Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Labdarúgás
2021. 03. 13.

15 perc hírnév: Akikre egy megmozdulás miatt emlékszünk – VI. rész: Ivica Vastic

Author avatar
A labdarúgás világa mindig fog világklasszisokat, zseniket, legendákat szülni. Vannak azonban olyan játékosok, akiknek a pályafutását egy-egy mozzanat határozta meg. Karrierjük nem hagyott mély nyomot az utókornak, de mégis emlékszünk „arra” a teljesítményre, gólra, mérkőzésre.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

A sorozatunkban már említést tettünk az Európa-bajnokság történetének legfiatalabb gólszerzőjéről, Johan Vonlanthenről, aki a 2004-es tornán írta be magát a históriáskönyvbe. A hatodik részben pedig a kontinenstorna legidősebb gólszerzője, az osztrák Ivica Vastic pályafutása következik.

 

Menekülve a háború elől, a sógoroknál talált új hazát

Ivica Vastic 1969. szeptember 29-én született Splitben, amely akkor még Jugoszláviához tartozott. Aki valaha járt, nyaralt már Splitben vagy környékén, és ismeri a közeget, ami ott uralkodik, az tudja, hogy egy nagy szenvedély van Dalmáciában: a Hajduk Split. Nem volt ez másképpen Vasticcsal sem, aki hatalmas Hajduk-szurkolóként nőtt fel, nagy álma volt, hogy egyszer a horvát kirakatcsapat játékosa legyen. Pályafutását a helyi Jugovinilben kezdte, majd 20 évesen csatlakozott az akkor jugoszláv harmadosztályban szereplő RNK Splithez. Nem sokáig élvezhette a játékot a „kistestvérnél”, hiszen 1991-ben kitört a délszláv háború, melynek következtében felfüggesztették a bajnokságokat. Nem voltak mérkőzések, nem volt lehetőség edzeni, Ivica pedig csak egy dolgot akart, futballozni.

Rengeteg honfitársához hasonlóan ő is Ausztria felé vette az irányt, egészen pontosan Bécsben telepedett le. Itt írta alá első osztrák szerződését, Ausztria legrégebben alapított klubjával, a First Viennával. Pechére csapata pont az 1991–92-es idényben intett búcsút az első osztálynak, ezután megjárta a St. Pöltent és a mödlingi Admira Wackert, majd 1994-ben fél évet lehúzott az akkor Bundesligában szereplő MSV Duisburgban. Vastic ezt követően visszatért Ausztriába, és annak érdekében, hogy egyszerűbben kapjon lehetőséget, felvette az osztrák állampolgárságot, amire így  emlékezett vissza:

 

„Már négy éve Ausztriában éltem, így megkaphattam az állampolgárságot. Azért csináltam, hogy könnyebben bekerülhessek a csapatokba. Abban az időben, csak három légiós szerepelhetett az osztrák kluboknál, de az állampolgárság felvételével megoldódott a problémám.”

 

Sikerek a Sturmban, gól a világbajnokságon, a Bernabéuban és az Old Traffordon

Az osztrák állampolgárság felvételével megnyílt az út előtte, és pályafutása legfontosabb állomáshelye következett: a Sturm Graz, ahol első idényét követően az év játékosának választották Ausztriában. A következő, 1995–96-os kiírásban 20 gólig jutott, amivel – első ízben – elnyerte a gólkirályi címet. Itt jegyezzük meg, Vastic nem klasszikus befejező csatár volt, sokkal inkább visszavont ék vagy tízes. Nem csak egyéniben jött a siker, a Sturm megnyerte a kupát (az Admira Wackert győzte le), amit az azt követő évben meg tudott védeni a First Vienna ellen – többek között Vastic góljának köszönhetően nyert 2-1-re. Jó teljesítményével behívót érdemelt a válogatottba, 1996 márciusában egy Svájc elleni barátságos találkozón mutatkozott be az osztrákoknál.

A graziak az 1997–98-as szezonban történetük során először nyerték meg a bajnokságot, a félelmetes támadótrió tagjai, Mario Haas, Hannes Reinmayr és Vastic összesen 46 gólig jutottak. 


(X) Hívd meg barátaidat az Unibetre és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


Vasticot 1998-ban ismét az év játékosának választották Ausztriában, a válogatottal pedig részt vehetett a franciaországi világbajnokságon. Mindhárom csoportmeccsen pályára lépett, a második, Chile elleni mérkőzésen ő lett a sógorok hőse, a 92. percben lőtt góljával mentettek pontot. Pechükre az olaszoktól kikaptak az utolsó találkozón, így kiestek, a sors furcsa fintora, hogy a horvátok viszont egészen a bronzéremig meneteltek a vb-n.

A következő idényben, ha nem is olyan dominánsan, mint előtte, de összejött az ismétlés klubcsapatával, a Sturm az osztrák bajnokság megnyerése mellett bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe. A selejtezőben az Újpestet búcsúztatta kettős győzelemmel (a grazi odavágón duplázott Vastic), majd a C jelű csoportban a Real Madrid, Internazionale, Szpartak Moszkva hármas mögött végzett. Ivica szerezte a Sturm első gólját a Bajnokok Ligája csoportkörében, a Santiago Bernabéu közönségét sokkolta az osztrák csatár, amikor vezetést szerzett csapatának a Real Madrid otthonában, igaz, a vége sima 6-1 lett a Realnak.

Az 1999–2000-es idényben – ekkor már Szabics Imrével és Korsós Györggyel a csapatban – nem sikerült zsinórban harmadik alkalommal megnyerni a bajnokságot, de Vastic brutálisan jó szezont futott: 32 bajnoki gólig jutott, amivel második alkalommal hódította el a gólkirályi címet, oroszlánrészt vállalt csapata újabb BL-szereplésében, gólpasszt jegyzett a Dinamo Zagreb és az Olympique Marseille ellen, melynek köszönhetően csapata az UEFA-kupában folytathatta. Az osztrák játékos betalált az Old Traffordon a címvédő Manchester United otthonában – igaz sovány vigasz lehetett a 2-1-es vereség alkalmával. Az UEFA-kupában heroikus küzdelemben maradtak alul a Parmával szemben, Vastic mentette hosszabbításra a párharcot, melyet végül elbukott a Sturm Graz 5-4-es összesítéssel.

 


 

Japán kaland, távolodás a válogatott szerepléstől, másodvirágzás

A következő évben ismét a Bajnokok Ligájában vitézkedhetett a grazi együttes, ám a remek csatár nem tudta megismételni a teljesítményét, sérülések hátráltatták, ami rányomta a bélyeget a sikertelen időszakra: a bajnokságban negyedik hely, a BL-ben ugyan eljutott a második csoportkörig, de ott utolsóként végzett. Időközben a válogatottból is elkezdett kikopni a 2000-es évek elején, egyre kevesebb alkalommal kapott szerepet és meghívót. 2002-ben végül elhagyta a Sturm Grazot, utolsó idényében 17 góllal segítette csapatát bajnoki ezüsthöz, és a kupadöntőben duplázott a városi rivális Grazer AK ellen, igaz így is 3-2-es vereséget szenvedett a Sturm. Több mint 300 mérkőzésen játszott a stájer klubban, 153 gólt szerzett, nyolc év szolgálat után pedig ismét légiósnak állt, ezúttal Japánba vetette a sors.

A Nagoya Grampus Eightben csak egy évet játszott, ám ennek ellenére is komoly népszerűségnek örvendett. A korábbi jugoszláv válogatott játékossal, Andrej Panadiccsal együtt került Japánba, az akklimatizáció jól sikerült, hiszen 13 gólig jutott. Egy interjúban elárulta, hogy azért nem tanul japánul, mert egyszerűen nincs rá ideje, és a baloldalon való közlekedéshez úgy állt hozzá, hogy ha jobb oldalt tud vezetni, a másik oldalon is biztos megy neki. A kis kitérő hatással volt a válogatott meghívóra, két éven keresztül nem hívták be a nemzeti csapatba.

2003-ban egy másik kultikus osztrák klub, a bajnoki címvédő Austria Wien játékosa lett. Első idényében csak négy bajnoki gólt szerzett, csapatával az ezüstérmet csípte el a bajnokságban és a kupában egyaránt. A 2004–2005-ös kiírásban a bécsi Austria harmadik lett az osztrák Bundesligában, megnyerte a kupát – a döntőben ismét gólt szerzett Vastic , az UEFA-kupában pedig egészen a negyeddöntőig menetelt. Vastic egy kicsit belefáradva az élvonalbeli futballba, 2005 nyarán a másodosztályú LASK Linzhez kötelezte el magát.

 


Az akkor 35 éves játékos még októberben szerepet kapott a skótok elleni barátságos válogatott-mérkőzésen, majd úgy tűnt, hogy végleg eltűnik a nemzeti tizenegy környékéről. A másodosztályban azonban nagyon belelendült, egymás után kétszer hódította el a gólkirályi címet, csapatával pedig 2007-ben kiharcolta a feljutást. A linziek egészen a hatodik helyig nyomultak a feljutást követő évben, Vastic 13 gólt szerzett, amivel bronzcipős lett, és ami a legfontosabb: Josef Hickersberger beválogatta a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra készülő osztrák válogatott keretébe. Az Eb előtt a döntéséről így nyilatkozott: 

 

„Mint a válogatott szövetségi kapitányának, gondolnom kell minden lehetőségre, így arra az esetre is, ha esetleg szükségünk van egy rutinos játékosra.”

