A következő lépcsőfok Firenze – Vincenzo Italiano

A Serie A előző idényében nagy meglepetésre a bennmaradást tükörsimán kiharcoló Spezia vezetőedzője a következő szezonra átteszi székhelyét Firenzébe, hogy a szebb napokat is megélt ACF Fiorentinát irányítsa és visszavezesse a tabella első felébe. Az alábbi elemzésben Vincenzo Italiano múltjáról, szakmai elképzeléseiről és arról lesz szó, hogy miként egyeztethető össze az ő stílusa és az új kerete.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Vincenzo Italiano 1977-ben az akkor nyugatnémet Karlsruhe városában született olasz szülők gyermekeként, majd Itáliában lett profi labdarúgó. Játékoskarrierje nagyrészét a Hellas Veronában töltötte, itt mutatkozott be a Serie A-ban is középpályásként, de szerepelt a Genoában és a másik veronai csapatban, a Chievóban is, majd fokozatosan lépdelt visszafelé a ranglétrán pályafutása vége felé. 2014-ben hagyott fel a labdarúgással, amikor elfogadta Alessandro dal Canto ajánlatát, hogy legyen a Venezia segédedzője.

 

FOKOZATOSAN A CSÚCS FELÉ

A velencei kaland nem tartott sokáig, mert ahogy a mester úgy a stáb is távozni kényszerült három hónap után, de ekkor már biztossá vált Italiano számára, hogy ezt akarja csinálni a legmagasabb szinten. 2015 nyarán a Vigontina San Paolo utánpótlását kezdte trenírozni, majd egy szezonnal később megkapta az esélyt a negyedosztályú felnőttcsapatnál is. Egy szezon töltött itt, majd jött az első komolyabb lehetőség az FC Arzignano Valchiampónál, amellyel azonnal bronzérmes lett, majd megnyerte a rájátszást is, kiharcolva ezzel a feljutást a harmadik vonalba.

Italiano ezúttal sem maradt egy évnél tovább, ugyanis a Trapani csábító ajánlata túl jó lehetőséget kínált számára, hogy a Serie C-ben se kelljen egy kiscsapatot irányítania és ezáltal valamelyest feladni elveit, hanem egy feljutásért harcoló klubnál kezdhette meg újból a munkát. A „gesztenyebarnáknál” is rövid időn belül nagyon sikeres volt, mert első évében a második helyen zárt csapatával, majd a rájátszást megnyerve feljutott a B-be. Ám újfent egy szezont követően távozott, ezúttal a Spezia vásárolta ki szerződéséből, ő pedig örömmel fogadta el az Aquilotti ajánlatát.

Egy stabil középcsapatból, amely éveken át hozzá volt szokva a háromvédős rendszerhez, nagyon rövid idő alatt egy teljesen más hadrendben hatékonyan működő élcsapatot varázsolt. Ugyan a Benevento és a Crotone simán jutott fel az automatikus helyeken, de egy újabb bronzérem került Italiano nyakába, majd a playoff újfent az ő vadászterülete volt: mindenki legyőzve három év alatt a harmadik feljutását abszolválta. A hátunk mögött hagyott idényben aztán az élvonalban is bemutatkozott, s elvei mellett kiállva látványos, szép focit nyújtva tartotta benn a Bianconerit.

 

MIK AZ Ő IRÁNYELVEI?

A 47 éves szakember Arrigo Sacchi iránymutatásai szerint képzeli el a futballt, csak a legendás edzővel ellentétben, ő 4-3-3-ban gondolkodik 4-4-2 helyett. Az automatizmusok kialakítása a keret minden egyes tagjánál az elsődleges számára, hogy játékosai álmukból felkeltve is tudják, hogy egy adott helyzetben mit kell tenniük. Soha nem a hibátlan 90 percet várja el, hanem azt, hogy a lehető legkevesebb hibát vétsék, ha pedig mégis becsúszik a gikszer, akkor több opció is a rendelkezésükre álljon, mint lehetséges megoldás.

 

A védekezési sémáit blokkokban képzeli el, amit akár „mid”, akár „low” verzióban is játszat csapatával az ellenféltől és az aktuális eredménytől függően. A low blockban a két szélső is mélyen visszahúzódik így kialakítva egy 4-5-1-es formációt, amiben a létszámfölényt akarják megtartani az oldalvonalak mellett, míg mid blockban tartják a 4-3-3-as hadrendet és bátran fennmaradnak presszingelni is.

 

Italiano 4-3-3
A mérkőzés korai szakaszában, mikor vezetett Italiano csapata, játékosai nem húzták magukra az Intert, hanem megtartották a 4-3-3-as formációt, amiben a támadósor a semleges harmadban megkezdte a letámadást. Emiatt a milánói középpályásoknak egész mélyre vissza kellett húzódniuk, hogy labdát kapjanak és segítsék a támadásépítést

Italiano 4-5-1
Az eredmény tartásának érdekében már mélyen visszazár az Aquilotti, szépen kirajzolódik a középpálya ötös vonala. Ugyan Emmanuel Gyasi a bal oldalon el van tolódva némileg, mert a képen nem látható, de Achraf Hakimi a vonal mellett várja a passzt, de a jól tolódó Leo Sena már kilépni igyekszik a labdát kapó Marcelo Brozovicra, hogy az elefántcsontparti szélső tudja felvenni a pozícióját

 


(X) Kattints ide és vegyél részt a napi Eb-sorsoláson és vidd el a részed a 300 millió forintból!


 

A szélsők kiemelt fontosságúak Italiano játékrendszerében, mert védekezésben az előbb taglaltak szerint változik a feladatkörük, de támadásban is kulcsszerepet kapnak. A legfőbb fegyver a túltöltés az oldalvonal mellett és a félterületekben, amit a szélsővédők és a kimozgatott nyolcasok tesznek lehetővé. A hátulról érkező passzal a szélső akár kezdeményezhet egy az egy elleni párharcot, de ha megtartja a labdát, akkor rövid időn belül két opciót kell felkínáljanak a társak, mert a bekknek jönnie kell az esetek többségében az oldalvonal mellett, míg a nyolcas a félterületben kéri a játékszert. A keresztlabdák esetében a szélsőt ugyancsak több opcióval kell segíteni, itt a nyolcas elkérheti egyből a passzt, vagy csak leköt egy védőt, amivel esélyt nyit a szélső betörésének, míg a szélsővédő hátrafelé kéri a labdát, hogy onnan egy beadással folytathassa az akciót.

 

Még csak úton van a labda a szélső irányába, de a szélsővédő és a magasra eltolódó nyolcas már megteremti a több passzopciót számára, hogy a labdát megszelídítve azonnal könnyű döntést hozhasson. Akár visszapasszol egy beadást kezdeményezve, akár a védelem mögötti területbe indítja be a társa, de akár egymaga is kezdeményezhet egy az egy elleni párharcot

A szélső miután megkapta a labdát azonnal több opció körül választhat. Azzal, hogy visszafelé tolja a játékszert teret nyit a nyolcas számára, hogy a szögletzászló irányába mozogjon, s ezzel egyrészt megjátszható lesz, másrészt elvisz magával egy védőt. A szélsővédő a kép jobb szélén látható, hogy már érkezik az előtte lévő hatalmas területre, hogy ott kérje visszafelé a passzt, ahonnét jöhet a beadás a belül egy az egy ellen maradó csatár irányába.

 

A másik oldalon a szélsővédőnek fontos feladata, hogy felmenjen a támadóharmad vonaláig és tartsa a szélességet. Amennyiben a játékszer bekerül a pálya középső részére, akkor ő jelenti a mindig megjátszható passzopciót a középpályásoknak, akiknek így van lehetőségük forgatni és kialakítani egy egy az egy elleni párharcot, vagy épp megalapozni egy beadást. Erre szolgál tökéletes példával a Benevento elleni mérkőzés első találata, amikor a jobb oldalon a szélsővédő megkapja a labdát teljesen üresen, majd a beadása végén megszületik a gól.

 

 

Emellett persze Italiano elképzeléseiben is kulcsszerepet kaptak az átmenetek, mikor rendezetlen védelem ellen lehet lendületből támadni, ennek egyik alapja a magasra tolt letámadás. Csapata az Atalanta mögött a második legtöbb pressziót generálta a szezonban, a 47%-os hatékonysága pedig a harmadik legjobb volt a ligában. A hatodik legtöbb labdaszerzés és a hetedik legtöbb ellenfél térfelén visszaszerzett labda is Bianconerié.

 

  Összesen nyolc gólt szereztek kontrák során, amiknek a többsége a három támadó kiváló területelosztásából adódott, hogy a labdát felcipelő játékos számára kellő opciót nyújtottak lehetőség szerint a védőket döntés elé állítva, aminek a végén nem lehetett helyesen cselekedni, mert mindenképp ők jöttek ki belőle jobban.

 

MI VÁRHATÓ FIRENZÉBEN?

Abban egészen biztosak lehetünk, hogy Italiano nem fog más felfogást és szerkezetet játszatni ezúttal sem. A jelenlegi keret átalakításra szorul, de megkezdődtek a megfelelő stílusú játékosok szerződtetései, ugyanis már biztos, hogy a Copa América után az argentin válogatott Nicolás González csatlakozik a Fiorentinához. A rengeteg kölcsönből visszatérő, korábban megbukó vagy épp a formációba nem illő labdarúgók új esélyt kaphatnak, míg néhányan, akik abszolút a 3-5-2-es hadrendhez voltak „kitalálva” könnyen lehet, hogy új csapat után nézhetnek a nyáron.

Azok után, hogy Gennaro Gattuso 20 napot töltött csak a csapatnál, majd távozhatott a sajátos átigazolási kérelmeivel, nem szabad azt várni, hogy hatalmas nagy igazolásokba kezd a klub, mert sem anyagi lehetősége nincs erre, sem hajlandóság a vezetés részéről. Néhány új érkező még várható, mert a jobbhátvéd poszt egyelőre erősen lyukasnak tűnik és a 34 éves José Callejón sem valószínű, hogy egész szezonra kitartó megoldás lenne, úgyhogy neki is kellene egy posztrivális a jobbszélre. A védelem közepében az átállás lehet nagy kérdés, valamint az, hogy mi lesz Nikola Milenkovics sorsa, akit a hírek szerint több együttes is szívesen látna saját dresszében. Izgalmas nyár és még izgalmasabb szezon várhat a firenzeiekre, de mindenképp érdemes lesz rájuk figyelni, mert Italiano csapatai sosem unalmasak.

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

5 2 votes
Article Rating

Írj hozzászólást

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
DelJuve
23 napja

Sziasztok!

Az elmúlt (olasz)szezon meglepetés csapata valóban a Spezia(volt).
Szép és elismerésre méltó amit V.Italiano és stábja tettek,de -túl nehéz dolguk nem volt…2csapat játszotta a focit(Inter,AcMilan)a többiek mentek utánnuk.
A tabella közepéért folyó harcban is “csak” 3 ellenfelük volt:H.Verona, Bologna, Udinese.*az Udinet belehetet volna hozni.
De ha jobb a keretük, akkor akár 3-4 pozicíóval feljebb is végezhettek volna.
A másik amiért én különösebben nem vagyok elájulva, az hogy csak Olaszországban mutatta meg mit tud…ha más bajnokság(ok)ban is ilyen “csodákat” tenne, akkor megérdemelné a nagy dicséretet…így csak egy tehetséges edző, semmi több.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x