Az Aston Villa tartja a mondást: Végy egy jó kapust!

Azok után, hogy az előző szezonban kínkeserves szenvedések közepette, Jack Grealish szinte egymaga tartotta bent a birminghami klubot, idén pazar rajttal rukkolt elő Dean Smith legénysége.A 2019/20-as idényt követően két út állt az Aston Villa előtt.

  1. Ha Grealish távozik, akkor – azonnal asszonyt, házat fel kell rakni a csapat kiesésére –, valami vészmegoldást találni és a világ minden pénzét elkölteni, hogy mentsék a menthetőt és ne legyen csúfos a kiesés.
  2. Ha marad a „tízes”, akkor kelleni fog pár olyan erősítés, ami abszolút hiányzott az előző szezon során, gondolok itt egy centerre és egy kapusra elsősorban.

A birminghami születésű középpályás 2025-ig hosszabbított, így jöhettek azok a bizonyos igazolások. Meg is történtek mostanra, jó eséllyel szerepet játszottak abban is, hogy a maradás mellett döntött Grealish.

Ollie Watkins lett az új center, aki az előző Championship-idényben 25 góllal második lett a góllövőlistán a Brentford játékosaként. Ő egy kiváló csatár, aki ha beleszokik ebbe a védekezőbb fociba – ami félig-meddig újdonság számára, mert az elmúlt években egy domináns csapat centere volt – akkor belőle megfelelő megoldás lehet a kilences posztra.

Ami viszont a nagy durranás volt, és aki miatt azt gondolom, hogy okkal lehet bizakodóbb minden Villa-szurkoló, az Emiliano Martínez érkezése a kapuba.Az argentin portás hosszú éveket töltött kölcsönben, illetve az Arsenal padját koptatva azzal, hogy várja a kínálkozó lehetőséget, hogy bizonyítson az Ágyúsok számára. Leno sérülésekor eljött a nagy pillanat, Martínez pedig élt is az adandó alkalommal.

Nagyon meggyőző volt, mind látványra, mind statisztikai kimutatások alapján, így nem meglepő, az átigazolási időszak során többen is bejelentkeztek érte. Végül az Aston Villa lett a befutó, az Arsenal-szurkolók pedig azóta is morfondíroznak rajta, hogy jól döntött-e a vezetőség, hogy a német mellett tették le a voksukat.

A birminghamiek kapuját az előző szezonban három kapus is védte, akiknek a számai nem voltak túl bizalomgerjesztők. (A PSxG, vagy Post-Shot Expected Goals, azt hivatott megmutatni, hogy az ellenfelek helyzetei, illetve lövései alapján mekkora a várható gólok értéke, amit egy átlagos kapus kapott volna. A zárójelben szereplő +/- adat pedig azt mutatja meg, hogy az adott kapus alul- vagy felülteljesített a büntetőket nem számítva.)

Tom Heaton 35 kapott gól 32,6 PSxG (-1,4±)
Pepe Reina 20 kapott gól 18,6 PSxG (-1,4±)
Ørjan Nyland 12 kapott gól 8,6 PSxG (-3,4±).

Vagyis mindhárom portás esetében elmondható, hogy több gólt kapott, mint a várható érték alapján kellett volna nekik.

Emiliano Martínez 9 kapott gól 12,9 PSxG (+3,9±)

Az argentin kapuvédő masszívan felülteljesített, és gyakorlatilag néggyel is több gólt kellett volna kapjon, mint amennyi becsúszott végül. Ha emellé odatesszük a sokak által nagyon sokra tartott clean sheet-mutatót is, akkor a három Villa-kapus összesen 7 alkalommal tudott kapott gól nélkül zárni, míg Martínez a 9 meccsen háromszor, pedig az Arsenal sem a védelméről, illetve a védekezéséről volt híres az előző idényben, legalábbis nem mindig jó értelemben.Ami viszont az eddigieknél is lényegesebb statisztikai mutató és tényleg a kapusteljesítményt emeli ki, az a védési hatékonyság. Ebben a négy hálóőr az alábbiakat hozta az előző idényben:

Tom Heaton 99 kaput találó lövés / 67 védés – 66,7% (20 mérkőzésen)
Pepe Reina 50 / 32 – 64,0% (12 mérkőzésen)
Ørjan Nyland 26 / 14 – 53,8% (7 mérkőzésen)
Emiliano Martínez 42 / 33 – 81,0% (9 mérkőzésen).

Már a százalékos mutató is érzékelteti, hogy mennyivel komolyabb teljesítményt hozott le az argentin, mint a másik trió, miközben bár névre nem biztos, hogy rosszabb védelem volt előtte, de a látottak alapján nem sokkal nevezhető jobbnak.

Az előző szezonban az Aston Villa mindössze egyszer tudott két egymást követő bajnokit megnyerni, egészen pontosan a 8-9. fordulót, amikor is előbb a Norwich Cityt verték idegenben 5-1-re, majd odahaza a Brighton ellen diadalmaskodtak 2-1 arányban. Mindkét mérkőzésen kaptak gólt, ami bár a három pont fejében akkor nem számított igazán, de mégis kicsit csorbítja a siker értékét, főleg az idei rajttal szemben, ahol a két győzelem során érintetlen maradt a háló Martínez háta mögött, aki így két clean sheetet is feljegyzett már, illetve van egy kivédett büntetője is.

A Sheffield United elleni összecsapáson hivatalosan nem volt védése, mert a statisztikai lapra nem kerül fel a büntető hárítása. Ennek ellenére 0,8 az xG-je a „Blades”-nek , ami így pozitív irányba máris elmozdította Martínez PSxG mutatóját.

A Fulham elleni találkozón viszont már két védés is került a neve mellé, illetve a londoni újonc 0,71 xG-je szintén pozitív érték az argentin kapus PSxG mutatójában, ami ezzel már +1,51.

Dean Smith egysége két mérkőzés után 6 ponttal, kapott gól nélkül áll és kissé szokatlanul nyugalmasan várhatja a Liverpool elleni hazai összecsapást, ahol Martínez eddigi legnagyobb birminghami kihívása elé kerülhet majd.

0 0 vote
Article Rating

Írj hozzászólást

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x