Egy szenegáli csatárpalánta marseille-i cseperedése

A földrajzi adottságai miatt különösen multikulturális marseille-i közegben egész komoly hagyománya van az afrikai támadósztároknak. Gondoljunk csak az OM-ben is brillírozó Didier Drogbára, a gólkirályi címet szerző Mamadou Niangra, az Ayew-testvérekre vagy épp édesapjukra, az 1993-as BL-győzelemben oroszlánszerepet vállaló Abedi Pelére. Némi szünet után idén kihajtott egy új tehetség a Vélodrome-ban, az első két idei bajnokiján három gólt lővő Cheikh Ahmadou Bamba Dieng. A látványos berobbanás után ugyan haloványabban folytatódott a szezonja, teljesítménye alapján bármikor újra kivirágozhat, amihez igen jó táptalaj lehet a Jorge Sampaoli őrült rendszerében újjáépülő Olympique Marseille. Érdemes hát kicsit jobban megismerkednünk Bamba Dieng cseppet sem hétköznapi karrierjével.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Az afrikai labdarúgás legtöbb jelenlegi sztárja egészen fiatalon került valamilyen jó adottságokkal rendelkező európai akadémiára vagy akár Európában is látta meg a napvilágot.

Viszonylag ritka, hogy valaki hazájában is eredményeket érjen el, majd a topligák világának merőben eltérő körülményei között is felküzdje magát egy relatíve magas polcra.

Ebbe az irányba indult el ebben a szezonban Cheikh Ahmadou Bamba Dieng, akinek a fejlődését Szenegálban már nem csak a szakemberek, de a szélesebb közönség is komoly érdeklődéssel kísérte azóta, hogy az U17-es válogatott színeiben gólt szerzett a Guinea elleni korosztályos Afrika-kupa-selejtezőn.

Ezután viszont egy súlyos sérülés csaknem derékba törte karrierjét, épp amikor először bekerült volna nevelőegyesülete, a Diambars FC keretébe. Erre végül csak egy év kihagyás után kerülhetett sor, akkor viszont Bamba Dieng is hozzájárult csapata feljutásához a helyi élvonalba.

A mindössze 2009 óta profi, 14 csapatos szenegáli bajnokságot inkább félprofinak tekinthetjük, hiszen még Afrikában is a szerényebb ligák közé tartozik. Ezt jól mutatja, hogy az afrikai BL főtábláján tavaly 17 év után képviseltette magát újra az ország, ami nagyban a mezőny kibővítésének köszönhető, és a Teungueth FC is végül csoportja utolsó helyén végzett.

A bajnokságban a kiemelkedőbb játékosok keresete alig 75 ezer nyugat-afrikai frank, azaz nagyjából 40 ezer forintot tesz ki, így nem csoda, hogy minden valamirevaló tehetség azonnal a jelentősebb keresetet biztosító országok felé indul, ha a labdarúgásból akar megélni és a helyi hagyományok szerint támogatni a családját.

Ilyen tehetség volt Bamba Dieng is, aki az élvonalba kerülve alaposan berúgta az ajtót, hiszen 12 meccsen 14 gólt szerzett, és már a liga gólrekordjának megdöntését ácsingózta a közönség. Az FC Metz jelenlegi csatára, Ibrahima Niane által tartott 19 találatos csúcs azonban végül maradt, hiszen a COVID miatt félbeszakadt a szenegáli bajnokság is.

Főhősünk azonban megkapta a hazai közönségtől a BambaGol becenevet és 19 évesen a szenegáli szurkolók egyik reménysége, kedvence lett, hiszen nem egy profiklub távoli csodavilága termelte ki a szenegáli labdarúgás számára, hanem a hazai környezetben nőtte ki magát, hogy aztán egyre magasabbra törhessen.

BambaGol (balra) a Diambars FC mezében (fotó: lsfp.sn)


 

A melegház

Bamba Dieng páratlan szenegáli góltermése azért is volt meglepő, mert nevelőklubja nem tartozik a legpatinásabb egyesületek közé az országban. A Diambars ötletgazdája, Saer Seck 2003-ban azzal helyezte új alapokra vállalkozását, hogy a szenegáli születésű világbajnokot, Patrick Vieirát és a Paris Saint-Germain egykori legendás kapusát, Bernard Lamát is bevonta az alapítványi forma alapítói közé. A Diambars név egyébként harcosokat jelent wolof nyelven (ez egyike a Szenegálban beszélt 36 nyelvnek), a Saly tengerparti városka határában található akadémia pedig kezdetben mindössze 32 fiatalt tudott fogadni. Mára viszont az európai mércével még mindig szerény körülmények között öt műfüves és egy normál pálya áll az intézmény 120 neveltjének a rendelkezésére.

A nem épp kimagasló infrastruktúra mellett végzett szakmai munka minőségét talán jól jelzi, hogy az évek folyamán olyan válogatott játékosok kezdték itt karrierjüket, mint a jelenleg a PSG középpályáján robotoló Idrissa Gueye, a Lille-lel annak idején bajnokságot nyerő, majd a Premier League-ben is megforduló Pape Souaré, a belga bajnoki címig jutó Kara Mbodj vagy az angliai tapasztalatok után török bajnokságot nyerő Badou Ndiaye.

Egy komoly szintlépés lehet az akadémia számára a 2020 áprilisában az Olympique Marseille-jel kötött együttműködési szerződés, mely egy kicsit a Metz és az azóta kétszeres szenegáli bajnok akadémia, a Génération Foot kapcsolatát idézi (a félreértések elkerülése miatt szögezzük le, ott valóban kizárólag az akadémia ifjú titánjai alkotják a csapatot). Az új egyezmény keretében az akkor még Jacques-Henri Eyraud által dirigált OM vállalta, hogy edzői továbbképzést tart a Diambars szakembereinek és átülteti az utánpótlásképzési módszereit az afrikai akadémiára. Mindeközben a francia egyesület próbajátékot biztosít a legígéretesebb tehetségeknek és két szabadon választott játékosra elővásárlási jogot is szerez.

Ennek a kapcsolatnak volt első gyümölcse a hazájában ekkor már vérbeli gólvágóként elhíresült Bamba Dieng Franciaországba utazása, mely számára egész különleges jelentőséggel bírt. Esetében ugyanis nem üres lózung, hogy egyik gyerekkori kedvenc csapatánál kapott esélyt, már egy korábbi interjúban is az FC Barcelonát és a Marseille-t nevezte meg álmai klubjának. Természetesen a szenegáli közvélemény is komoly érdeklődéssel kísérte egyik kedvencének kontinensváltását. Hogy mennyire kebelén hordozta az anyaország az ifjú futballistapalántáját, azt talán jól mutatja csereként való bemutatkozásakor az Auxerre elleni kupameccs hajrájában lőtt góljának mámoros fogadtatása egykori társai által.

A Diambars edzőközpontja Salyban (fotó: LinkedIn)


 

Átültetés

Ahhoz szerencse is kellett, hogy Bamba Dieng tavaly bekerüljön az OM A-csapatába, hiszen André Villas-Boas távozása után az utánpótlást igazgató Nasser Larguet vette át ideiglenesen a gárda irányítását. A korábban például Casablancában a Marokkó legnevesebb nevelőintézményét, a VI. Mohamed akadémiát is vezető szakember keze alól került ki annak idején például Youssef En-Nesyri (Sevilla FC) vagy Nayef Aguerd (Stade Rennes) is.

Amikor aztán Darío Benedetto eltiltás, Arkadiusz Milik pedig sérülés miatt nem állhatott a csapat rendelkezésére, Larguet az ifik közül Bamba Dienget emelte fel a felnőttek közé. A jól sikerült kupadebütálás után néhány meccsen a Ligue 1-ben is bizalmat szavazott neki, ott azonban nem sikerült ekkor még megvetnie a lábát a 20 esztendős szenegáli támadónak, a nagyobb nevek visszatérése után kikerült a csapatból.

Először Jorge Sampaoli sem számolt különösebben Bamba Dienggel érkezésekor, csupán az utolsó két fordulóban adott neki néhány perc játéklehetőséget. Nyáron azonban első teljes európai felkészülése során sokszor nyilatkozott róla pozitívan a vezetőedző és a klubelnök, Pablo Longoria egyaránt, mivel pedig az OM egyik kiszemeltjét sem tudta behúzni az átigazolási időszak során, a másodosztályba kiesett Dijon érdeklődését folyamatosan elutasította Bamba Diengért.

Ennek ellenére a szezon elején úgy tűnt, csak tartalékként számol vele a szakmai stáb, hiszen a még nála is fiatalabb új szerzemény, Konrad de la Fuente kapott lehetőséget az első fordulókban, mígnem az AS Monaco elleni rangadón először került idén a kezdőbe az ifjú szenegáli. A hercegségbelieknél a sérüléssel bajlódó Djibril Sidibét épp az ijfú Chrislain Matsima helyettesítette jobbhátvédként, akit többször is alaposan megforgatott BambaGol és két kapufa mellett két gólt is lőtt végül.

A következő, Stade Rennes elleni bajnokin aztán már középen, kilencesként kapott szerepet, és bár ebben a pozícióban is sikerült szereznie egy fontos gólt, könnyebben eltűnt a középhátvédek gyűrűjében.

Nasser Larguet és Bamba Dieng az Auxerre elleni debütálás után (fotó: coeurmarsaillais.fr)


 

Karakterisztika

A Monaco elleni mérkőzést látva aligha lehet meglepetés, hogy Bamba Dieng játékának legfőbb erénye a sebessége, ugyanakkor a védőkkel szembeni erőszakossága is kifizetődőnek bizonyult. Ezt emelte ki egyébként még a szenegáli ligában töltött időszak alatt az utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya, Youssouph Dabo is, és ezen képességek alapján hasonlította a korábbi ikonikus játékosok közül El Hadji Diouf Didier Drogbához, Djibril Cissé pedig Mamadou Nianghoz.

A pályán megfigyelhető harciassága mellé ugyanakkor jóval szelídebb személyiség társul, mely a kitartó edzésmunkáját is megalapozza. Jámbor neveltetését jól mutatja, hogy keresztneveit Amhadou Bamba Mbacké szenegáli teológus és költő után kapta, aki az iszlám egyik helyi, szúfi ágának volt alapítója és aszkéta életmódjával a gyarmatosítással szembeni passzív és pacifista ellenállás szimbóluma lett Nyugat-Afrikában a 20. század elején amolyan szenegáli Gandhiként. Róla emlékezett meg első gólöröménél Bamba Dieng a meze alatti pólón látható Kou Ted Ki felirattal is, mely szent embert jelent wolof nyelven.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

Akár középen, akár a bal szélen kapott helyett Bamba Dieng az OM-ben, azt láthattuk, hogy nem ragadja el az ifjonti hév és nem cipeli a labdát feleslegesen sokat, valamint cselekre is csak a legvégső fázisokban vállalkozik a megfelelő helyeken. Ugyanakkor fontos erénye az is, hogy vehemensen veti bele magát a letámadásokba, a csapat támadói közül ő jegyezte a legtöbb megelőző szerelést például.

Ugyanakkor nem csak azért kerülhetett a Marseille center pozíciójába, mert Sampaoli rendszerében ez nem statikus, hanem meglehetősen dinamikus feladatkört jelent, hanem azért is, mert alig 178 centiméteres magassága ellenére igencsak jó rúgókkal áldotta meg a sors, így a magas labdákra is képes jó ütemben érkezni. Fejjátéka ugyanakkor még meglehetősen pontatlan, a Lokomotiv Moszkva elleni El-meccsen és a Lens elleni bajnokin sem tudta a hálóba csúsztatni a labdát meglehetősen fontos, később súlyos pontokba kerülő helyzetekben.

A „szenegáli Gandhi” és a róla megemlékező Bamba Dieng


 

Leendő hajtások

A jövőjét illetően Bamba Diengnek elsősorban első komoly profiszerződését kellene kiharcolni, ugyanis a tavaly augusztusi próbajátéka után az első kölcsönje keretében alig 1800 euró volt a gázsija. A viszonylag szerény, 400 ezer eurós vételi opciót kiváltva végleg megszerezte a Marseille, de azóta is alig 4000 eurót utalnak neki havonta, amivel igencsak alulfizetettnek számít a keretben.

A Monaco elleni duplája, a Rennes elleni gólja vagy a Lens ellen kiharcolt büntetője mutatja, hogy ennél jóval értékesebb tagja ő most a csapatnak, így édesapja és ügynöke most épp egy tízszeres emelésen ügyködik – nem teljesen alaptalanul. Ráadásul közben Bamba Dieng megkapta első válogatott behívóját is a Namíbia elleni vb-selejtezőkre készülő szenegáli keretbe. Noha „Teranga oroszlánjainak” támadósorában egyelőre feltehetően csak tartalékként számolnak vele olyan konkurencia mellett, mint Sadio Mané, Ismaila Sarr, Keita Baldé, Boulaye Dia, Krépin Diatta vagy a másik ifjú tehetség, Abdallah Sima, a nemzetközi szereplés tovább növelheti az ázsióját.

Ami pedig a Marseille és a Diambars akadémiájának együttműködését illeti, a hírek szerint már megvan a program legújabb kiszemeltje a középhátvéd Mikayil Faye személyében, aki a 2019-es U17 világbajnokságon oszlopos tagja volt a szenegáli védelemnek, melyet végül csak a többek között Ilaix Moribával vagy Pedrivel felálló spanyolok tudtak kiejteni a tornáról.

Az OM új kiszemeltje a hollandok legyőzése során az U17-es szenegáli válogatottban (fotó: fifa.com)


Ki nyeri a Ligue1 2021/22-es idényét?  

1,05 – Paris Saint-Germain

26,00 – Marseille

31,00 – Lyon

41,00 – Nice


Kattints ide és fogadj átigazolásokra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

0 0 votes
Article Rating

Írj hozzászólást

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x