Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Labdarúgás
11 perc
2020. 12. 28.

Dubaj zebracsíkokban – A Globe Soccer Awards és a Juventus Academy kulisszái

Author avatar
A neves közel-keleti futballgála, a Globe Soccer Awards idei tizenkettedik, rendhagyó kiadásában tegnap este Cristiano Ronaldót választották meg az „Évszázad Labdarúgójának”. A rendezvényen összesen nyolc díjat osztottak ki, ebből négy kategóriában a 2001-2020. évek közti időszakban nyújtott kiemelkedő teljesítményük alapján díjazták a győzteseket. Az idei gálán Ronaldo mellett díjat kapott Robert Lewandowski, Iker Casillas, Gerard Piqué, Jorge Mendes, Hans-Dieter Flick, Pep Guardiola vagy éppen az Al Ahly és a Real Madrid.

Ha az Unibeten körülnézel, biztosan találsz kedvező sportfogadási ajánlatokat! Kattints ide, és nyerj!


 

A rendezvénysorozat a koronavírus következtében kivételesen rendhagyó körülmények között, új helyszínen jelentette be a díjazottakat. Az esemény színhelye ezúttal nem a bevált Madinat Jumeirah rendezvényközpont volt, hanem a világ legmagasabb épületében, a Burj Khalifában található Armani luxusszálloda.  

A szervező Globe Soccer DWC-LLC a sportrendezvények szervezésében és különféle üzleti ágakban mozog. A szervezők elsődleges célja az európai és közel-keleti sport- és futballbizniszben mozgó szereplők között egy híd felépítése. Célja egy találkozási pont, új lehetőségek és kapcsolati tőke kialakítása a szereplők között, amely komoly hatással lehet a futball üzletágként való jövőbeni fejlesztésére.

Dubajban tavaly lehetőségem volt a világ egyik legjelentősebb nemzetközi futball kongresszusán és díjátadóján dolgozni. Bár újságírói munkám során is sok nagy sportolóval találkoztam, a dubaji gálán több emlékezetes, életre szóló élményt szereztem.  

 

Háttér

Amíg az európai futballban többnyire angol és francia klubok (City, PSG, stb.) arab befektetők segítségével előtérbe kerültek az elmúlt évtizedekben, addig az olasz futballklubok jóval sanyarúbb gazdasági háttérrel indultak harcba évről évre a kupaküzdelmekben. Ez meglátszott a játékospiacon és a futballistákra fordítható szerényebb pénzügyi kerettel bíró olasz együttesek nemzetközi versenyképességén is az elmúlt évtizedben.

A világhírű Deloitte könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó cég minden évben közzétett, a világ legtehetősebb futballklubjainak pénzügyi teljesítményét vizsgáló elemzése tökéletes képet ad arról, hogy az olasz kluboknak mennyire nehéz versenyt tartaniuk az európai éllovasokkal. A kiadvány szerint az elmúlt évtizedben a Juventus volt és ma is az egyetlen olasz klub, amely éppen csak befért az első tíz együttes közé. Összehasonlításképpen: az olasz futball virágkorában, a 2000/2001-es szezonban a tíz legtehetősebb európai klubban öt olasz is szerepelt e listán. Jellemző példa, hogy közvetlenül Cristiano Ronaldo leigazolása előtti években a Juventus új stadionja az állandó teltház ellenére éves szinten megközelítőleg 44 millió eurós bevételt generált, miközben a Real Madrid, Barcelona, Arsenal, Manchester United négyes 120 millió euró felett termel éves szinten (2017-ben).

Leegyszerűsítve: a fenti angol és spanyol klubok csupán jegyeladásokból befolyt többletforrásának köszönhetően évi egy Ronaldo-kaliberű játékos értékével előrébb tartanak a torinóiaknál. Ami a kereskedelmi bevételeket illeti, a legnagyobb különbségek olasz és vezető európai klubok közt itt mutatkoznak meg. A Milan márkaértéke például éves szinten százmilliós bevételt hoz, miközben a fent említett klubok ennek három-négyszeresét keresik meg. Nem segíti az olasz klubok esetleges felzárkózását az a tény, hogy az olasz fogyasztóknak átlagban kevesebb pénzük van jegyek és ajándéktárgyak vásárlására, mint angol vagy német társaiknak. Ennek alapján olasz klubok, például a Roma vagy a Napoli nem emelhetik egekig a jegyárakat, mert azt a legtöbb szurkoló nem képes/hajlandó megfizetni Itáliában. Láthattuk, mekkora tiltakozást váltott ki a szurkolókból az, amikor Cristiano Ronaldo leigazolását követően a Juventus kénytelen volt drasztikusan emelni a jegyárakon.  

Az elmúlt évtized sikereinek köszönhető egyre növekvő népszerűség következtében a vezető spanyol klubokat nagy általánosságban négyszer annyian követik világszerte a közösségi médiában (Facebook, Twitter, Instagram), mint a vezető olasz együtteseket. Ez pedig a mai gazdasági életben komoly kihatással van a szponzorok felkutatására és a velük kötött szerződések feltételeire.

A jelenleg leginkább versenyképes olasz együttes, a Juventus azonos szponzorral tárgyalva lényegesen hátrányosabb helyzetből indult, mint egy angol egyesület (lásd Adidas), amely már két évtizede árusítja termékeit az ázsiai piacokon, és amelynek a közösségi médiában is több tízmillió felhasználóval több követője van, mint a Zebráknak. A Manchester United ezért lényegesen nagyobb támogatásra számíthatott ugyanazon sportszergyártó cégtől. Tavaly ugyanakkor ebben is komoly előrelépést jegyezhettünk fel, amikor egy új, hétéves megállapodást írt alá a torinói klub és az Adidas, miközben a 357 millió euróra rúgó szponzorációs összeg nagyjából a duplája a korábbi szerződésben foglaltaknak.

Cristiano Ronaldo érkeztével drasztikusan nőtt a Juventus népszerűsége a közösségi média-felületeken. Instagramon például a korábbi 9.8 millió követővel bíró klub immáron 45.4 millió rajongót számlál. Igaz, továbbra is távol áll például a Real Madrid vagy a Barcelona bázisától (110 és 103 millió követő a Zebrák 43 milliós rajongói bázisával szemben Facebookon, sőt Instagramon is hasonló az arány).

Pozitívum ugyanakkor, hogy Ronaldo Itáliába költözését követően Ibrahimovic Milánóba igazolása is nagymértékben segítette az AC Milan követőbázisának jelentős növekedését és az Inter szintúgy egyre jobb eredményeket produkál a közösségi médiában. A Juventus új, esztétikailag leegyszerűsített logójának felismerhetősége segíti a kereskedelmi forgalomba hozott Juventus termékek értékesítését a nemzetközi- és elsősorban az arab piacokon. Egyes, a cikk készítésekor még nem hitelesített helyi kimutatások szerint például robbanásszerűen (80% feletti arány) nőttek a Juve mezeinek eladási számai az Egyesült Arab Emírségekben azt követően, hogy az említett ötszörös Aranylabdás portugál klasszis Torinóba igazolt.

 

 A Juventus úttörő szerepe az Egyesült Arab Emírségekben

Itália legnépszerűbb klubja a Juventus az Agnelli családhoz tartozó csoportok tulajdonában áll és egyértelműen utasította vissza több tőkeerős nemzetközi, főleg arab vállalat ajánlatát a klubban többségi tulajdoni rész vásárlására.

A Juventus klubvezetése gazdasági szempontból a nehezebb utat választva saját kezében kívánta és kívánja tartani szeretett klubja tulajdonát, és ez egyértelmű gazdasági hátrányt jelentett az említett európai top versenytársakkal szemben. Ennek ellenére a dicséretes, szisztematikus irányítási politikának és szakmai munkának köszönhetően a Juventus először Itáliában emelkedett fel, majd nemzetközi szinten is egyre versenyképesebb kerettel vehette fel a versenyt az évek során. Erre legjobb példa Ronaldo Torinóba igazolása volt.

Bár a klub vezetése nem engedte át az arab kérőknek a klub tulajdonjogát és irányítását, ez azonban nem jelenti azt, hogy letett volna arról, hogy az arab piacokon építsen magának tömeges rajongóbázist és találjon üzleti partnereket.

 

Juventus Academy Dubai

A Juventus létrehozta az Egyesült Arab Emírségekben a saját akadémiáját is, ahol számos arab gyermek futballozik Juventus szerelésben. A tavalyi Globe Soccer Awards díjátadón például a dubaji Juventus Academy több, mint száz tagja vehetett részt és ünnepelte elsősorban azt a Cristiano Ronaldót, aki három kategóriában is díjazott volt. Személyesen győződhettem meg arról, milyen professzionális módon vonta be  a Juventus saját akadémiáját a gála promóciójába, ahogyan azt a tegnapi akadémisták video üzenetei is mutatták. Az online élőben az egész világon követhető esemény során, Ronaldo kitüntetése során egy rövid videot játszott be a szervezőcsapat, amelyen a világ számos pontján fellelhető Juventus Academy képzéseit látogató gyerekek üzentek a portugál sztárnak. Ez tökéletes reklám volt a Juventus számára.

A Juventus piacszerző stratégiájának része a Juventus Academy, amely Dubaj, Abu Dhabi és Ras Al Khaimah bázissal három emírségben is jelen van. A klub kihelyezett futballakadémiáinak célja 2015 óta megszerettetni a labdarúgást a fiatal futballistákkal, amelyet a klubfilozófiára épülő sajátos módszerével gyakorol. Az Itáliában szigorú feltételekhez kötött edzői képesítést szerző szakvezetők foglalkozhatnak csak a gyermekekkel és a hatékony akadémiai szakmai munkának köszönhetően a Juventus akadémiája számos díjat nyert el az Emírségekben.

Köztük több neves helyi szervezet kitüntette a „Legjobb Futball Akadémia”- és a „Legjobb Sportfejlesztést elősegítő Program” díjával. A Juventus területi igazgatót küld minden évben a helyi emirátusi munkát végző technikai igazgató felülvizsgálatára és segítésére azért, hogy minden a lehető legtökéletesebb módon történhessen. A gyakorlatban a taktikai-technikai képességek javításán, a gyors döntéshozás fontosságán, a labdatartásra fókuszáló játékstílus kialakításán, vagy éppen a pályán és pályán kívül követendő megfelelő viselkedésminta tanításán és mentális felkészítésen keresztül adják át tudásukat a szakemberek a fiatal labdarúgóknak. Áldozatvállalás, eltökéltség, bátorság és csapatszellem, amely mindig is jelképezte a Zebrákat, a fiatal focisták nevelésében Dubajban is kiemelt jelentőséggel bírnak.

 

Globe Soccer Awards zebracsíkokkal

A Juventus arab világban való sportdiplomáciai térnyerésének erősítése és a brandjének nemzetközi népszerűsítése tehát kiemelt szempontok a torinóiak számára. Ennek egyik kirakateseménye az évente Dubajban, itáliai tulajdonosok által létrehozott és szervezett futballrendezvény és díjátadó gála, amely tizenkét éves története során az egyik legexkluzívabb nemzetközi sportgálává nőtte ki magát.

Az arab világ vezető televíziós csatornái képviseletében megrendezésre kerülő éves futballkonferencia rendszeresen vendégei között tudhatja a világ legnevesebb szakvezetőit, játékosait, menedzsereit vagy éppen a FIFA aktuális elnökét. Az erős olasz szálnak köszönhetően nem véletlen az, hogy minden évben számos olasz, vagy itáliai klubhoz szorosan kötődő vendéget találunk. A sportdiplomáciai kapcsolatoknak köszönhetően komoly bázist épít fel a Juventus az Emirségekben is, úttörőként az olasz és európai klubok között.

Személyesen kísérhettem például az „Év menedzsere” díját elnyerő Juventus sportigazgatóját, Fabio Paraticit vagy azt a Matuidit, aki Életműdíjat nyert a Juventus játékosaként, majd egy évvel később az akkor még szintén a Zebrák kötelékébe tartozó játékos, Pjanic érdemelte ki a kitüntetést.

 

Érdekes közjáték volt, amikor a tavalyi rendezvény napján, pár órával a nyitás előtt, a díjátadó főpróbáját tartottuk. Az általános „beúszás” közepette nekem jutott az a feladat, hogy egyesével eljátsszam az egyes díjazottak reakcióit a körülöttem forgó kamerák előtt. Vicces volt. Percenként „nyertem” valamit, és a pódiumon spontán köszönő beszédeket kellett mondanom egymás után, legalább tizenöt kategóriában.  Aznap reggel egyébként az egyik rendezvényes főnök rám bízta a borítékokat, amelyben az Életműdíjjal és egyéb elismerésekkel kitüntetett győztesek nevei szerepeltek. Teljesen olyan volt, mint az Oscar gálán. Innen tudtam meg például, hogy Cristiano Ronaldo három díjat is kap aznap este. A kétnapos rendezvényen – a szervezők meghívásának köszönhetően, amiért azóta is nagyon hálás vagyok nekik! – az esten fellépő előadók, zsonglőrök, díjátadóra érkező neves futballisták, szakvezetők felügyelete is feladataim közé tartoztak. Kísérhettem a „vörös szőnyegen” a média munkatársak és kamerák kereszttüzében az esten fellépő neves arab énekest, vagy a brazil aranylabdás fenomén Ronaldo Luís Nazário de Limat és családját. Valóban elképesztő felhajtás övezte a brazil csillag bevonulását, de számomra a legnagyobb élményt a Fabio Paraticivel és Fabio Capelloval való beszélgetések jelentették.

 

Tiszta Hollywood. A rendezvényen a hivatalos kezdés előtt a legnevesebb nemzetközi sportcsatornák, lapok és médiaügynökségek újságírói, operatőrei és képviselői készülődnek

 

Az idei gálán Robert Lewandowski érdemelte ki az Év játékosa díját, az említett Ronaldo az elmúlt húsz év teljesítményéért nyerte el az „Évszázad játékosa” elismerést, Gerard Piqué és Iker Casillas pedig közösen vették át a karrierjük megkoronázásáért járó Életműdíjakat. Ahogyan az várható volt, Hans-Dieter Flick nyerte el az „Év edzője” számára készített látványosan megtervezett trófeát, Guardiolát pedig az „Évszázad szakvezetője” elismeréssel tüntették ki. Mino Raiola nem járt sikerrel és a korábban Dubajban már díjazott Jorge Mendes vitte el az „Évszázad menedzsere” díjat.

 

A vb-győztes Blaise Matuidit és feleségét kísérem a selfieket készítő rajongók gyűrűjében

 


 

A GLOBE SOCCER AWARDS idei díjazottjai:

Az Év játékosa: Robert Lewandowski

Az Év klubcsapata: Al Ahly

Az Év vezetőedzője: Hans-Dieter Flick

Életműdíjas: Gerard Piqué & Iker Casillas

Az Évszázad játékosa (2001-2020): Cristiano Ronaldo

Az Évszázad klubcsapata (2001-2020): Real Madrid

Az Évszázad vezetőedzője (2001-2020): Pep Guardiola

Az Évszázad játékosmenedzsere (2001-2020): Jorge Mendes


 Képek: Globe Soccer Awards

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.