Előbb lássunk tisztán, aztán ítélkezzünk – vélemény

A tegnapi nappal hivatalossá vált, hogy a Premier League-ben szereplő Newcastle Unitedet eladta a szurkolók által nagyon nem kedvelt Mike Ashley, és a vele már tavaly is egyezségre jutó szaúd-arábiai állami befektetési alap lett az új tulajdonosa az észak-kelet angliai egyesületnek. A változás megannyi kérdést vet fel, amikre egyelőre csak keressük a választ, de azok nélkül felesleges okoskodás véleményt formálni arról, hogy milyen irányba is mutat a „szarkák” útja.

Newcastle United

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Ami tavaly még nem sikerült, az most már akadálymentessé vált, s Mike Ashley „megszabadulhatott” a Newcastle United csapatától. Akkor a Premier League szabott gátat az üzletnek, amiben a katari sportcsatorna, a liga közvetítési jogait birtokló BeIN Sports volt az egyik „felbujtó”. Az ügy akkor végül a bíróságig jutott, de peren kívül megállapodtak a felek, így most csaknem biztosra vehető volt, hogy nem lesz probléma és létre fog jönni az üzlet. A mai labdarúgásban repkedő átigazolási díjakhoz mérten szinte olcsón, mintegy 300 millió eurós értéken cserélt gazdát az angol élvonal jelenleg 19. helyén tanyázó együttes. Előbb a Premier League, majd maga a klub is hivatalos közleményben tudatta a világgal, hogy immáron 80%-os tulajdonjogot vásárolt az egyesületben a Public Investment Fund, ami a szaúd-arábiai állami befektetési alap. Mellette a maradék 20%-kal a londoni székhelyű, de katari kapcsolatokkal rendelkező PCP Capital Partners és az RB Sports&Media rendelkezik innentől. Ehhez kötődően a BBC információira alapozva az a hír járja, hogy legitim biztosítékokat kapott a liga arra, hogy nem a szaúdi állam irányítja majd a patinás klubot, a végső zöld lámpát ez jelentette az ügyletben.

 

TÉNYLEG KELL ÜNNEPELNI?

A különböző social media felületek megteltek a képekkel és videókkal, amint csaknem fesztiválhangulat van Newcastle upon Tyne utcáin. Azt teljes mértékben meg tudja érteni mindenki, hogy Mike Ashley lelépése miatt még az antialkoholista Newcastle-szurkolók is megbontottak egy pezsgőt. A 14 éves időszaka alatt nem sok jó dolgot lehetett feljegyezni, ami úgymond érdem lenne a neve mellett, negatívumokat viszont annál inkább. Viszont, mint minden éremnek, ennek is két oldala van és a másikon bizony nem épp a fehér lovon érkező megmentő van.

Hercegnek herceg, addig rendben is vagyunk, és ugyan nem jó szívvel, de tényszerűen kell írni arról, hogy az egyenjogúság zászlóshajó szerepét magára vállaló Premier League egyik csapatának tulajdonosa egy olyan konzorcium, amelynek élén az az ember áll (Mohamed bin Szalmán koronaherceg), akit a háttérben sejtettek egy rendszerkritikus újságíró meggyilkolása ügyében. (A herceg később vállalta is a felelősséget a gyilkosságért, mert az ő kormányzása alatt történt az eset.)

Persze a már említett biztosíték nagyon jól hangzik elvben és hihetjük azt, hogy a ligának nem érdeke rossz fényt vetni saját magára, de mégiscsak el kell gondolkodni azon, hogy milyen következményei is lehetnek ennek a lépésnek. A modern labdarúgásban annyira pénzorientált lett minden, hogy nehéz nem arra következtetni, hogy ennek az üzletnek a legfontosabb mozgatórugója, hogy még több font jusson az illetékesek zsebébe. Vádaskodni alaptalanul, érdemi bizonyíték nélkül nem szabad, de ahogy a mondás is tartja: „nem zörög a haraszt”…

 

 


(X) Válaszolj helyesen a napi kérdésekre és gyűjtsd össze ingyenes fogadásaidat az ingyenesen játszható Nyerő Széria tippjátékkal.


 

HOGYAN TOVÁBB? 

Kicsit a futball irányába visszakanyarodva, vessünk egy pillantást arra, hogy milyen jövőkép állhat a klub előtt. Azt már tudni lehet, hogy az elnöki széket a PIF-igazgató, Jaszir al-Rumajjan veszi át, illetve főszerepet kaphat majd az irányításban Amanda Staveley, a PCP Capital Partners vezérigazgatója, aki már elkezdte elhinteni azokat a szavakat, amire a szurkolók oly nagyon vágytak.

 

„Ez egy hosszú távú befektetés. Izgatottak vagyunk a Newcastle United jövőbeli kilátásai miatt. Célunk egy egységes filozófia és egy világos jövőkép kialakítása a klubban, a vezetés biztosítása, amely lehetővé teszi a Newcastle United számára, hogy hosszú távon nagy eredményeket érjen el. Célunk a rajongókkal összhangban van – egy állandóan sikeres csapat létrehozása, amely rendszeresen versenyez a fő trófeákért, és büszkeséget generál szerte a világon.”

 

A sablonos belépő szöveg tehát megvolt, de pontosan tudjuk, hogy ilyenkor erre van szükség. Azonban a kérdőjelek itt kezdenek el sokasodni, mert a legutóbbi két ilyen jellegű tulajdonosváltás alapjaiban rengette meg a futballvilágot. A Manchester City és a PSG két különböző utat választottak, de egyaránt nagyon komoly tőkeinjekcióval vetették bele magukat a „sűrűjébe”. Bármennyire is nem tud a többség különbséget tenni a két említett együttes között, a választott út közt hatalmas eltérés van, bár az eredményesség mindkettő jellemzi a maga módján.

 

 

Miközben a fociszeretők és a különböző clickbait terveiket megvalósító oldalak már most azzal viccelődnek és készítenek szebbnél szebb képeket, hogy kit és mennyiért fog leigazolni a legújabb felfoghatatlan mennyiségű pénzzel rendelkező klub, előbb várjuk ki, hogy miként is fog összeállni maga a vezetőség és az a részleg, amely majd valójában a keretkialakítással foglalkozik. Ez egy olyan része lesz az összképnek, amely sokkalta fajsúlyosabb, mint a buta pletykák kiötlése, hiszen alapjaiban határozhatja meg a valóságot. Nézzük, hogyan is történt mindez a fentebb említett két együttesnél:

  • Az angol bajnoki címvédőnél a kezdetbeli, kissé csapodár megoldásokat felváltotta egy nagyon koncepciózus terv néhány év után. Ennek volt az egyik sarokköve Aitor “Txiki” Begiristain és Ferran Soriano, akik biztos alapokat jelentettek a jövőt illetően, a City Football Group létrehozása pedig már megmutatta, hogy mennyire előre gondolkodnak. A pénz persze elengedhetetlen volt a nagy volumenű álmok megvalósításához, de olyan szakemberekre bízták a játékosállomány kialakítását és az edző kijelölésének kérdését, akikről tudták, hogy ismerik a győzelemhez vezető utat. Noha a Bajnokok Ligája-trófea még hiányzik a vitrinből, de aligha mondható, hogy ne lenne a klub sikeres, főleg a szigetországban.
  • A francia fővárosban ennyire jelentős koncepció mentén történő építkezésről aligha beszélhetünk, pedig idejük lett volna rá megtervezni. Ott nem tanultak abból a hibából, amit a manchesteriek elkövettek Angliában, de később a sajátjukból sem. Már több irányba is elindultak, hogy a hazai porondot nem mérvadónak tekintve Európa csúcsát is meghódítsák, de ott még nem jártak sikerrel. Ennek legújabb fejezetét jelentik a most nyári mozgások, egy „álomcsapat” összeverbuválása, ami inkább tűnik PR-alapú gondolkodásnak, mint átgondolt szakmai koncepciónak, és ez a pályán is látszik, egyelőre nem igazi csapatként, hanem inkább sztárok gyülekezeteként működik a PSG.

Visszatérve a Newcastle United lehetséges jövőjéhez, amikor tavaly szó volt róla, hogy gazdát cserél a klub, akkor az a hír járta, hogy a sportigazgatói posztra Luis Campos az első számú jelölt. A portugál szakember 2013 és 2016 közt az AS Monaco, majd 2017 és 2020 közt a Lille OSC együttesénél töltötte be ezt a feladatkört. Az egy bajnoki cím a „hercegségbelieknél”, valamint az az arany, amit a „terrierek” összehoztak az előző Ligue 1 idényben, az ő munkájának is az érdeme, de emellett hosszasan lehetne sorolni a neveket, hogy a regnálása alatt ez a két egyesület mennyi és milyen minőségű fiatal sztárokat fedezett fel, illetve nevelt ki a futballvilág számára. Ha most is ő a jövő egyik alappillére, akkor ne legyünk meglepődve, ha nem az ész nélküli költekezés útját választják a „szarkák”, mert Campos inkább a tudatos építkezés híve, de a jelenlegi lehetőségnél jóval szerényebb körülmények közt is tett csodát már.

A másik opció, hogy a pocsék szezonkezdés miatt kissé ijedten kezdenek el minden lehetséges célpontra „lőni”. Az anyagiakkal aligha lesz gondjuk, a Financial Fair Play szabály pedig igencsak sok összetevős ahhoz, hogy lehessen a határokat feszegetni. Ez alapján januárban beindulna a nagy bevásárlás, ami előrelépést biztos jelentene, de hogy a magasra tett álmokhoz mennyivel vinné közelebb a klubot, az továbbra is kétséges maradna. Ehhez kis túlzással bármelyik minimális tapasztalattal bíró sportigazgató jelölt megfelelne, mert szinte bárki tud „elkölthetetlen” mennyiségű pénzt szórni a legnagyobb nevekre.

Amit már most tudni lehet, hogy az angol fogadóirodákban felpezsdült az élet, ahol is Steve Bruce állása a téma és bizony nem a maradására vannak a legkisebb oddsok. Az ő eltávolítása lehet az első lépés, és ez nem is lenne meglepetés a tabellára pillantva. A helyettesítésére érkező szakembert és a további kérdésekre kapott válaszokat viszont meg kell várjuk, hogy okosabbak legyünk, mert azok nélkül csak ítélkezni lehet, amire aligha van szükség.

 

Melyik együttes nyeri meg a Premier League 2021/2022-es kiírását?

1,91 – Manchester City

3,50 – Chelsea

5,50 – Liverpool

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/Premier Liga/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Premier League piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

0 0 votes
Article Rating

Írj hozzászólást

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x