Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrék
Interjúk
Elemzések
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Labdarúgás
18 perc
2021. 12. 23.

A Hűvös Madár megdöntötte Ronaldo csúcsát, de nem érdekli

Author avatar
Manapság ritkán fordul elő, hogy 27 éves játékosok rúgják rá az ajtót a Bajnokok Ligájára. Sébastien Haller idén ősszel így tett, mesternégyessel mutatkozott be az Ajaxban, és végül 6 meccsen 10 gólt szerzett. Róla készített portrénkból kiderül, hogy volt már egy másik holland klub ikonja, és hogy milyen fontos szerepet játszik az életében a Bayern München, illetve Pep Guardiola, miközben sem a bajorokkal, sem a spanyollal nem edzett soha életében.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A labdarúgó Bajnokok Ligája-csoportkör ötödik, utolsó előtti fordulója után, november 24-én a következő szöveg jelent meg Sébastien Haller Instagram-fotója mellett:

 

„A legtöbb rúgott gól a C-csoportban:

Sébastien Haller – 9

Sporting CP – 9

Borussia Dortmund – 4

Besiktas – 3.”

 

Egy újabb nagyképű focista ömlengő üzenete a világnak önnön nagyságáról – gondolhatnánk –, de nem. A francia-elefántcsontparti csatár idén több mutatót nézve is beírta magát a labdarúgás nagykönyvébe, és egyáltalán nem hordja fent az orrát. Arról a képről legalábbis, amit magáról fest, egy egészen más arc néz vissza ránk.

Sébastien Haller a francia válogatott clairefontaine-i bázisától csekély 40 perces autóútra látta meg a napvilágot. Francia édesapjával és elefántcsontparti édesanyjával, illetve két testvérével, Armelle-lel és Sery Tessiával Párizs kevésbé tehetősek lakta külvárosi részében cseperedett fel. A környékbeli tehetségekhez hasonlóan egy külvárosi kiscsapatnál, az F.C.O Vigneux-nél kezdett focizni 10 évesen annak ellenére, hogy édesanyja kezdetben inkább látta volna a tatamin, mint a pályán.

 

Fotó: DW


 

A dzsudó nem érdekelte annyira, szülei pedig nem erőltették a dolgot. Apja nevelési filozófiáját melegen lehet ajánlani az újdonsült apukáknak:

 

„Mindannyian tehetségesek vagyunk valamiben. Szülőként pedig az a feladatunk, hogy mindent megtegyünk a gyermekünk boldogságáért. Ezért van gyermekünk” – vallotta egy videós riportban az édesapja. Haller soha nem fogja elfelejteni, hogy minden egyes hétvégén elment vele a tornákra, ahol videóra vette a meccseit. Apja életfilozófiája tovább élt benne, ugyanis pár évvel később, már profi labdarúgóként így nyilatkozott egy holland lapnak: „Minden egyes napot élveznünk kell, amit Istentől kaptunk. A legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat az életben. Ha a karrierem végén vissza akarok pillantani, azt szeretném látni, hogy szép volt, boldog vagyok vele, és megtettem, amit tudtam.”

 

A futballista egyébként gyakorló keresztény, góljai után rendszeresen köszönetet mond az ég felé mutatva.

Haller már általános iskolásként is kiemelkedett társai közül, nem csoda, hogy a Bretigny Foot akadémiáján keresztül egészen az Auxerre akadémiájáig vezetett az útja. Az intézményről olyan futballisták kerültek ki, mint Eric Cantona, Laurent Blanc és Djibril Cissé, az ifjabb generációból pedig Raphaël Guerreiro, vagy a Wolverhamptonban játszó Willy Boly. A klub 16 éves korában kínált neki profi szerződést, ő ekkor az U17-es világbajnokságon játszott a francia válogatottal. 18 évesen ugyan bemutatkozhatott a francia élvonalban a Nimes ellen, ám továbbra is a második csapatnál számoltak vele, ezért karácsony előestéjén, 2014. december 24-én Hollandiába igazolt, az Utrechthez. Remek döntésnek bizonyult, kisvártatva a klub ikonjává vált.

A tavaszi idényben egészen a hatodik fordulóig kellett várniuk a szurkolóknak az áttörésre. A 20 éves srác a ligautolsó Dordrecht ellen beindult, és 81 perc alatt négy gólt lőtt.

Az öltözőben hamar elfogadták, ő lett a meccsek előtt a DJ, és a pályán sem állt le: 17 mérkőzésen szerzett 11 gólt és adott 5 gólpasszt. A szurkolók imádták, fél év alatt a szívükbe zárták, és őt választották az év játékosának. A java azonban csak ezután jött. A 11. helyen záró Utrecht vezetése új irányt jelölt ki, és hazahozta volt játékosát, a Bayern München második csapatát irányító Erik ten Hagot. A fiatal tréner éveken át testközelből tanulmányozta a Bayernt edző Josep Guardiola játékrendszerét, filozófiáját. A spanyol hatása a Ten Hag edzette mai Ajax játékán is könnyen felfedezhető (de erről később).

 

Fotó: BBC


 

„Nem vagyok legenda”

Az Utrecht már az előző évben is az ötödik legtöbb gólt lőtte – az ötödik legtöbbet is kapta –, de az elmúlt két év rossz helyezései (10., 11.) után Ten Hag az ötödik helyig és ezzel együtt az Európa-liga selejtezőjéig repítette a klubot. A Carlo Ancelotti által a Milannál alkalmazott gyémánt formációt alkalmazta a középpályán, vagyis 4-2-1-2-t játszatott. Haller az ékpárban kapott helyet, és ontotta a gólokat ebben a rendszerben, 33 bajnokin 17-szer talált be. A következő évad a csapatnak még jobban sikerült, hiszen negyedik lett az Eredivisie-ben, a támadónak viszont egy fokkal gyengébben (32/13 a bajnokikon). A várost és a holland közeget viszont nagyon megszerette, ami pályafutása későbbi szakaszában még fontos lesz.

Nem szívesen szerződött el Utrechtből, de ha az embert az egyik topbajnokság feltörekvő csapata hívja, nehéz nemet mondani, neki sem sikerült. Távozása előtt így búcsúzott az egyik holland lapban: „amikor idejöttem, senki sem ismert. Ám mindenki nagyon kedves volt, az utrechtiek mindig mosolyogva közlekednek. Könnyű volt itt élni, mindenki hiányozni fog, a város és ez az életstílus is.” Az utrechtiek soha nem fogják elfelejteni a hórihorgas franciát: a klub harmadik legeredményesebb játékosa lett az örökrangsorban (98 meccs, 51 gól), meccsenkénti gólátlagát (0,52) pedig azóta sem múlta felül senki. Ettől sem szállt el, a holland NOS-nak így nyilatkozott:

 

„Rendben volt a dolog, rúgtam pár gólt. De nem vagyok legenda.”

 

Haller 22 évesen is tudatosan építette a karrierjét, pontosan akkorát lépett, hogy nem botlott el: az Eintracht Frankfurthoz igazolt.  „A francia másodosztályból indultam. Most nem az van, hogy rúgtam néhány gólt az Utrechtben, és akkor leigazol a Real Madrid vagy a Barcelona. Tovább kell fejlődnöm, s remélem, hogy ehhez meg tudom tenni a következő lépést Frankfurtban” – mondta 2017-ben friss apukaként, ekkor született első gyermeke, Ciara. Az Ajax is érdeklődött iránta, de akkor nem lett semmi az üzletből.

 

Fotó: Archynewsy


 

Ollózva is megy

Haller Németországban mutatkozott be a futballvilágnak: első szezonjában házi gólkirály lett a bajnokságban, és megnyerte első komolyabb trófeáját, a Német Kupát. A sorozatban 5 mérkőzésen 4 gólt lőtt és adott 3 gólpasszt. A csapatot vezető Niko Kovac azonban a következő idényre tartogatta az igazi meglepetést, és a francia csatár is így tett. Fantasztikus teljesítményt nyújtott a „délszlávosított” csapat (Luka Jovics, Ante Rebic, Filip Kosztics, Mijat Gacsinovics), amelyben Joviccsal tökéletesen kiegészítették egymást.

Haller „erő-középcsatárként” jobbal és ballal is félelmetes befejező lett. Magasságának, súlypontemelkedésének köszönhetően fejjel is veszélyes volt, és támadótaktikát lehetett építeni rá. Ugyanis testi erejének hála meg tudta tartani a támadóharmadba felpasszolt labdákat, sőt technikai képzettségének köszönhetően zsinórban adta a gólpasszokat is (14-et az egész idényt nézve). Tudatosan elkerüli, hogy futóversenyre kényszerítsék, az nem az erőssége. A labdával azonban szinte mindent tud, sarkazásai, félollózós, ollózós góljai mesébe illőek. A Stuttgart elleni 2019-es ollózós találata az év gólja lett a Bundesligában. (0:39-től.)

Repertoárját szélesíti, hogy mesterien lő büntetőt: a Youtube-on megtalálható felvételek szerint ritkán fordul elő, hogy a kapus nem fekszik, amikor ő higgadtan az egyik sarokba vágja a labdát.

A Cool bird becenevet még Niko Kovac ragasztotta rá nyugodt gesztusai és remek gólszerzési képességei miatt Frankfurtban. Haller is azt vallja magáról, legbelül néha őrültté válik, de ezt inkább nem szereti mutogatni.

A bajnokságban a 2018-19-es idényben a 7. helyig repesztett a Frankfurt, a Jovics, Haller csatársor pedig a dortmundi Alcácer, Reus (35 gól) és a hoffenheimi Kramaric, Belfodil csatárkettős (33 gól) mögött a harmadik legeredményesebb duó lett a bajnokságban 32 góllal. Haller 30 mérkőzésen 15 gólt szerzett, és 11 gólpasszt osztott ki, a kanadai táblázaton egyetlen ember tudta megelőzni: Robert Lewandowski.

A Frankfurt a nemzetközi színtéren még nagyobbat dobbantott: a selejtezőből indulva szédületes menetelésbe kezdett az Európa-ligában. 6/6-tal, veretlenül jutott tovább a csoportból a Lazio és a Marseille előtt, az egyenes kieséses szakaszban a Sahtar Donyecket, az Internazionalét és a Benficát is eltakarította az útjából, csak a későbbi győztes Chelsea tudta megállítani Hallerékat az elődöntőben – büntetőkkel. A prímet ezúttal nem a francia, hanem Jovics vitte, aki 14/10-es El-es gólmutatójával, és 17 Bundesliga-góljával eladta magát a Real Madridba. Haller 10/5-tel zárt az Európa-ligában, és ekkoriban így nyilatkozott arról, merre tart.

 

„Nem tudom, elérem-e a legmagasabb szintet, nem is akarok ilyet mondani. Ha nem sikerül, az sem probléma, de csak akkor, ha mindent megtettem érte.”

 

Élete formájában volt, és ezt a piac is visszaigazolta: a világ legjobb bajnokságából, a Premier League-ből jelentkezett érte a West Ham United, és klubrekordot döntő összegért, 45 millió euróért megvásárolta. Óriási reményekkel érkezett Angliába, de „nagy lett rá a kabát”. Fizikai erejét itt is tudta érvényesíteni, de ahogy a támadófocit játszó Utrechtben és a Frankfurtban lubickolt, úgy fulladozott a PL-ben sokszor védekezésre kényszerülő West Ham-ben.

 


(X) Fogadj minden nap 3500 Ft értékben a darts világbajnokságra, és minden nap 1500 Ft ingyenes fogadást kapsz ajándékba! Kattints ide és regisztrálj egy számlát!


London, COVID, manga

Az első idényében a csapat 5 ponttal kerülte el a kiesést, és bár eleinte Manuel Pellegrini őt játszatta ékként, csatártársa, Michail Antonio szép lassan kiszorította a kezdőből, és kevesebb meccsen is jobb mutatót (24/10) hozott össze nála (32/7). Látványos góljai itt sem maradtak el, 14 West Ham-góljából hármat is ollózva szerzett. Ellentmondásos módon három héttel a távozása előtt lőtt egy olyan gólt a Crystal Palace ellen, amelyet december góljának választottak a Premier League-ben. (0:38-tól.)

Hallerről tudni kell, hogy a pályán és azon kívül mindent belead, de nem a futball a legfontosabb az életében.

Amikor az első COVID-hullám idején videóinterjút adott a WHU tévéjének, úgy fogalmazott: „a családom, a feleségem és a gyermekeim egészségesek, és ez a legfontosabb”. Sokat mesélt arról, hogy a pandémia miatt rengeteget játszanak otthon a gyerekekkel (addigra a fia is megszületett), tanulnak is velük, és a nap végére igencsak elfáradnak. Emberi volt látni, hogy az erőcsatár, akit 90-100 kilós védők sem képesek elnyomni a pályán, esendő odahaza, és két csöppség is képes lenyomni a kanapén.

A futballról munkaként beszélt, mely egyben a hobbija. Akad persze más szabadidős program is, amikor lazítani akar, nem rögtön a Netflixen kezd, hanem japán mangát néz.

Haller tavaly ősszel már érezte, hogy nincs megfelelő helyen, három gólra futotta tőle, ennél még a francia másodosztályban is többre volt képes évekkel korábban. Miközben a Pellegrinit váltó David Moyes-szal a londoniak a 6. hely felé zakatoltak, a francia csomagolt, 2020 év végén ugyanis szemet vetett rá az Ajax, s ezúttal le is igazolta.

 

Fotó: talkSPORT


 

A TalkSportnak a távozása előtt kifejtette, a 45 milliós vételára nagy nyomást helyezett rá, de ezt egy futballistának el kell fogadnia. Éretten, értelmesen nyilatkozott az angliai időszakról.

 

„Talán nem voltam életem legjobb formájában, talán nehezen mentek a dolgaim, és emiatt a felkészülésem sem volt tökéletes. Soha nem egyetlen körülményben keresem a hibát, komplexen érdemes nézni a helyzetet. Frusztráló érzés volt, hogy nem tudtam gólt lőni, hogy nem találtam tökéletesen a helyem a pályán, és nem tudtam jól együttműködni a csapattársakkal.”

 

Ám annak ellenére nem bánja ezt a lépést sem a karrierjében, hogy érzi, sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle. „Soha nem nézegetek visszafelé, mindig csak előre. A csapattársaknak és a szurkolóknak pedig azt kívánom, hogy érjék el a Bajnokok Ligája-indulást érő helyezést”.

 

Az utrechti kapcsolat

Átigazolásának egyik kulcsa egyetlen ember: Erik ten Hag. A közös sikerek Utrechtben, az egymás iránti bizalom, és a tény, hogy megint egy támadófocit erőltető csapatban játszhat, nagy reményekkel töltötte el. A másik pedig a fent említett közeg, a holland életérzés.

 

„Itt otthon érzem magam, a lányom is itt született. Tetszik, hogy egy olyan csapathoz érkeztem, amelyik mindig a bajnoki címért hajt, győztes mentalitás jellemzi, és hogy a Bajnokok Ligájában szerepelhet”

 

– mondta bemutatkozó ajaxos videójában. Itt érdemes felvennünk a fonalat, amit az utrechti időszakban elejtettünk.

Ten Hag, akit tavaly Jürgen Klopp a világ egyik legizgalmasabb és legtehetségesebb edzőjének nevezett, az Ajaxnál teljesedhetett ki.

A holland edző 2019-ben elismerte, hogy Guardiola stílusa óriási hatással volt rá, szenzációsnak tartja, amit a Barcánál vagy a Bayernnél művelt a spanyol. A bajoroknál rengeteg apróságot leshetett el tőle a második csapat trénereként, elmondása szerint a nagycsapat szinte összes edzését megnézte.

 

„Ez a támadószellem és az attraktív játék, amivel sok győzelmet aratott, és én is ezt a rendszert szeretném alkalmazni az Ajaxnál.”

 

És természetesen ott van a cruyff-i örökség, az Ajaxnál szinte kötelezően elvárt totális futball, amihez Ten Hag filozófiája tökéletesen illeszkedik. Ehhez a stílushoz Sébastien Hallert választotta középcsatárnak, aki Amszterdamban is rögtön rekordot döntött: a klub még soha nem költött 22,5 millió eurónál többet egyetlen játékosra sem a klub.

 

Fotó: Africa Top Sports


 

Az Ajax az erőszakos gegenpressing után a megszerzett labdákkal gyors, rövidpasszos játékot játszik, a szélsők gyakran mozognak a félterületekbe, sőt a középpálya közepe felé, a szélsőhátvédek pedig a helyükön sűrűn törnek előre, és ebben a rendszerben Haller tökéletesen tud érvényesülni. A Besiktas elleni első gólját például úgy lőtte, hogy a balhátvéd Nicolás Tagliafico egy mélységi passzal kiugrott a bal oldalon, és a kifutó kapus mellett passzolt középre Hallernek, akinek már csak az üres kapuba kellett gurítania. Ten Hag egyik fontos taktikai húzása volt évekkel ezelőtt, hogy a középcsatár és a mögötte mozgó 10-es gyakran cserél helyet, nagy üres területet, és így lövő- vagy gólhelyzetet teremtve az ellenfél 16-osa előtt.

A holland tréner az Eredivisie-ben a 4-2-3-1-es felállást választja, viszont a Bajnokok Ligájában a dicsőséges 4-3-3-as felállásban küldi pályára az Ajaxot. Haller ugyanúgy középcsatár, olykor hamis kilences ebben a rendszerben, csapata pedig elképesztően eredményes: játékosai 20 gólt lőttek a hat szezonbeli BL-meccsen, ezt egyedül a Bayern tudta megelőzni a csoportkörben (22 gól). A bajnokságban 17 meccsen 51 gólt szerzett az Ajax, vagyis meccsenként átlagosan 3 gólig jutott.

Mindezt úgy vitte véghez Ten Hag és stábja, hogy a fantasztikus 2019-es BL-menetelés és elődöntős kiesés után eligazolt a csapat magja, Donny van de Beek (Manchester United), Frenkie de Jong (Barcelona), Hakim Zijes (Chelsea), Lasse Schöne (Genoa) és Matthijs de Ligt (Juventus).

Az Ajaxban a szélről a brazil Antonytól és a szerb Dusan Tadicstól záporoznak a beívelések, gólpasszok és persze Davy Klaassen és David Neres is aktív. A két brazilnak, Antonynak és Neresnek idén 14, illetve 8 gólpassz áll a neve mellett, míg Dusan Tadics mutatója egészen döbbenetes: 41 gólpassza van. Mondhatjuk, hogy bőségesen szállítják a labdákat Hallernek, aki valósággal kivirágzott Amszterdamban. Ő itt sem csak a befejezésekért felel, ahogy fent írtuk, a tizenhatostól visszalépve kulcsszerepe van a labdakihozatalban, labdajáratásban, és elmozgásaival, kreatív támadásépítéssel társainak is gyakran területet nyit, így ők is nagyobb eséllyel kerülnek gólhelyzetbe. A francia váltogatja pozícióit, rendre feltűnik a befejezéseknél, de visszavont centerként is számíthat rá Ten Hag.

A tavaszi 19/11-es bajnoki meccs/gól mutatója sem rossz, de az ősszel rátett még egy lapáttal. A bajnokságban 16/10-zel áll, a Bajnokok Ligájában pedig 6/10-zel. Nem elírás.

Haller Cristiano Ronaldo óta az első játékos, aki mind a 6 BL-csoportmeccsén betalált, de az első játékos, aki ebben a sorozatban 6 csoportmeccsen 10 gólt ért el. CR 2017-ben „csak” kilencig jutott, azaz ilyen gyorsan még senki sem lőtt 10 gólt a BL-ben.

Negyvenhét ajaxos meccsén eddig 33 gólig és 13 gólpasszig jutott, amely lenyűgöző teljesítmény.

A Hűvös Madarat azonban ezek az elképesztő számok sem vágják a földhöz. A Sporting elleni mesternégyese után ez volt az első reakciója arra, hogy 4 gólt rúgott élete első BL-meccsén. „Nem csak nekem nagyon dolog ez, hanem a csapatnak is. Ha nincs a csapat, nem lövök négyet” – kezdte, majd amikor a riporter szembesítette azzal, hogy Lionel Messi és CR sem kezdett így, mosolyogva annyit felelt:

 

„a média szereti az ilyeneket, én csak büszkén gondolok majd rá egyszer.”

 

 

 

Az alázat mellett az elhivatottság, valamint a beilleszkedésre való hajlam is segíti a franciát: angolul fiatal korára prímán megtanult, s amikor Frankfurtba került, a németeket is megtisztelte azzal, hogy beszélte a nyelvüket, simán tudott nyilatkozni a helyi médiának.

A cikk elején írtam a csatár családjáról, identitásáról azonban semmit, és talán nem is nemzeti identitása játszott szerepet abban, hogy bár 21 éves koráig kizárólag a francia utánpótlás-válogatottakban lépett pályára, felnőttként Elefántcsontpartot választotta. Haller újságírói kérdésre erről annyit mondott, biztosan megvan az oka, miért nem hívták be a felnőtt válogatottba hazájában, de emiatt nem szeretne senkit sem okolni. Inkább előre néz, és az Elefántokra összpontosít: 8 mérkőzésen eddig 3 gólja van. A 2022-es világbajnokságra már nincs esélye kijutni a csapattal.

Nem ő az első fecske, aki az U21-es szereplés után „visszaadta” a francia mezt. Olyan elődei voltak, mint a Chelsea kapusa, Édouard Mendy, a portugál válogatottként Eb-t nyerő Raphael Guerreiro, az apja iránti tiszteletből algériai mezt húzó Rijad Mahrez, a Szenegált választó Kalidou Koulibaly, a spanyollá avanzsáló Aymeric Laporte és a szintén az apja miatt gaboni mezt húzó Pierre-Emerick Aubameyang.

Hallerhez visszatérve: rövid úton eldőlhet, hogy van-e visszaút számára bármelyik topligába. Ha tartja a formáját, akkor a Dortmundnál is magasabban jegyzett csapatok duruzsolnak majd a menedzsere fülébe, és tehet még egy próbát. Elvégre még mindig csak 27 éves.

 

Ki nyeri a Bajnokok Ligáját?

14,00 – Ajax

Ki lesz az idei BL szezon gólkirálya?

3,50 – Sébastien Haller

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Bajnokok Ligája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Bajnokok Ligája piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra

Hibabejelentő

Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.