Goofy garantáltan mosolyt csal az arcodra, miközben bemutatja az amerikaiak egyik kedvenc sportját – How to Play Baseball (rajzfilmajánló)

Nyolcvan éve, 1942-ben a baseball hatalmas népszerűségnek örvendett az Egyesült Államokban – csakúgy, mint napjainkban. Ekkor született a Jack Kinney által rendezett How to Play Baseball című nyolcperces rajzfilm a Walt Disney Productions megbízásából. Az alkotásban Mickey egér és Donald kacsa jóbarátja, Goofy kutya ismerteti velünk a legfontosabb tudnivalókat a sportágról úgy, hogy közben alaposan meg is nevettet.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Amikor először meglátjuk a főszereplőt, már sejthetjük, hogy alkotás komikus formában mutatja be a baseball szabályait – elég csak arra gondolni, hogy hősünk, Goofy neve magyarra fordítva „bolondost” jelent.

A szeretni való, egyszer ügyes, másszor esetlen kutya által megismerhetjük a sportág alapjait, például a felszerelést, a pályát és a pozíciókat. A nyolcperces rajzfilm végig megmosolyogtató: ironikus megjegyzések és burleszkelemek sokasága gondoskodik arról, hogy rekeszizmaink egy másodpercre se pihenjenek.

Az első jelenetek egyikében narrátor közli, hogy „a játék egyszerű, csak kilenc játékost kell egyszerre szemmel tartani”, majd egy dobást ábrázolnak a képsorok. Onnantól fogva pedig gyakorlatilag követhetetlenné válik mind a játékosok mozgása, mind a hirtelen felgyorsult tempójú ismertetés.

A következőkben is humorosabbnál humorosabb képsorok követik egymást, ahol Goofy hol színpadiasan ügyetlen, hol pedig irreális szuperképességekről tanúbizonyságot tevő mozdulatai által ismerhetjük meg Amerika egyik legnépszerűbb sportját. Az egyik pillanatban pedig némileg váratlanul emelkedni kezd az izgalom-barométer: hirtelen a ligadöntőbe csöppenünk, ahol két kitalált csapat, a Gray Sox és a Blue Sox játszik.

A rajfilm utolsó jelenete, amikor egy véleményes szituációhoz érkezik a mérkőzés, különösen komikus. „Nos, most minden a bírón múlik. Ő az igazságosság megingathatatlan pillére, akinek a szava törvény” – jegyzi meg a narrátor az esetről.

Az elmondottakkal ellentétben szó sincs semmiféle tekintélyről: a játékosok megtámadják és a nézőkkel együtt keresetlen szavakkal illetik a játékvezetőt. Itt véget is ér a rendkívül mókás és szórakoztató nyolc perc, amelyet a narrátor zár le a következő, szellemes társadalomkritikának is beillő véleménnyel:

 

„A szólásszabadságot, e nagy amerikai vívmányt játékosok és nézők egyaránt gyakorolják. Ezért is marad mindig nemzeti sport e jó öreg amerikai játék, a baseball”.

 

 

Az amerikai animáció és a baseball aranykorának közepén

Ahogy már említettük, Jack Kinney alkotása 1942-ben készült, ami egy szerencsés időpontnak számított mind a baseball, mind a rajzfilm műfajának vonatkozásában. Ami a sportágat illeti, sokan az 1920-tól 1960-ig terjedő időszakot tekintik a baseball aranykorának. Ennek oka a négy évtized legendás játékosainak kiemelkedő teljesítményei mellett az, hogy ekkor a mérkőzések jelentős részét még fekete-fehér filmeken örökítették meg, ami a baseballt némileg misztikussá tette.

A rajzfilmeket illetően is egy történelmi jelentőségű időszakban született a How to play baseball: a húszas évek végétől számítanak egy másik aranykort, az amerikai animáció aranykorát, ami az ötvenes-hatvanas években indult hanyatlásnak. Ekkortól a moziban vetített animációs rövidfilmek fokozatosan háttérbe szorultak a televíziókban játszott, jóval hosszabb rajzfilmekkel szemben.

Egy több szempontból is legendás korszak szülte tehát ezt az alkotást, ami ugyan rövid, de nagyon is ütős lett. Nemcsak a nyolcpercnyi töméntelen humor miatt érdemes megnézni, hanem azért is, hogy szórakoztató formában megismerjük a sportág alapjait és megtudjuk, mi történt a fiktív ligadöntőben.

 

Ki nyeri az MLB 2022-es szezonját?

4,00 –Los Angeles Dodgers

6,00 – Atlanta Braves

7,00 – Milwaukee Brewers

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Baseball/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj baseballra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást