Focizz, ne háborúzz – Pelé nigériai fellépése

Mindannyian ismerjük Bill Shanky híres mondását a labdarúgásról. „Néhányan azt gondolják, hogy a futball élet és halál kérdése. Ezzel nem értek egyet. Mindenkit biztosíthatok róla, ennél sokkal, de sokkal fontosabb.” Az 1981-ben elhunyt legenda szavaival nehéz vitatkozni, főleg ha belegondolunk abba, futballmeccsek miatt a múltban nemcsak, hogy törtek már ki háborúk, de az is előfordult, hogy a sport miatt szüneteltették őket!


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A „gyönyörű játék” vitathatatlanul kimagaslik a többi közül, nemcsak népszerűségével, de a világ eseményeire gyakorolt hatásával is. Ez azonban csak a recept egyik összetevője, a másik a futball azon képessége, hogy bálványokat építsen fel, akiket figyelve aztán az emberek – ha csak néhány órára is – félre tudják és akarják tenni mindennapi gondjaikat, és álmodoznak arról, milyen is lenne a bálványaik helyébe lépni. Mai történetünk legfontosabb szereplője egy ilyen játékos, aki aztán az egyetemes sportnak is az egyik legnagyobb alakjává tudott válni.

Hogy teljesen megérthessük, hogyan lehetett képes erre, egy kicsit korábbra kell visszamennünk, mégpedig az 1950-es évek Brazíliájába.

 

Pelé, a korszakokat áthidaló szupersztár

 


Pelénél kevés nagyobb ikonja van a labdarúgásnak. Edson Arantes do Nascimento sokak szerint ma is minden idők legjobb játékosának számít, az 1960-as évek végén azonban ennél is egyértelműbb volt a helyzet, és a világ futballszerető nagyközönsége már az évtized közepére megkoronázta őt. Kétezertizenhatban a France Football is, amikor visszamenőleg hét „elméleti aranylabdát” osztott ki neki (mint tudjuk, 1995-ig csak európai játékosok vihették haza a díjat). Amikor róla beszélünk, kicsit nehéz szétválasztani az embert, a legendát és a futballistát, főleg mivel Pelé mindhárom kategóriában kiemelkedő.

 

Minden kezdet nehéz

 


A háromszoros világbajnok, aki pályafutása alatt több, mint 1000 hivatalos gólt szerzett (szám szerint 1279-et), sok zseniális honfitársához hasonlóan szegény családba született, a labdarúgás azonban kicsi korától kezdve elkísérte őt. Becenevének vicces története külön is szót érdemel. Történt, hogy a kicsi labdazsonglőr hatalmas rajongójává vált a Vasco De Gama kapusának, Bilének, annak nevét azonban nem tudta helyesen kiejteni.

Valahányszor megemlítette őt, nevét B helyett P-vel ejtette, iskolatársai így Bilé helyett a „Pelét” hallották, ami a portugál nyelvben halandzsa.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

Tudjuk, hogyan működik a gyerekszáj, így a kicsi Edson onnantól akkor sem tudta volna lemosni magáról új becenevét, ha akarta volna. Akkor persze még nem sokan sejthették, hogy a név egy napon a labdarúgás szinonimája lesz majd világszerte, viselője pedig a sportág örökös zsenije.

Ha klasszis karriert nem is vizionáltak neki még akkor, Pelét tinédzser évei elejére azért már mindenki ismerte a környéken, hiszen nem csak a helyi amatőr csapatokban játszotta le kortársait, de kispályás fociban, a felnőttek ellen is megmutatta kiemelkedő technikai képességeit. Amikor a Santosnál próbajátékon járt, a csapat vezetői azonnal tudták, az akkor 15 éves játékos akár már abban az idényben a segítségükre lehet. A többi pedig, ahogy mondani szokták, már történelem.

Pelé villámgyorsan robbant be a világ élvonalába, hiszen 16 évesen már válogatott lett, 17 évesen pedig világbajnok és a torna gólkirálya, legjobb játékosa.

 

Világkörüli turné a Santosszal

 


A 60-as évek végén Pelé már túl volt a második világbajnoki címén is, és a sportág kiemelkedő alakjának számított (olyan nagyságokat megelőzve, mint a szovjet Lev Jasin vagy portugál Eusébio), a neve hallatára pedig a világ minden táján felkapták az emberek a fejüket, így Nigériában is. A fociban akkoriban még nem voltak rendszeres televíziós közvetítések, pláne nem olyan zsíros jogdíj-szerződések, mint manapság, így a csapatok gyakran mentek túrázni.

A Santos vezetősége úgy döntött, hogy Pelével, az egyszemélyes látványossággal a soraiban nemcsak helyi, de egyenesen világkörüli turnéra indul.

A turné során több afrikai országot is útba ejtettek, Mozambik, Algéria, Ghána és Kongó mellett azt a Nigériát is, ahol éppen polgárháború dúlt. 

 

Tűzszünet, hogy mindenki láthassa a tűzijátékot

A nigériai kormány és a Biafrai Köztársaság között véres harcok voltak kibontakozóban. A biafrai igbók szerettek volna elszakadni, mivel úgy érezték, hogy az állam az ország északi részein nem az ő érdekeiket képviseli. A retorzió nem maradt el, a nigériai kormány válasza a biafrai régió teljese lezárása volt, amellyel először mélyszegénységbe, majd teljes éhínségbe taszították a helyieket. Nigéria ráadásul egy hihetetlenül sokszínű, de ezáltal megosztott ország is, ahol különböző nációk és kultúrák akár egy kisebb városrészen belül is váltakozhatnak, jelentősen megnehezítve azt, hogy az emberek félretegyék meggyőződéseiket, és beálljanak egy közös ügy mögé.

A Santos gépe 1967. január 26-án érkezett meg Nigériába, hogy a csapat megmérkőzzön az ország válogatottjával, az akkor még nem feltétlenül nagynevű Zöld Sasokkal (az Afrika Kupa-győzelmek majd csak az 1980-as évektől kezdve jöttek). A nigériai állam és a Biafrai Köztársaság között dúló ellentét sajnos sok ember életét követelte, és a feszült politikai helyzet még baljósabb jövőt jósolt. Mindenki tudta, hogy bármilyen egyezség ideig-óráig lehet csak érvényben, de a két fél mégis meg tudott egyezni egy 48 órás (más források szerint 72 órás) tűzszünetben, és abban, hogy a mérkőzés biztonsági személyzetét közösen adják.

A beszámolók szerint az egész nem jöhetett volna létre a világ legjobb játékosa nélkül, akit a kicsi gyerekektől a diktátorokon át a matuzsálemekig, mindenki látni akart.

Pelé népszerűségét és a foci egyesítő erejét mutatja, hogy a meccs során sem a stadionban, sem pedig azon kívül nem történt semmilyen rendbontás. Az eredmény? Egy kiszámítható döntetlen, amivel mindkét fél elégedett lehetett. A mérkőzés utáni napokban folytatódott a polgárháború, emlékeztetve minket arra, hogy a focinál igenis vannak fontosabb dolgok, még ha azokat talán el is felejtenénk, ha minden nap élőben láthatnánk Pelét futballozni.

 


Ki nyeri a 2022-es világbajnokságot?

6,00 – Brazília

7,00 – Franciaország

9,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország

11,00 – Németország

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az NB I. kiesőire és bajnokcsapatára az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

0 0 votes
Article Rating

Írj hozzászólást

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x