szerződtetett Malo Gusto (Lyon), illetve a nantes-i Quentin Merlin mögött Kerkez Milost rangsorolták a harmadik helyre, megelőzve többek között Nuno Mendest (PSG) és Alejandro Baldét (Barcelona) is.
Védekezésben viszont még rengeteget kell fejlődnie: a szerelések és a labdaszerzések vonatkozásában is elmarad az átlagos teljesítménytől. A Lazio elleni párharcban is láthattuk, hogy követett el helyezkedési hibákat, többször átjátszották. Ahogy említettük, Kerkez abszolút támadó szellemű szélső hátvéd, aki nagyon sokat tartózkodik az ellenfél térfelén, sőt a tizenhatosának előterében is, ahogyan Theo Hernandez is teszi a Milanban, aki miatt úgy érezte tavaly télen, hogy távoznia kell Milánóból, mert a franciát kiszorítani képtelenségnek tűnt.


A magyar játékos viszont sokkal inkább vonalszélső, kevesebbszer tör be a pálya közepe irányába.


Azt gondolom, hogy hosszú távon ötvédős rendszerben a bal szélen még inkább kidomborodnak majd az erényei, és jobban el lehetne rejteni a védekezésében lévő hiányosságokat. A magyar válogatott ilyen szisztémában játszik. Kerkez az ősz során újoncként remekelt a nemzeti csapatban.


A jövőjével kapcsolatban nagyon sok pletyka napvilágot látott már. A madridi székhelyű You First ügynökség képviseli, amely főként spanyol játékosokkal dolgozik együtt és spanyol csapatokban játszanak zömében a játékosai, de a Bundesligában és a Serie A-ban is szerepelnek futballistái. Számomra egy spanyol szerződés lenne a legkevésbé meglepő.


Kiemelt fotó: Magyar Nemzet