Elvették a Copa América-rendezést Kolumbiától

A dél-amerikai labdarúgó-szövetség (CONMEBOL) a 2020-ról egy évvel, 2021 nyarára elhalasztott Copa América megrendezésének jogát elvette az egyik társrendezőtől, Kolumbiától az országban tomboló áldatlan állapotok miatt.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Korábban két cikket is közöltünk, amelyek jelen írás mellé érdekes kiegészítő olvasmányként szolgálhatnak:

A Copa América helyszínei

A Copa América története

 

A tervek szerint idén nyáron 47. alkalommal bonyolíthatják le a dél-amerikai kontinensbajnokságot. A 2020 nyaráról elhalasztott tornát jelen állás szerint 2021. június 13. és július 10. között rendeznék meg. Kolumbia négy stadionja a B csoport összes meccsének, valamint több egyenes kiesés szakaszban esedékes mérkőzésnek, köztük a finálénak is otthont adott volna. Az új helyszínt egyelőre még hivatalosan nem jelölték ki, de a másik rendező, Argentína már korábban megerősítette, hogy készen áll arra, hogy további stadionokban is otthon tudjon adni a torna összecsapásainak.

A Campeonato Sudamericano (dél-amerikai bajnokság) a legrégibb nemzetközi labdarúgótorna a világon. Az első kiírása 1916-ban történt – 14 évvel az első világbajnokság előtt. A sportág ugyan az angoloktól indult, de a 19. század második felétől Dél-Amerikában is egyre jobban terjedt, országok közötti nemzetközi kontinenstornát is ott rendeztek először, és 1930-ban az első világbajnokságnak is Uruguay adhatott otthont.

 

POLGÁRHÁBORÚS ÁLLAPOTOK

Kolumbia nagyvárosainak utcáin április vége óta megállíthatatlanul zajlanak tömegtüntetések, melyek nem egyszer véres jelenetekbe torkollottak. Az MTI beszámolói szerint a demonstrációk során többen életüket vesztették, több százan pedig eltűntek.

A tiltakozások egy azóta visszavont adóreform-tervezet miatt kezdődtek, ám a tüntetők azóta már az egészségügy tervezett reformja, a rendőri erőszak és a biztonság általános hiánya ellen is tiltakoznak, valamint a kormány és a fegyveres csoportok közti béketárgyalások folytatását sürgetik. Bogotá 2016-ban kötött békemegállapodást a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű szélsőbaloldali gerillaszervezettel, ezt követően az ország gazdasági mutatói jelentősen javulásnak indultak. Az akkor lezárult, mintegy ötven évig tartó konfliktusban a hivatalos becslések szerint több mint 260 ezren haltak meg, 60 ezren sebesültek meg és 6,9 millióan menekültek el otthonukból. A harcok azonban sajnos nem csitultak, az azóta lefegyverzett FARC területeiért más gerillacsoportok és kábítószer-kereskedő bandák vetélkednek, amelyek gyakran csapnak össze a biztonsági erőkkel is az ország elzártabb, nehezen megközelíthető térségeiben.

Az elmúlt hetekben a kolumbiai csapatok hazai Libertadores-kupa-mérkőzéseinek lebonyolítása is komoly akadályokba ütközött. Eseténként előfordult, hogy a stadionokat is körbe vették, és a csapatok nem tudták megközelíteni a mérkőzés helyszínét, így egy-egy meccs később kezdődött csak el. Például a múlt héten az América De Cali csapatának találkozóját ötször (!) kellett félbe szakítani azért, mert a stadionon kívül a rendőrség könnygáz vetett be a tüntetők ellen, a szél azonban úgy kavarta a levegőt, hogy a játékosok is fuldokoltak tőle a pályán.

Csak idő kérdése volt, hogy mikor veszik el a rendezés jogát Kolumbiától, mert ilyen körülmények közt felesleges kockázatot vállaltak volna azzal, hogy megpróbálják megrendezni a kontinensbajnokságot. A kolumbiai szövetség azt szerette volna elérni, hogy halasszák el a tornát novemberre-decemberre, mivel állításuk szerint nagyon sok pénzt költöttek a stadionok felújítására a torna miatt, a CONMEBOL azonban hallani sem akart újabb halasztásról a már egy évvel így is eltolt torna kapcsán.

 

LEHETSÉGES HELYSZÍNEK

Jelen állás szerint a kevesebb, mint egy hónap múlva sorra kerül kontinenstornán Argentína négy stadionjában rendeznek mérkőzéseket: a fővárosi Monumental, a córdobai Estadio Mario Kempes, a mendozai Estadio Malvinas Argentinas, valamint a külön a tornára felépített Estadio Único Santiago Del Estero városában lehet házigazda. Az argentin szövetség tájékoztatása értelémben készen állnak arra, hogy a Buenos Airesi La Bombonerában és Libertadores de Américában, valamint a san juáni Bicentenarióban is játsszanak találkozókat, de állítólag Brazília vagy Paraguay is lehet beugró rendező.

Csoportbeosztás:

A csoport: Argentína, Bolívia, Uruguay, Chile, Paraguay

B csoport: Kolumbia, Brazília, Venezuela, Ecuador, Peru


 A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője, amennyiben a dél-amerikai labdarúgás aktív magyar nyelvű közösségéhez szeretnél tartozni, alább elérhető a felület közösségi média-profilja:

https://www.facebook.com/futballtango

0 0 votes
Article Rating

Írj hozzászólást

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x