Az argentin bajnokság legnagyobb tehetségei

Az elmúlt hetekben indult útjára a labda az argentin bajnokság (Copa de la Liga Profesional) 2021-es küzdelmeiben, mely során 28 csapat két csoportban harcol a minél jobb helyezésekért. Ahogyan az lenni szokott, az egyes csapatokban számtalan tehetséges fiatal argentin futballista bontogatja szárnyait, bízva benne, hogy hamarosan ők is mesés európai karriert futhatnak be, csatlakozva a nagy elődökhöz.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

A következő összeállításban a jelenleg hazájukban pallérozódó legnagyobb argentin tehetségeket mutatjuk be, akikre a most zajló bajnokságban leginkább érdemes figyelni.

 

Thiago Almada (Vélez Sarsfield)

Az argentin labdarúgás legnagyobb ígérete számára sokan Messi-féle pályafutást vizionálnak, melyre elsősorban vele született tehetsége és kiszámíthatatlansága révén lehet meg minden esélye. Almada 19 éves kora ellenére az elmúlt két idényben alapembere volt nevelőegyesületének, a Vélez Sarsfieldnek. Minden sorozatot figyelembe véve 60 pályára lépés alatt 15 gólt szerzett. Az azóta az Atlanta Unitedhez távozó Gabriel Heinze nagy kedvence volt, az edző vakon megbízott a fiatal játékosban. Almada nemzetközi szinten is le tudta tenni a névjegyét, hiszen a már Mauricio Pellegrino által irányított csapat elődöntőig való Copa Sudamericana-meneteléséből nyolc mérkőzésen négy góllal vette ki a részét. Az U20-as válogatott meghatározó játékosa szélsőként vagy irányítóként számít kiemelkedőnek, de nem egyszer már klasszikus csatárként is bevetették őt. Almada képes meccseket eldönteni, rátermettségét és kiváló képességeit már nagyon fiatalon bizonyította a felnőttek közt, korát meghazudtoló játékintelligenciával bír. Mindemellett nagyszerűen cselez és komoly lövőerővel rendelkezik, nem véletlen, hogy a két manchesteri óriásklub mellett már az FC Barcelona és az Atlético Madrid érdeklődését is felkeltette. Hatalmas jövő állhat előtte, ha képes lesz kihozni Európában is a benne rejlő potenciált, akkor évtizedes klasszis lehet belőle, de már most érdemes odafigyelni rá. Titokban már kezdünk reménykedni, hogy hamarosan lekötnek az argentinok egy összecsapást a magyar válogatott ellen, hiszen anno Diego Maradona és Lionel Messi is ellenünk debütált…

 

Argentin tehetségek - Almada


 

Pedro de la Vega (Lanús)

A 20. születésnapját a közelmúltban ünneplő szélső az utóbbi időben fokozatosan kapott egyre több lehetőséget klubcsapatában. De la Vega 2019-ben az U20-as dél-amerikai bajnokságon és a világbajnokságon egyaránt tagja volt a korosztályos nemzeti csapatnak, miközben a Lanúsban is fontos szerepet töltött be. A fiatal játékos a 2018–2019-es bajnoki idényben tíz, a következő szezonban 17 mérkőzésen játszott, és a kényszerszünet utáni, múlt őszi újrakezdés óta stabilan a kezdőcsapat tagja. Az ifjú húzóember elévülhetetlen érdemeket szerzett a Copa Sudamericanában döntőig jutó csapat meneteléséből, gyorsaságával és sokoldalúságával abszolút erőssége a csapatának. Amellett, hogy alapvetően jobbszélsőt játszik, szükség esetén a csatárok mögött is képes szerepelni. A szakemberek cselezőképessége mellett leginkább a labda nélküli játékát, helyezkedését, a játék olvasását emlegetik legfőbb potenciáljai között, valamint igazi csapatjátékosnak tartják. De la Vega már a Manchester City figyelmét is kiérdemelte, az angol klub bizonyára már nyáron megpróbálja elcsábítani őt.

 


 

Julián Álvarez (River Plate)

A dél-amerikai kontinens élcsapatai közé tartozó River Plate-ben a fiatal támadó az utóbbi időben egyre több lehetőséget érdemelt ki Marcelo Gallardótól. Álvarez a közelmúltban ünnepelte 21. születésnapját, 14 éves kora óta nevelkedik a Riverben. Az első csapatban 2018-ban debütált, pályára lépett a Boca Juniors elleni, madridi Libertadores-kupa-döntő visszavágóján csereként, míg első gólját a profik között 2019 márciusában szerezte egy Independiente elleni bajnokin. A nemzetközi sorozat előző kiírásában az elődöntőig jutó River Plate legeredményesebb játékosa volt öt találatával, miután a megszaporodó játékpercek adta lehetőséggel kiválóan tudott élni. Álvarez 2019-ben mutatkozott be az U20-as válogatottban, melynek hamar kirobbanthatatlan alapembere lett, tavaly óta pedig már az U23-as keret állandó résztvevője. A 170 centiméter magas játékos a szélen és támadóként is bevethető, kiválóan lát a pályán, és bár rendelkezik a befejezőcsatárok góllövőképességeivel, előkészítőként is megállja a helyét. Gallardo nagyon jól találta meg a posztját, beleillik a River gyors, kombinatív játékába, és személyében a „milliomosok” minden bizonnyal rövidesen egy újabb minőségi argentin futballistát adhatnak majd az európai sztárcsapatoknak. Tinédzserként a Real Madridnál már járt próbajátékon, azóta is téma a leigazolása, az utóbbi időben pedig a Juventus érdeklődéséről olvasni, így kíváncsian várhatjuk, hogy melyik gigásznál köthet ki akár már az idei nyáron.

 

Argentin tehetségek - Alvarez


 

Fausto Vera (Argentinos Juniors)

Diego Maradona első élvonalbeli klubjának nagy tehetsége a korosztályos válogatottak mellett már csapatában is húzóemberré vált. Vera 2018 novemberében debütált a felnőttek közt az élvonalban, első találatát közvetlenül a tavalyi kényszerszünet előtt, 2020 márciusában lőtte. A 20 éves középpályás 14 bajnoki fellépést vállalt a 2019–2020-as kiírásában, összesen 26 tétmeccsen szerepelt, és az újrakezdés óta a „Bicho” meghatározó játékosának számít. A különböző korosztályos válogatottakkal az elmúlt években az összes jelentős világeseményen részt vett, a 2019-es U20-as világbajnokságon gólt is tudott szerezni. Vera alapvetően védekező középpályásnak tekinthető, de rendkívül mobilis, terhelhető játékos, a széleken és előrébb ugyancsak bevethető, amolyan mélységi irányító, aki szívesen megy fel az akciókkal, vagy éppen hosszú indításaival hozza helyzetbe társait. Ezek mellett amennyiben van rá lehetősége, akkor bátran vállalkozik távoli átlövésekre, nagyszerű kapásgólokat lőtt már a korosztályos nemzeti csapatokban. Az elmúlt téli átigazolási időszakban az ország nagy csapataival is hírbe hozták, ő azonban egyelőre maradt az Argentinos Juniors alkalmazásában, amely bizonyára a több játéklehetőség miatt jó döntés volt, így talán nyáron vagy jövőre még könnyebben tudja majd eladni magát.

 


 

Benjamín Garré (Racing Club)

A 20 esztendős balszélső a Vélez Sarsfieldben nevelkedett egészen 2016-ig, amikor lecsapott rá a Manchester City és három évet töltött az angol klub akadémiáján. Garré 2020 januárjában tért vissza hazájába, a Racing Club színeiben. Az argentin-olasz kettős állampolgárságú támadó a Premier League 2-ben 19 mérkőzésen hat gólt és három előkészítést jegyzett a 2018–2019-es idény során. A hazatérése után a jelentős fiatalításon áteső Racing Club meghatározó alakja lett. A múlt őszi újrakezdés óta 12 találkozón számítottak szolgálataira, a fiatal játékosnak az Atlético Mineiróhoz távozó Matías Zaracho helyét kellett átvennie. A korosztályos válogatott szinten szülőhazáját választó tehetség az argentin U17-es és U20-as válogatottban is szerepelt. Garré azzal indokolta Angliából való távozását, hogy nem látta biztosítottnak a jövőjét az első csapatnál, úgy gondolta, hogy otthonában több lehetőséghez juthat a felnőttek között. Ebből a szempontból a váltás mindenképpen jó döntésnek bizonyult, nagy kérdés azonban, hogy még egyszer fel tudja-e majd kelteni valamelyik európai csapat érdeklődését.

 

Argentin tehetségek - Garré


 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Agustín Urzi (Banfield)

A mindkét szélen bevethető labdarúgó nyolcéves kora óta tagja a Banfield akadémiájának, az első csapatban 2018 decemberében mutatkozott be. Urzi már az U19-es válogatottba is kapott meghívót, de nem lépett pályára a nemzeti csapat azon korosztályában, viszont az eggyel idősebb garnitúrával részt vett a 2019-es világbajnokságon, az U23-as korosztályos együttesben pedig a pánamerikai játékokon és az olimpiai selejtezőkön egyaránt eredményes tudott lenni. A villámléptű cselgép szertelensége és állandó improvizálása miatt egyesek szerint Ricardo Centuriónhoz vagy Neymarhoz hasonlítható. Ha a sportág iránt valamivel elhivatottabb lenne, akkor könnyen a következő évek meghatározó játékosa válhat belőle. Hatalmas munkabírása, fegyelmezettsége a fenti két idolnál akár magasabbra is predesztinálhatja őt. Fiatal kora ellenére már 45 tétmérkőzést játszott a felnőttek közt, 11 összecsapása során húzóembere volt a Copa Diego Armando Maradonában a Boca Juniors elleni finálét csak büntetőkkel elveszítő csapatának. Neve nem titkoltan felmerült már az Atlético Madrid és az Inter szakmai stábjában is. Az évek során mindkét patinás klubnál voltak argentin elődök, akik remek karriert futottak be, s talán tőle is hasonlót láthatunk majd, amikor eljön az ideje, hogy átigazoljon az öreg kontinensre.

 


 

Darío Sarmiento (Estudiantes)

A 18. születésnapja előtt álló tehetség gyermekkorában a Defensores de Bosques és az Independiente akadémiáján szerepelt, 2009 óta tartozik az Estudiantes kötelékébe. Sarmiento 2019 októberében Gabriel Milito irányítása alatt debütált a nagyok közt a klub történetének valaha volt második legfiatalabb játékosaként, hiszen 17 éves sem volt még, amikor átesett a bemutatkozáson. Az U16-os és az U17-es válogatottban való állandó szerepvállalásokat követően tavaly decemberben már az U20-as nemzeti csapathoz is meghívót kapott. A sokoldalú szélsőt napjaink legnagyobb 18 év alatti argentin tehetségének tartják. A közelmúltban elhunyt Alejandro Sabella és a jelenlegi klubelnök Juan Sebastián Verón személyében két korábbi Estudiantes-legenda mindig szuperlatívuszokban áradozott róla. Sarmiento mindössze 168 centiméter magas, alapvetően jobbszélső, de imád a szélről cselekkel befelé húzni, alacsonyan lévő súlypontja révén követhetetlen a mozgása, így már-már Maradona-, vagy Messi-szinten elválaszthatatlan a labdától. A klub vezetősége tavaly megerősítette, hogy a Manchester City ajánlatot tett a játékosért, ám klubja egy évvel meghosszabbította a szerződését, a City kitartását és Sarmiento tehetségét ismerve azonban nehéz lenne elképzelni, hogy idén ne merülne fel újra a leigazolásának lehetősége az angol klubnál.

 


 

Alan Velasco (Independiente)

Sarmientóhoz hasonlóan az Independiente saját nevelésű alacsony cselgépe számára is óriási jövőt jósolnak, miután az elmúlt idénytől kezdve egyre több lehetőséget kap. Velasco gólt szerzett a 2019-es pánamerikai játékokon az U17-es argentin válogatott tagjaként, majd részt vett a korosztályos világbajnokságon is Pablo Aimar csapatában. A még mindig csak 18 esztendős játékos a remek elfutásai, bejátszásai és cselei mellett már a góllövő képességeit is megcsillogtatta a felnőttek mezőnyében, Velasco ugyanis öt góljával az Independiente legeredményesebb játékosa volt az elmúlt naptári esztendő végén, illetve a Copa Diego Armando Maradonában. A Copa Sudamericana 2020-as kiírásában egy alkalommal ugyancsak eredményes volt, első nemzetközi porondon elért gólját szerezve. Bár sokan Sergio Agüeróhoz hasonlítják, Velasco kikéri magának, hogy bárkivel párhuzamba állítsák, ő inkább saját maga szeretne lenni. Az elmúlt időszakban a Boca Juniors és a River Plate érdeklődése mellett Santiago Solari a mexikói Club Américához akarta már csábítani, de az európai kérők is felsorakoztak.

 

Argentín tehetségek - Velasco


 

Santiago Hezze (Huracán)

A 19 éves saját nevelésű középpályás 2020-ban debütált a Huracánban, és azóta egyre több lehetőséghez jut, a kényszerszünet utáni újrakezdés óta állandó csapattagnak számít. Hezze minden sorozatot figyelembe véve 18 tétmérkőzésen lépett pályára a „Globo” színeiben, nemzetközi kupamérkőzések mellett a Copa Diego Armando Maradonában tíz találkozón szerepelt, és első profi gólját is megszerezte a sorozatban. Igazán sokoldalú játékos, gyakorlatilag a középpálya bármely posztján, még a széleken is bevethető, magassága révén kiválóan fejel, továbbá remek passzokkal képes helyzetbe hozni a csapattársait, mindemellett még a védekezésből is becsülettel kiveszi a részét, nagyszerűen tud szerelni. Ugyan 2019-ben kapott meghívást az U23-as válogatottba, eddig egyetlen fellépést sem jegyzett a korosztályos válogatottakban. A többiekkel ellentétben eddig olyan kimagasló mértékben nem tudta bizonyítani a rátermettségét, Hezze számára viszont a Copa de la Liga Profesinal 2021-es kiírása jó eséllyel meghozhatja a várva várt áttörést, mely utána iránta is fokozódhat a nemzetközi érdeklődés.

 

Argentín tehetségek - Hezze


 

Nicolás Capaldo (Boca Juniors)

A patinás Buenos Aires-i egylet 22 éves saját nevelésű középpályása 2019-es bemutatkozása óta fokozatosan vált a csapat meghatározó szereplőjévé. Capaldónak nehéz dolga van az ország egyik topcsapatában fiatalként, ám azok után, hogy eleinte legfeljebb percek jutottak számára, immár állandó csapattagnak tekinthető, és 50 fellépésnél tart a felnőttek között. A középpálya bármely pontján és akár a védelemben is bevethető labdarúgó 2020-ban a hazai porondon és a Libertadores-kupában egyaránt 12-12 fellépést vállalt. Capaldo emellett 2019 óta rendszeres szereplője az argentin U23-as válogatottnak, és klubcsapatával ellentétben a korosztályos nemzeti együttesben már az első gólját is megszerezte. A fáradhatatlan középpályás a kimagasló védőmunkája és szerelési képességei mellett a támadások építéséből is igyekszik kivenni a részét, időről időre egyre több olasz és spanyol klub környékezi meg, és bizonyára már nem kell sokat várnunk rá, hogy megkezdődjék az európai légióskarrierje.

 


A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője, amennyiben a dél-amerikai labdarúgás aktív magyar nyelvű közösségéhez szeretnél tartozni, alább elérhető a felület közösségi média-profilja:

Futballtangó

Írj hozzászólást