Az évszázad bajnoksága: 2021 Campeonato Brasileiro Série A

A XXI. század várhatóan legmagasabb színvonalú bajnoksága kezdődött el május 29-én Brazíliában, és bátran kijelenthetjük, nemcsak Dél-Amerikát, de a földrész északi és középső részét is beleértve ez lehet a kontinens sporttörténetének legnívósabb bajnoki szezonja. Persze ahhoz, hogy a joga bonito hazatérjen Brazíliába, szükség volt egy világjárványra, és a nyomában kialakult gazdasági világválságra…

A Corinthians edzéseit immár Sylvinho vezeti (forrás: UOL)


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Számos társadalmi, gazdasági, politikai és egyéb tényező együttállása eredményezi azt a helyzetet, melyben a futballrajongók végül ilyen nagy örömüket lelhetik, mindenesetre tény, hogy a brazil egyesületek nagy része képes volt megőrizni relatív pénzügyi stabilitását, az elmúlt időszakban feltűnt tehetségek közül viszonylag keveseket szipkáztak el Európa, a Közel- és Távol-Kelet, valamint Észak- és Közép-Amerika klubjai, miközben tapasztalt klasszisok tucatjai tértek haza sokéves, gyakran évtizedes légióskarrier után szülőföldjükre.

Tovább árnyalja a helyzetet, és a sporttörténetet ismerőket különös déjà vu kerítheti hatalmába, amikor arra gondolunk, hogy mindez a rettenetes Bolsonaro-rezsim uralma idején zajlik le, amely nyilván le kívánja aratni a vonatkozó babérokat, különösen, ha időközben a Seleção a kontinensbajnoki címét is megvédené a nemsokára kezdődő Copa Américán – épp ezért fontos hangsúlyoznunk, hogy bár a diktatúrák szeretik verni a mellüket, és hirdetni nagyszerűségüket bizonyos sporteredmények kapcsán, a sikerek nem a rémuralmak érdemei, sőt! A korábbi évek, évtizedek munkájának kisajátításában, elorozásában a puccsal hatalomra jutott brazil katonai junta 1970-ben, Peléék világbajnoki címe idején is élen járt, de említhetjük saját példánkként a Rákosi Mátyás idején felemelkedett magyar Aranycsapatot is.

A sikerekben elenyésző a diktatúrák érdeme, míg a bukásban és a szétesésben annál több.

 

Hazatérő klasszisok, (egyelőre) otthon maradó tehetségek

A világ legnagyobb futballexportőre esetén arra nem vállalkozhatunk, hogy hiánytalanul elkészítsük az előző idényben felemelkedett tehetségek, valamint a világjárvány kirobbanása óta eltelt másfél évben szülőföldjükre visszatért futballisták teljes sorát, a munkát mindenesetre már a Hulk hazatérését tárgyaló cikkünkben megkezdtük, az ígéretes Atlético Mineiro-projekt rövid bemutatásával együtt. A Grêmióba időközben visszatért a rutinos szélső védő Rafinha, majd, lévén ez a nevelőegyesülete, Douglas Costa is csatlakozott a porto alegre-i egyesület keretéhez – a válogatottal a legutóbbi világbajnokságon is szerepelt szélső tizenegy és fél európai légióséve alatt tíz bajnoki címet, öt országos kupát, és további hat szuperkupát gyűjtött be, valamint a legutóbbi klubvilágbajnokságról is aranyéremmel a nyakában távozott. Immár a São Paulo FC-t erősíti a korábbi olasz válogatott csatár Eder, tízévnyi ukrajnai légióskodás után hazatért nevelőegyesületébe, az Internacionalba a Sahtyor Donyeckből Taison, de említhetjük a bolgár Ludogorec Razgradot két-két bajnoki címhez segített Rafael Forstert és Jonathan Cafút is. Forsterre az FTC szurkolói élénken emlékezhetnek 2019 őszéről, amikor az Európa-liga csoportkörében a Ludogorec többek között a brazil bekk duplájával nyert 3–0-ra Budapesten a Groupama Arénában.

 

A korábbi 26-szoros olasz válogatott Eder Citadin Martins idén először rúg labdába szülőföldjén (forrás: UOL)

A 2020-as idényben felemelkedett tehetségeket más időkben nyilván elszipkázták volna a tehetősebb külföldi klubok, most azonban Gabriel Menino (Palmeiras), Yuri Alberto (Internacional), Martinelli (Fluminense) és társaik nagyrészt helyben maradtak, aggódniuk azonban nem kell azért, hogy ezzel fejlődésük lelassulna, vagy egyenesen megállna… Bőven lesz ugyanis kitől tanulniuk a pályán és az edzéseken, kell-e jobb ellenfél és motiváló tanár, mint a kontinens legjobb csatára, Gabriel „Gabigol” Barbosa (Flamengo), vagy a veteránok közül Dani Alves (São Paulo FC), Luiz Adriano (Palmeiras), Nenê (Fluminense), Diego Alves, Diego Ribas és Filipe Luís (Flamengo), esetleg (Corinthians)? Csatasorba állnak 2021-ben az előző szezon erejük teljében lévő ászai is, mint Marinho (Santos FC), Claudinho (Red Bull Bragantino), Danilo Barbosa (Palmeiras), Pedro (Flamengo), Pepê (Grêmió), és mindazok, akik az utolsó fordulóig izgalmassá, széppé varázsolták a tavalyi idényt.

 


(X) Ha neked tetszik az Unibet, akkor bizonyára a barátaidnak is tetszeni fog! Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

Az edzői gárda

Ha már szóba hoztuk a tanárokat, amellett sem mehetünk el, milyen észbontóan izgalmas edzői gárda jött össze a Campeonato Brasileiro Série A 2021-es szezonjára! Természetesen továbbra is számíthatunk az olyan rutinos, minden hájjal megkent helyi szakikra, mint Paulo Autuori (Athletico Paranaense), Alexi Stival „Cuca” (Atlético Mineiro), vagy éppen a tekintélyes pocakjáról becenevét elnyert Augusto „Guto” Ferreira (Ceará). Jönnek a feltörekvő, sikeréhes trénerek, mint az újonc Cuiabánál Alberto Valentim, a Fortalezát harcba vezető argentin Juan Pablo Vojvoda, a Palmeirasszal friss Libertadores-győztes portugál Abel Ferreira, és a társaság legfiatalabbjaként az Internacional spanyol szakvezetője, a 36 éves Miguel Ángel Ramírez, aki 2019-ben Sudamericana-kupagyőzelemre vezette az ecuadori Independiente del Vallét. Melléjük nőhetnek fel azok az egykori klasszis labdarúgók, akikről még nem derülhetett ki egyértelműen, mit tudnak a pálya szélén: Hernán Crespo (São Paulo FC), a Flamengót tavaly némi szerencsével bajnoki címre vezető Rogério Ceni, a Corinthiansnál frissen kinevezett Sylvinho, és persze a tíz éven át Európában  légióskodott Mozart, aki idén, 41 évesen megkapta első komoly vezetőedzői megbízását a Chapecoensétől.

 

Nemzetközi kupák

A bajnoki rajtkor esedékes esélylatolgatás szempontjából abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az országost megelőző állami bajnokságok lezajlottak, akár csak a dél-amerikai nemzetközi kupák csoportkörei, így mind a húsz klub aktuális erejéről, fejlődéséről, formájának alakulásáról képet kaphattunk a tavasz folyamán.

A Libertadores-kupa 2020-as döntőjét két brazil együttes játszotta (Palmeiras–Santos FC: 1–0), a 2021-es Liberatores-csoportkört pedig fényesen, kimagasló sikerrel teljesítették az ország klubjai: a Palmerias, a Fluminense, az Atlético Mineiro, az Internacional, valamint a Flamengo egyaránt csoportelsőként jutottak tovább, nem okozott gondott az egyenes kieséses szakaszba lépés a São Paulo FC gárdájának sem, egyedül a tavalyi döntős Santos FC vérzett el egy különösen erős csoportban, harmadik helyük révén azonban a Copa Sudamericanában még Marinhóék is folytathatják nemzetközi szereplésüket.

A Copa Sudamericanában a Red Bull Bragantino, a Grêmio, illetve az Athletico Paranaense megnyerte csoportját, a Ceará drámai küzdelemben, az utolsó körben csúszott le a továbbjutásról, egyedül a Corinthians szerepelt mélyen várakozáson alul – ez a tavaly októberben kinevezett vezetőedző, Vágner Mancini állásába került, a helyén már Sylvinho, az FC Barcelonával kétszeres BL-győztes korábbi klasszis balhátvéd ül, aki 1990-től 1999-ig, Európába igazolásáig az egyesületnél nevelkedett.

 

A Palmeiras ragyogó tehetségű, húszéves középpályása, Gabriel Menino egyelőre otthon marad (forrás: Chelsea Fans Brasil)

Állami bajnokságok

A főbb állami bajnokságok eredményeire is bátran támaszkodhatunk az egyes csapatok erejének belövésekor, az élvonalnak a legtöbb, öt egyesületet adó paulista pontvadászattal kezdve. Ezt a döntőben a Libertadores-címvédő Palmeirast felülmúlva a São Paulo FC nyerte, a fent említett Corinthians az elődöntőig jutott, a Santos FC viszont csúnyán lebőgött. Megvolt tehát az év első edzőváltása a fekete-fehéreknél is, a kispadra pedig a februárban kinevezett argentin tréner, Ariel Holan helyett az a Fernando Diniz ült le, akit pár hónappal korábban éppen a helyi rivális São Paulo FC-től bocsátottak el…

Rio de Janeiro állam carioca bajnokságában a Flu-Fla páros, azaz a Fluminense és a Flamengo viszik a prímet, az országos bajnoki címvédő Flamengo együttese Gabriel Barbosa vezetésével ezúttal az állami döntőben is legyőzte helyi ellenlábasát. Az állam egészét tekintve szomorú fejlemény, hogy az évek óta válságban vergődő Botafogo és Vasco da Gama 2021-re egyaránt a másodosztályba szorultak vissza.

