Ted Lasso, a jenki hős, aki pár órára elfeledteti velünk a világot (sorozatajánló)

A szórakoztatóipar streaming gigászai nemcsak, hogy el tudták kerülni a jelentős visszaesést az elmúlt két évben tapasztalt világjárvány közepette, de szinte kivétel nélkül előreléptek, és minden korábbinál hatékonyabban tudták növelni előfizetői bázisukat. A társadalom egy része otthoni munkavégzésre tért át, és az ebédszünetek alatt egyre többen választották a tejfölös csirkepaprikás mellé laptopjuk társaságát, hogy beizzítsák valamelyik online médiaszolgáltatót. A Ted Lasso című futballkomédia egyértelműen az egyik nagy nyertese ennek az időszaknak, de vajon mitől működik ez a szinte egyöntetűen pozitív fogadtatást kiérdemlő sorozat, annak ellenére, hogy alapvetően közhelyes ötletekből építkezik?


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A kőtörő úttörő

A Ted Lasso nem az első sorozat, amelyik egy reklámkaraktert vitt tovább. Azok, akik rendszeresen néztek NBA és NFL mérkőzéseket az interneten a 2000-es években, valószínűleg emlékeznek az ősemberes biztosítós reklámokra.

 

 

Az „olyan egyszerű, hogy egy ősember is meg tudná csinálni” reklámszlogenre építő rövidebb szpotok rendkívüli népszerűségnek örvendtek, olyannyira, hogy a karakter kitalálója és a reklámok szövegírója, Joe Lawson, 2005 körül házalni kezdett ötletével, és mindössze egy év kellett, hogy gazdára is találjon a projekt. 2007-ben, az ABC-n alatt indult el a sorozat egy pilottal, nem zökkenőmentesen.

A tesztközönség ugyanis annyira rosszul fogadta az első részt, hogy a show már akkor majdnem zátonyra futott, mielőtt elindult (ma már tudjuk, bár így történt volna). Az ABC pechére nem akarta elengedni az ötletet, így végül leforgattak egy 13 epizódból álló évadot, azt remélve, hogy az már pozitívabb fogadtatásra talál. Nem így lett. A sorozat borzasztóan indult, így gyorsan – de nem elég gyorsan – ki is lehelte lelkét. Érdekes és egyben kicsit röhejes is, hogy mindössze hat részt sugároztak a leforgatott 13-ból, ami azért nem túl gyakori esemény ennyi berendelt résznél.

A Chicago Tribune-nek ez a hat rész is elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy beválassza minden idők 25 legrosszabb sorozata közé az IMDB-n ma 4,3 pontos osztályzattal szerénykedő katasztrófa-projektet.

Hogy mi volt a tanulság? Legyen bármennyire is vicces egy reklám, még nem biztos, hogy jó sorozat lesz belőle. Kivéve, ha Ted Lassónak hívják.

 

Sokak szerint azért is bukott meg a Caveman, mert nem a reklámokban látható színészt alkalmazták (Fotó: Mitch Haddad/ABC)

 

Fogjuk meg Ted sörét

Őszinte leszek, amikor először olvastam az AppleTV+ sorozatáról és annak sztorijáról, rendkívül szkeptikus voltam. A Jason Sudeikis által megformált Ted Lasso, a show névadó hőse, amerikaifutball-edző, aki egy nap hihetetlen állásajánlatot kap. Felkérik, hogy legyen ő a fiktív AFC Richmond, egy a Premiershipben szereplő középszerű csapat új edzője. A gárdát egyébként sokak szerint a Crystal Palace ihlette, hiszen nem elég, hogy az AFC Richmond az ő színeikben játszik, a sorozat egyes jeleneteit ténylegesen a Selhurst Parkban vették fel (az az apróság, hogy a Crystal Palace is létezik a Ted Lasso univerzumban, nem zavar össze minket).

A sztori már az elején erősen elrugaszkodik a valóságtól, hiszen azonnal felmerül bennünk a kérdés, miért alkalmazna egy klub nulla edzői tapasztalattal rendelkező edzőt? Nos, a tulaj, Rebecca Welton, éppen túl van egy csúnya váláson, a bíróság pedig neki ítélte volt férje, a csalfa, kapuzárási pánikot egy fiatal rüfkével kiélvező Rupert Mannon egyik legféltettebb tulajdonát, az AFC Richmondot.

Tudva azt, hogy volt férje kevés dolgot szeret jobban az életben a klubnál, Rebeccánál már kész is a terv, kiesőhelyre kell juttatnia a gárdát.

Ehhez pedig ki lehetne megfelelőbb személy, mint egy tapasztatlan, a játékot sem ismerő amerikaifutball-edző? Innen indul a Ted Lasso, egy nem túl érdekes, sőt, sablonos helyzetből, de valahogy mégis átugorja a buktatókat.

 

Mr. Dunster és Jason Sudeikis (Fotó: Apple-TV+)

 

Miért működik, amit látunk?

A Ted Lasso Ted Lasso miatt az a show ami, és ebben a szándékosan faék egyszerűségű kijelentésben benne van a sorozat sava-borsa is. A karakter ugyanis nem az a karakter, akit az alábbi reklámban láttunk, most már majdnem egy évtizede, és ez a kulcs.

Brendan Hunt (aki Lasso segédedzőjét is alakítja) és Joe Kelly készítők tökéletes Frankenstein szörnyet hoztak létre. Ügyesen megtartottak minden jót, ami Ted Lassót, a reklámhőst jellemezte (bajusz, humorérzék, közép-nyugat amerikai akcentus), de megfosztották cinizmusától, majd hozzáadtak egy csipet mélységet, szarkazmust, emberséget, és egy nagy adag optimizmust.

Főleg az utóbbi érdekes, mert ahogyan az életben, a sorozatokban sem mindig szeretjük a végtelenül optimista embereket.

Talán azért mert irigyeljük, talán azért, mert féltjük őket, de Lasso optimizmusa az egyértelmű naivitása ellenére sem idegesítő, inkább inspiráló.

 

Világjárvány mellé kifejezetten ajánlott

A Ted Lasso mindenki számára ajánlott, aki szeretne kicsit kilépni a hétköznapok szürke valóságából, és hajlandó legalább egy fél órára félretenni a saját cinizmusát. Az időzítés biztosan fontos szerepet játszott sikerében, talán azért is működik ennyire, mert most nekünk is nagyobb szükségünk van egy ilyen világképre. Akárhogy is van, Tednek tényleg el akarjuk hinni, hogy minden jóra fordulhat, és hogy mi is el tudjuk sajátítani ezt az érthetetlenül, menthetetlenül pozitív gondolkodást.

 

A Ted Lasso második évadjának magyar feliratos előzetese:

 

Melyik csapat végez előbb a Premier League tabelláján?

1,85 – Arsenal

1,85 – Tottenham

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/Premier Liga/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az angol foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Kiemelt fotó: AppleTV+

Írj hozzászólást