Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Labdarúgás
2021. 04. 02.

Bekerülhettek a megfigyelői noteszbe – U21 Európa-bajnokság

Author avatar
Lezárult a magyar-szlovén közös rendezésű U21 Európa-bajnokság csoportköre, melynek végeztével a kieső csapatok legjobbjai közül gyűjtöttünk össze öt játékost, akiknek a teljesítménye okot adhatott a megfigyelők számára, hogy bevéssék a nevüket a jegyzetfüzetükbe. Olyan játékosokról van szó, akik a jelenlegi klubcsapatuknál is tudnak olyan szintet hozni, amit egy kis nemzetközi produktummal vegyítve már komolykereslet lehet rájuk a nyár folyamán.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Azt jól tudjuk, hogy a csapat teljesítménye nem egy ember játékán múlik, még ha az egyén sokat is tud hozzáadni az összképhez. Az alábbi listán olyan játékosok szerepelnek, akik a három meccsen állandósítani tudtak egy magas szintet, amivel egyértelműen jelezték a szurkolók és a szakma felé is, hogy bizony rájuk érdemes figyelni.

 

ANDREI CIOBANU – ROMÁNIA

A Viitorul középpályása több szempontból is emlékezetessé tette magának ezt a tornát. Lőtt egy csodaszép szabadrúgásgólt a hollandok kapujába, majd jegyzett egy asszisztot a második összecsapáson a magyarok ellen, végül pedig utolsó reménykeltő cseréje volt csapatának a sorsdöntő, németekkel vívott találkozón, ahol végül nem sikerült kiharcolniuk a továbbjutást.

A pályán töltött 242 játékperce során 177 passzkísérlete volt, amelynek 90%-a pontos lett. Volt ezek közt 15 progresszív átadása, kilenc pontos passza a boxon belülre, négy kulcspassza, valamint három sikeres beadása. A román támadások egyik kulcsszereplője volt a bal és a jobb oldalon is, 16 cselkísérletéből tíz is sikeres lett, illetve kombinatív megoldásokkal tudott élni, olykor jól együtt működve a szélsővédővel, valamint a kimozgó középpályásokkal. Jól látta meg a megjátszható területeket, ahová előszeretettel indított a társaknak labdát.

 

Remekül veszi észre a kiugratási lehetőséget és jó ütemben löbböli be a labdát a védelem mögé.

Feljegyezhettek a neve mellé öt kialakított helyzetet, amelyekből összesen 1,03 xA jött össze számára. Ő maga kísérletezett 11 lövéssel, ezek közül viszont csak négy talált kaput, de ez annak is köszönhető, hogy távolról lőtt (átlagban 23,8 méter), és nem volt épp a legjobb a helyzetkiválasztása sem (0,06 NPxG/Sh).

 

A torna egyik legszebb gólja egy pontot ért a román együttesnek.

A védekezés klubszinten sem számít az erősségének és az Eb-n is megmutatkozott néhány hiányossága, de a presszingben és a labdaszerzésekben aktívan kivette a részét. A védekező párharcainak közel felét megnyerte, a szerelési kísérleteinek 60%-a sikeres lett, valamint összeszedett egy tucat lecsorgót és még hatszor a passzokba is bele tudott lépni megszerezve ezzel a játékszert.

 

Nem csak megszerzi a labdát, de azonnal mozog üres területre, hogy megjátszható legyen.

A 23 éves középpályás szerződése 2023-ig szól, a hátunk mögött hagyott téli átigazolási időszakban állítólag már volt olasz megkeresése. A mostani teljesítménye akár segíthetett is abban, hogy a nyáron lecsapjon rá valaki. 

BASTIEN TOMA – SVÁJC

A belga Genk középpályása eredetileg a pálya centrumában szeret elhelyezkedni, de a torna során inkább a szélen számított rá Mauro Lustrinelli szövetségi edző, Anglia ellen a jobb, a másik két alkalommal a bal oldalon. Itt sem vallott szégyent, sőt itt is meg tudta mutatni, hogy igazi univerzális játékos, akire bármilyen poszton lehet számítani. A helvétek az első meccs meglepetésgyőzelme után elfogytak, de csak a rossz gólarányuk miatt lettek utolsók a csoportjukban.

A pályán töltött 215 perce alatt a fő erőssége a magabiztos passzjátéka volt Tomának, még ha nem is kellett túl sok esetben átadással kísérletezzen. A 84/93-as mutató 90%-os hatékonyságot jelent, de például a portugálok elleni fél órája során egyet sem hibázott. A torna során 14 progresszív passz, nyolc boxon belülre juttatott pontos átadás, négy kulcspassz és négy kialakított helyzet került a neve mellé.

 

Ilyen helyzetkihasználás mellett nem meglepő, hogy nem lett asszisztja, pedig ő megtette a maga részét.

Saját lövőhelyzeteivel nem sáfárkodott jól. Csak egy kísérlete volt a tizenhatoson belülről, az kapufa lett, illetve kétszer is a 14-es zónából próbálkozhatott, de az egyiket blokkolni tudták, a másik pedig nem volt elég életerős.

 

Egy progresszív megindulás után a kényszerítőt követően vállalkozik lövésre, de a portugálok elleni meccsen semmi nem akart összejönni.

A védekezésének egyik legfőbb faktora a presszing volt. Összesen 34 nyomásgyakorlást hajtott végre, melyek során 42%-os lett a sikerességi rátája, ami igazán imponáló volt és a tornán az elitbe tartozott ezzel. Sokatmondó, hogy a nyolc labdaszerzéséből hat is az ellenfél térfelén jött össze, ahogy az is, hogy a védekező párharcainak majdnem a fele a támadó-, és a semleges harmadban történt meg, amihez bónuszadat, hogy ezek 78%-a sikeres is volt.

 

Nyomást gyakorol, két párharcot nyer és még jól is indítja a társat.

Csak tavaly szeptemberben igazolt Belgiumba és 2024-ig írt alá, így most nyáron nem valószínű, hogy váltani fog, de egyre több esélyt kap klubcsapatában is, ahol ilyen teljesítménnyel könnyen kitűnhet. 

ALJOSA MATKO – SZLOVÉNIA

A szlovén válogatott először szerepelhetett U21-es kontinensviadalon, és azt a viszonylag sima kiesésük meg is mutatta, hogy ez csak azért történt meg, mert társrendezőként vehettek részt a tornán. A csapat egyik kulcsembere a Maribor támadó szellemű szélsője, akinek a sebességére tudtak építeni a kontrák esetén, gólt mégsem ilyen körülmények között szerzett.

A három meccsen összesen 267 percet a pályán töltő Matko lett hazája első gólszerzője az U21-es tornán, ám így sem lehet feltétlenül boldog a saját helyzetkihasználását illetően, mert ennél több is volt benne. Az olaszok elleni sorsdöntő, noha annál egyoldalúbb összecsapáson volt egy igazán imponáló csele és helyzetbe kerülése, ami végül a torna egyik legszebb védése lett, de abból a szituációból így kijönni mindenképp kiemelendő.

 

Egy szép csel, majd erőszakos hozzáállás, végül a csaknem gólt érő lövés. Itt már csak Carnesecchi bravúrja segíthetett.

A passzjátéka neki sem és az egész szlovén csapatnak sem volt valami fényes, de mindhárom meccs során javarészt ők voltak alárendelt szerepben, így ezt nehéz is lett volna megmutatni. Mindössze 56%-os lett a passzhatékonysága, de több esetben olyan labdákért kellett küzdenie, amikkel örülhetett, hogy tud valamit is kezdeni.

 

Sokkal jobb megoldást is választhatott volna a társ, de még valahogy sikerült Matkonak megjátszani, de a második passznál ismét esélytelen volt, hogy ő szerezze meg.

Védekezés címszó alatt a két szélsőként töltött meccsén a saját oldalvonala környéki területetek lezárása volt a feladata, amit jól jelez, hogy ezeken az összecsapásokon egyszer tudták lecselezni és csak egy beadás jött az ő zónájából. Cserébe lefülelt négy átadást és kétszer is szerelni tudott. Az olaszok ellen csatárként már a presszing volt a feladata, amelynek révén egy tucatnyi nyomásgyakorlással kétszer is ő maga és kétszer a társai tudtak labdát szerzeni.

 

Háromfős presszingből végül ő tud szerelni és megszerzi a játékszert, amiből jöhet is a kontra.

Egy nagyon akaratos, semmitől meg nem hátráló stílust mutatott meg, aki képes egyéni villanásokra. Még csak 21 éves és 2024-ig szól a kontraktusa, de odahaza szépen termeli a gólokat, így a mostani feljegyzéseket a hazai ligában nyújtott, minőségibb társakkal körülvett eredményei tudják majd még értékesebbé tenni a megfigyelők számára. 

MARTIN JEDLICKA – CSEHORSZÁG

A csehek egész sokáig esélyesek voltak a továbbjutásra, de amennyire rajtuk múlott, annyira nem is. Az olaszok elleni pozitív előjelű meglepetés-pontszerzésben főszerepet vállaló DAC-hálóőr nem tudott többet tenni annál, minthogy minden meccsen meg fog szinte mindent, ami nem kiszolgáltatott helyzetből érkezik a kapujára, de ez is kevésnek bizonyult.

A három meccs során az úgynevezett open-play passzainak a 77%-a lett sikeres, ami kimondottan magas szám, sőt a tornán a három legjobb közé rangsorolja, noha nem a legnagyobb mennyiségben (36/47), de a csehek kétszer is inkább csak védekeztek, ott pedig nem kellett túl sokat járatniuk a labdát hátul. A hosszú átadásai esetén is remekül vizsgázott, hiszen 68%-os hatékonysággal embert találtak, ami szintén a legjobbak közé sorolja (5.), pedig ebből egész magas kísérletszámmal rendelkezik (pontrúgásokkal együtt 28/41).

 

A szlovénok elleni meccsen jellemzően sokszor ívelt fel, hogy mihamarabb tegyenek meg nagy távolságot vertikálisan és hogy a társak fejpárbajt vívhassanak.

Kézzel nagyon magabiztosan dobálta ki a labdákat, hiszen mind a kilenc kísérlete társat talált. Az átlagban 24,3 méter pedig azt is visszaadja, hogy nem csak a kigurított labdákra kell itt gondolni, hanem a komoly távolságokra nyúló, előre hajított passzokra is.

Az, hogy egyik meccsét sem tudta lehozni kapott gól nélkül, talán a legkevésbé az ő hibája, hiszen az egész cseh védelem elég gyengén muzsikált a torna egészét nézve. Összességében 32 lövést engedtek, amiből 14 kaput is talált, mindent összeadva 4,2 xG jött ki az ellenfelek kísérleteiből. Ez alapján a négy kapott gól egy átlagos teljesítmény, viszont, ha azt vesszük górcső alá, hogy a bekapott találatok egyenként milyen értéket képviselnek – 0.48; 0.50; 0.51; 0.12 – akkor láthatjuk, hogy csak egy esetben volt olyan szituációban, ahol a várható érték alapján neki volt szignifikánsabb nagyobb esélye védeni, nem pedig a támadónak gólt szerezni.   

 

Ilyen és ehhez hasonló bravúrokat is be kellett mutasson, hogy életben tartsa csapata reményeit, amik végül mégis elvesztek.

A 23 éves kapus szerződése 2022 nyaráig szól a dunaszerdahelyieknél, ahol valószínűleg meg vannak elégedve vele, de ha nem tudnak vele hosszabbítani, a nyáron muszáj lesz túladniuk rajta. Ilyen teljesítménnyel van esélye a szlovák élvonalnál magasabb polcra is eljutni. 

ARSEN ZAKHARYAN – OROSZORSZÁG

Az oroszok az első meccsen annyira domináns játékkal rukkoltak elő, hogy elhitették sokakkal, hogy nekik ott lesz a helyük a legjobbak között. Aztán elfogyott a tudomány, mert a franciák és a dánok is legyőzték őket viszonylag könnyedén, ez pedig azt jelentette, hogy a folytatásra már nem kell újra elutazniuk. A Dinamo Moscow 17 éves középpályása azonban így is mindhárom találkozón megmutathatta magát és még úgy is felkelthette a figyelmet, hogy köztudottan kevés orosz hagyja el a hazáját – főleg sikeres karrierrel.

Sem az összesen 182 játékperc, sem a 75 passzkísérlet nem számít túl soknak, sőt még csak a 79%-os hatékonyság sem kiemelkedő, de az, hogy kilenc progresszív átadása volt, ebből pedig hét a támadóharmadon belülre ment, az már sejteti, hogy neki igazán sok kockázatos passza volt. Összesen 14 átadással próbálkozott a tizenhatoson belül lévő társat megjátszani, ebből nyolc pontos is volt, akárcsak a négy kulcspassza, valamint a három kialakított helyzete is jól visszaadja, hogy egy igazi szervezőről van szó esetében.

 

Többször is visszaköszönő jelenetsor, hogy a vonalak közt kéri és kapja a labdát, majd a passz után azonnal indul az üres területbe, hogy megjátszható legyen.

Összesen hat lövésre futotta tőle, és bár nem ez volt az elsődleges feladata, de azért saját magának is tudott kialakítani olyan szituációt, amikor veszélyeztethetett. Izland ellen be is talált egy szép akció végén, azonban a franciák elleni összecsapáson nagyon sok múlott rajta, mert a meccs korai szakaszában hibázott egy ordító ziccerben, amivel ők kerülhettek volna előnybe.

 

Ilyen szituációkban nem fér bele, hogy elherdáljon ilyen lehetőséget. Ha itt betalál átírhatta volna az orosz csapat szereplésének forgatókönyvét.

Az oroszok nem igazán gyakoroltak nyomást egyik ellenfelükre sem – az izlandiak ellen a meccs nagyon korai szakaszában, meg a dánok ellen egy keveset a két bekapott gól után – ez pedig meg is alapozta, hogy a hazai bajnokságban mutatott számaival ellentétben itt nem igazán jött ki az ilyesfajta erőssége. Amikor lendületből vezethették rá a labdát, akkor rendszerint vesztett is akárcsak a szerelési kísérleteinél, ahol mindössze 20%-os hatékonyságot tud felmutatni. Egyedül a lefülelt passzok és a begyűjtött lecsorgók kapcsán lehet dicsérni, de ezekből sem akadt sok a taktikának is köszönhetően.

 

Amikor a csapat úgy döntött, hogy letámad, akkor azonnal megcsillantak az erősségei, hogy remekül zár passzsávot és jó érzékkel csíp el átadást.

Miután nagyon fiatal még, csak most írta alá az első profi szerződését, ami 2024 nyaráig szól, de már hallani pletykákat, hogy több érdeklődő is akad iránta, mert nagyon bekezdett a Premjer Ligában.Videók: Instatscout


Kapcsolódó cikkek:

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.