A modern kori Manchester City első ikonja – Vincent Kompany portré

A néhány napja bejelentette Vincent Kompany a visszavonulását a profi labdarúgó szerepköréből. Az egyik első szerzeménye volt a Manszur sejk által megvásárolt Manchester Citynek, egy olyan klubnak, melyet a legtöbben azért támadnak, mert „nincs múltja”, „nincsenek legendái”, „csak a sok száz elköltött millióval megy”, hát kérem szépen, itt a modernkori Manchester City klublegendája, akinek szobrot állítanak az Etihad Stadiumnál.


A Kompany irányította Anderlecht meccseire is fogadhatsz az Unibet oldalán!


Vincent Jean Mpoy Kompany 1986. április 10-én született Uccle-ben, ami Brüsszel agglomerációjába tartozik. Apja egy kongói bevándorló (aki 2018-ban az első színes bőrű polgármester lett Belgiumban), egykoron sportügynökként is dolgozott, tudatosan terelte mindhárom gyermekét a sport irányába.

A gyermekek elég nehéz körülményeken mentek keresztül az iskolában, a kis Vincentet több esetben is bántottál azon oknál fogva, hogy bevándorló gyermeke, és mert olyan a bőrszíne amilyen. 14 éves volt, mikor a szülei elváltak, ami őt és a lánytestvérét, Cristelt nagyon megérintett és minkét gyermek huzamosabb ideig járt ez miatt terápiákra is.

Több esetben is volt gondja kisebb bandázások kapcsán – bár ő maga nem került rendőrségi ügybe, de egy belga riport során mesélt ezekről, az időkről, hogy volt olyan este mikor több akkori barátját is elfogták-, de szerencséjére a sportban olyan menedéket talált végül, ami jótékony hatással lett az életére.

 

Csak legyen egy labda, amit rúghat

 

Mindössze hat esztendős volt, mikor apja révén bekerült az Anderlecht utánpótlás rendszerébe. Bár az évek során többször is meg voltak a maga balhéi, akár egy csapattárssal, akár egy edzővel, és nem egy esetben felmerült az is, hogy kirakják a csapatból, túl jónak látták ahhoz, hogy ezt a lépést megkockáztassák.

Szépen fokozatosan lépdelt fölfelé, majd 2003. június 30-án az UEFA Bajnokok Ligája második selejtezőkörében eljött a debütálás pillanata a felnőttek közt tétmérkőzésen, a Rapid București ellen.A 2003/04-es szezonban innentől kezdve már szinte kirobbanthatatlan volt, pedig csak az utolsó fordulók előtt nem sokkal, töltötte be a 18-at, de ég ez előtt megadatott neki egy másik debütálás is, mert 2004. február 18-án a Franciaország elleni barátságos meccsen Aimé Anthuenis szövetségi kapitány a kezdőbe nevezte Kompanyt.

Ezt az évét megkoronázta, mikor a hazai futball szakírói megválasztották az év játékosnak, a bajnoki címben való hathatós közreműködésének és a válogatottnak való jó teljesítményének is köszönhetően.


 

Légiós élet

 

Már 2004-ben is sorba jöttek érte az ajánlatok, de az addigra meglepően megkomolyodó Vincent, már ekkor megnyugtatta a klub vezetőségét, hogy a belga bajnokságban van esélye egyelőre a leginkább fejlődni és játékba lenni, így nem tervez egyelőre elmenni.

Viszont 2006-ban már belevágott a kalandba, mert az akkor még szebb napjait élő Hamburgnál Thomas Doll benne látta a szintén belga Daniel van Buyten utódját.

A két szezonig tartó németországi kaland során már tényleg egy nagyon érett ér elképesztően komoly fiatalembert ismerhetett meg a világ. Bár az első szezonja egy kisebb és egy komolyabb sérülés miatt elég csekélyre sikerült, amikor játszhatott, akkor már 20 évesen is a vezér szerepkör jellegzetességei látszódtak rajta. Irányította a társakat, vezényelt hátulról és a szurkolókkal is meg volt a jó viszonya a kikötővárosban.2008-ban kint volt az Olimpián, majd onnan hazatérve még a Bayern München elleni szezonnyitón még pályára lépett a Hamburg színeiben, majd pár nappal később már a Manchester City játékosaként járult a fotósok elé, mint az új tulajdonos egyik első szerzeménye. Az idény folyamán stabil kezdőemberévé vált az égszínkékeknek, és bár a projektet beindították, és még közel sem egy elit csapat volt ez, viszont az UEFA Kupában a legjobb 8 közé bejutottak, ahol épp a Hamburg állta útjukat.

2011-ben, 35 év után a Manchester City elhódítja az FA kupát. Még ugyanezen a nyáron a csapattársak megszavazzák, hogy ő legyen a csapatkapitány.

A nem akármilyen végjátékkal záruló bajnokság befejezéseképp ő emelhette magasba a trófeát, ami egyrészt Manszur sejk első komoly céljának megvalósítása volt, másrészt 1968 után az első bajnoki címe a klubnak a legmagasabb osztályban.

