Tokics Tamás: ,,Szoboszlai (…), a határ a csillagos ég” – Körkérdés 2020

Hatalmas AS Roma-drukker, imádja a technikai sportokat, fétise a legrandomabb dolgok kutatása és Szoboszlai fanboy. Egyetemi évei alatt ismerkedett meg a média világával, igaz testvérének köszönhetően. Egy rövid sulirádiós múltat követően kóstolt bele az újságírásba. Elmondása szerint sokat kell még fejlődnie írásban, viszont igyekszik a hiányosságait kompenzálni és behozni a „lemaradást”. 2020 augusztusa óta ír a Büntetőnek, leginkább portrékban utazik, Franceso Caputo, Edin Dzeko vagy Miura Kazuyoshi életútját olvashatták eddig a reprezentálásában.

 

Milyen sportágat, sportágakat preferálsz, hogyan kötődsz ezekhez, mióta?

A labdarúgást mondanám fő sportágnak. Gyerekkorom óta AS Roma-szurkoló vagyok, mert az első futballhoz kapcsolható emlékem egy 2003-as Roma–Lecce (3-1) találkozó volt. Bele sem merek gondolni, hogy mi lenne velem, ha a Lecce nyer, bár a „farkasok” szurkolójaként sincsen olyan komoly örömöm a bajnoki címekben. Emellett

napi szinten követem a MotoGP és a Formula-1 történéseit, de nem esik messze a darts, téli sportok, NBA, NFL vagy a snooker világa sem.

 

Ha csak egy cikkedet ajánlhatnád valakinek az oldalról, melyik lenne az és miért?

Talán a Francesco Caputo életéről szóló írásomat ajánlanám. Az volt az eddig legösszeszedettebb és – ki merem jelenteni – legjobban sikerült cikkem. Alapvetően szeretem a hasonló stílusú portrékat, az ő története meg tényleg egy népmesével ér fel, hogy a szegény legény elmegy szerencsét próbálni, aztán övé lett a fele királyság és a hercegnő keze.

 

Mi volt számodra 2020 legfontosabb pozitív vagy negatív mozzanata a kedvelt sportágadban?

Diego Maradona halálhíre lesújtó volt számomra, úgy hogy egyébként én a fiatalabb korosztályba tartozom. Pozitívummal kapcsolatban hazudnék, ha nem a magyar válogatott szereplését és Szoboszlai Dominik berobbanását emelném ki. Az Eb-szereplés önmagában bravúr, bár az izlandiak legyőzését – amellett, hogy mennyire drámai módon jött össze – nem sorolnám a „lehetetlen küldetés teljesítése” kategóriába, hiszen sokat fejlődött a magyar csapat labdát birtokolva, mondjuk a 2015-ben kijutó garnitúrához képest.

Szoboszlai Dominik egy olyan fegyver már most, akinek a potenciáljára ránézve a határ a csillagos ég.

A srác 20 éves, de olyan önbizalommal, személyiséggel rendelkezik, ami már télen valamelyik topbajnokság topcsapatába repítheti.Ha sportágat váltok, a MotoGP 2020-ban elég furcsa szezont hozott, lényegében a pozitív és negatív mozzanat egy szituációhoz köthető: Marc Marquez bukása Jerezben. Önmagában egy súlyos sérülés sosem jó – és most nem arra gondolok, hogy juhu nem volt Marquez, nem nyerte meg a kilencedik vb-címét – de olyan kiszámíthatatlan szezon lett ezután, ami örök klasszikus. 

 

A te szemedben ki volt az év sportolója vagy az év sportban/sport körül dolgozó személye és miért?

Robert Lewandowski. Ennyi. Nem akarok többet írni, mert 2020 és a koronavírus legnagyobb rablása, az a lengyel Aranylabdája.

 

Melyek voltak az év legkatartikusabb sportélményei számodra?

Az Izland elleni győztes gólon kívül, a Bayern 8-2-es győzelme a Barcelona ellen. 

 

Ki volt az év felfedezettje nálad és miért?

Alphonso Davies, aki a szárnyvédő kifejezést kimaxolja, kíváncsi leszek, hogy a sérülése mennyire fogja meg a fejlődési görbéjét. Rajta kívül Jack Grealish érintett meg. Régebb óta követtem már a pályáját (az ibizai kéjgázos sztori a kezdet) és most végre nem csak az Aston Villa, hanem az angol bajnokság egyik legjobbja.

Idén kezdtem el a norvég bajnokságot követni az Eurosportnak köszönhetően,

nagyon meggyőzött a Bodö Glimtben futballozó Jens Hauge játéka. Később kiderült, hogy nem csak engem, hanem az AC Milan megfigyelőit is hasonló impulzus érte.

 

Milyen bajnokságokat követsz kiemelt figyelemmel – akár azon túl is, hogy melyikről írsz szívesen? Mit vársz ezeknek a ligáknak a tavaszi szezonjában? Mi az, amire külön érdemes lesz szerinted figyelni?

A top bajnokságok és azok másodosztályai mellett a norvég Eliteserien és természetesen a magyar bajnokság, amit követek. A jelenlegi koronavírus-pandémia alaposan áthúzhatja az eredeti terveket, bár érzésem szerint úgy vannak mostanra a szervezők, szövetségek, klubok, hogy éljük túl ezt az időszakot, ahogy tudjuk lehetőleg a legkevesebb vezéráldozattal. De, hogy konkrétumokat mondjak: a Bundesligában nem látom, hogy a Bayern egyeduralmát bárki meg tudná törni, még úgy is, hogy keretmélységben talán ők vannak a legmelegebb helyzetben.

A Premier League-ben kiélezett versenyfutás lehet, amennyiben a Chelsea és vagy a Tottenham tudja tartani a lépést a Liverpoollal. A La Ligában a botladozó Barcelona és a meccsdömpinget néha-néha megszenvedő Real Madridnak köszönhetően az Atletico Madrid komoly esélyekkel indul a bajnoki címért. A Serie A-ban Andrea Pirlo Juvéja behúzott kézifékkel kezdte az idényt, a legnagyobb kérdés, hogy mikor pukkad ki az AC Milan lufija (ha ki fog) és az Inter tud-e a torinóiak nyomában maradni, mert a január-február időszakban kezdenek el leszakadni a Juventushoz képest.

 

Hogyan látod a sportmédia jelenlegi trendjeit?

Nem kommentálom, de felnézek azokra a bloggerekre/újságírókra/szakértőkre, akik már betörtek a szakmába.

 

Ha a Büntető olvasóinak önmagadat nem a sporton keresztül kéne elbeszélned, mit mondanál, hogyan ismerhetnek rád?

Az Eurosport kommentátori képzésén vettem/veszek részt, melynek köszönhetően élőben bemutatkozhattam már a csatornán.

Leginkább hírolvasóként lehet hallani engem, de remélhetőleg később az élő sporteseményeken is szerencsét próbálhatok. Ennek a kapcsolatnak köszönhetően hébe-hóba a hosszabbítás.hu oldalon jelennek meg írásaim.

 

Mit üzennél a Büntető olvasóinak?

A magyar sportújságírás legígéretesebb tehetségei dolgoznak ezen a projekten, érdemes őket olvasni. Remélem sikerül maradandót alkotnunk a jövőben.


Ajánló a szerző cikkei közül:

„Film? Milyen film? Ez a valóság!”– Francesco Caputo portré

0 0 vote
Article Rating

Írj hozzászólást

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: