Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrék
Interjúk
Elemzések
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Labdarúgás
12 perc
2021. 12. 31.

A magyar élvonalból az Afrika-kupára

Author avatar
A hamarosan rajtoló Afrika-kupára minden korábbinál több, öt Magyarországon szereplő légiós is meghívót kapott a nemzeti csapatába. Hárman közülük ráadásul bizonyára a kezdőben is helyet kapnak, ketten pedig a négy közé jutásra is egész jó eséllyel pályáznak. Ez korábban egyetlen NB I-es játékosnak sem jött még össze, de alábbi cikkükben visszatekintünk röviden a korábbi hét előfutárra is, valamint a mostani résztvevők helyzetére és reményeire a kameruni tornán.

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Az első fecske

A kongói születésű Jean-Claude M’Bembát a Műszaki Egyetemre küldték a szülei a nyolcvanas években mérnöknek tanulni, közben azonban a MAFC-ban focizva olyan teljesítményt nyújtott, hogy előbb az NB II-es Budapesti Volán, majd nem sokkal később az élvonalbeli Vasas is szerződést ajánlott neki 1988-ban. A magyar élvonalban 171 mérkőzésen szerepelt és 34 gólt is szerzett, a piros-kékeknél két szezonban házi gólkirály volt. Állítólag francia és belga klubok is keresték, az ajánlataikat azonban visszautasította, nehogy a nagyobb klubokban szerepelve édesapja fülébe jusson, hogy a tanulás mellett focizik is.

Szülei végül csak akkor tudták meg, hogy labdarúgó lett belőle, amikor 1992-ben hazautazva megmutatta nekik a diplomáját, és közölte, hogy amúgy a Kongói Köztársaság válogatottjához csatlakozik éppen, mert meghívót kapott az Afrika-kupára készülő keretbe. Nagyobb családi perpatvar szerencsére már nem lett a dologból, a szenegáli kontinenstornán pedig végül csak egy összecsapáson lépett pályára M’Bemba, mégpedig az Elefántcsontpart elleni csoportmeccsen kapott helyet a kezdőben. A „vörös ördögök” becenevű nemzeti csapat végül a negyeddöntőig jutott, aminél jobban azóta egyszer sem sikerült teljesítenie.

M’Bemba viszont mindmáig Magyarországon él, építészmérnökként dolgozik a BKV-nál, többek között a budapesti 4-es metró építésében is közreműködött.

 

M’Bemba a Vasasban és a kongói válogatottban (az első sorban balról a harmadik)

 

Egy főszereplő és kiegészítő emberek

Két kiírással később, 1996-ban már két játékos is utazott Magyarországról az Afrika-kupára. A bécsi születésű, de Amerikát is megjárt és ekkor épp az Újpestben légióskodó Michel N’Doumbé ugyan végül nem lépett pályára a kameruni válogatottban, egy újabb Vasas-támadó, Brice Mackaya annál fontosabb tagja volt a gaboni gárdának. Az akkor 27 éves játékos már az eggyel korábbi kontinenstornán is részt vett, mielőtt Magyarországra szerződött volna, hogy aztán a dél-afrikai eseményre már a piros-kékektől utazzon. Zaire (a mai Kongói Demokratikus Köztársaság) legyőzéséhez is góllal járult hozzá, amivel továbbjutott csapata a csoportjából, majd a Tunézia elleni negyeddöntőben is utat talált a hálóba egy szabadrúgása. Ennek a meccsnek végül tizenegyespárbaj lett a vége, ahol Mackaya lövését viszont hárította El Ouaer kapus, a „párducok” pedig kiestek, de ez a negyeddöntős szereplés mindmáig a legjobb teljesítményük.

Ezután sokáig már csak közeli szemlélői voltak az Afrika-kupáknak a magyarországi légiósok. Egy évtizeddel és öt Afrika-kupával később a Lombard Pápa hátvédje, Misheck Lungu volt tagja a zambiai keretnek, de ekkor már nem lépett pályára a tornán, akárcsak 2010-ben a gaboni kerethez az ETO FC Győrtől csatlakozó Arsene Copa.

A Kispest-Honvéd légiósaként a 2008-as pekingi olimpián az elefántcsontparti csapat minden percét végigjátszó Benjamin Angoua is hiába volt ott a 2010-es seregszemlén, Sol Bamba és Kolo Touré mögött itt már egy perc sem jutott neki, majd a francia élvonalba igazolt és onnan járta meg a világbajnokságot és a következő kontinensbajnokságot.

Egy harmadik NB I-es gaboni, Roguy Méyé igen mozgalmas léigóskarrierje Zalaegerszegen kezdődött, de amikor a 2010-es Afrika-kupán a Kamerun elleni derbin ő adta a győztes gól előtti passzt, már törökországi légiós volt. Később viszont visszatért a ZTE-be, és már innen utazott a 2012-es tornára is, ahol viszont egyetlen félidő jutott neki Pierre-Emerick Aubameyang szélsőtársaként. Méyé nem sokkal később a Debrecenhez került és tagja volt a duplázó csapatnak, összesen 21 élvonalbeli góllal zárta magyarországi időszakát, de hazája címeres mezét már nem húzhatta magára.

Jó esély van azonban rá, hogy a 2022-es Afrika-kupán sokkal fontosabb játékossá válnak a magyarországi légiósok, köztük egy már veteránnak számító tapasztalt cápával”.

 

Brice Mackaya elől tisztáz egy tunéziai védő az Afrika-kupa negyeddöntőjében

 

Lassan már nemzeti legenda

A Stopira művésznevet az 1986-ban vb-bronzérmes francia csatár tiszteletére felvevő Ianique dos Santos Tavares a portugál másodosztályból lett először válogatott, majd a luzitán élvonalból igazolt 2012 nyarán Székesfehérvárra. Nem sokkal ezután játszotta élete egyik legfontosabb mérkőzését, amikor a Zöld-foki Köztársaság hatalmas meglepetésre kiverte Kamerunt és végül a torna története során először kvalifikálta magát a 2013-as Afrika-kupára. A dél-afrikai tornára azonban már nem tudott elutazni a Vidi balhátvédje, ugyanis lábtörést szenvedett, az alig félmillió lakosú szigetcsoport nemzeti csapata viszont újabb nagy szenzációt okozva nélküle is eljutott a negyeddöntőig.

A következő tornán már nem is volt olyan meglepő a zöld-fokiak jelenléte, 2015-ben Egyenlítői-Guineában pedig már a „kék cápák” mindhárom meccsét végigjátszotta Stopira is. Itt a csoportkörben az esélyesebb Tunézia, a Kongói DK és Zambia ellen is döntetlent ért el a csapat, ám veretlensége ellenére búcsúzni kényszerült a további küzdelmektől.

Stopira azóta is szinte kirobbanthatatlan a védelemből, hazájában pedig nagy elismertségnek örvend, hogy kétszeres magyar bajnoknak és egyszeres kupagyőztesnek mondhatja magát, hiszen nem sok zöld-foki játékos szerzett eddig Európában trófeákat, főként nem a közel 650 ezres diaszpórát magába foglaló Portugálián kívül. Az elmúlt két kontinensbajnokság selejtezőit ugyan elbukta a nemzeti csapat, amióta azonban az egykori válogatott középhátvéd, Bubista vette át a szövetségi kapitányi teendőket, stabilabban szerepel és most ismét sikeres volt a kvalifikáció, amiben Stopirának is elévülhetetlen érdemei voltak. Nem csak védőmunkája és a szélek bejátszása dicsérte ugyanis, hanem Kamerun újabb váratlan legyőzésekor a hálóba is betalált.

Ősszel egyszer már a csapatkapitányi karszalagot is viselte a „kék cápák” között, a vb-selejtezőkön pedig többször a háromtagú védősor bal oldali középhátvédjeként kapott már szerepet, de a Közép-Afrikai Köztársaság és Nigéria ellen onnan is fontos gólokat szerzett. Így 33 évesen valóságos közönségkedvencként lett már tagja a keretnek, és ha nem jön közbe semmi, nagy valószínűséggel ő lesz az első NB I-es játékos, aki két Afrika-kupán is pályára lép. És bár Kamerun már megint a csoportellenfelek között lesz, ezúttal a nyolcaddöntőbe jutás cseppet sem tűnik lehetetlen küldetésnek Stopiráék számára.

 

Ezzel a képpel ünnepelte a zöld-foki szövetség novemberben Stopira 50. válogatottságát

 


(X) Fogadj minden nap 3500 Ft értékben a darts világbajnokságra, és minden nap 1500 Ft ingyenes fogadást kapsz ajándékba! Kattints ide és regisztrálj egy számlát!


Egy új oroszlánherceg és a fivére

A Mmaee testvérek Belgiumban látták meg a napvilágot, mindketten játszottak is a korosztályos belga válogatottakban. Édesapjuk azonban kameruni, édesanyjuk pedig marokkói származású, és bár állítólag Roger Milla is igyekezett a kameruniak felé terelni őket, végül a felnőttek között mindketten a marokkói nemzeti csapatot választották.

Az ifjabbik fivér, Ryan a belga élvonalban szerzett első gólja után nem sokkal, már 19 évesen bemutatkozott az „Atlasz oroszlánjai” között Hervé Renard invitálására, később azonban dániai és ciprusi légióskodása idején már nem kapott több meghívót. Amikor aztán idén nyáron követte testvérét a Ferencvárosba, a BL-selejtezős és a bajnoki góljai felkeltették a bosnyák származású szövetségi kapitány, Vahid Halilhodzic érdeklődését, aki több mint öt év szünet után visszahívta a nemzeti csapatba és mind a hat vb-selejtezőn a kezdőbe nevezte, ahol igazi alapemberré, majd közönségkedvencé vált. Az első négy megnyert találkozón „csak” három gólpassz dicsérte a teljesítményét, de novemberben Szudán és Guinea legyőzése során is duplázott egy újabb assziszt mellett. Marokkó hiába tartozik nagyon régóta a kontinens elitjébe, csak egyetlenegyszer, még 1976-ban tudta megnyerni a kontinenstornát, de még a legjobb négy közé se sikerült a legutóbbi nyolc kiírás során bekerülnie.

Most azonban a szurkolók számára a Fradi 24 éves csatára lett az új remények egyik megtestesítője, ahogy azt a cikkünk elején kiemelt kép is jól mutatja.

Egy évvel idősebb bátyja, a védő Samy Mmaee viszont némi meglepetésre került most be a válogatott keretbe. Bár Halilhodzic kinevezése után rögtön bevetette 2020 őszén a Közép-Afrikai Köztársaság ellen, utána kikerült a csapatból. A Ferencvárosba igazolása óta csak egy barátságos meccsen jutott neki 23 perc, a novemberi vb-selejtezőkre már meghívót sem kapott. Most azonban talán Zouhair Feddal sérülése miatt bekerült a 28 kiválasztott marokkói játékos közé, de valószínűleg így is csak negyedik-ötödik számú jelölt a középhátvéd posztokra.

 

Samy és Ryan Mmaee a marokkói válogatott mezében

 

Egy szív, két haza

Nem csak Marokkó, hanem egy másik esélyes, a legutóbb elődöntős Tunézia is felvonultat egy Fradi-játékost az Afrika-kupán. Pedig Aissa Laidouni is Európában született, egész pontosan Franciaországban, de algériai apa és tunéziai anya gyermekeként. Miután megjárta a román ligát és eljutott a magyar bajnokkal a BL-be is, a nem sokkal korábban kinevezett tunéziai szövetségi kapitány, Mondher Kebaier már 2020 novemberében megkörnyékezte, de Laidouni akkor még kivárt, hátha a címvédő és rekord hosszúságú veretlenségi sorozatban lévő Algéria is lehetőséget ad neki.

Idén márciusban azonban már nem várt tovább, hanem csatlakozott végül a „kárthágói sasokhoz” és aligha bánta meg a döntését, hiszen debütálása óta nem hagyott ki egyetlen válogatott mérkőzést sem, ráadásul egy kivétellel mindig a kezdőcsapatban kapott helyet. Közben nem csak az Afrika-kupa selejtezőit vívta meg sikerrel Tunézia, de a vb-selejtező rájátszásába is bejutott, Laidouni pedig az utolsó, sorsdöntő mérkőzésen megszerezte első válogatott gólját is Zambia ellen. A gólöröm során a kiszakadó feszültség mellett jól látszott az arcán a nemzeti csapat melletti elköteleződés is, így 25. életévét épp csak betöltve elhivatottan készülhet első kontinenstornájára is.

Az Afrika-kupán is bizonyosan ott lesz ugyanis a tunéziai középpályán kezdőként, és a csoportkörből való továbbjutás szinte kötelező feladat a csapatnak. A sorsolás viszont úgy hozta, hogy a nyolcaddöntőben szinte bizonyosan egy nagyon kemény ellenfél jön majd szembe, és könnyen elképzelhető, hogy épp a Laidouni által sokáig vágyakozva nézett Algéria lesz az.

 

Aissa Laidouni (14-es mezben) ünnepli első válogatott gólját és a vb-selejtezőkön való továbbjutást

 

A kispadra kölcsönözve

Az Afrika-kupán most debütáló Gambiával biztosan találkozik Tunézia a csoportkörben, így Laidouni elméletben akár szembekerülhet egy másik magyarországi légióssal, az olasz másodosztályú Vicenzától a Fehérvárnak kölcsönadott Lamin Jallow-val. Szeptemberben egy bajnokin már megmérkőztek egymással, amikor a Fradi idegenben is győzni tudott 1-0-ra, de a gambiai támadó nem csak ezen a meccsen, hanem további hét magyarországi szereplésén sem váltotta meg a világot. A válogatottban is inkább csak csereként szokott pályára lépni, gólt pedig csak egyet szerzett még három évvel ezelőtt. A mostani kvalifikációhoz 126 percnyi játékkal tette hozzá a magáét, de az azért könnyen elképzelhető, hogy alkalmanként a kameruni kontinenstornán is bizonyíthat a már a részvétellel is nagy sikert elkönyvelő „skorpiók” között.

 

Lamin Jallow 7-essel a kép bal szélén a gambiai válogatottban

 

 

Melyik csapat nyeri az Afrikai Nemzetek Kupája 2021/22-es kiírását?

6,00 – Algéria

6,00 – Szenegál

7,00 – Egyiptom

7,00 – Elefántcsontpart

8,00 – Nigéria

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Afrikai Nemzetek Kupája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az ANK piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra

Hibabejelentő

Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.