Az angol lovag, akinek volt mersze belevágni az ismeretlenbe – Trippier spanyolországi kalandja

Általános megdöbbenést váltott ki a szigetországi focis körökben, amikor Kieran Trippier 2019 nyarán úgy döntött, Spanyolországba költözik, az Atlético Madridhoz igazol. Trippier ezzel szembement azokkal a „hagyományokkal” melyek szerint angol focista nem igazán merészkedik külföldre, és 28 évesen próbára tette magát egy új környezetben.

Sport Bilder des Tages Real Valladolid CF v Atletico de Madrid - La Liga Santander Kieran Trippier of Atletico Madrid celebrates after winning the league championship after the La Liga Santander match between Real Valladolid CF and Atletico de Madrid at Estadio Municipal Jose Zorrilla on May 22, 2021 in Valladolid, Spain. Sporting stadiums around Spain remain under strict restrictions due to the Coronavirus Pandemic as Government social distancing laws prohibit fans inside venues resulting in games being played behind closed doors Valladolid Spain breton-realvall210522_npXVv PUBLICATIONxNOTxINxFRA Copyright: xJosexBretonx


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Trippier karrierje egyértelműen a Tottenham Hotspur színeiben kezdett meredeken felfelé emelkedni, egészen pontosan 2017-2018-as szezonban, amikor a csapat kezdő jobbhátvédjévé lépett elő, és 35 mérkőzésen csaknem 3000 játékpercet kapott. A következő idény azonban nem csak ő magának, hanem a londoni klub szempontjából is kiemelkedő volt.

A Tottenham az Ajax kiejtésével, bravúros módon bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, ahol a Liverpool várt reá. A Spurs ugyan viszonylag simán, 2-0-ra elveszítette a mérkőzést a Vörösök ellen, de Trippier az utolsó öt BL-mérkőzésen, így a döntőben is megkérdőjelezhetetlen tagja volt a kezdőcsapatnak. A Premier League-ben viszont nem volt ez ugyanígy, az utolsó hat találkozón csak kétszer lépett pályára és a hírek arról szóltak, hogy Mauricio Pochettino már nem számít rá első számú opcióként.

Eközben a spanyol fővárosban az Atlético komoly gondokkal küzdött: a nyáron a csapat keretét teljesen lerabolták, összesen több mint 300 millió euró értékben adtak el játékosokat és olyan nevek távoztak, mint Diego Godín, Filipe Luís, Rodri, Lucas Hernández, Antoine Griezmann vagy éppen Juanfran. Utóbbi játékos csaknem egy évtizedig volt a piros-fehérek kezdő jobbhátvédje, így az ő megfelelő pótlása kritikus kérdés volt a klubon belül.

Ennél a pontnál találkozott egymással a kereslet és a kínálat: a profilba illő Trippiert 20 millió euró fejében szerződtették.

 

A beilleszkedés kihívásai

A 2019-2020-as szezon Trippier és az Atlético számára is egyfajta összecsiszolódásról szólt, a rengeteg távozó meghatározó játékos után az új képlet nem akart egyről a kettőre összeállni, a csapatban nem csak a támadójátékban, de a korábbiakhoz képest szokatlan módon a védekezésben is felsejlettek olyan hibák, amelyek jelentősen csorbították az eredményeket.

Ennek a részese volt Trippier is, aki az előző években nem a makulátlan védőtechnikájáról volt ismert, és a spanyolországi pályafutása elején is rengeteget szenvedett azzal, hogy túl magasra merészkedett, ezáltal a mögé belőtt labdákkal az ellenfél remek kontratámadásokat tudott kialakítani. Trippier azonban a hetek múlásával egy újabb példája lett a szakmai brigád játékos-kezelési módjának hatékonyságára: Simeone és háttérstábja segítségével Trippier sokat javított a védekezési hibáin, és bár a bajnoki indulástól fogva jellemzően a kezdőben szerepelt, meg is ragadt a szezon közben is az Atlético első számú jobbhátvédjeként.

 


 

A kiteljesedés

A potenciálját az Atlético – Trippierrel a soraiban – a következő szezonban tudta igazán kiteljesíteni: Thomas Partey utolsó pillanatban való távozása után a csapat szerkezetet váltott és átállt egy háromvédős rendszerre, melyben az angol védő a jobb szárnyon foglalt helyet. Ez a pozíció karrierje korábbi szakaszaiból kifolyólag (elég csak az angol válogatottra, vagy adott esetben a Spursre gondolni) egyáltalán nem volt idegen számára, sőt, hozzásegítette ahhoz, hogy hasznosabb legyen a csapat számára. Remek párost alkottak a szintén az előző idényben berobbant Marcos Llorentével.

A mellett hogy Trippier neki passzolt a legtöbbet, rengeteg helyzetet is alakított ki a spanyol csapattárs számára, jelentősen hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy a védekező középpályásból támadóvá fabrikált Llorente 25 kanadai pontot termeljen a szezonban.

Trippier szárnyvédőként való szerepeltetése segített „elfedni” a hibáit is: a támadásokba való bekapcsolódása nyomán a mögötte kialakult üres területet a rutinos Sztefan Szavics magabiztosan őrizte, így minden adott volt ahhoz, hogy az angol kibontakozhasson: az egész szezont tekintve a védők közül ő osztotta ki a második legtöbb progresszív passzt (202) a bajnokságban, a védők közül a LaLigában pedig csak Gayá (Valencia, 7) tudta felülmúlni őt (6) a gólpasszok tekintetében.

Kulcsszereplő volt tehát Madridban, aztán jött egy kellemetlen kényszerszünet a számára, amikor az angol FA, és később áttételesen a FIFA is felfüggesztette 12 mérkőzésre – fogadási csalásban való részvétel miatt. Trippier ugyanis 2019 nyarán elárulta családtagjainak, hogy hová szerződik, ők pedig ezzel az információval fogadásokat kötöttek a játékos pályafutásának alakulását illetően. Bár az Atlético elsőre sikeresen fellebbezett, a döntés végül maradt, 12 mérkőzésen nem játszhatott az angol.

A felek szerencséjére azonban Trippier teljesítménye nem esett vissza, nagy szerepet vállalt abban, hogy a szezon második felének elején bukdácsoló Atlético a véghajrája kiegyenesedjen és az utolsó két mérkőzésének megnyerésével hét év után elhódítsa a LaLiga címet.

Aztán az Atleti a most futó szezonban bukdácsolni kezdett, Trippier mögül is elfogytak a gólpasszok, de továbbra is első számú alternatíva volt a csapat védelmének jobb oldalán/a jobb szárnyon.

 

Csapatváltás, irány haza!

 


 

Ritkaság, hogy egy futballista a friss spanyol bajnoktól a Premier League kieső zónájában tartózkodó csapathoz igazoljon, most mégis ez történt: Trippier néhány napja a nemrég alaposan feltőkésített Newcastle Unitedhez igazolt.

Az egyik ok a váltásra az volt, hogy Trippier és a családja több mint két éven keresztül élt idegen kulturális környezetben, amit egy angol kisgyermekes családnak nem lehetett a legkönnyebb elviselnie. Trippier maga az alapvető mondatokon kívül egyáltalán nem tudott megtanulni spanyolul, és bár ez nem hatott ki az öltözőben betöltött szerepére, hiszen kedvelt figura volt és több volt csapattársa is tud angolul, jogosan érezhette valamennyire elszigetelve magát.

A másik, kevésbé hangoztatott indok, hogy a Newcastle csillagászati (a hírek alapján nagyjából évi 8-9 millió eurós) fizetést kínált számára, ami egy 31 éves, a pályája zenitjén tartó, de már nem igazán fiatal játékosnak kihagyhatatlan lehetőség.

A madridi szurkolók többsége pozitívan fogadta a váltást, és Trippier két és fél éves madridi karrierje alatt szép eredményeket ért el: ő lett David Beckham óta az első angol, aki megnyerte a spanyol bajnokságot; illetve az első angol, aki nem a Barcelona vagy a Real Madrid színeiben hódította el a LaLiga trófeáját.

 

Kiesik az idény végén a Newcastle?

2,20 – Igen

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Premier League/Végső fogadások/Kieséssel kapcsolatos piacok útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az angol foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást