A Copa América résztvevői: Ecuador

Ecuador egyike annak a két dél-amerikai országnak, amelyik még soha nem tudta megnyerni a Copa Américát és annak elődjét, ráadásul még csak érmet sem tudott nyerni a tornán. Sokszor kimondott pofozógépek voltak, máskor meg-meg tudták szorongatni a favoritokat, de a valódi nagy dobás mindeddig váratott magára tőlük.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

A tervek szerint a 47. Copa América 2021. június 13. és július 10. között kerül megrendezésre. A kontinensbajnokságok közül a dél-amerikai rendelkezik a legnagyobb múlttal, hiszen a sorozatot 1916-ban hívták életre, 14 évvel az első világbajnokság előtt. Ecuador egyetlen érmet sem tudott nyerni a sorozatban, és a legjobb négy közé is csupán kétszer jutott be a torna történetében.

Ecuador a kontinens észak-nyugati csücskében található, északon Kolumbiával, keleten és délen Peruval, nyugaton a Csendes-óceánnal határos. Nevének jelentése Egyenlítő, mivel annak vonalán fekszik. Az ország fővárosa Quito, amely az 1970-es években UNESCO világörökségi címet kapott, amiért egész Latin-Amerikában az itteni történelmi központ őrizte meg legjobban eredeti jellegét, legnagyobb városa pedig Guayaquil. Az országhoz tartozik a különleges állatvilágáról híres Galápagos-szigetek, amely partjaitól csaknem ezer kilométerre található a Csendes-óceánban. Legmagasabb pontja a 6267 méter magas kialudt rétegvulkán, a Chimborazo. Ebből ered a magyar nyelvben is használatos csimborasszó szó, amelyet „valaminek a tetőfoka” értelmében használunk. Ecuador Dél-Amerika egyik legszegényebb országa, amelyet számtalan függetlenségi háború, később pedig az olajárcsökkenés miatti gazdasági válság sújtott. Ebből kifolyólag 2000 óta az ország fizetőeszköze az amerikai dollár, a kontinens országai közül egyedüliként.

 


 

ÉREM NÉLKÜL

Ecuador válogatottja 28 alkalommal vett részt a kontinentális bajnokságon, hat ország szerepelt náluk többször a tornán. Futballistái ennek ellenére egyetlen érmet sem nyertek, és a legjobb négy közé is csupán kétszer tudtak bekerülni. Rajtuk kívül – a CONMEBOL-tagországok közül – egyedül Venezuela nem tudott még dobogóra állni, a többi nyolc nemzet mindegyikének van már érme a sorozatból.

Ecuador lesz a rendezője a soron következő, 2024-es Copa Américának, korábban pedig három ízben adott otthont a versenynek. 1947 és 1959 után legutóbb 1993-ban voltak házigazdák. A válogatott beceneve az ország zászlóját alkotó három színből kifolyólag Tri vagy Tricolor.

 

A KILENCEDIK CSATLAKOZÓ

Akárcsak a legtöbb dél-amerikai országban, az ecuadoriakkal is angol bevándorlók ismertették meg a sportágat az 1800-as évek legvégén, és ők játszottak szerepet az első egyesületek megalapításában. A helyi labdarúgó-szövetséget 1925-ben hozták létre, miután egyre több csapat megalakult. Bár a FIFA küldött nekik meghívót a mindössze 13 csapatot tömörítő első, 1930-as világbajnokságra, az ország vezetése nemet mondott a lehetőségre. Ezután nyolc évvel csatlakoztak a helyi nemzetközi szövetséghez kilencedik tagként (a tízből csak Venezuela „fiatalabb” náluk). Ecuador válogatottja az 1938-as Bolívar Játékokon játszotta első hivatalos tétmérkőzését, 1-1-es döntetlenre végzett Bolívia ellen, a végén pedig a bronzérmet szerezte meg.

A Campeonato Sudamericano (a Copa América elnevezés előtt, 1975-ig így hívták a tornát) vérkeringésébe először 1939-ben kapcsolódtak be, amikor a perui tornán a kilenc tagországból négy lemondta a részvételt. Nem meglepetésre az újonc Tricolor négyből négy zakóval csak az utolsó, ötödik helyre ért oda 4 szerzett és 18 kapott találat mellett. Két évvel később sem sikerült az előrelépés, a chilei eseményen nulla ponttal és 1-21-es gólkülönbséggel végeztek az ötödik helyen. Noha sok sikerélményben nem volt részük, becsületükre váljon, hogy nem mondták le a részvételt, hanem a fejlődés miatt rendszeres résztvevői voltak a sorozatnak. 1942-ben a válogatott és a kontinenstorna történetének legnagyobb különbségű vereségét szenvedték el Argentína ellen (0-12). Első pontjukat negyedik nekifutásra, az 1945-ös bajnokságon szerezték egy Bolívia elleni gól nélküli döntetlennel, de az utolsó helyről ekkor sem tudtak elmozdulni.