 

Gabigol 2019-ben és 2020-ban is győzelemre vezette a Flamengót (forrás: Twitter / Gabigol)

A Serie A-nak idén három klubot adó legdélebbi brazil állam, Rio Grande do Sul bajnokságában, a gaúcho pontvadászatban ezúttal Internacional–Grêmio döntő alakult ki, amely szoros Grêmio-győzelemmel zárult – ne feledjük, a csapat 2017-ben Libertadores-kupát nyert, az azévi klubvilágbajnokság döntőjén a Real Madrid Cristiano Ronaldo góljával győzte le Pedro Geromeléket 1–0-ra; az Internacional alig maradt le a 2020-as bajnoki címről, még ebben a bivalyerős mezőnyben is az egyik legizgalmasabb futballprojektet viszik az ifjú spanyol tréner,  Miguel Ángel Ramírez szakmai irányításával.

Minas Gerais államban eközben szintén figyelemre méltó folyamatok zajlanak a labdarúgáson belül, azzal együtt is, hogy a nagy múltú Cruzeiro az országos bajnoki cím és a nemzetközi sikerek helyett a puszta létéért küzd a Serie B-ben. A nagyobb sikerekre az államból ezúttal az Atlético Mineiro pályázik eséllyel, ugyanakkor ígéretes társaságnak tűnik az idei élvonal egyik újonca, az América Mineiro is: játékerejüket valamelyest érzékelteti, hogy az állami bajnokság döntőjében kétszer 90 perc alatt gól nélküli döntetlent értek el a papíron jobb erőkből álló Atléticóval szemben, így végül csak az alapszakaszban elért jobb helyezés döntőtt  Hulkék javára. A kis északi Ceará állam már harmadik éve büszkélkedhet egyszerre két élvonalbeli csapattal, a helyi cearense bajnokság döntőjébe természetesen ezek, a Fortaleza, illetve a Ceará jutottak: a gól nélküli finálét követően a mineiróhoz hasonlóan itt is az alapszakaszban elért helyezés ért győzelmet, méghozzá a Fortalezának.

Santa Catarinában a catarinense döntőjében az újonc Chapecoense új trénerével, Mozarttal a kispadon mérkőzött a másodosztályú helyi rivális Avaí ellenében, és maradt alul összesítésben 3–2-vel, a Reggina és a Szpartak Moszkva légiósaként megismert egykori középpályás első komoly edzői tetszjén tehát elbukott. Neki azonban legalább még megvan az állása, ellentétben Jorginhóéval: az Atlético Goianense kockáztatott az 1994-es világbajnok kispadra ültetésével, ami ez esetben nem jött be a klubnak, májusban új tréner után kellett nézniük. Goiásban sötét a helyzet jelenleg a labdarúgás terén, az előző idény végén másik képviselőjük, a Goiás EC búcsúzott az élvonaltól, az Atléticónál pedig egyelőre több a kérdőjel, mint a bizonyosság. Nem lehetnek nyugodtak Paraná állam zászlóshajójánál, a CA Paranaensénél sem, hiszen bár a klub 2018-ban elhódította a Copa Sudamericana trófeáját, 2019-ben pedig a brazil országos kupát, az elmúlt hónapokban Paulo Autuori irányításával bizony hullámzó teljesítményt mutattak a pályán… Ahol viszont minden ok megvan a bizakodásra, az a kis, tízmillió lakosú Pernambuco állam, hiszen a Sport Recife 2020-ban újoncként meg tudott ragadni a Serie A-ban, miközben a Serie B-s újonc Náutico szintén bravúrosan szerepelt és bent maradt a második vonalban. A májusi pernambucano állami döntőt ezután két 1–1-es döntetlen után drámai büntetőpárbaj végén nyerte a Náutico, a színvonalat és a küzdőszellemet figyelve indokolt az optimizmus mindkét együttes idei országos bajnoki szereplését illetően.

 

Az egykori remek középpályás Mozart a kispadról vezényli a Chapecoensét (forrás: Globo Esporte)

Mostantól tehát az idény december 5-i végéig bő hat hónapon át, 38 fordulón keresztül élvezhetjük a jogo bonitót, ami „békeidőben” valószínűleg sosem jött volna létre, az új idők viszont összehozták azt a csúcsfutballt, amelyről az igazi szurkolók nemcsak Brazíliában, de a világ minden táján fantáziáltak az elmúlt évtizedekben.

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

 

0 0 votes
Article Rating

Írj hozzászólást

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x