 

Csúcsdöntés és visszavonulás

Az osztrákok nem kerültek könnyű kvartettbe: a végső győzelemre esélyes németekkel, a selejtezőcsoportjukban Portugáliát megelőző lengyelekkel, és az angolokat kiejtő horvátokkal kellett megküzdeniük a továbbjutásért. Az első meccsen éppen Horvátország volt az ellenfél, mely Vastic személye miatt külön pikantériát kapott, bár nem először került ilyen helyzetbe. Korábban még a Sturm Graz játékosaként, gyermekkori kedvence, a Hajduk Split ellen lépett pályára egy barátságos mérkőzésen. A Hajduk 1-0-ra vezetett és a grazi csapat büntetőt kapott, melyre Vastic volt kijelölve. Azonban ő nem akarta elvégezni a tizenegyest, mert túlságosan emocionális és szürreális volt az egész szituáció. Egy másik csapattársa lőtte a büntetőt, aki hibázott és végül kikapott a Sturm 1-0-ra.

 

„Elég kényes helyzet volt, túlzás, hogy jól éreztem magam. Viszont profi vagyok, és mindent megtettem a győzelemért, ami sajnos nem jött össze.”

 

nyilatkozott a horvátok elleni mérkőzésről. Luka Modric tizenegyesével a horvátok 1-0-ra nyertek, Vastic 29 percet kapott. A következő találkozón kötelező volt a minimum pontszerzés Lengyelország ellen, ha szerettek volna még versenyben maradni az osztrákok. A 30. percben Roger Guerreiro révén a lengyelek szerezték meg a vezetést, a második játékrészben az osztrákok igyekeztek, hogy legalább az egyenlítés összejöjjön. Ivo a 64. percben lépett pályára, a nagy esély pedig a hosszabbítás pillanataiban jött el: Sebastian Prödllel szemben szabálytalankodott a büntetőterületen belül Marcin Wasilewski, így tizenegyeshez jutottak az osztrákok.

Vastic elképesztő magabiztossággal értékesítette a büntetőt, Ausztria pontot szerzett, ő pedig rekordot döntött: 38 évesen és 257 naposan talált be, mellyel minden idők legidősebb játékosa lett, aki gólt szerzett az Európa-bajnokságon.

 


A korábbi csúcstartóra, a portugál Nenére bő négy évet vert (34 éves és 213 napos volt, amikor az 1984-es tornán az ő góljával nyertek Románia ellen), és Vastic lett az első osztrák, aki gólt szerzett világ- és Európa-bajnokságon egyaránt.

 

„A hangulat egészen elképesztő volt. A tizenegyesnél meg kellett őriznem a hidegvérem, kizárólag a lövésre koncentráltam. Jól találtam el, így a kapusnak nem lehetett esélye. Az első félidőben túl sok helyzetet hagytunk ki, ezzel a magunk dolgát nehezítettük meg.”

 

Balszerencséjükre a továbbjutás nem jött össze, mert kikaptak a németek ellen a zárókörben, de legalább a lengyeleket megelőzték a csoportban. Vastic a tornát követően visszavonult a válogatott szerepléstől, 50 találkozón 14 gólig jutott. A 2008–2009-es idény végén pedig végleg szögre akasztotta a stoplist, pályafutása utolsó mérkőzését stílszerűen, góllal zárta az Austria Wien ellen.

Edzői karrierjét a harmadosztályban nyitotta, ahol rögtön megnyerte a keleti csoport küzdelmeit az FC Waidhofen/Ybbs csapatával. Utána az Austria Wien tartalékjait, majd az első osztályú csapatot is edzette. 2013-ban megnyitotta Möldingben, az Ivo Vastic Fussballschulét, melyben egy nyári tábor keretein belül fejlődhetnek a futballista palánták. 2013-tól négy éven keresztül volt a Mattersburg vezetőedzője, 2015-ben – összejött, ami korábban játékosként – a másodosztály bajnokaként jutottak fel az osztrák Bundesligába. 2018 óta ismét az Austria Wiennél dolgozik, az utánpótlás-képzésben veszi ki a szerepét.

Egy interjúban megkérdezték, hogy a játékos Ivica Vastic, vagy az edző Ivica Vastic kedvelné jobban őt

 

„Szerintem jól sült volna el, ha olyan edzőm lett volna, mint én. Edzőként pedig imádnám, ha 11 Ivica Vastic lenne a pályán.”

 

A háború elől menekülve kellett új hazát találnia, ahol elérte a legenda státuszt. Nem esett jól neki, amikor a Chile elleni gólját követően, az egyik osztrák újság címlapja azzal jelent meg, hogy: Ivo, most már igazi osztrák vagy! „Miért, milyen, egy igazi osztrák? Hogyan néz ki?” Szerinte manapság annyira multikulturális világot élünk, hogy teljesen mindegy honnan érkezel, török, horvát, vagy osztrák felmenőkkel rendelkezel, és nem egy góllal kell kiérdemelni az adott nemzetiséget.A cikksorozat eddigi részei:

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.