 


(X) Ingyenes Eb-tippjáték! Kattints ide, tippeld meg a 2021-es Európa-bajnokság összes csoportmeccsének eredményét, és ha nem találsz el egyet sem, 35 millió forintot nyerhetsz!


 

AZ ELSŐ KÓSZA SIKEREK ÉS KÉT HAZAI RENDEZÉSŰ TORNA

Tagságuk kezdete óta először 1946-ben nem léptek pályára, egy évvel később pedig Guayaquil városában ők rendezték meg a tornát. A várva várt első győzelem otthon sem jött össze, de végül három döntetlennel és négy vereséggel a hatodik helyen zártak a nyolc résztvevő közül, a Peru elleni iksz kifejezetten jó eredménynek számított tőlük. Két esztendővel később, az 1949-ben, Brazíliában gyűjtötték be első sikerüket Kolumbia 4-1-es legyőzésével, és bár a bomba erős brazilok elleni 9-1-es fiaskót leszámítva többségében szoros meccseket játszottak, csak ezt a két pontot szerezték a tornán, így egyedül legyőzöttjüket tudták maguk mögé utasítani.

A következő négy kontinenstornából kettőt nyeretlenül utolsóként zártak, kettőn pedig nem indultak el. 1959-ben rendhagyó módon két tornát is rendeztek, az elsőn tavasszal Ecuador nem vett részt (az argentinok nyertek odahaza), aztán a téli torna házigazdájaként öt csapatból a negyedik helyet szerezte meg. A Tricolor a sereghajtó Paraguay legyőzése mellett értékes döntetlent játszott Argentína ellen. A csapatból két góljával az Emelec gólgyárosa, az argetin származású Carlos Alberto Raffo volt a legeredményesebb, ő 13 meccsen 10 gólt szerzett a nemzeti együttesben.

 

A régmúlt egyik nagy legendája, Carlos Alberto Raffo. (Forrás: alchetron.com)

A negyedik helyezéssel jogot nyertek arra, hogy először részt vegyenek a dél-amerikai világbajnoki selejtezőkön, azonban az 1962-es chilei vb-re nem jutottak ki. A következő kontinenstornán Bolíviában hét csapat vett részt, egy győzelem és két döntetlen mellett három vereségével Ecuador a hatodik helyre ért oda – Kolumbiát megelőzve. Négy évvel később selejtezőt kellett játszaniuk az 1967-es tornán való szereplésért, melyen elhasaltak Paraguay ellen.

 

ÚJ LEBONYOLÍTÁS, RÉGI EREDMÉNYEK

1975-ben keresztelték át a sorozatot Copa Américára, és a nemzetközi szövetség úgy döntött, hogy a mostani Bajnokok Ligájához vagy a Libertadores-kupához hasonló lebonyolításban szervezik a tornát, vagyis a csoportkörben hazai és idegenbeli meccsekkel, a kieséses szakaszban oda-visszavágós párharcokkal. Három sorozatot rendeztek meg ebben a szisztémában négy évente, de a változás Ecuador eredményeire nem volt különösebb hatással. Mindhárom ilyen tornán az utolsó helyen végeztek a csoportjukban, így nem jutottak be a legjobb négy közé.

A földrész nemzetközi bajnokságát 1987 óta ismét egy helyszínen bonyolítják le, az első ilyen Copát Argentínában rendezték, Ecuador pedig a házigazda elleni fiaskó és a Peru elleni döntetlen után utolsó helyen zárta a csoportját. Az 1989-es brazíliai tornán két öt tagú csoportba sorolták a mezőnyt, az ecuadoriak 1-2-1-es mérleggel zártak a negyedik helyen, ami bár továbbjutást nem jelentett, az Uruguay elleni győzelem és az argentinok elleni pontszerzés bravúros teljesítmény volt tőlük. Két évvel később Chilében találkozott a mezőny, egyedül a sereghajtó Bolíviát tudták legyőzni és megelőzni, a csoportban elért negyedik helyezés megint nem jelentett felhatalmazást a következő körre.

 

ÚJRA A NÉGY KÖZÖTT, VB-SZEREPLÉSEK

Az eddigi utolsó alkalommal, 1993-ban rendezte meg Ecuador a dél-amerikai kontinensbajnokságot. Házigazdaként talán még a vártnál is jobban szerepeltek. Fantasztikusan kezdték a tornát, hiszen mindhárom csoportmérkőzésüket megnyerték: Venezuela 6-1-es kiütése után Uruguayt és az Egyesült Államokat egyaránt két vállra tudták fektetni. A negyeddöntő során 3-0-s csapással küzdték haza Paraguay válogatottját, aztán viszont az elődöntőben 2-0-ra kikaptak Mexikótól, majd a Kolumbia elleni bronzmérkőzést is elvesztették, így be kellett érniük a negyedik helyezéssel. Három góljával az első nagy tornáján szereplő Eduardo Hurtado volt a csapat egyik legjobbja, aki később tíz év alatt 74 mérkőzésen 26 gólt szerzett a válogatottban, miközben éveken át játszott az MLS-ben.

A jól sikerült hazai torna után minden visszatért a régi kerékvágásba: 1995-ben egy győzelem és két vereség után a csoportból sem jutottak tovább, két évvel később pedig bár Bolíviában kiharcolták a csoportelsőséget, a negyeddöntőben Mexikótól büntetőkkel kikaptak. Az 1999-es tornától háromból három vereséggel a tarsolyukban búcsúztak, míg a 2001-es kolumbiai randevún a legrosszabb harmadiknak bizonyultak a csoportkörben.

Ecuador 2002-ben története során először jutott ki a világbajnokságra, ám a horvátok legyőzése ellenére nem jutott tovább a csoportjából. A 2004-es Copán sem jártak több sikerrel, három vereséggel estek ki, miközben a csapat három szerzett góljából kettőt a 71-szeres válogatott Agustín Delgado szállított, aki összesen 31 -szer talált be nemzeti mezben.

2006-ban újra kvalifikálták magukat a világbajnokságra, aztán 2014-ben is. A három vb-szereplésük közül egyedül 2006-ban jutottak tovább a csoportjukból, maguk mögé utasítva Lengyelországot és Costa Ricát.

 

A 2006-os Anglia elleni negyeddöntős kezdő csapatképe. (Forrás: pinimg.com)

Két játékost emelünk ki, Álex Aguinaga volt a 2002-es válogatott kapitánya, aki veteránként élhette meg a várva vb-kijutást. Ő 1987 és 2004 között 109 alkalommal húzhatta magára a nemzeti mezt. Egy másik emblematikus figura Iván Kaviedes volt abból az időszakból, neki 55 válogatottbeli fellépés jutott.

Menet közben viszont a kontinenstornákon nem tudtak kinőni a saját árnyékukból, a csoportkör rendre megoldhatatlan feladatot állított eléjük. A legutolsó öt tornából négyszer nem jutottak tovább az első kanyarból, a kivételt a 2016-os centenáriumi Copa jelentette, ahol a csoportban a brazilokat megelőzve mentek tovább, majd a negyeddöntőben a Team USA ellen búcsúztak. Jelenleg a West Ham Unitedet is megjárt Enner Valencia a válogatott legismertebb játékosa és csapatkapitánya, ő 56 fellépése alatt 31 gólt szerzett nemzeti színekben.

Ecuador régóta adós a sikerrel, hiszen még nem tudott érmet nyerni a földrész nagy tornáján, és ez a 2021-es tornán is komoly meglepetésnek számítana. De ahogy a klubcsapataik fejlődnek a nemzetközi porondon, úgy előbb-utóbb bizonyára a válogatott is képes lehet komolyabb eredmény elérésére.


A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője, amennyiben a dél-amerikai labdarúgás aktív magyar nyelvű közösségéhez szeretnél tartozni, alább elérhető a felület közösségi média-profilja:

Futballtangó

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

 

Korábbi Copa América-írások:

A Copa América története

A Copa América helyszínei

Elvették a Copa América-rendezést Kolumbiától

Argentína sem rendezheti meg a Copa Américát

A Copa América résztvevői: Brazília

A Copa América résztvevői: Argentína

A Copa América résztvevői: Uruguay

A Copa América résztvevői: Bolívia

A Copa América résztvevői: Venezuela

Írj hozzászólást