Fényes csillag Prága egén

Az utóbbi években a közép-európai régió labdarúgásának egyik fényesen tündöklő csapata a Slavia Praha, amely a bajnoki címek és a hazai kupasikerek mellett a nemzetközi porondon is jól teljesít. A csapat mostani labdarúgói és az elmúlt években eladott játékosai adják a cseh válogatott keretének jelentős részét, ez alapján is láthatjuk, hogy az elvégzett munka mennyire sikeres. A klub legújabb csillaga Daniel Samek, aki az eddig legmagasabb szintre jutott cseh tehetségeket is túlszárnyalhatja.

Samek

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A cseh labdarúgás feléledő zászlóshajója, az SK Slavia Praha 2015-ben kapott új meghajtást, ami eleinte még csak döcögősen tudta előre vinni a fővárosi alakulat szekerét, aztán egy jelentősebb bukkanót követően rátaláltak egy olyan forrásra, amely a sikereket is megalapozta, majd most már a jövőképet is formálja. A CEFC China Energy Company fokozatos hatalomátvétele olyan financiális hátteret biztosíott a fővárosi klubnak, amivel azonnal a vetélytársak elé kerültek, de kellett majd két év, mire Jirí Simáne elnök megtalálta a megfelelő embereket egy sikeres projekthez. A Slovan Liberecnél remek munkát végző Jan Nezmart 2017 decemberében nevezték ki sportigazgatónak, ő pedig pár hétre rá leültette a kispadra Jindrich Trpisovsky vezetőedzőt, akivel aztán a sikerek is futószalagon jöttek a hazai porondon.

Az új identitás a nemzeti értékek mentén szerveződött, a klub a cseh labdarúgókra alapozta filozófiáját. Miután a saját, romokban heverő utánpótlás-bázisukra akkor még nem igazán tudtak támaszkodni, így a többieknél bősegesebb anyagi források segítségével kezdték el magukhoz csábítani a tehetséges játékosokat. Aztán mára az akadémia is “termel” rendesen, ennek a 2021-es év az egyik legsikeresebb példája. Az utánpótlásból kikerült ifjak közül heten is debütálhattak a felnőtt keretben:

 

  • Tomás RigoBayer Leverkusen (Európa-liga, 2020. december)
  • Daniel Samek Slavia Karlovy Vary (Cseh Kupa)
  • Denis Visinsky – Slavia Karlovy Vary (Cseh Kupa)
  • Matous NiklSlavia Karlovy Vary (Cseh Kupa)
  • Matyás VágnerRangers FC (Európa-liga)
  • Frantisek Matys – Slovan Velvary (Cseh Kupa)
  • Erik BiegonSlovan Velvary (Cseh Kupa)
  • Filip Horsky – Slovan Liberec (cseh bajnokság)

 

Köztük van az a Daniel Samek, aki talán a legfényesebb jövő előtt áll mindannyiuk közül, s akit nem is adtak kölcsön a most futó szezonra, hanem fokozatosan előrelépve kivívta magának a rendszeres pályára lépés lehetőségét. A bemutatkozása után nem sokkal hosszú távú szerződést írt alá a klubbal.

 

 

Az Elba partján található Hradec Králové városában született 2004. február 19-én és a helyi együttesben kezdett el futballozni. Tizennégy évesen tette át a székhelyét a fővárosba azzal a céllal, hogy a prágai akadémiai rendszeren keresztül a legmagasabb szintre juthasson. Innentől kezdve az utánpótlás-válogatottakban rendszeres szereplő volt, s a fejlődése még a korábbinál is nagyobb léptékben mutatkozott meg.

A 2020-21-es idény őszi időszakát még az U19-es csapatban töltötte, majd a tavasszal már a harmadosztályban szereplő tartalékcsapattal készült. Aztán márciusban bemutatkozott a Trpisovsky mester irányította első csapatban az élvonalban, és a tréner a szezon utolsó két bajnokiján már a kezdőbe is berakta az ígéretes középpályást. Az új évadra szezonra már az első csapat keretével készült és a vezetőedző többször is beszélt vele, hogy mit vár el tőle, hogy a kettős terhelés közepette egyre több játékidőt tudjon biztosítani számára. Samek megfogadta a tanácsokat, és amint esélyt kapott, élt is vele.

Az idénynyitón csereként kapott lehetőséget, majd a Legia Warszawa ellen már az Európa-liga selejtezőjében is bemutatkozott. Aztán jött a Baník Ostrava elleni bajnoki, ahol a kezdőben kapott helyet, amit egy góllal és egy gólpasszal hálált meg. A találatával ő lett a klub történetének második legfiatalabbja gólszerzője az élvonalban, s nem is bírta könnyek nélkül.

 

„Egy álom vált valóra” – kommentálta az esetet.

 

A teljesítményét a ligánál is elismerték, ugyanis a meccs emberének választották, amit persze a csapattal együtt kellett megünnepelni az öltözőben, elég sajátos módon.

 

 


(X) Köss egy előzetes fogadást kötésben és vágj zsebre 10%-, 20%- vagy 30%-kal megnövelt nyereményt!


 

A következő négy bajnokin három alkalommal volt kezdő, s minden ilyen fellépésén kivette a részét egy-egy találatból, kétszer előkészítőként, egyszer gólszerzőként jeleskedett. Aztán az Európa Konferencia-ligában is debütált, és a novemberi lágyéksérüléséig folyamatosan a rotáció tagja volt. Majd a visszatérését követően is töretlennek mutatkozott irányába az edző bizalma, amit az őszi zárófordulóban is egy góllal hálált meg.

 

„Azt kell mondanom, hogy szenzációs labdái vannak!” – mondta Trpisovsky mester, aki nem győzi dicsérni a 17 éves középpályást.

 

A szakember véleménye szerint Samek két olyan középpályásnál is magasabb szintre juthat, akik a Slaviából indultak, és a a Premier League-ben kötöttek ki. A West Ham United két légiósa, Tomás Soucek és Alex Král ugyancsak a  fővárosi klub színeiben robbant be a köztudatba, de 17 évesen egyikük sem tűnt akkora tehetségnek, mint Samek.

Hősünk a védelem előtt futballozik, és hasonlóan meghatározó szerepet tud betölteni a csapatban, mint a fent említett két elődje. Az ellenfél passzainak olvasása, a remek helyezkedés, a kiváló ütemérzék, ahogy pontosan tudja, hogy mikor kell közbeavatkoznia, mind-mind olyan tulajdonság, amikkel egy modern „hatosnak” rendelkeznie kell, ha igazán magas szintre akar jutni. Ehhez párosul a nagy munkabírása és az a fajta játékintelligencia, ami kiemeli őt a kortársai sorából.

Azonban amiben sokkalta előrébb jár, mint a korábbi kiemelkedő védekező középpályások, hogy ő támadásban is kiemelkedő láncszeme az együttesnek. Az a deep-lying playmaker szerep, amit ő be tud tölteni, nem kerüli el az ember figyelmét, ha látja őt játszani. Ahogy a korát meghazudtoló érettséggel tudja felmérni a körülményeket és ahogy mesteri precizitással tudja a társakat az ellenfél védelmi vonala mögötti területekre beindítani a hosszú labdáival, az mindent elmond róla.

 

 

A vezetőedző már többször is megjegyezte, hogy a játékszervezési készségei alapján elképzelhető, a jövőben előrébb szerepelteti Sameket. Véleménye szerint akár a támadó középpályás posztján is kiemelkedő teljesítménnyel tudna előrukkolni, azonban akkor a védekezésbeli értékeit kevésbé aknáznák ki. Persze ezzel együtt azt is el kellett ismerje, hogy épp azt a játékostípust testesíti meg, akire a legtöbb nagy európai bajnokságban is vágynak a csapatok.

 

„Mindenki erre a posztra keres játékost, nem meglepő, hogy már ilyen fiatalon megvan az érdeklődés iránta” – fogalmazott egy alkalommal Trpisovsky.

 

Az ősz folyamán a cseh lapok többször is megírták, hogy az olasz Serie A-ban szereplő Bologna megfigyelői látogatják a Slavia meccseit Samek miatt. A meg nem erősített információk szerint a cseh klub egy 2,5 millió eurós olaszországi ajánlatot már elutasított, nem engedi “bagóért” az egyik legfényesebben tündöklő csillagát. Ennél valószínűleg jóval többet szeretnének kapni érte, s az sem lenne meglepő, ha még egy szezont a cseh ligában töltene, amivel a fejlődése is töretlen maradhatna, valamint az ázsióját is még magasabbra srófolhatná fel.

 

Melyik együttes nyeri az UEFA Európa Konferencia Liga 2021/22-es kiírását?

8,00 – AS Roma

9,00 – Olympique Marseille

41,00 – Slavia Praha

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/UEFA Európa Konferencia Liga/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a nemzetközi foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást