Észrevétlen jutalomjáték – Ryan Mason valószerűtlen beugrása

Befejeződött a Premier League idei példátlan – és sok szempontból őrült – szezonja. A koronavírus által feje tetejére állított idény annyi beszédtémával szolgált, hogy jóformán alig esett szó arról, hogy az egyik top6-os gárdát a bajnokság finisében már a liga történetének legfiatalabb menedzsere irányította – és ennek talán az érintett, Ryan Mason örülhet a legjobban.


(X) Regisztrálj az Unibetre és 20-szoros szorzón fogadhatsz a szombat esti Manchester City–Chelsea mérkőzés 1X2 piacok kimenteleire!


 

Számtalan csapat szezonjában figyelhettünk meg idén kisebb-nagyobb hullámzást, de talán kevesen jutottak olyan magasról olyan reménytelen(nek ható) mélységbe, mint a Tottenham Hotspur. A londoni együttes december derekán még listavezetőként utazhatott a szezon addigi legnagyobb rangadójának beillő mérkőzésre az Anfieldre, két hónappal később azonban már felső- és alsóház határán billegett José Mourinho csapata. A Spurs teljesítménye hamar igazodni kezdett az ősszel is meglehetősen átlagosnak tűnő számaikhoz, Harry Kane és Son Heung Min parádés duóját továbbra sem tudták érdemben kisegíteni a társak, erősen strukturált labdás és labda nélküli játék hiányában pedig a csapat hetente zuhant össze akár előny birtokában is.

A BL-indulás korán szertefoszlott reménye ellenére is úgy tűnt, a portugál trénernek nem kell az állása miatt aggódnia. Special One-t nem titkoltan azért hozták Észak-Londonba, hogy véget vessen a klub évtizedes trófeaínségének, amire még a Dinamo Zagreb elleni rettenetesen kínos Európa-liga-búcsú ellenére is meg volt az esélye, ugyanis a ligakupa döntőjébe vezette csapatát. Ráadásul nem elhanyagolható módon 30 millió fontos lelépési pénzről pletykáltak a lapok egy esetleges menesztés esetén, így kevesen számítottak arra, hogy Daniel Levy tényleg megválna idő előtt a luzitán szakembertől. Meglepetésre azonban már nem volt lehetősége harcba szállni a kupáért: április 19-én, mindössze hat nappal a finálé előtt robbant a bomba, hogy Mourinhónak mindössze 17 hónap után megköszönték a munkáját. Vagyis csak robbant volna, ha nem zajlottak volna sokkal fontosabb események a labdarúgás világában. A menesztés pillanatában ugyanis csak órákkal jártunk azután, hogy 12 klub bejelentette az Európai Szuperliga megalakítását, ami emberemlékezet óta a sportvilág legnagyobb hírcunamiját hozta magával.

Talán sose gondoltuk, hogy eljöhet ez az idő, de Mourinho kirúgása nem volt több egy lábjegyzetnél az utóbbi évek legnagyobb információs viharában.

A körülményeknek hála aztán az utód bejelentésére sem irányult túl nagy reflektorfény. A klub másnap tudatta, hogy a szezon végéig korábbi játékosa, Ryan Mason veszi át az együttes irányítását, aki ezzel 29 évesen már második találkozóján a Wembley-ben meccselhetett Josep Guardiola ellenében.

Levy célja egyértelmű volt a húzással: a portugál gyors elbocsátásával a lehető legtöbb időt akarta adni önmaguknak az utód megtalálására, Mason személyében pedig a lehető legnépszerűbb átmeneti megoldást célozta meg – szüksége is volt a klubnak egy szerethető figurára a megosztó Mourinho-érát és a Szuperliga-botrányt követően. Így végül Mason csekély érdeklődés és szinte semmiféle elvárás mellett kaphatta meg első kostolóját a menedzseréletből, ami az elmúlt néhány év után talán ki is járt neki.

 

Masont hamar bedobták a mély vízbe

Az, hogy a pályakezdő edző ilyen fiatalon lehetőséget kaphatott, nem egy vidám történet. Miután a Spurs saját nevelésű játékosaként Mason csak átmenetileg tudta megvetni lábát Mauricio Pochettino csapatában, 2016 nyarán a Hull Cityhez igazolt több játéklehetőség reményében – 2015-ös, egyetlen válogatott fellépését követően hajtotta a vágy, hogy visszakerüljön a háromoroszlános keretbe. Új csapatának rekordigazolásaként azonban hamar fel kellett adnia minden hasonló ambícióját.

