Sportatlasz (VII. rész): Le Havre

A Sportatlasz sorozatunkban olyan városokat mutatunk be, amelyek bár történelmi, kulturális, turisztikai szempontból kiemelten fontosak, világszerte ismertek, sportéletük világszinten szerényebbnek tűnik. Gondolhatjuk legalábbis első körben, a felszín alatt azonban sokszor érdekes történetek rejtőznek. Utazásunk következő állomása Franciaország egyik rejtett gyöngyszeme, Le Havre.

Fotó: normandie-tourisme.fr

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

…a beszéd az igazság kimondására, a hallgatás az elrejtésére való.” – írta egyszer Raymond Queneau, Le Havre egyik leghíresebb szülötte. A városban pedig szerencsére sokan a beszéd mellett döntöttek, így egy virágzó, prosperáló települést adtak nekünk, mely nem elsősorban méreteivel, látványosságaival tűnik ki, hanem a számtalan apró, ám annál érdekesebb részletével.

 

A város történelme

Le Havre neve egyébként öblöt jelent, nem is csoda, a város a Szajna folyó tölcsértorkolatában fekszik. A települést 1517-ben alapította I. Ferenc francia király, kezdetben rá utalva Franciscopolisként emlegették a várost. Ferencet egyébként az utókor fontos uralkodóként tartja számon, uralkodása alatt a központi hatalom erős volt, a király jelentős jövedelmekkel rendelkezett, erre az időszakra tehető egyébként a reformáció és reneszánsz világnézetének megjelenése Franciaországban. Kezdetben Le Havre csekély jelentőségű, főleg mezőgazdasággal és halászattal foglalkozó falu volt, az öböl közelsége azonban hamarosan komoly fejlődési lehetőséget biztosított a városnak, a felélénkülő vízi kereskedelem miatt egyre nagyobb mennyiségű tőke áramlott ide. A település neve a francia forradalmat követően rövid ideig Hâvre-Marat volt Jean-Paul Marat tiszteletére, aki jelentős szerepet játszott a forradalom eseményeiben, majd mártírhalált halt. Az első világháborúban Le Havre fontos tranzitpont, a második világéges során viszont a város jelentős része elpusztul egy bombázás nyomán, több mint ötezer ember vesztette életét, és nagyjából 12 ezer otthon semmisült meg, az újjáépítést később Auguste Perret vezényelte, aki főként betonból álmodta újra Le Havre-t, a városközpont 2005 óta a világörökség része.

 

Fotó: fifa.com

Az újjáépítés után

Természetesen a város nevezetességeinek egy része is kapcsolódik az öbölhöz. A part homokos és apró köves sétánya majdnem két kilométer hosszan nyúlik el, teraszaira érdemes kiülnünk a nyári hónapokban. A Jardins Suspendus park egy 19. századi erőd területén épült, csodás fái, sövényei mellett remek kilátás nyílik innen a tengerre és az öbölre is. A városban egyébként összesen 65 park található, az erdős területek közel 200 hektárt fednek le. A tengerpartról gyakorta indítanak idegenvezetős hajókirándulásokat. A Malraux Múzeumban (mely a nevét André Malraux íróról, kulturális miniszterről kapta) található az ország második legjelentősebb impresszionista (a stílusirányzat egyébként is igen erőteljesen kapcsolódik a városhoz) gyűjteménye, Claude Monet és Paul Gaugin egyes munkái csak itt tekinthetőek meg, emellett a modern művészetek kapnak teret az intézményben. Monet Le Havre-ben nőtt fel, később több alkalommal festette meg a város tájait. Szintén a korábban már emlegetett Auguste Perret nevéhez kötődik a Szent József templom, melynek építése 1951-ben kezdődött, a tervező azonban 1957-ben bekövetkezett halála miatt már nem láthatta a végeredményt. Tornya egyébként 110 méter magas, az épület különleges, ambivalens látványt nyújt, hiszen a szakralitást egyesíti a modern küllemmel. Megemlítendő még a Vulkán, melyet Oscar Niemeyer tervezett, és amely, ahogy arra nevéből következtethetünk, egy vulkánra hasonlít, koncerteket, különböző előadásokat tartanak itt. Ha már a rendezvényeknél tartunk, néhány érdekes, a városhoz kötődő eseményt érdemes megemlíteni. Minden héten rendeznek vásárokat, a karácsonyi kifejezetten híres. A Polar at the Beach és a Taste of Others irodalmi fesztiválok, a Dixie Days koncertjeivel pedig a jazzrajongóknak kedvez.

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

 

Híres művészek a város kötelékében

A regény szereplői valóságosak, ezért képzeletbeli személyekhez való hasonlóságuk csakis a véletlen műve lehet.” – írja egyik leghíresebb művében, a Zazie a metrónban a már korábban is említett Raymond Queneau, aki egyébként különleges tehetség volt, amellett, hogy a francia avantgárd egyik jeles alakja, kiváló matematikai érzékkel is rendelkezett.  Ezzel rá is térhetünk a város híres szülötteire, hiszen rajta kívül Le Havre-höz kapcsolódik Eugène Boudin a 19. században élt francia festő is, aki az impresszionizmus egyik előfutára volt. Raoul Dufy francia fauvista művész is ebben a városban látta meg a napvilágot. A fauvizmus neve a vadak (fauves) szóból származik, a mozgalom Henri Matisse köré szerveződött, ők teremtették meg a modern francia festészet kolorista irányzatát.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

Le Havre sportélete

A művészek mellett néhány sportoló is kötődik a városhoz, először azonban talán szerencsésebb magáról a sportéletről megemlékezni. Le Havre-ben természetesen nagy népszerűségnek örvendenek a különböző vizes sportok, az öbölben kipróbálhatjuk a szörföt, a városban sok úszómedence áll rendelkezésünkre, néhányból kitűnő kilátás nyílik a tengerre. A környék dombjai, hegyei pedig a legkedveltebb francia kirándulóhelyek közé tartoznak, ezeken felül a városban 1908 óta működik egy igen patinás golfklub.

Ha a csapatsportokat tekintjük át, akkor is találunk néhány egészen sikeres egyesületet. STB Le Havre a város kosárcsapata, bár jelenleg a francia másodosztályban szerepelnek, a legtöbb szezont az első ligában töltötték. További érdekesség, hogy a Francia Kosárlabdaszövetség megalakulásakor ez volt az első klub, amelyet bejegyeztek. A kézilabdát tekintve a Le Havre AC említhető meg, mely jelenleg szintén a másodvonalban szerepel, korábban azonban kétszer is megnyerték a Francia Kupát, 2010-ben pedig az EHF Kupa elődöntőjébe jutottak.

A város futballcsapata is Le Havre AC néven fut, jelenleg ugyancsak a másodosztályban szerepelnek. A klubot 1872-ben alapították brit lakosok, 1899-ben ez lett az első csapat, amely nem párizsi egyesületként tudott bajnoki címet szerezni. A Le Havre AC-ben korábban olyan, mára már komoly karriert befutó játékosok tették meg az első lépéseiket, mint Benjamin Mendy, Ibrahim BaJean-Alain Boumsong, Lassana Diarra, Riyad Mahrez, Steve Mandanda, Vikash Dhorasoo, Paul Pogba és Dimitri Payet.

 


Az itt született sportolókat sorra véve megemlíthetjük Émile Billardot, aki az 1900-as párizsi olimpián nyert aranyérmet vitorlázásban, ugyanezen a játékokon Paul Perquer is első helyen ért célba. Anne-Marie Colchen magasugróként és kosárlabdázóként is járt világversenyen. A később belga színekben versenyző Paul Frère autóversenyző-újságíró is itt látta meg a napvilágot, Frére 1960-ban Olivier Gendebien oldalán megnyerte a legendás Le Mans-i 24 órás versenyt. Jaylen Hoard neve a mai kosárlabdarajongók számára lehet ismerős, hiszen az Oklahoma City Thunder kötelékében áll.

Le Havre tehát egy különleges és érdekes város, ahol megfér egymás mellett a betonrengeteg és az impresszionizmus, az irodalmi fesztivál és a nyüzsgő vásár, de azért sport is helyet kap, ahogy számtalan remek művészt, úgy jónéhány kitűnő sportolót is kinevelt a város.


A sorozat korábbi részei:

Velence

Koppenhága

Kairó

Split

Karlovy Vary

Oxford

0 0 votes
Article Rating

Írj hozzászólást

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x