Az önpusztítás magasiskolája

Két szezonnal ezelőtt, 2018 májusában a Schalke 04 játékosainak nyakába még ezüstérmet akasztottak, most viszont a gelsenkircheni együttes tizenegy forduló elteltével győzelem nélkül kullog a tabella utolsó helyén. Mindössze négy nyeretlen mérkőzésre vannak attól, hogy beállítsák a Tasmania Berlin 31 meccses rekordját, amit 1965. augusztus 14. és 1966. május 21. közt hozott össze a mára már megszűnt fővárosi klub. 

A kialakult helyzet több összetevős, így a következőkben különálló, de részleteiben összefonódó blokkokba fogjuk végig venni, hogy mik is vezettek el addig, hogy már egyre többen nem csak sajnálatot éreznek a klub iránt, hanem valahol legbelül azt is, hogy önnön hibájából idekerülve, talán meg is érdemli ezt.

 

VIHAROS ANYAGI HELYZET (A PÉNZ – 2018-2020)

A 2018-as második helyet elérő keret már egy pénzügyileg erősen negatív átigazolási időszak után állt össze, amit az akkor még Bajnokok Ligájában való szereplés ki tudott egyenlíteni, így összességében nem voltak komolyabb gondok. Viszont, amikor a nyarat megint mínuszban zárták, akkor már elkezdtek gyülekezni a gomolyfelhők.

Miközben olyan alapemberek távoztak ingyen, mint Goretzka, Meyer vagy Di Santo, illetve kétmillióért cserébe mehetett el Naldo, addig a frissen igazolt játékosok közt olyan neveket találhatunk, akik az előző szezonban nem voltak hasonló szintet képviselő csapatban értékes kerettagok sem. Gondolhatunk itt Sebastian Rudyra, aki a Bayern Münchenből menekült el; Masracellre, aki két komoly sérülésen volt túl az előző idényben; de a Manchester City U23-as együtteséből igazolt Matondo sem tűnt valódi minőségi pótlásnak.

A pocsék bajnoki szereplés mellé enyhe mosolyfakasztó teljesítmény volt, hogy a Bajnokok Ligájában továbbjutottak a csoportból, de aztán a Manchester City megmutatta, hogy hová is tartoznak a 10-2-es összesítéssel. Végül a Bundesligában befutottak a 14. helyen, csakhogy a költségvetésbe továbbra is európai kupaszereplésből befolyó pénzösszegekkel tervezett a klub.

 

Schalke mélyrepülés történelmi vereség
A Manchester City elleni megalázó 7-0 sokat mondó pillanatképe.

Érzékelve a problémát, visszábbvettek a nyári költekezésből, de még mindig negatív lett a végelszámolás az átigazolásokat illetően. Igyekeztek a bértömeget azzal csökkenteni, hogy néhány embert kölcsönadtak, akik magasabb fizetéssel rendelkeztek. Mivel a teljesítmény egyéni- és csapatszinten is gyenge volt, nem volt piaca a játékosaiknak. Azok a bizonyos gomolyfelhők tovább gyülekeztek a klubszékház felett.

Az európai kupaszereplés hiányában abban reménykedtek Gelsenkirchenben, hogy kettős terhelés nélkül majd működni fog a csapat, újra feljavul a teljesítmény. Az őszre ez igaz is volt, de átfordulva 2020-ra minden megváltozott, megjött a vihar és tombolni kezdett.

A koronavírus csaknem csődbe juttatta a klubot, számukra volt a legégetőbb, hogy a tévés jogdíjak idő előtt kerüljenek kifizetésre, mikor már tudni lehetett, hogy lesz folytatás. Nem volt az évekre előre betervezett kupabevétel a zsebükben, nézők hiányában a meccsnapi pénzek sem jöttek, így pedig tető nélkül maradtak a zord időjárási körülmények között.

A teljes megsemmisülés elkerülésének érdekében, a legutóbbi, „nyári-őszi” traszferablakban már inkább az újjáépülés volt a cél, és a fizetések kitakarítása. Burgstaller és Caligiuri ingyen mehettek, akárcsak Nübel, akiről már télen tudni lehetett, hogy távozik. Kölcsönadták vételi opcióval McKennie-t, valamint opció nélkül Tekpeteyt és Rudyt.

Érkezők oldalán lejárt szerződésű játékosokkal próbálkoztak, kölcsönvétellel éltek, valamint az utánpótlásból hoztak fel fiatalokat. Meghatározták, hogy mennyi lehet a játékosok maximális éves fizetése, hogy a jövőben már ne lehessen ilyen szinten katasztrófa felé terelni a csapatot.

 

Bundesliga 2019-20 bérköltségek; sok fizetés + kevés teljesítmény = nagy gondok.

 

AZ ÁLLANDÓSÁG HIÁNYA (A SZAKMAI HÁTTÉR – 2017-2020)

Miközben a 2017 június elsejével kinevezett Domenico Tedesco sikeres időszakot élt meg a klubbal, amiben a szakértők szerint is komoly része volt az olasz felmenőkkel rendelkező német edző filozófiai és taktikai értékeinek, addig a keze alatt egyre-másra változó keretből a feladata mindig csak nehezebbé vált.

Míg a második szezonja végén a második helyen zártak, addig a harmadik idényét fentebb említett komoly átalakulás után nem tudta jól kezdeni. Öt bajnoki vereség után inogni kezdett a kispad alatta, de egy hárommeccses győzelmi széria ekkor még megmentette. Az új év viszont ismét felforrósította a székét, aminek a Manchester City elleni 7-0 lett a „lángra lobbanása”, és így 2019. március közepén menesztették.

A bajnokság végéig az a Huub Stevens vette át az irányítást, aki évek óta a felügyelőbizottság tagja volt, viszont lejárt volna az év végén az ideje, így beugrónak mindenki szerint megfelelő volt. A holland már korábban is irányította a csapatot, így most is tudta a dolgát. A játék továbbra is gyenge volt, az eredmények úgyszintén, így fel sem merült, hogy meghosszabbítják a szerződését.

A következő nyáron jött David Wagner, az amerikai-német a Huddersfieldnél hozott le egy csodával felérő szezont, mikor benntartotta a „terriereket” az élvonalban, majd második idény felénél menesztették, így visszatért a szigetországból.

A pénzügyi válsággal párhuzamosan a szakmai válság is a 2020-as évben csúcsosodott ki. Ugyan ősszel a látványos futball mellett jöttek az eredmények is, a kettősterhelés nélkül visszatért a csapat a hétközi – főként taktikai – edzésekhez, aminek a hatása visszaköszönt a mérkőzéseken is, de az új év beköszöntésével egy csapásra omlott össze minden.  

Bár a Borussia Mönchengladbach ellen még nyertek, illetve a kupában a Hertha ellen, de ezt követően a győzelem ízét csak barátságos meccsen érezték. Eljött a szezon vége és mindenki azt várta, hogy megköszönjék Wagner munkáját, de nem így történt. A klub kitartott az edző mellett, komoly visszhangot kiváltva a szurkolókból, akik bár nem lehettek ott a meccseken, de mégis minden felületen „hangot” adtak a nemtetszésüknek.

Mindössze két összecsapás – egy Bayern München elleni történelmi 8-0 a nyitómeccsen, majd egy hazai Werder Bremen elleni 1-3 –  kellett, és már is teljesült a fanok vágya: Wagner repült az együttestől.

Szeptember végén Manuel Baum vette át a stafétát, aki pár hónappal előtte lett kinevezve a német U18-as válogatott élére, de a vezetőség a döntését azzal indokolta, hogy a fiatalokkal való kapcsolata, és az utánpótlásban eltöltött éveinek szaktudása a jövőbeli tervekkel tökéletes összhangban lesz.

 

Schalke mélyrepülés győzelem
Az utóbbi idők egyetlen győzelemmel zárult meccse egy negyedosztályú ellenféllel szemben jött össze a kupában.

Ha ezt vesszük alapul, akkor idén talán nincs veszélyben az állása, még úgy sem, hogy a bajnokságban négy döntetlenre és öt vereségre futotta az együttesnek. Igaz, némi pozitívum, hogy a negyedosztályú Schweinfurt gárdáját legyőzték a DFB-Pokal első körében, bár azt ne firtassuk, hogy a kiscsapat csaknem olyan szintet képviselt a meccs képe alapján, mint a Schalke.

 

MEGKOPOTT ELNÖKI SZÉK

Még 2019 augusztusában Clemens Tönnies, a klub elnöke egy rasszista ügybe keveredett, ami politikai illetőségű volt, de közel sem vetett jó fényt a klubra sem. A német üzletember egy padernborni ünnepségen tartott előadást „Felelős vállalkozói szemmel” címmel, ahol erőművek építését szorgalmazta Afrikában, hogy munkahelyeket teremtsenek, megakadályozzák a fák kivágását, és ezáltal lassítanák a klímaváltozást – majd érthetetlen módon hozzátette: az elnépesedés ellen is jó módszer lenne, hiszen nem a gyermekcsinálással foglalkoznának esténként.

 

Clemens Tönnies bányászsisakban, ami a klub becenevére utaló jelkép.


Azt ne boncolgassuk, hogy ezután szétcincálta őt a sajtó, mert ez nem a klubhoz kapcsolódik, viszont az igen, hogy mindössze három hónapos eltiltást kapott az igazgatótanácstól, amit letöltve még az év vége előtt vissza is vette pozícióját a fegyelmi bizottság élén.

A következő, s egyben utolsó baklövése koronavírus miatti leállás alatt történt. 2020. június 23-án az országos járványügyi hivatal ellenőrzése során a hétezer főt foglalkoztató Tönnies Holding Rheda-Wiedenbrück-i húsfeldolgozó vágóhídján közel 1500 pozitív tesztet regisztráltak.

Elviekben a cég a jelentései szerint mindenki negatívnak talált, majd kiderült, hogy elcsalták a teszteléseket, sőt a szabályok áthágása is rendszeres volt, mert az új, szigorított előírásokat a folyamatok nagyobbik részében figyelmen kívül hagyták/hagyatták a dolgozókkal a termelés érdekében. 

Azt ismét ne zsenírozzuk, hogy alig két héttel ezt megelőzően az egyik női magazin belső információkra hivatkozva azt hozta le, hogy a telephelyen dolgozó nők nagyobbik része megterhelő fizikai munkának, valamint a vezetőség szexuális zaklatásának van kitéve, csak a körülmények miatt munkavesztéstől való félelem miatt nem mernek erről szólni senkinek sem.

A kisebb kitérő után menjünk vissza a klubhoz, egész pontosan a székházhoz, ahol a koronavírus szabályozások ellenére közel ezer ember tiltakozott, hogy azonnal mondjon le Tönnies a posztjáról, és semmilyen módon ne is térjen vissza soha többé. A tiltakozó emberek láncot alkotva vették körbe az egész épületet, így kifejezve az ő összetartásukat az elnök ellen.

Három nappal később Tönnies lemondott, sőt a bizottságban elfoglalt többi pozíciójáról is, teljesen maga mögött hagyva a Schalkét, amelynél 19 éve volt az fegyelmi bizottság elnöke.

 

KÜLSŐ TÉNYEZŐK

Steffen Freund tévés-szakértő, korábbi Schalke-labdarúgó pár héttel ezelőtt a Doppelpass című televíziós műsorban olyan kijelentést tett, miszerint Bentalebnek és Haritnak a származásukból adódóan – vagyis, hogy arab felmenőkkel rendelkeznek – a mentalitásuk alkalmatlan a fegyelmezettségre és a kellő munkára, amit igényelne a Bundesliga szintje. Szerinte mindkét játékos nagyon tehetséges, de nem tudja kihozni magából ezt.

 

Schalke mélyrepülés freund
Steffen Freund itt még helyszíni szakértőként.

A rasszista mondatok nem csak a sajtót, de a klubot is bejárták, a két játékos hatalmas balhé közepette jelent meg a székházban, hogy a klub álljon ki mellettük, mert ezt nem tűrhetik el. A történteket semmilyen közlemény nem követte, így bátran állítható, hogy a szőnyeg alá lett söpörve az eset.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Freund nyilatkozata a Wolfsburg elleni mérkőzés utáni héten történt, aminek hétfőjén a klub határozatlan időre eltiltotta az első csapattól a két játékost fegyelmezetlenségi okokra hivatkozva. Haritot a 39. percben lecserélték, amit kisebb hisztéria mellett vett tudomásul a marokkói, míg a rossz nyelvek szerint Bentaleb a mérkőzés után az öltözőben fejezte ki negatív véleményét az edző és a kései beállításával kapcsolatban. Az algériai esetében az is felröppent, hogy a szezonban már nem fog többet szerepelni, s mivel lejár a szerződése, így a gelsenkircheni karrierje is befejeződhet ezzel.

 

ÖSSZEGZÉS

A klub minden részén hatalmas a baj, kezdve a vezetőségtől, a kispadon ülő személy és a keret folyamatos cserélődésén át, egészen a külsős véleményekig. Bármennyire is tűnik radikálisnak a jelenlegi egyetlen megoldásnak a purgatórium tűnik, amit a kiesés valósítana meg.

A vihar befejeztével, ott új lapot kaphatnának, a kitisztult égbolt alatt pedig alapjaitól kezdve lehetne felépíteni a házat, amiben remélhetőleg a fiatalság kapná a főszerepet, mert a Schalke rendelkezik az ország egyik – ha nem a – legjobb ifjúsági szakosztályával. Az utánpótláscsapataik az elmúlt évtized legtöbb bajnoki címét nyerték össze, ami bizakodásra adhat okot, mert merítési lehetőség van, csak bízni kell bennük és örökre elfelejteni azt az utat, ami ebbe a katasztrofális helyzetbe elvezette a klubot.


Képek: Getty Images

0 0 votes
Article Rating

Írj hozzászólást

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x