2017. január 22-én ugyanis örökre megváltozott Ryan Mason élete. A Hullnak a Stamford Bridge-en volt jelenése, és a bajnoki első negyedórájában a középpályás egy beadást követően hatalmas erővel összefejelt a Chelsea védőjével, Gary Cahill-lel. A vérfagyasztó jelenetsor után közel kilenc percig ápolták a koponyatörést szenvedett Masont, akit a pályáról egyenesen kórházba szállítottak, ahol egyórás műtéten esett át. Az esetet követően 14 fémlappal és 28 csavarral tudták rögzíteni koponyáját, azonban Masont ez sem tántorította el a visszatéréstől. Klubja Petr Cech hasonló esete óta jól ismert fejvédőt gyártatott neki, elmondások szerint pedig Mason, amint csak lehetett ismét munkába állt, és fizikailag újra topformába hozta magát. Kicsivel több mint egy évvel később azonban kiderült, hogy minden igyekezete hiábavaló volt, és orvosai tanácsára 2018 elején, mindössze 26 esztendősen kénytelen volt bejelenteni visszavonulását.


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


A cipőjét idő előtt szögre akasztó játékos lassan, de biztosan szeretett bele az edzői szerepkörbe. Először, ahogy sokan mások, ő is a sportmédiában kívánt elhelyezkedni.

Egészen addig, amíg meghívást nem kapott nevelőegyesületétől, hogy segítsen tréningeket tartani az akadémián, Masont pedig azonnal beszippantotta az új feladat.

2018 áprilisában csatlakozott a Spurs akadémiájához, ezzel egyidőben pedig elkezdte megszerezni edzői képesítéseit is. Előbb az U19-eseket irányította, majd egy átszervezést követően egy évvel később már ő felügyelte az U17-es korosztálynál idősebb csapatok munkáját. Ebből a szerepkörből emelték ki végül idén tavasszal Mourinho eltávolítását követően.

Mason számára az a hét mérkőzés, amit az első csapat élén átélhetett, egyfajta elégtétel és kárpótlás volt az elmúlt néhány évért, amit igazi elvárás hiányában valóban ki is élvezhetett. Bár a közelmúltban több példát is láttunk arra, hogy klublegendák már csak a jelenlétükkel fel tudták átmenetileg pörgetni játékosaikat, egy ennyire a szó legszorosabb értelmében vett nullkilométeres edzőnél ez csak váratlan bónusz lett volna. Ennek ellenére az egykori középpályás egyáltalán nem vallott kudarcot. A ligakupa-fináléban bár a Spurs gyakorlatilag egy percig nem tudott a Manchester City méltó ellenfele lenni, Guardioláék csak a hajrában tudták eldönteni a találkozót, a hat bajnokin átlagolt két pontja pedig bőven az elnézhető kategóriába esik a körülményeket ismerve – főleg, ha figyelembe vesszük, hogy Mourinho utolsó féltucat mérkőzésén átlagosan csak 1,3 egységet gyűjtött a csapat.

 

Az utolsó fordulókban Kane esetleges távozásáról faggatták a legtöbbet a pályakezdő edzőt

Ennek megfelelően kevés olyan dolgot láttunk, amiből következtetni lehetne arra, milyen edző válhat majd a jövőben Masonból – ugyanakkor gyorsan hozzá is kell tenni, hogy az elmúlt másfél hónapban a taktikai aspektusnál sokkal fontosabb volt számára az a felbecsülhetetlen értékű tapasztalat, hogy milyen egy sztárokkal és nagy egókkal teli öltözőt menedzselni. Kommunikációs készségét azonban már most mindenképp kiemelhetjük:

29 éves beugrósként egyáltalán nem volt egyszerű helyzetben, amikor hol a Szuperligáról, hol pedig Kane távozási szándékáról faggatták az újságírók, azonban a kellemetlen kérdéseket rendre higgadtan ám egyúttal határozottan, rutinos profi módjára szerelte le a sajtótájékoztatóin.

Mason jött, látott és győzött, még ha nem is a megszokott értelemben. Az ő történetében ugyanis az, ami a pályán történt csak másodlagos – már azzal élete sikerét aratta, hogy életveszélyes, pályafutását derékba törő sérülése után néhány év alatt kiérdemelte a lehetőséget, hogy ha csak átmenetileg is, de irányíthassa egykori csapatát a Premier League-ben. Ez pedig klubszimpátiától függetlenül az idény egyik legjobb sztorijává tette valószerűtlen beugrását.

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást