Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

null
Labdarúgás
2020. 12. 03.

„A Ferencváros inkább volt csapat aznap este, mint a Juventus” – interjú a mérkőzést közvetítő olasz sztárriporterrel

Author avatar
Vendégünk a mercato guru, aki a világon elsőként jelentette be Cristiano Ronaldo Torinóba igazolását. A médiaguru, aki a világon elsőként számolt be Neymar Párizsba igazolásáról. A sportújságíró, aki ugyancsak elsőként hozta nyilvánosságra mind Massimiliano Allegri, mind pedig Maurizio Sarri felmentését a Juventus kispadjáról. Exkluzív interjút készítettünk Itália egyik legnevesebb sportújságírójával, Luca Fausto Momblanóval, aki készséggel válaszolt Kéri András Dániel kérdéseire. Szó esett a Ferencvárosról, a bajnoki címért harcban álló Juventus és Internazionale játékospolitikájáról, de Momblano beavat bennünket saját információgyűjtési és hírközlési stratégiájába is.

(X) Fogadj a Ferencváros BL-meccseire, és nyerj 3500 forintos ingyenes fogadást!


 

Luca Fausto Momblano olasz sportújságíró Itália legnevesebb és legnagyobb követői bázissal bíró, Juventusszal foglalkozó közösségének vezetője. A Juventibus online futballmagazin főszerkesztője és a JB Live adásainak házigazdája, aki az egyik legnevesebb olasz televíziós csatornánál dolgozik – többek között ő közvetítette a Ferencváros Juventus elleni Bajnokok Ligája-mérkőzését is Torinóból. Korábban a Juventus Channel szakértőjeként is tevékenykedett, jelenleg pedig a TeleLombardia és a JB Live adásaiban láthatjuk.

 

„A dráma három percben” – így ünnepelte Morata Ferencváros elleni, utolsó pillanatokban szerzett fejesgólját Luca Momblano az olasz QSVS televíziós sportcsatorna élő adásában.

 

 

„Ha a Ferencvárosnak kiemelkedőbb képességekkel bíró támadói lennének, szerintem nem távozott volna vereséggel Torinóból”

Magyarországon úgy ismernek Téged az emberek, mint a sportújságíró, aki neves itáliai szerkesztőségeknek dolgozik. A szakmai elfoglaltságaidon túl, ki valójában Luca Momblano?

Egy családapa és egy szerencsés ember. Nem csupán a családom miatt, de úgy gondolom, hogy szerencsés az, aki nem csak sportújságíróként dolgozhat, hanem kedvenc sportágával, a labdarúgással foglalkozhat. Egy ajándék az, hogy olyan munkát végezhetek, amely szórakozás és egy álom számomra. Amellyel együtt nőttem fel – kiskorom óta a pályán forgó labdával.

 

Az egyik neves itáliai televíziós csatornán Te közvetítetted a Juventus komoly szenvedésével járó, Ferencváros elleni Bajnokok Ligája mérkőzést. Mi volt a benyomásod a magyar csapat játékáról, amely bátor és eltökélt futballt mutatott Torinóban, a hazai súlyos vereséget követően?

A magyar bajnok nagyon bátor játékot mutatott, és személy szerint nagyon megérintett a Fradi első húsz percben mutatott futballja. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Juventus is hozzájárult ehhez, de kiegészíteném a kérdésedben megfogalmazott bátorság jelzőt a szervezettséggel is.

A Ferencváros egyrészt a saját tizenhatosát elhagyva, azon kívül védekezett, miközben korlátozta a Juventus támadójátékának a kibontakozását. A Juve ugyan szerette volna fentebb tolni védelmi vonalait, de a Fradi volt az, amely valójában magasan tartotta saját védelmi vonalát. Gólt is szerzett, és őszintén meg kell mondanom, hogy teljesen megérdemelten.

 

Ha a Ferencvárosnak kiemelkedőbb képességekkel bíró támadói lennének, szerintem nem távozott volna vereséggel Torinóból. 

 

A Juventus aznap este nem volt formában, és kénytelen volt Cristiano Ronaldo egyéni villanására támaszkodva visszajönni a mérkőzésbe. Az a mozzanat, az egyenlítő találat volt az, ami pszichológiai értelemben valójában megfordította a mérkőzés menetét. A Ferencváros inkább volt csapat aznap este, mint a Juventus.


Az első mérkőzést követően Matteo Valsecchi is a játékosok minőségének a hiányát emelte ki akkori cikkünkben:

„A magyar mesterek számítottak úttörőnek az egyetemes futballban” – Interjú Matteo Valsecchi olasz szakíróval


 

Egy szilárd, jól szervezett, taktikus, a védelmi vonalait szorosan tartó együttessel találkoztak a Zebrák.

Így van, Rebrov stratégiája helyes döntésnek bizonyult, a Fradi többet érdemelt volna a Juve ellen Természetesen én élő adásban, a mérkőzés utolsó perceiben az érzelmektől túlfűtve közvetítettem a találkozót és Morata győztes gólját, amelyhez kellett Dibusz hibája is. Benne volt az örömömben az is, hogy a győzelem egyben a Juve továbbjutását jelentette, és azt, hogy ezzel teljesítette az első komoly, szezon elején kitűzött mérföldkövet.

Gazdasági értelemben is fontos siker volt ez a Juve számára, hiszen a koronavírus idején a győzelemért járó 2,7 millió euró fontos bevételnek számít. Tehát egyrészt a klub nem esett el kétmilló eurótól (ami bekövetkezett volna döntetlen esetén), másrészt pedig a bajnokságban nem kevés problémával küzd, és a továbbjutásának köszönhetően teljes mértékben a hazai pontvadászatra tud koncentrálni.

 

 

„A Juventus legnagyobb problémája ma az, hogy túlságosan Ronaldo-függő”

Hogyan értékeled Pirlo eddigi szakmai munkáját és a Juventus teljesítményét? Tudjuk, hogy a Juventusnak időre van szüksége az építkezéshez, de talán Ronaldo nélkül is legyőzhette volna a Benevento együttesét, és jobb eredményt érhetett volna el?

Pirlo megítéléséhez még egy kicsit több időnek kell eltelnie. Egy vita kialakult e téma körül, hiszen ő egy kezdő szakvezető. A Juventusnál egy Crotone, Benevento vagy akár egy Ferencváros elleni döntetlen is vereséggel ér fel. Ha kikapsz 2-0-ra egy Benevento ellenében, vagy döntetlent játszol velük, gyakorlatilag ugyanazt jelenti. Fontos azonban leszögezni, hogy eddig a pillanatig csak a Barcelona ellen kapott ki a Juventus – igaz, hogy a mérkőzésen nagy különbség volt a két együttes között, de az is, hogy a Juventus sérülésektől volt tizedelve.

 

Az biztos, hogy Pirlónak hamarosan megoldást kell találnia a felmerülő problémákra, és nincs még tapasztalata. Az első igazán nagy próbatételt tehát a következő öt-hét mérkőzés jelenti majd számára, amely meg fogja mutatni, hogy jó utat választott-e a szakvezető vagy sem.

 

Egy másik téma Ronaldo esete. Amióta a klubban játszik, nélküle a Juve mindig döcögött. De lehetnek neki is gyengébb mérkőzései, amikor nincs formában, és nem tudja kihúzni a bajból az együttest: ezt láthattuk Allegri és Sarri időszakában is. A Juventus legnagyobb problémája ma az, hogy túlságosan Ronaldo-függő, és nem képes ellensúlyozni ezt a mutatott játék során.

 

Úgy látom, hogy a Juventusnak jelen pillanatban még nincs identitása. Nem jellemző rá az a karakter, amely korábban mindig is megkülönböztette más kluboktól: dinamizmus, dac, intenzitás a mutatott játékban, győztes mentalitás. Az elmúlt időszakban a Juventus lemondott olyan játékosokról, mint például Marchisio, később Mandzukic, akik megtestesítői voltak a fenti jellemzőknek. Eközben azt tapasztaljuk, hogy az újonnan igazolt játékosok, köztük Rabiot, Ramsey, vagy éppen Chiesa nem teljesítenek úgy, ahogyan azt elvárjuk tőlük, és éppen emiatt – egy-egy epizódtól eltekintve – még nem voltak képesek többletet hozzátenni a csapat játékához. Ki lehet kapni a Barcelonától, vagy lehet rosszul játszani a Ferencváros ellen, de az emberek talán azt várnák, hogy azok a jellemzők, amelyek például Torricellit vagy Di Liviót jellemezték, visszaköszönjenek a pályán. Véleményed szerint, megéri-e lemondani bizonyos tradicionális jellemzőkről, amelyek mindig is megkülönböztették a Juventust más kluboktól?

Conte, majd Allegri középpályássora (Marchisio, Vidal, Pogba, Pirlo) ma már a történelem részének tekinthető. Hat hónappal ezelőtt a Juventus a Khedira-Matuidi-Pjanic középpályássorral állt fel. Különböző okok miatt – pl. taktikai, motivációs kérdések – ezek a játékosok nem szerepeltek többé a Juventus elképzeléseiben, és a korábban a középpályássor magját adó futballisták teljesen eltűntek a keretből. Khedira, Matuidi és Pjanic is pontosan tisztában voltak vele, mit jelent egy ilyen mezt magukon viselni, és amikor egy új szakvezetőnek egy teljesen kicserélt középpályássorral kell dolgoznia, akkor bármilyen edző nehézségekbe ütközne a csapat felépítését illetően. Ha nincs is jelenleg Marchisio vagy Mandzukic a csapatban, van egy eltökélt vezető De Ligt személyében – aki bár holland játékos, nagyon is beleillik az általad felsorolt vezérek listájába.

 

Khedira talán még játszhatna, ameddig a kerethez tartozik…

Khedira már biztosan nem fog, de ott van a mostanában kevésbé éles uruguayi, Bentancur, aki megfelelő mentalitással bír, és bár nem indult jól számára a szezon, még mindig csak huszonhárom éves. A Juventus nem gondolhatja komolyan, hogy hirtelen egy Roy Keane-szintű játékos bukkan elő belőle. Időre van szüksége.

Momblano rendhagyó regénye, az Uno Zero a futballt átszövő barátságok történetéről szól.


 

Ennek fényében, mi a véleményed Paratici játékospiacon alkalmazott stratégiájáról és döntéseiről?

Az idei mercato döntéseit sajnos a virusidőszak komoly mértékben befolyásolta. Paraticinek a korábbi évekkel ellentétben nem volt mozgástere, hogy igazán komoly igazolásokat üssön nyélbe. Kanté, Casemiro leigazolására, vagy Pogba visszahozatalára a klubnak nem volt gazdaségi ereje és lehetősége. Paraticinek egyrészt mindenképpen reflektálnia kell, hiszen az igazolt játékosok – köztük Ramsey és Rabiot – nem hozták a tőlük elvárható teljesítményt, másfelől ugyanakkor az idei játékospiacon szükséghelyzetben kellett intézkednie.

 

Egyetértesz abban, hogy az elmúlt időszakban Marotta jobb igazolásokat hajtott végre az Inter alkalmazásában? Gondolok itt például arra a Barellára, aki szép lassan vezéregyéniséggé növi ki magát, nem csupán az Interben, de Roberto Mancini épülő válogatottjában is. Meglátásod szerint, Barella hasznos lehetne Pirlo számára a középpályán?

Úgy gondolom, hogy Barella Conte személyében tökéletesen megtalálta azt a szakvezetőt, akinél hatékonyan tud fejlődni. Erikssen például hiába nagy játékos, nem képes a Conte által kért szakmai feladatok végrehajtására, számára nem jött be Conte személyisége. Barella nagyon jó játékos, jó időben, jó helyre került, a Juventusban nem biztos, hogy hasonlóan tudott volna teljesíteni.

Amikor a Cagliariban játszott, nagyon megtetszett a játéka, és én is elhoztam volna Torinóba. Márcsak azért is, mert Barella a Juventusban látott Contéra, mint játékosra emlékeztetett engem. Nagyon jó az edzésekhez és mérkőzésekhez való hozzáállása. Kissé régi vágású futballt képvisel, de ez Itáliában mindig sikeres egy játékos számára. Úgy gondolom ugyanakkor, hogy nem nagy tragédia, hogy végül nem hozzánk került, de kétségtelen komoly fejlődés jellemzi.

A sportvezetőt mindig az együttes teljesítménye alapján ítéljük meg. Marotta Milánóba hozta a komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező Lukakut, Vidalt, Hakimit, Godínt és még más játékosokat is, Lautaro Martinezt pedig az előző vezetőség csábította az Interhez. Marotta megtette a magáét az eredmények érdekében. Szeretném ugyanakkor hangsúlyozni, hogy a Juventus nem veszített azzal, hogy Marotta távozott. Talán a diplomáciában volna szüksége rá, de nem a játékospiacon. Miközben az Internek szüksége volt rá a mercaton is.

 

Minden, ami Juventus: Luca Momblano a JB LIVE adásaiban vezető személyiségek és szakértők társaságában beszél Itália legnépszerűbb klubjáról. Az elmúlt hónapokban többek között Fabrizio Ravanelli, Marcello Lippi vagy éppen Paolo Montero voltak az adás vendégei.


 

Hogyan értékeled Nedved szerepét és munkáját? Úgy tűnik, hogy Agnelli őt a kirakatba helyezi, mint a klub szimbólumát, miközben több volt játékossal – Del Piero, Buffon, Conte – ellentétben Nedved egy olyan típus, aki valószínűleg soha nem fog nemet mondani Agnellinek, és nem fog problémát okozni számára.

Amikor Marotta távozott a klubtól, Nedved az operatív alelnöki pozícióba került. Ő hozta De Ligtet Torinóba. Tavaly év végén, a Sarrival kiszenvedett bajnoki címet jelentő menetelés során Nedved nagyon komoly munkát végzett azzal, hogy közvetítőszerepet játszott Sarri és az edzővel nem beszélő futballisták között. Sajnos végül ez a Lyon ellen nem éreztette hatását, ott minden körülmények között be kellett volna jutni a BL legjobb nyolc együttese közé.

A bajnokság ugyanakkor legalább összejött, köszönhetően többek között Nedved hathatós munkájának a színfalak mögött. Andrea Agnelli is azt mondta, hogy ez a cím a vezetőség érdeme volt. Ami meglehetősen furcsa kijelentés, hiszen maga a vezetőség választotta Sarrit, amely mint utólag kiderült, hibás döntés volt. Ennek ellenére Nedved nem hagyta a süllyedő hajót a víz fenekére engedni, hanem a játékosok és a szakvezető megromlott viszonyában amolyan békítő tolmács szerepében a felszínen tartotta azt.

  

Jelenleg mivel foglalkozik Federico Cherubini a Juventus alkalmazásában? Hogyan támogatja Paratici és Nedved munkáját?

Fabio Paratici a sporttevékenységért felelős technikai részleg tetején ül, és a vezetőség úgy látta jónak, hogy a meglehetősen széleskörű szakmai feladatok ellátására Paratici alá/mellé ki kell nevezni, és előtérbe kell helyezni egy szakmabelit. Federico Cherubinit tehát azért állították Paratici oldalára, hogy a rengeteg, szerteágazó feladatot – amelyet értelemszerűen egyedül Paratici nem tudna elvégezni – egy másik személy átvegye tőle. Nem egyértelmű és nem világos azonban, hogy Paratici kérte-e Cherubini előtérbe hozatalát, vagy a klub döntése volt-e ez. Idővel azonban ki fog derülni.

 

„Neymar Párizsba igazolását mindenkit megelőzve, két hónappal a hivatalos bejelentés előtt tettem közzé.”

Te voltál az, aki a világsajtóban elsőként jelentetted be Cristiano Ronaldo Torinóba és Neymar Párizsba igazolását, vagy éppen Maurizio Sarri és Massimiliano Allegri elbocsátását is. Honnan tudtál elsőként ezekről a döntésekről?

Nézd, a legszimpatikusabb az egész történetben az, hogy általában az emberek azt gondolják, hogy minden egyes döntésről azonos forrásból értesültem. Az igazság azonban az, hogy minden egyes döntésről más forrásból szereztem tudomást. Az említett négy eset mellett a Guardioláról szóló háttérinformációkról sem jelent gondot számomra beszélni. Ezekben az esetekben nyilván a szerencse is közrejátszott, azonban úgy gondolom, hogy ebben a szakmában bizony rendelkezned kell a vadászkutya ösztöneivel is. Gondolok itt arra, hogy amikor megérzed és megérted, hogy a forrás igazolható, akkor azt kiszagolod, és a végére jársz.

A kuriózum, hogy minden esetben eltérő hírcsatornákhoz jutok. Majd ezeket használva bizonyosodom meg arról, hogy hitelesek-e a másik csatornán kapott információk. Tehát, az egyes csatornákon a következőképpen egyeztetek  és beszélek a másik félhez: „ne te mond meg nekem, hogy mi a hír, én azt már tudom”. Közben viszont a további átigazolási hírekről való beszélgetéseink során leellenőrzöm bizonyos hírcsatornákon keresztül, hogy igaz lehet-e a más forrásból kapott információ, esetleg hallok-e ellenvéleményt? Ezek alapján kristályosodik ki számomra a valóság egy játékos átigazolásával kapcsolatban.

 

Mondok egy példát: Neymar Párizsba igazolását mindenkit megelőzve, két hónappal a hivatalos bejelentés előtt tettem közzé. Szinte elképzelhetetlen volt akkor, hogy távozzon a Barcelonától. Megérzéseimre és információimra hagyatkozva ugyanakkor „beleugrottam” egy hírbe, mindenféle szakmai stratégia nélkül, és szerencsém volt. A hivatalos bejelentés ugyanis utólag engem igazolt!

Köszönöm szépen a beszélgetést!

Fotó: https://www.facebook.com/momblano/

Kéri András Dániel

A szerző a Calcio Analyst Italia nevű nemzetközi podcast adás alapítója és házigazdája

https://www.facebook.com/calcioanalyst


 

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.