A zalaegerszegi hős, akiből civil lett – portré Koplárovics Béláról

A labdarúgás világában mindig „születnek” világklasszisok, zsenik, legendák. Vannak azonban olyan játékosok, akiknek a pályafutását egy-egy mozzanat határozta meg. Karrierjük nem hagyott mély nyomot az utókornak, de mégis emlékszünk „arra” a teljesítményre, gólra, mérkőzésre. A 15 perc hírnév sorozatunk záró epizódjában az olvasók által sokszor követelt Koplárovics Béla életútját mutatjuk be, aki a Manchester Unitednek lőtt góljával lett országosan ismert 2002-ben.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Koplárovics Béla 1981. június 9-én született Barcson. A futball szeretetét már egészen kicsi korában magába szívta, elmondása szerint egész nap a grundon rúgta a bőrt a társaival. 13 évesen elhívták a Barcsi SC egyik edzésére, és ott ragadt a közeg miatt. Ekkoriban az NB III és a megyei első osztály között liftezett a somogyi település futballcsapata. Ő öt éven keresztül volt tagja a barcsi együttesnek, és már a felnőttcsapatban is bemutatkozhatott, amikor eljött a váltás ideje.

 

„Van egy jó barátom Barcson, Kuczkó Gábor, aki abban az időben Hévízen védett és az ő közbenjárásával kerültem Hévízre”

 

– mesélt később erről az időszakról.

Ugyan három esztendőn át erősítette az NB II-ben vitézkedő klubot, az akkori szabályok értelmében kettős játékengedéllyel több másik csapatot is megjárt. Gyűjtötte a tapasztalatot Keszthelyen, Tapolcán, Balatonfüreden, miközben egyre többször kapott játéklehetőséget a hévízi csapatban is, ezek után pedig egy kényszer szülte helyzetnek köszönhetően alapember lett az NB II-es klubban.

„Egyszer eljött az a pillanat, amikor játszanom kellett, mert nem volt más, aki beálljon a csapatba. És akkor annyira jól ment a játék, hogy onnantól kezdve folyamatos játéklehetőséget kaptam. Úgy gondolom, hogy éltem is vele. Ez a 2001-02-es bajnoki idényben történt.”

Koplárovics a szezon végén távozott Hévízről, és először a Siófok kereste meg, ahol majdnem aláírta a szerződését, majd befutott az NB I-es bajnoki címvédő Zalaegerszeg ajánlata, amire nem mondhatott nemet.

 

„Szamosi, Szamosi, be kéne adni jól! Ott a helyzet…”

Hajdú B. István legendás mondatai ott csengenek a magyar futball szerelmeseinek fülében. No, de még ne ugorjunk ennyire előre az időben, hiszen nem a Manchester United volt az első Bajnokok Ligája-mérkőzése Koplárovics Bélának. A ZTE a második fordulóban csatlakozott be a Bajnokok Ligája-selejtező küzdelmeibe, ahol az NK Zágrábbal hozta össze őket a sors. Koplárovicsnak nem volt egyszerű dolga, hiszen olyan játékosok alkották a zalaegerszegi csapat támadósorát, mint Kenesei Krisztián, Egressy Gábor, Vincze Ottó vagy Radu Sabo – Waltner Róbert pedig csak azért nem, mert ekkor már a Boca Juniors játékosa volt.

A horvátok elleni első mérkőzésen debütált a nemzetközi színtéren Koplárovics, a 83. percben a találkozó egyetlen gólját jegyző Darko Ljubojevicset váltotta. A visszavágón nem lépett pályára, de a drámai véghajrából a zalaegerszegiek jöttek ki jól – Urbán Flórián a 87. percben lőtte tovább csapatát egy értékesített tizenegyessel. Jöhetett a Manchester United! Laurent Blanc, Roy Keane, David Beckham, Ryan Giggs, Ruud van Nistelrooy és lehetne folytatni a sort még kétszer ennyi sztárral. Az esélytelenek nyugalmával várhatta a ZTE a párharcot, és szeretett volna emlékezetes estéket varázsolni a szurkolói elé. 2002. augusztus 14-én ez sikerült is! Azt a szerdai napot aranybetűkkel írták be a magyar futball történetébe, nagyrészt a barcsi fiatalembernek köszönhetően.

A párharc első mérkőzését a régi Puskás-stadionban rendezték. Bozsik Péter vezetőedző ezúttal is a 83. percben, nulla-nullás állásnál vezényelte a pályára Koplárovicsot, Kenesei Krisztiánt váltotta a balszélső.

A 91. percben Molnár Balázs végzett el egy szabadrúgást, a labda ívét rosszul számította ki Phil Neville, így eljutott a játékszer Szamosi Tamáshoz. Ő egy átvételt követően remekül centerezett középre, az érkező Koplárovics Béla pedig a kapuba továbbított, megszerezve ezzel a győztes gólt. Ez volt az első gólja a zalaegerszegi klub színeiben, naná, hogy a Manchester United ellen talált be. Sokkoló eredmény volt, Sir Alex Ferguson szerint egy helyzete volt az egész meccsen a Zetének, és ki is tudta használni azt.

 

„Büszke vagyok a játékosaimra, akik megfogadták mérkőzés előtti tanácsomat, miszerint legyenek büszkék magukra, és lehetőleg ne essenek kétségbe”

 

– fogalmazott Bozsik Péter.

Az álom és az eufória 13 napig tartott, jött a manchesteri visszavágó, ahol Van Nistelrooy kétszer, Beckham, Paul Scholes és Ole Gunnar Solskjaer egyszer-egyszer vette be az egerszegi kaput, kialakítva az 5-0-s végeredményt. Koplárovics – akit, gólját követően Ördögűzőnek becéztek a szurkolók – ezen a találkozón nem lépett pályára, talán közrejátszott ebben a szerb kapus, Sasa Ilic kiállítása is, mert így Bozsik Péternek utolsó cserelehetőségként Turi Gézát kellett beküldenie a kapuba.

 

„Amikor Zalaegerszegre kerültem, akkor az első egy-két szezonban olyan rutinos és magyar szinten klasszis labdarúgók alkották a keretet, akikkel öröm volt a pályán eltöltött minden egyes perc”

 

– mesélt Koplárovics az akkori csapatról.

 

Fotó: Goal.com


(X) Fogadj minden nap 3500 Ft értékben a darts világbajnokságra, és minden nap 1500 Ft ingyenes fogadást kapsz ajándékba! Kattints ide és regisztrálj egy számlát!


 

Balul elsült légióskodás, majd Ausztria

Idővel beépült a Zalaegerszeg csapatába, előbb Bozsik Péter, majd Simon Antal edzősködése alatt is rendszeresen játszott. A 2004-05-ös idény őszén egész jól teljesített – három gólt és két gólpasszt jegyzett –, ezért meghívót kapott Lothar Matthäustól a válogatott év végi, thaiföldi túrájára. A nemzeti csapatban Szlovákia ellen mutatkozott be, Rósa Dénest váltotta az 54. minutumban, majd három nappal később kezdett az észtek 5-0-s legyőzése alkalmával. Többször nem lépett pályára a válogatottban, de Zalaegerszegen továbbra is kedvencnek számított.

A ZTE-vel a 2006-07-es idényben közel kerültek egy újabb bajnoki címhez. A remek őszi idényt kicsit lerombolták tavasszal, így nem lettek bajnokok, a harmadik helyen zártak.

 

„Megkockáztatom, hogy azzal a csapattal, kis szerencsével és odafigyeléssel a bajnoki cím is meg lehetett volna, ennek ellenére a bronzérem is szépen csillog a vitrinben”

 

– nyugtázta utólag azt az időszakot.

A következő évadban fordult a kocka, Szlavko Petrovics kirúgását követően Supka Attilát nevezték ki trénernek, ő nem számított Koplárovics játékára. A balszélső szerint nem beszélték meg rendesen a helyzetet, és hiába gondolta, hogy akár a karrierje végéig a ZTE játékosa lesz, 2008 nyarán a másodosztályú Pécshez igazolt. Innen a pályafutása nem egészen úgy folytatódott, ahogy tervezte.

Pécsett sokat volt sérült, ebből kifolyólag gyengén futballozott. Belevágott a légiós életbe, előbb – kölcsönben – Szlovéniában, majd Iránban próbált szerencsét. Az NK Nafta csapata akkor a szlovén első osztályban szerepelt, ám a klub pénzügyi helyzete nem volt ideális. Pár hónap után el is fogyott a pénz, Koplárovics pedig a 11 tétmérkőzésen szerzett három góljával a zsákjában a télen visszatért Pécsre, majd befutott az eleinte előnyösnek tűnő iráni ajánlat.

 

Fotó: 24.hu


 

„Finoman fogalmazva sem voltak paradicsomi körülmények. A klubnak egy fillérje sem volt, a lakásban kikapcsolták az áramot, villámgyorsan elfogyott a pénzem, a bankkártyámat nem tudtam használni. A szerződésem nem volt leadva a szövetséghez, így nem tudtam játszani sem. Kész káosz uralkodott a klubnál”

 

– idézte fel a kalandjait a jónevű szélső.

Másfél hónap után elege lett ebből Koplárovicsnak, és hazajött Iránból, majd aláírt a másodosztályú Hévízhez, ahol Mihalecz István volt az edző. Az év végén kiestek, ezután került Kozármislenybe. Ekkoriban vált félprofi labdarúgóvá, hiszen munkát vállalt a futball mellett.

2011 júliusában újra légiósnak állt, ám ezután már a munkavállalással párhuzamosan szervezte labdarúgó-karrierjét.

Osztrák alsóbb osztályú csapatokban lehetett vele találkozni: játszott a TSV Utzeinachban, majd az Union Taiskirchenben, aztán újra az Utzeinach jött, majd az UFC Peterskirchen és az SV Eberschwang. Egy év szünetet követően idén nyáron tért vissza, az SV Obernberg am Inn csapatának 11 őszi mérkőzésén 11 gólt termelt.

Egy 2015-ös interjúban elmondta, hogy egy üzemben dolgozik, egy repülőgép-alkatrészeket gyártó cég alkalmazottja. Akkor kitért a Manchesternek lőtt góljára is, amiről nem szeret beszélni, mert ha az a gól nem lenne, akkor senki sem beszélne róla. A média túlságosan felfújta a találatát, amely rossz értelemben kísérte végig pályafutását. Talán emiatt ment Ausztriába, talán nem, de Koplárovics Béla örökre a nemzet Bélája marad, mert ő érkezett Szamosi Tamás beadására 2002. augusztus 14-én.

 

A ZTE kiesik az NBI-ből

5,50 – Igen

Ezt, és további fogadási lehetőségeket a Sportfogadás/Labdarúgás/Magyarország/NBI/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj labdarúgásra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást