Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Labdarúgás
17 perc
2021. 07. 26.

Edzőkeringő a Serie A-ban

Author avatar
Olaszországban talán egy vezetőedző fokozottan nagyobb veszélynek van kitéve, mint a többi topligában, hiszen főleg a kisebb csapatoknál különösen hamar elfogy a klubvezetők türelme. Noha már nincsenek Maurizio Zamparini féle tulajdonosok, idén nyáron tömérdek mennyiségű edzőváltás történt a Serie A-ban, helyenként már az óvodai székfoglaló-játékra emlékeztető módon. Az elmúlt idény húsz élvonalbeli csapatából 14 váltott edzőt, köztük számtalan a mezőny első feléhez tartozó egyesület – a bajnoki címvédő Inter, a rekordbajnok Juventus, az örökös kihívó Napoli, vagy éppen a két római ellenlábas.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A Serie A 2020-2021-es szezonját követően jelen állás szerint mindössze hat tréner tarthatta meg a nyáron a munkahelyét: Stefano Pioli (AC Milan), Gian Piero Gasperini (Atalanta), Szinisa Mihajlovics (Bologna), Davide Ballardini (Genoa), Luca Gotti (Udinese) és Leonardo Semplici (Cagliari). Az összes többi csapatnál megköszönték az eddigi kormányos munkáját, vagy éppen az edző állt fel önhatalmúlag a kispadról. Ennek köszönhetően a „nagy hetesből” öt csapat is új szakvezetővel vághat neki az augusztus 21-én rajtoló, új olasz futball-idénynek.

 

INTER: ANTONIO CONTE HELYETT SIMONE INZAGHI

A bajnoki cím megünneplése után néhány nappal szembejött a szomorú valóság az Internél: anyagi okok miatt távozott a sikerkovács vezetőedző, Antonio Conte és valamivel később a kulcsember, Asraf Hakimi. Az okok részletes elemzésébe nem mennék bele mélyebben, mivel csak találgatásokra hagyatkozhatunk, de bizonyára a kínai tulajdonosok mérsékelni akarták a kiadásokat, Conte pedig a saját maga anyagi javait és a további erősítéseket szorgalmazta volna. Mivel a két álláspont különbözött, villámgyorsan kenyértörésre került sor.

Az egykori olasz szövetségi kapitányt két évvel ezelőtt nevezték ki a milánói gárda kispadjára. Első évében a bajnokságban a második helyen végeztek és döntőt játszottak az Európa-ligában, míg a második szezonban, bár a BL-csoportjukban utolsó helyen zártak, tavasszal imponáló magabiztossággal, hetekkel a bajnokság vége előtt bezsebelték a scudettót. A második évre teljesen Contéra szabták a keretet, az már az ő csapata volt, és hazai szinten ki is hozta belőlük a maximumot. Úgy tűnt, hogy minden tökéletes ütemben halad, és akár többéves sikerkorszak köszönhet rá a Nerazzurrira, azonban mégsem így történt a váratlan váltás miatt, és Conte gyakorlatilag a projekt elején félbehagyta a megkezdett munkát.

Ezt követően az Inter vezetősége nem sokat tétovázott, és tulajdonképpen az elérhető legjobb edzőt, a Lazióval a szerződéshosszabbítása miatt hosszú huzavonában lévő Simone Inzaghit nevezte ki. A 45 éves szakember a feltörekvő olasz edzőgeneráció zászlóvivője, aki az elmúlt években az instabil római gárdából egy, a közvetlen üldözőboly mögött elhelyezkedő, még a legjobbakat is el-elkapó csapatot csinált minimális támogatás mellett. Inzaghi irányításával a Lazio húsz év után újra bejutott a BL-be, és a járvány miatt félbeszakadt 2019-2020-as szezonban a koronavírus megjelenése előtt még akár a bajnoki címre is lehetett volna esélyük.

Többször kihangsúlyozta, hogy nem szerette volna elhagyni az általa játékosként is hosszasan erősített csapatot, azonban miután nem tudtak megegyezni az új szerződésről, kapóra jött az Inter ajánlata, s elfogadta élete eddigi legnagyobb kihívását, ami alighanem a további fejlődése szempontjából kellett is neki.

Inzaghi ugyanúgy a 3-5-2-es felállás híve, mint Conte, így a keret összetételét illetően nem kell tömeges változásokat eszközölni, de bizonyára az új tréner egy sokkal inkább játszós, kombinatív csapatot próbál majd viszontlátni a pályán.

Sok kérdés felmerülhet, amire majd a szezon adja meg a választ. Mennyire köszönhette az eredményeit az Inter Conténak? Csak a Laziónál tudott sikeres lenni Inzaghi, vagy a megszokott környezeten kívül is az lehet? Egyáltalán tényleg lehet-e meghatározó tréner belőle az olasz ligában?

(X) Fogadj 3,35-ös oddson, hogy az Inter megnyeri a Serie-A 2021/2022-es idényét!

 

Simone Inzaghi, az új olasz edzőgeneráció egyik legkiválóbb képviselője

 

JUVENTUS: ANDREA PIRLO HELYETT MASSIMILIANO ALLEGRI

A Juventus kilenc éven át tartó honi egyeduralkodása megszűnt, és még a BL-indulást érő helyezésre is csak az utolsó fordulóban értek oda, drámai körülmények között. Mondhatni, a végén megmentették a szezont, az újonc vezetőedző Andrea Pirlo munkáját azonban egy szezon után mégis megköszönték.

Az egykori világbajnok legendát múlt nyáron először az olasz harmadosztályban szereplő Juventus U23-as csapatához nevezték ki, majd a torinói vezetőség nagy hirtelenjében úgy döntött, hogy leváltja Maurizio Sarrit és az addig semmilyen edzői tapasztalattal nem rendelkező Pirlót ülteti az első csapat kispadjára. Rendkívül romantikus és sokak számára szívmelengető húzás volt, rengeteg kockázattal. Az eredmény végül ismert, az együttműködés az első szezon után véget ért. Nyilván nem lehet egyedül Pirlo nyakába varrni a kudarcot, több dolog is negatívan hátráltatta a csapatot, az edző felelőssége is egyértelmű. Ahogyan a kinevezéséért felelős sportigazgatóé, Fabio Paraticié is az volt, aki a szezon végeztével ugyancsak szedte a sátorfáját, és a Tottenmhamnél vállalt munkát. Bár helyenként indokolatlanul sok kritikát kapott és a családtagjait is megfenyegették, Pirlo számára az első év visszafogottabb eredménye nem jelenti azt, hogy örökké mérsékelt edző lesz. Nem elvárható, hogy Guardiola vagy Zidane példáját mindenki azonnal követni tudja.

Egyelőre Pirlóra túl nagy volt a ráadott kabát, de voltak jó meglátásai, és egy-egy kisebb csapatnál való tapasztalatszerzést követően korántsem elképzelhetetlen, hogy hamarosan újra látjuk majd az „Öreg Hölgy” kispadján, akár egy ennél sokkal hosszabb és sikeresebb szerepvállalás erejéig.

Andrea Agnelli klubtulajdonos nem bízott semmit a véletlenre és a két évvel ezelőtti menesztése óta munka nélküli Massimiliano Allegrit hívta vissza az egyesülethez. Két év, két edzőváltás, most pedig visszatért a csapatot 2014 és 2019 között öt éven át irányító szakember. A Juventus ezzel tulajdonképpen beismerte, hogy hiba volt Allegri menesztése, de legalább nem ragaszkodtak görcsösen az elhibázott döntésekhez. A trénert annak idején leginkább a BL-győzelem elmaradása miatt váltották le, és Cristiano Ronaldo is a nemzetközi siker érdekében jött a csapathoz, azonban az elmúlt két évben még távolabb voltak a hőn áhított címtől a nyolcaddöntős kiesésekkel. Két év alatt bár egy alapmag megmaradt, több helyen átalakult a keret, így nem mondhatjuk azt, hogy Allegri ott folytathatja, ahol anno abbahagyta. A torinói jövő potenciális meghatározó szereplői közül kíváncsian várhatjuk, hogy Matthijs de Ligt, Federico Chiesa vagy Dejan Kulusevski fejlődése miként folytatódik a livornói mester kezei alatt. A legfontosabb kérdés továbbra is Cristiano Ronaldo helyzetének kezelése lesz (jelen állás szerint úgy tűnik, marad a csapatnál), mivel kijelenthetjük, hogy ebben a két elődje nem járt sikerrel. CR egyénileg kimagasló teljesítménye a csapat játékára és eredményességére nem tudott előnyt jelenteni, és a nagy meccseken rendszerint egyenesen hátrány volt.

Alighanem leginkább ezen állhat vagy bukhat Allegri sikeressége a második torinói regnálása alkalmával.

(X) Fogadj 5,00-ös oddson, hogy Cristiano Ronaldo lesz a Serie A 2021/2022-es szezonjának gólkirálya!

 

Allegri vs. Pirlo: az igazság kettejük viharos kapcsolatáról

 

NAPOLI: GENNARO GATTUSO HELYETT LUCIANO SPALLETTI

Gennaro Gattuso nápolyi szerepvállalása a második, egyúttal az első teljes szezon után véget ért a felek nézetkülönbségei miatt. A Milan egykori csupa szív középpályása 2019 decemberében vette át a gárda irányítását egykori edzőjétől, Carlo Ancelottitól, és a kezdeti lendület olyan jól sikerült, hogy a Napoli 2020-ban megnyerte vele a Coppa Italiát és a hetedik helyen zárta a bajnokságot. Az elmúlt szezonnak a csapat nagy reményekkel vágott neki, Gattuso első teljes idényében a megerősített keretet a bajnokesélyesek közé sorolták, és bár jól kezdték az idényt, szép lassan elfogyni látszottak. A sérülések sem könnyítették a boldogulását, ennek ellenére remek hajrával csak az utolsó fordulóban maradtak le a BL-indulásról.

Az évad közben folyamatosan pletykáltak a leváltásáról, Aurelio De Laurentiis tulajdonos nem állt ki a vezetőedző mellett, többször nyíltan bírálta őt, mindez pedig olyan rosszul esett Gattusónak, hogy az idény végén hiába próbálták őt marasztalni, hajthatatlan volt, távozott a csapattól.

Az már egy másik kérdés, hogy három héttel a bejelentése után felbontotta a szerződését a Fiorentinával, és jelenleg nincs klubja.

Gattuso kétségkívül karakteres csapatot formált, és bár egyfajta őrségváltás ment/megy végbe a Napolinál, a körülményekhez képest ki tudta hozni a maximumot a csapatból. Utódjának végül az elmúlt két évben sehol nem tevékenykedő Luciano Spalletti került kinevezésre. A 62 éves, rutinos edző az utolsó két szezonját az Inter kispadján töltötte 2017 és 2019 között, ám Antonio Conte kinevezésével nem maradt számára hely a milánóiaknál, így megköszönték a munkáját. Spalletti korábban több ízben volt az AS Roma trénere (2005-2009 és 2016-2017), Olaszországon kívül eddig csak a szentpétervári Zenitnél dolgozott (2009-2014). Régi vágású, rutinosabb tréner, akinek a legutóbbi próbálkozásait kétségkívül nem sok siker kísérte. Edzői karrierje csúcsának az első római időszaka tekinthető, amikor két Olasz Kupát nyertek vele, őt pedig a 2005-2006-os és a 2006-2007-es idényt követően egyaránt a Serie A legjobb edzőjének választották. Ezt követően a második Roma-korszak és az Internél töltött szerepvállalása sem közelítette meg az elvárt szintet. Spalletti mostani megbízatása amolyan utolsó lehetőség lehet számára egy élcsapatnál, bukás esetén aligha vezethet már számára felfelé az út. De Laurentiis mellett nem lesz könnyű dolga, ráadásul a kulcsjátékosok sorsa is kérdőjeles, de valahogy meg tudtak állapodni egymással, így – egyelőre – a kémia működik köztük. Az biztos, nem lesz egyszerű visszavezetni a Napolit a Top 4-be, ami kétségkívül elvárás lesz a vezetés felől.

Jelenleg komoly kételyeim vannak, hogy meddig fog tartani ez a megbízatás. Ha azt kéne megjósolni a mostani edzőváltások közül, hogy melyik edzőt rúgják ki először, akkor valószínűleg Spalletti „túlélési” esélyeire elég alacsony lenne a szorzó.

 

Spalletti visszatér, ezúttal Nápolyban próbál szerencsét

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

LAZIO: SIMONE INZAGHI HELYETT MAURIZIO SARRI

Miután a klubvezetés hosszú időn keresztül a húzta az időt, és a kiszivárgott hírek szerint pár százezer eurót sajnált a sikeredzőjétől, a Lazio végül nem tudta megújítani Simone Inzaghi szerződését, így az Interhez távozott. „Pippo öccse” hosszú éveken keresztül a római klub játékosa volt, majd az egyesület utánpótláscsapatának irányítását követően 2016 áprilisában nevezték ki a Lazio kispadjára, ezzel ő volt a leghosszabb ideje ugyanannál a csapatnál munkát vállaló tréner az egész Serie A mezőnyében. A szurkolóktól való érzelmes búcsújában elárulta:

 

„Azt megígérem, hogy a Curva Nord alatt állva fogok elbúcsúzni tőletek. Nem érdekel, ha kifütyültök vagy megtapsoltok, mindent elfogadok. Ott leszek. Sohasem fogom elfelejteni a könnyeket, örökké helyetek lesz a szívemben. A Laziót mindig az otthonomnak fogom tekinteni, és nektek csak Simone leszek. Kiváltság és megtiszteltetés volt. Együtt írtunk történelmet, szeretlek titeket, egy részem mindig veletek lesz.”

 

A 45 esztendős szakember irányításával a „sasok” Olasz Kupát és Szuperkupát nyertek 2019-ben, azonban a mostani idény végén lezárult a közös történet, és immár az Internél kell bizonyítania rátermettségét.

Claudio Lotito elnök bizonyára teljesen biztos volt benne, hogy a tervei szerint spórolni tud edzője fizetésén, amikor viszont mégis megadta volna a kért emelést, már késő volt, addigra Inzaghi megállapodott az Interrel. A több utódjelölt közül végül az elmúlt idényt kihagyó Maurizio Sarri lett a befutó. A 62 éves, nápolyi származású egykori bankár az elmúlt évtizeden belül tűnt fel a Serie A edzői közt az Empoli (2012-2015), majd főleg a Napoli (2015-2018) irányításával, ahol rendszerint kifejezetten látványos focit játszott csapata, bár igazán nagy eredményt sosem tudtak elérni. A 2018-2019-es szezonban a Chelsea menedzsere volt, és annak ellenére távozni kényszerült egy év után, hogy megnyerte a “kékekkel” az Európa-ligát és döntős volt az angol Ligakupában. Ezután Sarrit a Juventus kispadjáról ugyancsak az első szezont követően menesztették, mert bár a bajnokságot megnyerte az együttes, a BL-ben már a legjobb 16 között kiestek. Nehéz megjósolni, hogy vajon Sarri mit tud kihozni ebből a „sötét ló” csapatból, mellyel az elmúlt években Inzaghi rendszerint erőn felüli eredményeket ért el. A hadrendbeli változás szinte biztos, hiszen az előd 3-5-2-t favorizálta, követője pedig a 4-3-3 híve. A nápolyiaknál látott „Sarriball” meghonosításában bizonyára lehet fantázia, de a Lazio kerete minden poszton mélyítésért kiált, és nagy szükség lenne az egyelőre kétes jövőjű Luis Alberto maradására. Pozitívum, hogy amíg az elmúlt években Inzaghi nem igazán kapta meg a kért erősítéseket, addig most Sarrihoz már behúzták a mester korábbi kedvelt játékosát Elseid Hysaj személyében, de Felipe Anderson és Luka Romero is csatlakozott az együtteshez.

Sarri képességeinek megvannak a korlátai, de ha az eredményeket nem nézzük, a Napoli-időszak megítélése pozitív kicsengésű volt (persze, az árulással felérő Juvéhez való távozása miatt a helyiek utálják) a csapat látványos játéka miatt. Valami ilyesmire vélhetően most a Laziónál is számíthatunk, miközben a nagy dohányos tréner fogyasztása miatt a római trafikok forgalma egész biztosan jelentősen fel fog lendülni.

(X) Fogadj 8,00-as oddson, hogy Luis Alberto adja a legtöbb gólpasszt a Serie A 2021/2022-es szezonjában!

 

Maurizio Sarri – a nagyot álmodók példaképe

 

AS ROMA: PAULO FONSECA HELYETT JOSÉ MOURINHO

A „farkasok” két BL-mentes szezon után megköszönték Paulo Fonseca eddigi erőfeszítéseit, és az elmúlt idény végén a leváltása mellett döntöttek. A korábban a Sahtar Donyecket irányító portugál edző 2019 nyarán került az AS Roma kispadjára, ám mivel mindkét alkalommal lecsúsztak az európai elitligában indulás esélyéről, a múlt idényben pedig az Európa-liga elődöntőjében súlyos pofonba szaladtak bele a Mancehster United ellen, kiadták az útját. Fonseca munkáját nem könnyítette meg az előző klub tulajdonosi kör tevékenysége, amely a közelmúltban távozott, és immár egy ambiciózusabb projekt lehet kirajzolódóban, csak éppen az eddigi tréner nélkül. Ráadásul a Romát az elmúlt években különösen magas számban sújtották sérülések, ritkán állt Fonseca rendelkezésére a teljes keret, gyakorlatilag szinte folyamatosan „tűzoltásban” volt, ami bárkinek feladta volna a leckét. Kétségkívül a második évad végére megfáradt a munkaviszony, a Dzeko-balhéból kiindulva Fonseca valószínűleg az öltözőt is elvesztette, és látható volt, hogy a végére egyre kevésbé volt meg benne a tűz, így abszolút indokolt volt a menesztése.

Jókora meglepetésre neves honfitárs követte őt az AS Roma kispadján, hiszen bár sokáig a végül a városi riválishoz szerződő Maurizio Sarrit rebesgették, egy hihetetlen bejelentéssel José Mourinho lett a csapat újdonsült vezetőedzője. Az egykori „Special One” korábban nagyszerű sikereket ért el Olaszországban. 2010-ben a vezényletével bajnokságot, kupát és Bajnokok Ligáját nyert az Inter, azóta viszont a setúbali admirális jóval kevesebb eredmény kovácsolója volt. Ráadásul a legutóbbi két állomáshelyéről, a Manchester United és a Tottenham csapataitól egyaránt csúnyán távozott, mivel a mérsékelt eredmények mellett még kilátástalanul is játszottak, és mindkét csapatnál kicsúszott a kezéből az irányítás. Ennek ellenére a Mourinho által ismert és kedvelt, más stílusú olasz bajnokságban joggal várhatjuk, hogy képes lehet megújulni és újra napfényes időszak köszönt a főváros sárga-vörös felére. A Roma szurkolói pápának illő fogadtatásban részesítették Mourinhót, emberek tízezrei vonultak az utcákra. Az effajta hurráoptimizmus egyelőre azért talán túlzás, kétségtelenül lehet a személyében potenciál, de Mourinho csillaga az elmúlt egy évtizedben folyamatosan csak egyre lejjebb áldozott, így a bukás lehetősége éppúgy benne van ebben a kalandban. Ha Spallettinél említettem, hogy az utolsó nagy lehetősége lehet, akkor mindez alighanem az 58 éves portugál esetében is megállja a helyét. Mourinho motivációs képességei adott esetben jól párosulhatnak a Roma tapasztaltabb harcosokat és feltörekvő fiatalokat megfelelően vegyítő keretébe, ha sikerül megnyernie az öltözőt, hogy a játékosai felnézzenek rá, akkor valóban szebb időszak állhat előttük.

(X) Fogadj 19,00-es oddson, hogy az AS Roma megnyeri a Serie-A 2021/2022-es idényét!

 

A Triplete titka – José Mourinho szakmai munkája Milánóban

 

A TOVÁBBI EDZŐVÁLTÁSOK A SERIE A-BAN

A Sassuolo csapatát az elmúlt években stabil középcsapattá szilárdító rendkívül tehetséges Roberto De Zerbi a Sahtar Donyeck felé vette az irányt, utódja az Empolit feljuttató Alessio Dionisi lett. A teljesen vállalható eredmények ellenére Claudio Ranieri felállt a Sampdoria kispadjáról, helyére a Parmával kieső Roberto D’Aversa ült le. Ivan Juric és a Hellas Verona nem egyezett meg egymással a folytatásról, a tréner az épphogy bennmaradó Torinóhoz került a lokálpatrióta Davide Nicola helyére, míg a Gialloblú új mestere a Romával való szerepvállalása óta mindenhol csúfosan megbukó Eusebio Di Francesco lett. A Fiorentina vezetősége Giuseppe Iachini leváltása után először Gennaro Gattusóval állapodott meg, ő viszont edzés nélkül távozott nézeteltérésekre hivatkozva, így a tavalyi újonc Spezia trénerét, Vincenzo Italianót csábították el, őt pedig eddigi csapatánál a pályája elején lévő Thiago Motta helyettesítheti.

Mindemellett a három tavalyi élvonalbeli kieső, a Benevento, a Crotone és a Parma mindegyike leváltotta trénerét a nyári szünet alatt, így jön össze a 14 edzőcsere a tavalyi Serie A-s mezőnyében.

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

 

A szerző az Azzurri nevű közösségi oldal szerkesztője, amennyiben az olasz labdarúgás aktív magyar nyelvű közösségéhez szeretnél tartozni.

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.