Budapest Honvéd – Valami nincs rendben

Nehéz lehetett kispesti szurkolónak lenni 2021-ben, hiszen az előző idényben épp csak megkapaszkodott az élvonalban az anyagilag és szakmailag is átlag fölötti lehetőségekkel bíró klub, és az ősszel is jobbára maga mögé kellett nézegetnie, amit a jelenleg elfoglalt nyolcadik hely is igazol. A játékoskeret talán többre hivatott, ám ez sem egészen biztos, sok olyan futballistája van a klubnak, akiről azt mondjuk, hogy jó, de igazság szerint talán jó volt valamikor. A jól értesült magyar Fabrizio Romanók olyan sokszor kirúgták már Horváth Ferencet ősszel, mint más edzőt talán egy egész karrier alatt sem szoktak, mégis ő irányítja a tavaszi idényben is a piros-feketéket és mivel ez már a második átigazolási időszak lesz vele, joggal elvárható, hogy mind a keretet, mind a játékot végre sikerüljön a saját képére formálnia.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Az előző szezonban csak az utolsó előtti körben tudta kiharcolni a jogot a Budapest Honvéd, hogy most ne egy másodosztályt részletező cikkben írjunk róla, azonban a tulajdonosi és szurkolói akarat idén nagyobbat kívánt: stabil helyezés a felsőházban és harc a nemzetközi kupaindulásért. Ha előbbire nem is, utóbbira minden esélye megvan a kispestieknek a Magyar Kupán keresztül, fájdalom, hogy sok olyan csapat is ezen az úton vágyik Európába, amelyek megelőzik Batik Bencééket a bajnoki tabellán.

A nyáron nem volt túlzott méretű a játékosmozgás, a fiatalokat persze adták-vették jobbára kölcsönbe, de az első csapat kerete tapasztalt, meglett harcosokkal bővült. Szerződése lejártával ingyen érkezett a Mezőkövesden stabil élvonalbeli kapussá váló Szappanos Péter, Eszékről kölcsönvették a brazil futógépet, Talyst, a középpályára érkezett egy tapasztalt szerb játékos Dusan Pantelics és a Diósgyőrből már ismert, legutóbb a pozsonyi Slovannal nemzetközi tapasztalatot is szerző spanyol Nono. A legnagyobb fogás azonban kétségtelenül a vérszegény támadósorba érkezett: az egyszeres szerb válogatott és szerb gólkirály Nenad Lukics Topolyáról tette át székhelyét Kispestre. Augusztus végén még egy jó szakmai önéletrajzú játékost jelentett be a klub: a Napolitól vették kölcsön a francia Zinédine Machach-t. Távozók is akadtak persze: az előző évek meghatározó játékosai közül Djordje Kamber már az NB III-as tartalékcsapatot segíti hatalmas tapasztalatával, Gazdag Dánielnek pedig már nem csak álmaiban integet vissza Amerika, hiszen Philadelphiában alapember, míg Szendrei Norbertet a MOL Fehérvár vásárolta meg.

 

Tényleg csodálatos a Honvéd új otthona, csak kérdés, mikor lesz méltó rá a csapat? (fotó: nepszava.hu)

 

Az együttes végre hosszú vándorlás után végre hazaköltözött, mert átadták az új stadiont, a Bozsik Arénát, ám a nyitófordulóban történt stadionavató pocsékabbul nem is alakulhatott volna. Az újonc Debrecen 4-1-re győzni tudott, de legalább egy kispesti futballista, név szerint Bőle Lukács volt az első, aki bajnoki mérkőzésen betalált az új szentélyben. A váratlan hazai pofont nem heverte ki az együttes, mert ezután rögtön visszatértek korábbi albérletükbe az MTK-pályára, ahol újabb vereséget szenvedtek (0-1), majd a harmadik mérkőzésükön sem mozdultak ki Budapestről és az Újpest otthonában is csak egy büntető segítségével szereztek pontot (1-1). Három fordulóban egy pont, erre mondják, hogy a csapat beragadt a rajtnál. Ilyen előzmények után meglepetésnek számított a két 3-1-es győzelem, előbb a Paks, majd a ZTE ellen, a Ferencváros elleni hazai vereséget (0-1) pedig azért sajnálhatják a szurkolók, mert a 23. perctől emberelőnyben volt a csapatuk. Ezt követően a Magyar Kupában a Nyíregyháza vendégeként szerzett öt gól átszakíthatott egyfajta gátat, mert a kispestiek lendületből megverték a Gyirmótot idegenben (4-2), valamint Machach utolsó pillanatos, remekbe szabott szabadrúgásgóljával az akkor már élcsapatnak számító Kisvárdát.

 

 

Ekkorra a Honvéd utolérte pontszámban a már dobogós Paksot és úgy festett, az élen állók nyomába szegődhet. Az októberi válogatott szünet azonban valamit nagyon megbonthatott a csapat életében, ugyanis a következő négy mérkőzésen nem hogy győzelmet, pontot sem tudott szerezni a gárda. A Fehérvár elleni 2-1-es vereség alkalmával még rendben volt a csapat, de hogy a Mezőkövesd ellen hogyan lehetett az utolsó percekben, emberelőnyben két gólt is kapva, előnyről veszíteni (2-3), arra talán ma sem találják a választ. A Puskás Akadémia ezek után könnyedén nyert a szárnyaszegett Honvéd ellen (1-3), Debrecenben pedig óriási összeomlást láttunk Horváth Ferenc csapatától: félidőben még 3-1-re vezetett, mégis 5-3-ra kikapott, igaz, a vezetőedző ezt nem a kispadról láthatta, mert eltiltását töltötte – sárga lapok miatt…

A szurkolók azonnali lemondást vártak tőle, valamint az ügyvezetőtől is, ehelyett játékosokat küldtek le a fakóba: Eppel Márton, Mohamed Mezgrani és Machach sorsa ezzel megpecsételődött, hiszen a korábbi válogatott gólkirály Miskolcig menekült, Mezgranit a Puskás Akadémia szerződtette, Machach pedig valószínűleg hamarosan visszatér Nápolyba egy jobban sikerült kölcsönadás reményében.

Az év végi hajrának aztán egy teljesen becsődölt MTK elleni 3-0-s győzelemmel vágott neki a gárda, aminek azonban senki nem tudott igazán örülni, miután a szurkolók az egész meccsen a pokolba kívántak mindenkit. Majd megint sikerült előnyből elbukni egy mérkőzést, ezúttal az Újpest ellen, ráadásul a csapatkapitány, Batik Bence ekkor szedte össze négymeccses eltiltását egy csúnya ütés után szerzett piros lapja miatt. Némi meglepetésre a 15. fordulóban Pakson 3-2-re nyertek az ekkor már Lukics góljaitól függő kispestiek, de a vége megint nem sikerült jól: 2-2-es döntetlen a ZTE ellen (2-0-s előnyről…) otthon és 1-0-s vereség a Ferencváros vendégeként, úgy, hogy akkor is egy durva egyéni hiba döntött a hosszabbításban.

 

A Honvéd őszi alapcsapata négyvédős rendszerben.

 


(X) Piacvezető fogadási kínálat NBI-es mérkőzésekhez! Az Unibeten Immár gólszerzőkre, szögletek számára, lapok számára, de még arra is köthetsz fogadást, hogy melyik játékos kap sárga lapot!


 

Ami jól működött ősszel

A Gyirmót idei teljesítményének elemzésénél már volt szó róla, hogy a Honvédnak is erősségei a pontrúgások. Horváth Ferencre már kezdő edzőként is jellemző volt, hogy játékosai a támadó pontrúgásoknál olykor egészen furcsa alakzatokba verődve, különös mozgásokkal próbálják megzavarni az ellenfeleket. Ez az idei szezonban is működött, hiszen Baráth Botond, Ivan Lovric, Lukas Klemenz vagy akár Lukics fizikai ereje komoly veszélyt okozott a riválisok kapuja előtt.

 

Amin javítani kell tavasszal

A Honvédnak meg kell tanulnia nagyon csúnya győzelmeket is aratni. Mindössze egyetlenegyszer nem kapott gólt a csapat, ebben a tekintetben még a két kieső helyen álló együttes is jobb mérleggel bír. Sokszor nem a képességekkel van a baj, inkább a koncentráció nem kilencvenperces. Többször is nyert helyzetből bukott fontos pontokat a Honvéd, amelyek ha meglennének, most sokkal nyugodtabb tavaszt várhatnának a piros-feketék szurkolói.

 

Az ősz legjobbja

Kispestnek volt már egy királya Pisont István személyében, most azonban (2017 után újra) gólkirálya is lehet. Nenad Lukics dobta a sablonszöveget, miszerint időre van szükség a beilleszkedéséhez, szinte azonnal húzóemberré vált és 12 gólt lőtt fél idény alatt. Emlékezhetünk, nem olyan régen 13 találattal Radó András gólkirály tudott lenni.

A szerb válogatottban is bemutatkozó támadó szinte mindenhonnan veszélyes: lőtt gólt messziről, közelről, ziccerből, jobbal és ballal is, kiválóan helyezkedik, szinte mindig megjátszható és a büntetőket is magabiztosan értékesíti. Egyetlen gyengéje talán, hogy nem túl gyors, de a felépítése miatt akkor is nehéz szerelniük a védőknek, ha utolérik, miután kilép közülük. Jelenleg ő az egyetlen játékos, aki reális veszélyt jelent a paksi Ádám Martinra a góllövők vetélkedésében.

 

Egy jellemző őszi pillanat: Lukics gólt szerez (fotó: nso.hu)

 

Összegzés

A Budapest Honvéddal kapcsolatban gyakran lehet a futballbarátoknak olyan érzésük, hogy a klub egy kicsit útkeresésben van George F. Hemingway távozása óta. Volt már itt olasz szakvezető (Giuseppe Sannino), majd kipróbálták a német(es) vonalat (Bódog Tamás), egy amerikai szisztémát megvalósítani kívánó sportigazgatóval (Urbányi István), aztán egy helyi legenda kezébe adták a karmesteri pálcát (Pisont István), hogy végül Horváth Ferencnél lyukadjanak ki. Jelen cikk nem védőbeszéd mellette, aligha szorul rá, azt azonban ne felejtsük el, hogy a korábbi játékosai a mai napig szeretik, és bár kiesett két gyenge csapattal is (Balmazújváros, Haladás), Kecskeméten erőn felül teljesített nem kis anyagi gondok közepette, Győrben és Fehérváron pedig bajnoki ezüstérmes volt. Játékosként is sokat látott, hiszen megfordult Belgiumban, Skóciában, Izraelben és Portugáliában is. Az összeesküvés-elméletek szerelmesei persze úgy tudják, hogy kizárólag a Szijjártó Péter külügyminiszterhez fűződő barátsága tartja a Honvéd kispadján, de kétségtelen, hogy van szakmai hitele is és a vezetőknek igazuk van abban, hogy megpróbálnak végigmenni egy elkezdett úton.

Az edzőtábort mindenesetre már lefújták a kispestiek, mert a koronavírus őket sem kerülte el, ami nyilván megnehezíti a felkészülést, de az még inkább, hogy a keret még nincs kész. A klub honlapja szerint jelenleg 21 játékos áll Horváth rendelkezésére, ám ebből három kapus, a védelem szélei viszont magányosak, mert a jobb oldalon csak a veterán Ivan Lovric, a balon pedig az ex-milánói Tamás Krisztián vár bevetésre Mezgrani és Talys távozásával. Az is nagy kérdés persze, hogy a szakmai stáb végül a három- vagy négyvédős szisztéma mellett dönt, mert az ősz folyamán gyakran volt példa erre is, arra is. A középpálya csupa remek névből áll, ám mint fentebb boncolgattuk, nem biztos, hogy ezek a jelzők jelenleg is érvényesek. Nagy Dominik és Zsótér Donát közel sem nyújt olyan teljesítményt, amire évekkel ezelőtt predesztinálták őket, bár Nagy néha villan egyet-egyet, Batik, Hidi Patrik, Bőle és Baráth pedig szintén nyújtott már a jelenleginél sokkal, de tényleg sokkal jobb teljesítményt. Nagy talány Balogh Norbert is, a korábbi válogatott támadó már kinőtt az ígéretstátusból, húzóembernek kellene lennie egy alsóházi NB I-es klubban, ehhez képest ott tart, hogy már csereként is alig-alig vetik be. Idén 13 meccsen szerepelt, gólja nincs. Eppel már Miskolcon van, klasszikus támadója a csapatnak így csak Lukics maradt, aki viszont majdnem annyi gólt lőtt, mint az MTK a teljes ősszel (Lukics 12, MTK 13), muszáj igazolni egy jó képességű támadót, mert ha megsérül, vagy koronavírusos lesz, az a Honvéd bennmaradásába is kerülhet.

Vida Kristopher Honvédba szerződése legalább havonta téma, legutóbb az érintett bizonygatta, hogy ez bizony kacsa, a szerb piacon viszont nagyobb sikerrel nézelődhet a klub: a Crvena Zvezdától távozó támadó Aleksza Vukanovics leigazolására jó esély van, miként Topolyáról érkezhet Lukics korábbi csapattársa Marko Petkovics, aki belső védő. A szurkoló szívek megdobbannának, ha sikerülne hazacsábítani a belgrádi Partizannál létszámfelettivé váló Holender Filipet, egy Honvédnál töltött félszezon alighanem segítene neki is és nevelő egyesületének is. 2022-t a sereghajtó Gyirmót ellen kezdi odahaza a gárda, egy győzelemmel nagyobb önbizalommal tudna nekirugaszkodni az azt követő kisvárdai és fehérvári túrának is, azonban ha a Gyirmót harmadszor is nyer idén Budapesten, a tavalyihoz hasonló körömrágós szezon várna a Honvédra.

 

Az állást biztosítja a SofaScore LiveScore

 

Melyik együttes esik ki a magyar élvonalból 2022-ben?

1,40 – Gyirmót FC Győr

2,00 – MTK

2,10 – Újpest

3,20 – DVSC

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Magyarország/NBI/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a magyar foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást