A svédek, akik az FTC útjába állnának – Djurgårdens IF csapatismertető

A Ferencváros a svéd címvédő Djurgården ellen kezdi meg az idei Bajnokok Ligája szezont, akikkel augusztus 19-én (szerda) csapnak össze hazai környezetben.
A stockholmiak tavaly egy rettentő szoros idény után 1 pont előnnyel nyerték meg az Allsvenskant a Malmö és a Hammarby előtt, és szerezték meg ezzel a 12. bajnoki címüket. 14 év szünet után ülhettek fel újra Svédország trónjára és készülhetnek ezáltal az európai kupaszereplésre. – Sebestyén Dániel írása.


Képes lesz a Ferencváros kiharcolni a továbbjutást? Kattints és fogadj rá!


Játékstílus

A svédek rendszerint egy 4-2-3-1-es felállásban lépnek pályára, és ettől nagyon ritkán térnek el. A csapat alapvetően egy labdabirtoklásra épülő futballt játszik és majdnem minden mérkőzésen többet birtokolják a labdát, mint ellenfelük. Ez a fölény egyébként nagyon sokszor nem fullasztó, ugyanis nem éppen úgy szögezik az ellenfelet a kapujukhoz, ahogy például a Barcelona tette azt fénykorában. Annak ellenére, hogy szeretnek sokat „ülni” a labdán, igen direkt módon, gyorsan vezetik a támadásaikat, amik jellemzően kétféleképpen keletkeznek:
> Remekül passzoló játékosok alkotják a csapatot – főleg a hátvédek és a középső középpályások -, akik képesek hajszálpontos hosszú labdákkal megtalálni a támadókat, akik aztán lekészítik azt a második hullámban, illetve a szélen érkező játékosoknak.
> A szélső hátvédek nagyon komoly szerepet kapnak a támadásépítésben, és konstans felmennek az ellenfél tizenhatosáig, ahol opciót kínálnak a kényszerítőkre, illetve folyamatosan bombázzák az ellenfél büntetőterületét beadásokkal. Felfutásaikkal gyakran törnek be a védelembe, így amellett, hogy komoly támogatást biztosítanak a támadóknak, még gólveszélyesek is.
Labda nélkül, védekezésben relatíve passzív szokott lenni a csapat, és az egy szem csatáron kívül jellemzően senki sem támadja le agresszíven az ellenfelet. Ha nem tudják megzavarni a kapust, illetve a védőket idejekorán, akkor visszábbhúzódnak a saját térfelükre, és masszívan, szervezetten védekeznek. A középpálya közepén nem egyszerű támadást vezetni ellenük, ugyanis egy nagyon energikus, összeszokott, a játékot remekül olvasó szűrő-kettőssel állnak fel. Védőik igen mozgékonyak és nagyon jó játékintelligenciával rendelkeznek, ezáltal gyakran lépnek ki a védőfalból és csípnek el átadásokat, illetve védelem mögé lőtt labdákat.

 

Gyengeségek

A csapat egyik legnagyobb gyengesége az az, hogy ha egy felállt, rendezett védelem ellen kell játszaniuk, akkor hajlamosak kiszámíthatóvá és statikussá válni. Hiányzik a csapatból egy igazán kreatív középpályás, aki, ha kell, képes váratlant húzni, vagy éppen kis területen megverni az emberét. Ezért is próbálkozik rengeteg beadással az együttes – főleg hátrányban, vagy gyengébb képességű csapatok ellen, akik visszaállnak -, mert egyszerűen nincs meg bennük az a hatékonyság és lendület, amivel szétszedhetnék az ellenfelet a támadóharmadban.
A másik fontos tényező, amit kihasználhat a Fradi, az a támadószellemű szélső hátvédek mögött keletkező hatalmas terület, amit labdavesztés esetén lehet, és kell is támadni. Mivel a jobb-, illetve a balhátvéd gyakran sátrat ver az ellenfél térfelén, nem tudnak visszaérni egy esetleges kontratámadás során – a középső szűrő-kettős pedig nem kifejezetten gyors -, így létszámfölényt, és komoly helyzetet lehet kialakítani, ha sikerül gyorsan átjutni a középpályán.
Még egy gyengeséget ide lehet sorolni: a svéd bajnokságban nem nagyon találkoznak olyan ellenféllel, akik komoly nyomást helyeznének rájuk a saját térfelükön, így nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy gyorsan, kombinatívan kelljen kihozniuk a labdát. Mint már említettem, egy jól passzoló, ügyes csapatról van szó, de azért zavarba lehet hozni őket.

 

Forma

Tekintve, hogy az Allsvenskan már a felénél jár, így egy játékban, illetve egy elég jó formában lévő együttest fog fogadni a Ferencváros. Az utolsó 6 mérkőzésükből 5-öt megnyertek, köztük 2 nagyobb rangadót is. Annak ellenére, hogy a Djurgården rendelkezik az egyik legjobb védelemmel a ligában, ezen az 6 mérkőzésen mindössze kétszer tudták kihúzni kapott gól nélkül. Több kulcsjátékos is távozott az előző idény után, így egy kicsit meggyengülve, de még mindig igen előkelő helyen állva, jelenleg a 3. helyen tanyázik a csapat a bajnokságban.

 

Számbeli érdekességek

Jellemző a csapatra – ami nekünk most kapóra jön -, hogy idegenben jóval gólszegényebb meccseket játszanak. 8 vendégként lejátszott meccsükön csupán 10 gólt szereztek (szemben az otthon elért 8 meccs/15 gól mutatóval), habár a védekezésük idegenben is masszív, és csak 7x kapituláltak.
Az első félidőben jelentősen jobban teljesít a csapat, mint a másodikban, hiszen 25 szerzett góljukból 15-et az első játékrészben lőttek. Még érdekesebb, hogy a 45., illetve a 75. perc között összesen 4 gólt szereztek, idegenben viszont egyet sem. A második félidő első fele tehát nem a kedvenc időszaka a csapatnak, amit remélhetőleg a Fradi is ki tud majd használni.
A svédek keretének összértéke 12,15 millió €, a Ferencváros ezzel szemben 24,15 millió €-t tud felvonultatni.

Az Allsvenskan várható lőtt (vízszintes tengely) és kapott (függőleges tengely) góljainak mutatói láthatóak a Dani által készített grafikonon.

 

Kulcsjátékosok

 

Aslak Fonn Witry
Nem véletlenül hívják a norvég Trent Alexander-Arnoldnak igen gyakran a jobbhátvédet, aki elképesztő rúgótechnikával rendelkezik és az egyik legveszélyesebb játékosa a svéd bajnoknak. Hihetetlen teherbírású, védekezésben is remeklő játékosról van szó, akinek a legnagyobb erőssége a hajszálpontos beadásai, hosszú labdái, illetve távoli lövései. Az elmúlt 1,5 szezonban 39 meccsen 5 gólt és 11 gólpasszt hozott össze, ami remekül prezentálja a támadószellemét. Ő végzi el a szabadrúgásokat (amire nagyon kell majd vigyázni), illetve sokszor a szögleteket is.

Fredrik Ulvestad
Egy másik norvég is kulcsembere a klubnak, aki Jesper Karlström-mel karöltve alkot egy remek párost a középpálya közepén. Távoli lövései igen veszélyesek, és idén már 6 gólt szerzett, igaz ebből 4-et büntetőből. Igazi mindenes, aki remek passzaival és átadásaival képes diktálni a tempót, de védekezésben is kőkemény, és sosem fárad el. Rengeteg labdát szerez, kiválóan olvassa a játékot és igazi vezéregyénisége a csapatnak.

Jacob Une Larsson
A svéd középhátvédnek óriási szerepe volt a csapat tavalyi bajnoki címében, és idén is megingathatatlan. Mozgékony, intelligens, kiválóan szerel, és 180 cm-es magassága ellenére nagyon jó a levegőben. Mindemellett remekbeszabott, akár 50-60 méteres hosszú labdákkal is ki tudja venni a részét a támadásépítésből, ami egyébként a másik középhátvédre, Erik Berg-re is igaz.

Karl Holmberg
Idén érkezett a csapathoz a svéd csatár a rivális Norrköping-től, és elég hamar beilleszkedett. 14 meccsen 4 gólt szerzett a bajnokságban, de sokszor nem csatárként, hanem amolyan „10”-es szerepkörben futballozott. Amikor ő az egy szem csatár, akkor is gyakran visszalépked labdákért, és aktívan kiveszi a részét a labdajáratásból. Jó rúgótechnikája van, jól lát a pályán, és fejjel is veszélyes. Nem tudni hogy ő, vagy a svéd-montenegrói Emir Kujovic kezd-e majd kedden, de az utóbbi még veszélyesebb a levegőben, ami a beadásokkal operáló Djurgården esetében komoly veszélyt hordoz magában.

A Dani által készített képen az első 13 fordulóról készült mutatók, függőlegesen a várható asszisztok, vízszintesen pedig a várható gólok, büntetők nélkül.

 

Várható kezdőcsapat

4-2-3-1-es hadrendben:
Bratveit – Augustinsson, Berg, Une Larsson, Witry – Karlström, Ulvestad, Ring, Holmberg, Radetinac – Kujovic

 

Összegzés

Egy masszív, szervezett csapat benyomását keltik a svédek, akik képesek beadásaikkal, és hosszú labdáikkal szép lassan felőrölni az ellenfelet, de azért vannak sebezhető pontjaik. Véleményem szerint hasonló játékerőt képviselnek, mint a Ferencváros, és habár jobban játékban vannak a svéd bajnokság lebonyolítása miatt, idegenben kicsit döcögősebben játszanak, ami mindenképpen a Fradi malmára hajthatja a vizet. Egy küzdelmes, kemény, taktikus összecsapásra számíthatunk, amelyből ha egy hajszállal is, de a magyar csapat jöhet ki jobban.

1 thought on “A svédek, akik az FTC útjába állnának – Djurgårdens IF csapatismertető

Írj hozzászólást