Interjúk
Portrék
Elemzések
Kultúra
Kézilabda
Interjuk
Interjúk
Portrek
Portrék
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra
Kézilabda
null
Labdarúgás
2021. 05. 23.

Budapest Honvéd: Sebzett Aranyoroszlánok

Author avatarAuthor avatar
Lezárult a 2020/2021-es OTP Bank Liga, így egyfajta szezonösszegzésként visszatekinthetünk a magyar élvonal csapatainak teljesítményére. Sorozatunk harmadik részében a Budapest Honvéd zaklatott évadját dolgozzuk fel.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Amikor 2019 tavaszán tulajdonosváltásra került sor a XIX. kerületben és George F. Hemingway helyét a Metalcom-csoporthoz tartozó Reditus Equity Zrt. vette át, élén Mendelényi Dániellel és Bozó Zoltánnal, dörzsölhették a tenyerüket a piros-fekete szurkolók: vége a fizetési sapkának, új stadiont kapnak, az új tulajdonosok pedig nagy tervekkel, nagy reményekkel és nagy pénzeszsákokkal a Ferencváros és a Videoton méltó kihívójává teszik szeretett csapatukat.  Bár az előző, koronavírus által kettészakított szezont ötödik helyen és kupagyőztesként zárták, a háttérben nagyon komoly strukturális és szakmai változások körvonalazódtak. Ennek érdekében még azon a tavaszon kinevezték a főként az Egyesült Államokban vezetői tapasztalatokat szerző Urbányi Istvánt sportigazgatónak, a nyáron pedig a német focin szocializálódott, de mára már inkább csak Jürgen Klopp barátjaként emlegetett Bódog Tamást vezetőedzőnek.

Ami a játékoskeretet illeti, magyar szinten komoly erősítésekbe fogott a klub: elengedték ugyan a Lefkovics Robi, Amadou Moutari, Macdonald Niba légióskontingenst, akikre talán már ma sem nagyon emlékeznek a fanatikusok, cserébe viszont érkezett a kapuba – mint később kiderült, a kispadra – Nagy Sándor az élvonaltól búcsúzó Debrecentől, a védelembe Baráth Botond Kansasből és a Zalaegerszegen remek idényt futó, támadni igencsak szerető balhátvéd Tamás Krisztián. A középpályára szerződött Zsótér Donát Újpestről, a támadósort pedig olyan magyar válogatott játékosokkal tették versenyképessé, mint a 2017-es bajnokcsapat gólkirálya Eppel Márton, vagy éppen a Palermo-Nicosia-Hull bermuda-háromszögben kis híján elvesző Balogh Norbert. Melléjük csatlakozott még a másodosztályú Haladás tehetséges támadója Tóth-Gábor Kristóf, valamint a mali támadó Boubacar Traoré, akik inkább a jövő emberei lehetnek. Érdekes eset még Davide Lanzafame-é, kölcsönjátéka után előbb megvásárolták a Ferencvárostól az olasz támadót, majd azonnal tovább is adták a török másodosztályba. Jelen sorok írásakor azonban már Vicenzában játszik a Serie B-ben.

 

Bódogtól és Zsótértól is sokat vártak a szezon előtt Kispesten (fotó: honvedfc.hu)


 

Nehézkes szezonkezdet

Bódog az első bajnoki meccsén az MTK vendégeként (szezonbeli hazai pályáján) a Tujvel – Mezghrani, Batik, Baráth, Tamás K. – Kesztyűs, Hidi, Zsótér, Gazdag – Ugrai, Tóth-Gábor kezdőcsapatot küldte pályára, ám sima 3-1-es vereséget szenvedtek az újonctól. A következő körben immár pályaválasztóként szenvedtek 2-1-es vereséget a Kisvárdától, a rossz szezonkezdetet némileg elhomályosította a finn Inter Turku hosszabbítás utáni kiejtése az Európa-ligából (később a svéd Malmö játszi könnyedséggel zúzta porrá a Honvéd európai álmait egy budapesti 2-0-s sikerrel). A Bódog vezette (segítői Pisont, Dajka korábbi NB I.-es edzők, akikhez később csatlakozott a szintén Pro Licences Klausz László) együttes első bajnoki győzelme Diósgyőrben született meg kettős emberelőnyben egy botrányos mérkőzésen, ahol Gazdag Dániel előbb a szezon legszebb gólját szerezte,  majd a meccs utáni interjúban leöntötték, megdobálták a tévékamerák előtt. A várt kiegyenesedés azonban nem akart összejönni: a következő kilenc meccsen mindössze egyetlen győzelmet aratott a csapat (Zalaegerszegen 4-2) és nem tudott elmozdulni a kiesőzónából, így december elején az MTK elleni 2-2 után a vezetők váltottak a kispadon és a karmesteri pálcát az a Pisont István kapta meg, akinek a vezetésével az előző szezonban a Honvéd megnyerte a Magyar Kupát. Kispest legnagyobb királya stabilizálta, majd elkormányozta a kiesőhelyekről az együttest, a téli szünetre a vonal fölött tartózkodva vonulhattak, miután pontot csentek Kisvárdáról (0-0), valamint legyőzték a DVTK-t (5-1) és a Budafokot (2-1), a kiesés kapcsán tehát két közvetlen riválisnak mondható ellenfelet.

 

Az ősz végén már Pisont István mutatta az irányt a kispesti labdarúgóknak (fotó: nso.hu)


 

Ez a tavasz, nem az a tavasz

Pisont megbízást kapott a tavaszi szezonra is, úgy tűnt, vezetésével felemelkedhet a középmezőnybe a kispesti klub és egy újabb jó kupaszerepléssel, akár nemzetközi szereplésben is gondolkodhatnak a piros-fekete klub szurkolói. A téli játékosmozgások a nevek szintjén ismételten jól sikerültek, a gyakorlatban aztán ismét kiderült, hogy ez önmagában nem garancia a sikerre. Távozott a csapattól a kiismerhetetlen cselezőkészségű és személyiségű Ugrai Roland, valamint a védelemben számításba alig vett Kálnoki-Kis Dávid, érkezett a Ferencvárosnál, valamint Zalaegerszegen is bizonyító Bőle Lukács, hazatért a több játéklehetőség és az Eb-keretbe kerülés reményében Lengyelországból Nagy Dominik, ahonnan követte őt a marcona helyi védő Lukas Klemenz, valamint az izraeli-román hátvéd Nir Bardea. Nagy várakozás előzte meg tehát 2021-et.

Az együttes a tavaszi szezon kezdetén hiába tűnt masszívnak, három veretlen meccsel kezdtek (ZTE 2-2 [o], Videoton 2-1 [i], Paks 1-1 [o]) az ellenfelek pontgyűjtő akciójának köszönhetően nem tudott kellően eltávolodni a kiesőzónától. Pisont reaktiválta a védelemben a Bódognál keveset játszó Ivan Lovric – Djordje Kamber kettőst, azonban, hogy mennyire kényszerből és mennyire sportszakmai okokból, azt nem tudjuk, mert a magyar együttesek zöméhez hasonlóan a koronavírus-fertőzött játékosokról csak feltételezések, szóbeszédek voltak, pontos tájékoztatások nem. Mindenesetre a Honvéd mezőkövesdi és hazai Budafok elleni veresége után megköszönte Pisont István vezetőedző és ami mifelénk még meglepőbb, Urbányi István sportigazgató munkáját is. A klub a 22. fordulónak már kiesőhelyről vágott neki, így az újonnan érkező Horváth Ferencnek egyetlen feladata volt: benntartani a patinás együttest. A korábban szinte már az egész országot végighaknizó és hangzatos nyilatkozatairól, valamint sajátos motivációs képességeiről ismert 48 éves szakvezető azután kapott munkát ismét az élvonalban, hogy legutóbbi két állomáshelyén, Balmazújvárosban, valamint Szombathelyen is búcsúzott az élvonaltól csapataival.

Az új seprű pedig kis híján már az első meccsén jól sepert: a bajnokságot utcahosszal vezető Ferencváros otthonából csentek majdnem pontot a kispestiek (0-1), majd a felcsúti vendégjáték (2-1) és az MTK vendéglátása (3-2) során megszerzett hat pont azt mutatta, hogy a váltás jól sikerült. Az új Honvéd ezután egy agyondominált meccset bukott el a 94. percben a Kisvárda ellen (0-1), Diósgyőrben pedig egy félszezonra való helyzetet elpuskázva kellett megelégednie egy ponttal (0-0).

Jól látszott, hogy Horváth csapatának végre van karaktere, a játékosai pedig élesek, élesebbek, mint a bajnokság korábbi szakaszaiban. A velük egy szinten lévő, vagy gyengébb csapatok ellen képesek voltak akár 60-70, esetenként 90 percen keresztül dominálni, a tőlük erősebb csapatok kedvét pedig a játék tördelésével és nagyon szervezett védekezéssel vették el. Ezt a Honvédot már rendkívül nehéz volt legyőzni, olykor csak hathatós játékvezetői segítséggel sikerült, a Videoton elleni (2-3) meccset még sokáig fogják emlegetni az új Bozsik Aréna környékén. Az együttes egy olyan 4-1-4-1-es formációban kezdett futballozni, amely esetenként 4-3-3-as, máskor 3-5-2-es felállássá alakult át. Ebben a rugalmas hadrendben kulcsszerepet kapott a veterán csapatkapitány Djordje Kamber, aki jobbhátvédként, belső védőként és védekező középpályásként is hatékonyan szerepelt. Horváth másik nagy találmánya az volt, hogy hiába volt a keretben Eppel, Balogh és Bőle is, a legnagyobb  jóindulattal is maximum támadó középpályás Gazdag Dánielt küldte többnyire előre a csatársorba, aki nem is maradt adós a gólokkal. A válogatottba is visszakerülő játékos 13 góllal csapata házi gólkirálya lett, elévülhetetlen érdemeket szerezve a bennmaradásban. Mert bizony a csapat bennmaradt, az együttes Zalaegerszegen és Budafokon is nyert, míg odahaza ritkán kapott ki, így elkerülték a szégyent Hidi Patrikék, és jövőre is a legmagasabb osztályban küzdhetnek. A Magyar Kupában korán, már a 16 között búcsúztak Zalaegerszegen, de aligha bánkódnak emiatt, így, hogy sikerült az élvonalban maradniuk. 

 

Jogos az öröm: jövőre is élvonalbeli csapata lesz a Budapest Honvédnak (fotó: nso.hu)


 

Fent és Lent

+ Balogh Norbert felépítése úgy tűnik, sikerült.

A bajnoki hajrára visszanyerte formáját és gólérzékenységét a korábbi debreceni nevelésű támadó, olyannyira, hogy sokan már a válogatott bő Eb-keretébe vizionálták, ám azonban onnan végül kimaradt.

+ A bennmaradás kiharcolása.

Sokáig nem volt biztonságban a Honvéd, mégis benn tudtak maradni, Budafokon és Diósgyőrben sokan cserélnének most a kispesti szurkolókkal.

+ Fiatalok.

Olyan tehetséges fiatalok mutatkoztak be és játszottak egyre többet a Magyar Futball Akadémia növendékei közül, mint Szendrei Norbert (26 meccs), Bocskay Bertalan (14 meccs), Kocsis Dominik (9 meccs), Thierry Gale (9 meccs) és László Dávid (7 meccs). Jövőkép tehát van a XIX. kerületben.


– A bennmaradás kiharcolása.

Igaz, hogy a pozitívumok közé is sorolható, ugyanakkor negatívum, hogy ez a keret mindössze ennyire volt képes.

– Meghatározhatatlan koncepció.

Nem tudni, mi jár a kispesti vezetők fejében. Az akadémiára is akarnak támaszkodni, de Európában is megmutatnák magukat, ugyanakkor a 33 meccsen három vezetőedző ült a kispadon. A koronavírus-járvány miatt ez egy speciális idény volt, de vagy az edzők kiválasztásával, vagy a játékoskeret kialakításánál, vagy a célok meghatározásánál valaki, vagy valakik sokat hibázott vagy hibáztak.

 


 

– Gyalázatos hazai mérleg.

Persze, tudvalevő, hogy a Bozsik Stadion felújítása miatt ezt a szezont albérletben kényszerült lejátszani a csapat, de egyrészt nagyon sok ideje volt belaknia a társaságnak a Hidegkuti Nándor Stadiont, másrészt nem kellett órákat buszoznia a hazai meccseire az együttesnek, mint annak idején például a Diósgyőrnek Debrecenbe vagy Mezőkövesdre, vagy az Újpestnek Szegedre, Zalaegerszegre. A Honvéd 17 pályaválasztóként lejátszott mérkőzésből mindössze kétszer nyert. Reménykedhetnek a szurkolók, hogy az új bajnokságban, immár a Bozsikban igazi katlan lesz az otthonuk.

 

Mi vár a Budapest Honvédra?

Az biztos, hogy egy mostanihoz hasonló szezont már nem lennének képesek lenyelni a kispesti szimpatizánsok, így változtatásokat kell eszközölni. Horváth Ferenccel szerződést hosszabbítottak, ugyanakkor, ahogyan az idén is láthattuk, ez nem garancia semmire, egy pármeccses rossz sorozat könnyen a vezetőedző állásába kerülhet. Ezzel együtt azonban a játékoskeretben is változások várhatók. Vannak a csapatnak olyan rutinos kulcsemberei, mint a 37 éves Tujvel és Kamber, valamint a 35 éves Lovric, akik nem biztos, hogy még egy szezonnál többet végig tudnak ezen a színvonalon játszani, ugyanakkor az biztos, hogy jelenleg még mindig stabilitást adtak a csapatnak, kérdés, jövőre is látjuk-e őket a Honvéd szerelésében? Tujvel helyére a zuhanyhíradó szerint a mezőkövesdi Szappanos Péter érkezhet a gólvonalra, míg a Kamber-Lovric kettős névleg pótolva van már a Baráth-Batik párossal, ami azért nem rossz alap (és ott van még Klemenz valamint Bardea). A középpályáról biztosan távozik Gazdag Dániel, akinek álmaiban Amerika visszaintegetett és az MLS-ben szereplő Philadelphia Union játékosaként folytatja. Az ő pótlására mindenképp kell kulcspasszokat, gólpasszokat kiosztó, ugyanakkor gólerős játékos. Ez akár házon belül is megoldható, ha Zsótér Donát, vagy Nagy Dominik kihozza magából a valós tudását. Mögéjük mindenképpen kell egy vagy inkább két zongoracipelő, mert sem Hidi, sem Nagy Gergő nem erre teremtetett. Ahogyan Horváth edző fogalmazott:

 

„Sok középpályásunk van, aki szeret játszani a zongorán, de kevés, aki hajlandó cipelni is azt”

 

Mendelényi Dániel klubtulajdonos azóta megerősítette, minden eddiginél több pénzt fog költeni a kispesti együttes nyáron játékosvásárlásra.

A támadósor is erősítésre szorulhat, mert ugyan Traoré, Eppel, Balogh és a kölcsönből visszatérő Tóth-Gábor személyében négy centere is lesz a Honvédnak, sajnos mindannyian hasonló stílusúak, együtt nehezen működnek ketten, vagy hárman is. Ahogy a 2017-es bajnokcsapat támadójátékát meghatározta, hogy Eppel mellett volt egy mozgékony, kreatív Lanzafame, most Eppel éktársa mindössze egy hozzá hasonlatos óriás lehet, főleg Gazdag távozásával. Amúgy is azt gondolom, hogy a korábbi magyar gólkirály Eppel Márton karrierjében a következő szezon meghatározó lesz: amennyiben az idei 12 meccsen szerzett egy gólját nem tudja markánsan, fénykorát idézően túlszárnyalni, elbúcsúzhat a válogatottsági, esetleg külföldi szerződésről szőtt álmaitól. Pedig nem is olyan rég benne látta a legtöbb magyar szurkoló Szalai Ádám pótlását a válogatottnál. Ami pedig Balogh Norbertet illeti, 25 évesen a legjobb korban van ahhoz, hogy újra megmérettessen külföldön, de csakis olyan helyre szabad mennie, ahol kihasználhatja fizikai erejét és labdabiztosságát és kellő területet és szabadságot kap, valamint megbíznak benne, mert az őt jól ismerők szerint az átlagnál lelkizősebb alkat. Javasolt neki az osztrák, a belga, a holland bajnokság, bár a hírek szerint török kérői vannak. Az sem tragédia viszont, ha még egy szezont eltölt a Horváth-féle Honvédban, nem kizárt, hogy tovább fejlődik és esetleg máshonnan is futnak be ajánlatok.

Ami biztos, ez a szezon minden szempontból speciális volt a Honvéd számára, koronavírus, albérlet, edzőváltások, minden összejött. A legjobb ebben a szezonban talán az a klub számára, hogy véget ért. De jövőre is a legjobbak között találkozhatunk a csapattal és reálisan egy erős felsőházi csapat épülhet a következő szezonra a Bozsik Aréna környékén.

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

 

A sorozat részei:

Honvéd

Diósgyőr

Budafok

-->

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is.

Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.