A ’12-es nyár folyamán egy új hatéves szerződés alá kanyarította oda a nevét, amivel a leghosszabb idejű kontraktust kapta a klubtól. Egy évvel később viszont már egy új edzővel kellett együtt dolgoznia.
Manuel Pellegrini kinevezése azzal a céllal történt, hogy meghonosítsa a támadófutball szemléletét. Ezzel bizonyossá vált, hogy a City már csak nyerni akart, hanem látványos játékkal szeretett volna sikeres lenni. Ennek bár kevésbé kellett volna, hogy hatással legyen Kompany játékára, de a belga mégis az egyik elsők közt volt, akinek szándékában állt a „régi” kissé elavult angol stílusból kitörni. Ezen a nyáron sokat dolgozott a passzjátékán, edzéseken már középpályásként is szerepelt, hogy jobban beletanuljon az új szerepkörbe.

A 2014-es bajnoki cím során is vezérszerepet töltött be, és még 4 góllal is kivette a részét a City újkori történetének második trónra lépéséből.

Ennek is köszönhetően tudott alkalmazkodni a 2016-ban kinevezett Pep Guardiola még inkább passzjátékra és feltolt védelemre épülő játékához.

Bár sokan féltették ettől a stílustól a nem éppen a sebességéről híres, és ekkor már a Prime évei végéhez közeledő Kompanyt, ő képes volt meglépni a szükséges változásokat, amik nagyon jól álltak neki. Ugyanolyan komoly hatása volt a játékra – természetesen védőoldalon -, mint Kun Agueronak, vagy épp David Silvának.

Tavaly aztán eljött a búcsú ideje, és talán a létező legstílusosabban tette a történelem során. Az elképesztő versenyfutás a bajnoki címért a Liverpoollal már alapvetően is egy felfokozott izgalmakkal megfűszerezett idényt adott, hát még az utolsó előtti forduló, amikor élete talán legszebb gólját lőtte a belga védő a Leicester City ellen.

 


A visszatérés

 

Hosszú sikerlistával a háta mögött tért vissza szeretett klubja, az Anderlechthez. Már az év elején bejelentette, hogy ez lesz a döntése, a belgáknál pedig azonnal nyitottak voltak a vele való hosszú távú egyezségre is, ugyanis egy olyan szerződést kapott, amiben benne volt foglalva, hogy bármikor visszavonulhat és azonnal meg is lesz a helye a kispadon.
Hivatalosan nem volt játékos-edző, mert csak ekkor kezdte el az licenszek megszerzések, de gyakorlatban így indult neki az idénynek a csapat. Négy forduló után azonban, arra a döntésre jutott, a gyenge szereplés okán, hogy szeretne egy szimpla játékos lenni még erre az idényre, és a pályán lesz a csapat vezére. Ekkor kapta meg csapatkapitányi karszalagot, míg a sportigazgató Simon Davies pedig a csapat irányítását. Októberben érkezett a klubhoz, Franky Vercauteren, aki a szezon végéig vezetőedző, majd idén már egyfajta tanácsadó szerepkörben tevékenykedik a klubnál.


Kompany, az ember

 

2013-ban megvásárolta a ma már BX Brussels néven futó klubot, hogy egy alapítványon keresztül a hátrányos helyzetű gyermekeknek ezzel nyújtson kitörési lehetőséget. A csapat központjában több olyan kollégiumszerűen működő épületet is találni, ahol a gyerekek bentlakásos elven élhetnek, ha a családi körülményeik nem megfelelőek. A jelenleg a harmadosztályban szerepel a klub, és büszkén hirdetik, hogy az „első évfolyamból” jelenleg is hatan a klub felnőtt csapatának tagjai.

Kompany 2014-ben az SOS Children’s Villages UK nemzetközi nagykövete, amit egy kongói látogatása után vállalt el. Apja szülőföldjén tett látogatása nagy hatással volt rá, aminek köszönhetően, a jótékony szervezet révén új oktatási központot és bentlakásos iskolák épültek fel az afrikai ország több városában is.

 

 

Kompany a pályán egy példaértékű vezéregyéniség volt, aki a mai modernkorban képes volt egy olyan projekt arca lenni, amit nagyon sokan elítélnek. A Manchester City egyik ikonikus játékosává vált, átélt megannyi sikert és nehéz időszakot is, de ő mindig ott volt és nem roppant meg a súlyok alatt, ami egy kapitány, egy vezér vállára nehezednek.

Végül álljon itt az a sikerlista, ami jól mutatja karrierjét, és annak minőségét:

  • 2x Belga bajnok (2004, 2006)
  • 4x Premier League győztes (2012, 2014, 2018, 2019)
  • 4x Ligakupa győztes (2014, 2016, 2018, 2019)
  • 2x FA Kupa győztes (2011, 2019)
  • 2x Community Shield győztes (2013, 2019)
  • 1x Az év játékosa Belgium (2004)
  • Világbajnoki bronzérmes (2018)
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x