Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Labdarúgás
2021. 12. 10.

Domenico Tedesco mérnöki precizitást hozhat Lipcsébe

Author avatar
Az RB Leipzig kinevezte vezetőedzőnek Domenico Tedescót, aki igencsak pocsék helyzetben lévő együttest vesz át. A 36 éves tréner megítélése elég kettős, mert abszolút nem illeszkedik a Red Bull-iskola edzői felfogásába, ellenben – a szakértők szerint – a jelenlegi kerethez sokkal jobban illik, mint elődje, Jesse Marsch.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Domenico Tedesco az olaszországi Rossanóban született 1985. szeptember 12-én. Szülei kétéves korában Németországba költöztek, így a gyermek már kettős állampolgár lehetett (a vezetékneve olaszul egyébként azt jelenti: német). Megyei szinten futballozva nőtt fel, de a tanulást igen fontosnak tartotta mindig. Főiskolai diplomát szerzett gazdasági mérnöki szakon, majd az innovatív menedzsment mesterképzést is elvégezte. Ahhoz képest, hogy öt nyelven folyékonyan beszélő mérnök, akinek az élet elég sok területén lehetne jól fizető állása, ő mégis a labdarúgás irányába terelődött, mert mindig is az volt a vágya, hogy része legyen a futball vérkeringésének.

 

EDZŐI PÁLYAFUTÁSA

Osztályelsőként végzett a DFB edzőképző iskolájának azon évfolyamában, melyben Julian Nagelsmann is sikeres vizsgát tett, s miközben a Mercedesnél dolgozott, a VfB Stuttgart U17-es csapatának ifjúsági edzője lett. 2015-ben a TSG Hoffenheim utánpótlás részlegéhez csatlakozott, ahol másfél évet eltöltve kapta meg első felnőtt csapatát – a másodosztályban.

A 2016-17-es idény nem igazán úgy alakult az Erzgebirge Aue számára, ahogy azt a klubnál szerették volna. A korábban szép eredményeket produkáló Pavel Dotcsev irányítása alatt a kiesőzónába csúsztak vissza a szászországiak, ez pedig a menesztéséhez vezetett. Helge Leonhardt, az Aue elnöke hitt Tedescóban, és nagy kockázatot vállalt a kinevezésével, de nem döntött rosszul. A tizenegy bajnoki során hatszor nyertek (két döntetlen mellett), ami elegendő pontot jelentett ahhoz, hogy az utolsó fordulóra már tét nélkül készülhessenek, mert kiharcolták a bennmaradást.

 

 

Ezt látva a Bundesligában pocsékul záró Schalke 04 benne látta a jövőt 2017 nyarán, ami már akkor is elég borúsan festett Gelsenkirchenben. Tedesco két évre írt alá, majd rögtön az első évében megvalósította az általa elképzelt stílust és az eredményesség sem maradt el. Első idényében második helyen zártak a „bányászok” és ugyan jócskán elmaradtak a bajnok Bayern München mögött, az ő helyük sem forgott veszélyben a záró meccseken. A második szezonjában már jelentős problémák vetődtek fel, mert miközben bejött a Bajnokok Ligája jelentette kettős terhelés, a keret erősen meggyengült a klub pénzügyi gondjainak előszeleként. A tavaszra a sérülések teljesen ellehetetlenítették a helyzetet, és a csapat pocsék formájáért és az eredmények elmaradásáért neki kellett vállalnia a felelősséget. Márciusban menesztették, a Schalke végül a bennmaradást érő 14. helyen zárt Huub Stevensszel.

Aztán 2019 őszén kipróbálta magát Oroszországban is, ahol a pocsékul rajtoló Szpartak Moszkva irányítását vette át, majd előbb stabilizálta a csapat helyzetét és arculatot adott a játékuknak, ez a 7. helyre volt elegendő. Aztán a következő, 2020-2021-es idényben ezüstérmes pozícióba vezette a „gladiátorokat”, de a szerződése meghosszabbításról nem sikerült megegyeznie a klub vezetőségével, így eljött Moszkvából.

 

SZAKMAI IRÁNYELVEK

Domenico Tedesco csapatai támadó és irányító futballt játsszanak, miközben megőrzik a stabilitásukat. Az elképzeléseit egy háromvédős szerkezetben igyekszik megvalósítani, amely védekezés során 5-4-1-es alakzatra vált –  többnyire gyémánt középpályával -, és ily módon a pálya középső területeit megszállva létszámfölényt tud kialakítani, illetve a szélek felé tudja terelni az ellenfelek támadásait. A másik megszokott módszere, amikor az elöl lévő párosa már a támadóharmad vonalában megkezdi a letámadást, s ekkor a szárnyvédők, illetve a két magasabban helyezkedő középpályás arra kényszeríti az ellenfelet, hogy az előre kiválasztott, általában a nyomást legkevésbé tűrő középső embert tudják megjátszani, akit aztán csapdázni lehet. A befelé terelt játékszert ott azonnal próbálják is megszerezni. A semleges harmadban ragaszkodik az intenzív presszinghez, amellyel meg tudja teremteni az átmeneteket. Ezek során gyors, lendületes vertikális játékot vár el, néhány passzból oda kell kerülni a kapu elé és lehetőség szerint lövéssel befejezni az akciót, mielőtt az ellenfél rendezhetné a sorokat.

 

 

 

Az elmúlt öt bajnokin a lipcseiek teljesítettek leginkább alul, ami alapján szükséges volt a váltás, az pedig csak tetézi Jesse Marsch negatív megítélését, hogy az elvárásokhoz képest a második legrosszabb edzői mutatót hozta össze.

 


(X) Minden napra új meglepetés az Unibet adventi kalendáriumával! Kattints ide, regisztrálj egy számlát és nézd meg, milyen meglepetés vár ma rád!


 

A labdatartás során a labda kihozatala kulcspont lehet, amelyet a 3-5-2-es hadrendben a három védő és a két mélyebb visszalépésre és „osztogató” szerepkörre is alkalmas játékos egyike valósít meg, a szárnyvédőket is bevonva.  Ha túljutnak az első védelmi vonalon, akkor a két támadó egyike rendszeresen visszalép, egyrészt kimozgatva egy védőt, másrészt létszámfölényt kialakítva a középpályán, így könnyebben jutnak el a támadóharmadig. Megadja a támadóknak azt a fajta szabadságot, hogy a rendszeren belül változtathatják a szerepköröket, valamint az sincs ellenére, ha felvállalják a párharcokat, akár cselek, akár versenyfutások tekintetében. A csapatai nem vállalnak sok lövést, ellenben a minőségi kísérletekre nagy hangsúlyt fektet.

Nagy hangsúlyt fektet a csapatszellemre és az összetartásra, hogy a játékokkal megtalálja a közös hangot, s mindenkinél tudja, hogyan kell a jót és a rosszat is kezelnie. A gelsenkircheni időszakából lehetett hallani olyan pletykákat, hogy hamburgerezős délutánt engedélyezett, miközben mindenki egy intenzív edzésre számított, hogy a morált helyre billentse egy rosszul sikerült találkozót követően.

 

A LIPCSEI LEHETŐSÉGEI

A kapuban nem valószínű, hogy bármiféle változásra szükség van, mert bár idén nem kiugró Gulácsi Péter teljesítménye a statisztikák alapján, de a magyar kapus kétségkívül az egyik legjobb a posztján a bajnokságban. A csapatkapitányi karszalagot is minden bizonnyal megtarthatja, mert ez már Jesse Marsch esetében is megmutatkozott, hogy vezérként tekintenek rá a többiek.

Maradva a magyar vonalon, Willi Orbán számára is kedvező lehet, ha visszatér a háromvédős szerkezet, ahol ő a középső poszton pontosan az a párharcerős, jó felépítésű, kiváló fizikummal rendelkező bekk, amilyenekre szereti a „légvédelmet” bízni Tedesco. Mellette Josko Gvardiol helye lehet kőbe vésve, mert a horvát ki tud mozogni a szélre, hogy kellőképpen hibrid legyen a szerkezet, de közben a támadásépítések tekintetében is kiváló kiindulópont lehet a progresszív passzaival és a bátor megindulásaival. Mohamed Simakan hibáit is sokkal könnyebben lehetne kivenni a képletből, ha van mellette plusz biztosíték, mert a fiatal francia még olykor túl sok kockázatot vállal.

A szárnyvédők közül Angelino számára ez egy pozitív fejlemény lenne, hogy csökkenne a védekezésbeli feladatköre, mert a spanyolnak egyértelműen az a gyenge pontja. A másik oldalon Benjamin Henrichs esetében is hasonló a helyzet, illetve, ha egy védekezőbb felfogású embert akarna a szélen játszatni az új edző, akkor Nordi Mukiele bármikor bevethető.

A középpályán nagy szerepet kaphatnak azok a játékosok, akiknek nagy a munkabírása és nyomásgyakorlásban, védekezésben és játékszervezésben is fel tudnak mutatni valamit. Tyler Adams, Amadou Haidara és Konrad Laimer egyike betöltheti a hatos posztot, Kevin Kampl számára pedig ideális helyzetet teremthet Tedesco érkezése, mert az ő profilja nagy vonalakban megfelel az új edző elképzeléseinek.

 

 

És itt el is érkeztünk a kérdéses ponthoz, mert túl sok olyan játékos van a keretben, aki a második csatár posztján bevethető, aki mélyebben helyezkedik és visszalép a vonalak közé, illetve segít a támadásépítésben is. Jó eséllyel két ilyen „tízes” szerepkört sokkal könnyebb lenne megvalósítani, mint valakitől olyan feladatokat elvégzését elvárni, amiben nem tudná a legjobbját hozni. Itt kerülhet elő Szoboszlai Dominik neve, akinek a támadásbeli értékei mindenképp okot adnak arra, hogy minél többet szerepeljen, de valószínűtlen, hogy Christopher Nkunku lenne az, akinek a kárára a magyar válogatott megkapná az előretolt ék melletti posztot. Egy sorral visszább pedig olyan védekezésbeli feladatok hárulnának rá, amikben kevésbé jó. Emil Forsberg és a jelenleg hosszú ideje sérült Dani Olmo ellenben jelenthet megoldást arra a szerepre, hogy az úgymond harmadik középső középpályás legyen, mert a svéd és a spanyol is bírja a terhelést és a letámadásban mindketten magas szintet képviselnek, miközben védekezés terén sem teljesen elveszettek.

A támadóbb, labdabirtoklós felfogás kedvezhet André Silva számára, aki egyelőre csalódást keltő szezont fut az előző idénye után. A lipcsei szárnyvédők karakterisztikái több beadást jelenthetnek, ami pozitív lehet a portugál támadó számára. A beadások utáni befejezés a frankfurti időszakában is az egyik fő helyzetteremtési formula volt és remekül tudott „élni” ezekkel. Ha viszont nem ő, akkor ott van Yussuf Poulsen, aki akár target man is lehet, de a kimozgásokat is meg tudja valósítani, illetve a szintén nyáron szerződtetett Brian Brobbey is reménykedhet abban, hogy akár a legelső pozícióban is esélyt kaphat a jövőben.

 

Ki lesz a LaLiga 2021/22-es kiírásának gólkirálya?

1,44 – Karim Benzema

9,00 – Vinícius Jr.

10,00 – Memphis Depay

51,00 – Juanmi Jiménez

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Spanyolország/LaLiga/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a LaLiga piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.